idézet:
Ezt írta Diablo vazze':
Örülök, hogy ezt tisztáztátok.Ezért le szeretném szögezni, hogy tényleg nem értek egyet a lopással, hackeléssel stb-el, de azért nem kellene egy software-lopást ember elleni bűncselekményekkel hasonlítgatni...[/quote]
Hm, ez a lopás inkább a játékosok elleni bűncselekmény volt. A tisztességes játékosok ellen elkövetett bcs.
Half-Life 2 [ III ] Csak értelmes hozzászólásokat várunk
Elküldve: 2003. 10. 10. 10:40
Elküldve: 2003. 10. 10. 11:04
idézet:
Ezt írta HaZeX:
Ja. Inkább azt a sajnálatot érzem, hogy pár loser miatt megint nem a játékok minősége fog nőni, hanem inkább a mellékes dolgokra fordított idő és energia. Pénz gondolom nem lesz több, így a +2 IT sec. szakember és az új védelmi architektúra sok pénzt von majd el a konkrét játékfejlesztéstől.
[/quote]
En ezt nem hiszem.
Eloszor is a kiado dont.
Ha csokken a jatek szinvonala akkor mehet a levesbe a fejleszto csapat.
Van masik.
Masodszor azert ezek nem kispalyasok, nem hiszem hogy akar egy picit is visszafogna a fejlesztesi lehetosegeiket ha pl megbiznanak egy erre szakosodott ceget.
Elküldve: 2003. 10. 10. 11:05
idézet:
Ezt írta HaZeX:
Hm, ez a lopás inkább a játékosok elleni bűncselekmény volt. A tisztességes játékosok ellen elkövetett bcs.[/quote]
Jól van, látom ez reménytelen....peace
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood
Elküldve: 2003. 10. 10. 11:21
idézet:
Ezt írta Diablo vazze':
Örülök, hogy ezt tisztáztátok.Ezért le szeretném szögezni, hogy tényleg nem értek egyet a lopással, hackeléssel stb-el, de azért nem kellene egy software-lopást ember elleni bűncselekményekkel hasonlítgatni...[/quote]
A másik (szerintem legfontosabb) az, hogy nem számít bűncselekménynek ha beszélgetsz róla. A screenshotok beszúrása sem a bűncselekmény kategória. (Gondold el, lefényképezek egy lopott autót és sittre vágnak érte) Szerintem nem csökken a HWSW színvonala attól, hogy beszélgetünk a bétáról. Természetesen letöltési címeket... nem közzétéve.
Az egy másik katgória, hogy valahol érthető KRINYO-ék álláspontja (nem a lebonyolítás módja!) mert ez már egy precedens értékű már már etikai kérdéssé fajult.
Talán ha ezt barátibban, okait részletesebben elmagyarázva kérte volna tőlünk már az elején, akkor lehet, hogy ezt az egész szarkavarást kihagyhattuk volna. De hát istenem, mindenkinek lehet rossz napja.
[ 2003. október 10.: Grof szerkesztette a hozzászólást ]
Ments meg egy életet!
Állatvédő.hu
"Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven
tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik." Mahatma Gandhi
Állatvédő.hu
Elküldve: 2003. 10. 10. 11:51
Off: Én is érdekesnek tartom, hogy azok, akik vidáman nyomják a svarc UT-t, Quake-t és minden mást, pont a HL2 bétájának használata hallatán lépnek elő mintás tövény és szerzői jog tisztelő állampolgárokká. Maga a tett elitélendő, de ez kicsit olyan, mint mikor valaki elitél másokat mert van bátorságuk élő állatot megölni, de vidáman eszegetik a belőlük készült ételeket. Kicsit én is álszent dolognak tartom ezt a megnyilvánulást.
On:
Akár megszervezett reklám is lehet ez a lopás dolog, hisz a negatív reklám is reklám és mindenki a Valve-ről beszél ennek kapcsán.
On:
Akár megszervezett reklám is lehet ez a lopás dolog, hisz a negatív reklám is reklám és mindenki a Valve-ről beszél ennek kapcsán.
Eddig buta voltam, de vettem egy 360 fokos fordulatot
Elküldve: 2003. 10. 10. 12:16
idézet:
Ezt írta BlueDeath:
[QB]Maga a tett elitélendő, de ez kicsit olyan, mint mikor valaki elitél másokat mert van bátorságuk élő állatot megölni, de vidáman eszegetik a belőlük készült ételeket.
[/quote]
Még mindig: nem béta, hanem lopott "alkatrészekből" összetákolt valami. A hasonlatodat meg kibővíteném:
valaki elitél másokat mert van bátorságuk élő állatot megölni, de vidáman eszegetik a belőlük készült félkész (ergo élvezhetetlen) ételeket.
Na, offoltam, lehet törölni![]()
Elküldve: 2003. 10. 10. 12:18
idézet:
Ezt írta BlueDeath:
On:
Akár megszervezett reklám is lehet ez a lopás dolog, hisz a negatív reklám is reklám és mindenki a Valve-ről beszél ennek kapcsán.[/quote]
Ez így vanKérdés, hogy kellett-e ez a Valve-nak. :confused:
Elküldve: 2003. 10. 10. 12:27
idézet:
Ezt írta NeoPampalini:
Ez így vanKérdés, hogy kellett-e ez a Valve-nak. :confused:[/quote]
A reklámra mindíg szükség van. Ha nem megy egy cég azért, ha megy azért...vagy nem?![]()
Elküldve: 2003. 10. 10. 12:29
idézet:
Ezt írta NeoPampalini:
Még mindig: nem béta, hanem lopott "alkatrészekből" összetákolt valami
[/quote]
A béta mindíg félkész és mindíg lopott...hacsak nem vagy hivatalos béta tesztelő...![]()
Elküldve: 2003. 10. 10. 13:50
idézet:
Ezt írta Grof:
A másik (szerintem legfontosabb) az, hogy nem számít bűncselekménynek ha beszélgetsz róla. A screenshotok beszúrása sem a bűncselekmény kategória. [/quote]
Pszt megsúgom de bűncselekmény mindkettő. Ugyanis mind2 esetben egy ellopott (nevezzük) titkos dokumentomból rakosgatsz be részleteket. Olyan mintha egy titkos állami dokumentum, vagy bármely cég tanulmánya, kerülne hozzád lopás útján és te abból részleteket hozol nyilvánosságra az is bűncselekmény. Ha ez az oldala sem érthető számotokra és az sem, hogy milyért nem helyes dolog, akkor tényleg nagyon meg vagyok most lepődve.
Elküldve: 2003. 10. 10. 14:01
idézet:
Ezt írta Mumia:
Pszt megsúgom de bűncselekmény mindkettő. Ugyanis mind2 esetben egy ellopott (nevezzük) titkos dokumentomból rakosgatsz be részleteket. Olyan mintha egy titkos állami dokumentum, vagy bármely cég tanulmánya, kerülne hozzád lopás útján és te abból részleteket hozol nyilvánosságra az is bűncselekmény. Ha ez az oldala sem érthető számotokra és az sem, hogy milyért nem helyes dolog, akkor tényleg nagyon meg vagyok most lepődve.[/quote]
Én értem. Ha ellopom a forrást, akkor olyan, mintha agyonvernék egy embert az utcán. Ha kirakok egy 100x100-as screenshotot, