HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#181 Guest_leslie_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 09. 21. 00:17

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:

Bár sok helyen hasonlítanak össze blokkokat, ha a többiek beleegyeznek, megkérnélek, hogy ismertesd azt a 2-3 fokot.
(Jó kis mondat lett. Kép )
[/quote]

Mondom, szerintem max 2-3 fok elteres van a kulonbozo bordak kozott. Ezt szamolni nem hiszem, hogy lehet, meg kell epiteni. Kép

------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick

#182 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 21. 07:58

idézet:
Eredetileg leslie írta:
Mondom, szerintem max 2-3 fok elteres van a kulonbozo bordak kozott. Ezt szamolni nem hiszem, hogy lehet, meg kell epiteni. Kép
[/quote]

Erre akartam utalni. Megépítetted, vagy honnan a szerintem ?

Egyébként úgy tapasztalom, hogy igazi tuningos 1 fokért is képes újrapolírozni, másik pasztát hajt fel, stb.

#183 Guest_D_Evil_*

Elküldve: 2001. 09. 21. 08:05

Sziasztok!

Igaz, hogy lama vagyok még e téren, de szvsz ha egy alu ventillátorral hűtött bordának az alját akarjátok megcsinálni vizes blokknak akkor el kellen gondolkodni azon, hogy mekkora beömlő furatot tudtok készíteni (tuti úristen, hogy nincsen olyan borda aminek az aljába bele lehet fúrni egy 10-es furatot).
Szóval a kicsi beömlő/kiömlő nyílás miatt kicsi lesz a benne áramló víz mennyisége és jóval kisebb felületet lehet elérni benne mint egy 2 cm vastag vörösréz blokkban, arról nem is beszélve, hogy a kisebb vízes felülethez még azt is hozzá kell számolmi, hogy a borda alu ás fele a hővetező képessége mint egy "rendes" vizes blokknak. A másik ami miatt fenntartásaim vannak ezzel a megoldással szemben, hogy az veszik el amiért az ember vizes hűtést épít mégpedig a csendes működés (mondjuk lehet a bordára kisebb fordulatszámú ventit tenni, vagy a meglévőt kisebb feszkóval hajtani).

Egy kis elmélkedés: nem lehet egyébként, hogy ha egy borda aljában vizet keringetünk, akkor a levegővel érintkező felület növelésére szolgáló bordák már nem fognak számottevő szerephez jutni a hűtésben, mert azok már "csak" a víz hőmérsékletét veszik fel, ergo felesleges őket még ventivel is hűteni, hiszen a víz úgyis közel szobalevegő hőmérsékletű és az alá egy FOP32-es venti se fogja hűteni!?
Azokkal akik biztonsági szelepként akarják használni a hibrid hűtőt teljes mértékben egyet értek, de lenne egy javaslatom: mivel úgysem a bordás-ventis megoldás lenne a FŐ hűtés (csak biztonsági tartalék) ezért mi lenna, ha a blokk tetejét is felpolíroznánk, meg a borda alját is és hővezető pasztával/kenőccsel/zsírral/trutyival Kép bekennénk. Tudom nem lesz tökéletes a hőátadás, dehát ha a víz leáll a bordának csak annyi a szerepe, hogy ne süljön meg a proci. Szóljatok ha rosszul gondolom, de szerintem ez lenne a lényege a hibrid hútásnek.

off
Szeretnék mindenkitől elnézést kérni aki megbántódott előző hozzászólásaim valamelyikén, belátom a téma még tényleg közel sincsen kivesézve. (bár menet közben Trevis szépen összefoglalta az addigi viták eredményeit és ez nagy segítség volt KÖSZI Kép) A továbbiakban én is megpróbálok értelmes dolgokat hozzátenni a fórumhoz képességeimhez mérten!
on

Szeretném megtudni a véleményeteket az általam leírt megoldásról / problémákról.

Köszi mindenkinek a megértést

------------------
"Össze tartozunk, mint két csimbók ugyan annak a kutyának a seggibűl" CopyRight by Skandar Grun the greatest orc of all

#184 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 09. 21. 08:36

A hibrid blokknak csak úgy van értelme - sztem - ,hogy meglévő vastag alsó résszel rendelkező levegőhűtős bordát lukasztunk ki. A belefúrható lukat már leírta boho mester (~3.5mm), és számolt felületet is hozzá, lásd fentebb.
Sima vizesblokk tetejére rakni még egy léghűtésés bordát, azért nincs értelme szvsz, mert ilyen blokknál már tényleg kevésbé lenne meleg a teteje. Ráadásul elég nehéz lenne helyet találni neki a csonkok, rögzítés stb. miatt. Ezeket tényekkel alátámasztani nem tudom, pusztán megérzés.

#185 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 09. 21. 08:50

idézet:
Eredetileg leslie írta:
En kihagynam azt a megoldast, amikor egy hutobordat becsomagolunk. Az elso ket verziom ilyen volt, de ezek nem jottek be az alu-rez kapcsolat miatt. Amellett eleg gagyin tud kinezni, normalisan nem is lehet tomiteni, ragasztastol meg fazok, mert eleg, ha csak 1x reped meg a ragasztas, es nem veszem eszre...
[/quote]

Alu bordát alu lemezzel kéne 'becsomagolni', a széleken meg hegeszteni, a ragasztás nekem se teccik.

#186 Guest_lameXpert_*

Elküldve: 2001. 09. 21. 09:13

idézet:
Eredetileg J_Blade írta:

Alu bordát alu lemezzel kéne 'becsomagolni', a széleken meg hegeszteni, a ragasztás nekem se teccik.
[/quote]

Háááát, alumíniumot ne igen akarj házilag hegeszteni.

------------------
"Kényelem a férfivécében:
Engedje el magát!"

#187 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 09. 21. 11:12

Óóó, hát nem is (otthon csak öngyútóm van Kép) ott gondoltam, van rá 'spanom'..

#188 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 21. 19:29

idézet:
Eredetileg J_Blade írta:

[/quote]

Ehhez alu radiator is kellene, amit sztem eleg nehezkes, es draga csinaltatni/szerezni.
Azonkivul eleg keves ember tud heggesztetni aluminiumot, ugyhogy ez is egy buktato...

------------------

#189 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 21. 19:31

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:

Erre akartam utalni. Megépítetted, vagy honnan a szerintem ?

Egyébként úgy tapasztalom, hogy igazi tuningos 1 fokért is képes újrapolírozni, másik pasztát hajt fel, stb.

[/quote]

Nem epitettem meg, viszont eddig csinaltam vagy 6 blokkot. Mondjuk ugy, hogy az eddigi tapasztalataim alapjan tippeltem. Kép

Az nem igazi tuningos, hanem igazi bolond. Kép

------------------

#190 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 21. 20:30

idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi

Jótanács.
Soha ne "csiszold" az érintkezőt, hanem "kapard". A csiszoláskor beágyazódhat kemény nem vezető csiszolószemcse a felületbe és ez eleve segít a korrózióban és a kontakthiba újra előjön.
Autós szilikozsírral vékonyan be kell kenni az érintkezőt és máris lezártad a "közeg" elől a felületeket.
A szorító erő olyan, hogy a zsír kiszorul az érintkezésből, nem okoz kontakthibát.

[/quote]

hiyya
thx a tanacsot valojaban kessel vakartam itt ep csiszolast irtam Kép)
a "kc7"es valtozat remelem targyra kerul elobb utobb

------------------
nyalazd meg a balherem Kép

#191 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 21. 21:12

hiyya
na hasznaltam egy kicsit a szurkeallomanyom es arra a kovetkeztetesre jutottam cilinderes huttoblok
egyebkent ma kiszedtem a kocsmbol a FUTOtestet eleg meretes darab : 44*9*13 Cm-es darab ha ez nem eleg akor semmi Kép

#192 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 21. 21:36

Hi
Visszakanyarodva a blokkok tárgyalásához röviden az alábbiakat tárgyaltuk.
- "kígyós";
- "cilinderes";
- "csillag";
Kép Kép Kép

Nézzünk egy újabb marással készült megoldást.
(Z4 watercooler kialakítása)
Kép Kép
Kép

Ha magunk készíttetnénk el (a képen láthatónál vastagabb kivitelben), 11 mm-es horonymélység és 14,5 mm magasság esetén:

Kép

A kékkkel a beömlő nyílást (egységesen 10mm átmérőben), a sárgával a kiömlő nyílást jelöltem.

Előnyei:
- viszonylag nagy vízfelület;
- középről kifelé halad a víz, ezért optimális a melegedési folyamat;
- a "csillaghoz" képest nagyobb a vízfelület

Hátránya:
- nagy a forgácsolási költség;
- mindkét vízcsonk a hűtőtömb tetején helyezkedik el, ezért könyökös csatlakozással lehet a vizet be-kivezetni.

A képen látható gyári kivitel (40$) csak 8 mm mély, anak vízfelülete a rajzhoz képest közel 30%-al kisebb.

#193 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 21. 22:54

Meg par hatrany:
-HHa ilyen kicsiben csinalom meg, akkor vekonyak a jaratok, ergo keves viz tud rajta atfolyni, igy melegebb lesz a cumo.
-Nem egy darabbol van, szemben a furt blokkal.
-Draga, maceras!

Elony:
-Siman meg lehet csinalni szetszedhetore, ha pucolni kellene vmikor.

------------------

#194 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 22. 01:25

hiyya
rajotem hogy kell kepet illeszteni remelem sikerul 50*20mm as oldalnezete 2.5mm os furatokkal ,kb 6.5mm a hoelvezeto
Kép
igy kb 115cm2-es feluletet erunk el de csokken a vizaramlasi sebesseg viszont ha 2,1mm esek a furatok akor csak 86cm2, de az aramlasi sebesseg nem csokken a blokban

------------------

#195 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 22. 01:26

25 furat eseten

#196 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 22. 13:28

hiyya
most megyek megveszem a nagyhazat ebben biztos elfer majd a vizhutes de mar nem birom kivarni mire kiderul hogy a cilinderes a "legjobb" megoldas ár-teljesitmeny aranyaban .Viszont azt meg ki kell talalni milyen furat -elhelyezkedes ,-szam,-atmero lesz a legidealisabb !
most mar csak jelentkezoket varok ki fogja nekem elkesziteni a blokkot .hetfon mindent megveszek ami meg hianyzik - nova 800l/h csovek billincsek, a biztonsag kedveert 2 DB 50*50*20mm es t vettem

------------------

#197 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 22. 15:36

Bocs, hogy megint egy mellékványányon közeledek!

Tehát, ha kényszerböl réz és alumínium is tartózkodik a rendszerben, akkor az elektrokémia miatt valami fehér uszadék keletkezik. A benzinszürö nem jó, de mi lenne, ha beiktatnék a körbe egy akváriumi vízszüröt?

#198 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 22. 15:41

Hi
idézet:
Eredetileg hugi_0 írta:
hiyya
...de mar nem birom kivarni mire kiderul hogy a cilinderes a "legjobb" megoldas ár-teljesitmeny aranyaban...
[/quote]

"Lelkes tuningost nem szabad lebeszélni, ha jó úton halad."

Nem vesztesz, ha nem várod ki a végét.
Az viszont szinte biztos, hogy nem a "cilinderes" a legnagyobb teljesítményű.
Igaz, amit ezután részlezek az már inkább "brutális" hűtő, amit - véleményem szerint - majd 2GHz fölötti órajelnél lehet igazán értékelni.
Erről már tettem említést az elején (meglevő cooler-borda felhasználása), de annak a tervezését még nem részleteztük ki.
Kísérleteztek ezzel már többen is, de nem vettek számításba néhány fontos szempontot, ezért a legtöbb esetben nem volt sikeres próbálkozás.

Az viszont tény, hogy a legkevesebb gépi munkával -és költséggel- a "cilinderes" készíthető el, ráadásul mint zárt randszer nem tud "csöpögőssé" válni.

Ha kész lesz, kérlek írd meg tapasztalataidat és ha tudsz tegyél fel róla képeket is.
(Ha eldöntötted a végleges kialakítást és csatlakozási módot, - ha szükséged van rá - dobj meg egy E-mail-el és készítek neked gyártási rajzot róla a forgácsolónak.)

Üdv: boho

#199 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 22. 15:49

Hi
idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
Bocs, Tehát, ha kényszerböl réz és alumínium is tartózkodik a rendszerben, akkor az elektrokémia miatt valami fehér uszadék keletkezik. A benzinszürö nem jó, de mi lenne, ha beiktatnék a körbe egy akváriumi vízszüröt?[/quote]

A "fehér" uszadék alumínium-oxid (fogy az alumínium).Ki lehet szűrni, de folyamatosan utántermelődik.Ha elkezded kiszűrni, a szűrő mint ellenállás a rendszerben folyamatosan egyre jobban eltömődik, tehát egyre lassabb lesz a vízáramlás sebessége.
Következményeit nem részletezem.....

Szűrés nélkül víz igaz hogy egyre zavarosabb lesz, de időnként cserélni kell. Így kevesebb a probléma forrás mennyisége.

[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. Szeptember 22.).]

#200 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 22. 16:01

Ezt köszi. Rendszeres szürömosással gondoltam, de a rendszeres vízcsere ugyanakkora macera, tehát maradok szürö nélkül. Kép
Kérdés: kinek van ötlete egyszerü leeresztöcsap elkészítésére?

Másik kérdés, azt hiszem (boho-hoz):
Ha víz helyett olajat használok (müszerolaj vagy trafóolaj van képben), akkor
- romlik/javul a höátadás?
- árt-e a müanyag alkatrészeknek?
- milyen a vezetöképessége a müszerolajnak? (most kapok az arcomra Kép )

[Ezt a hozzászólást kisbetu szerkesztette (2001. Október 09.).]

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.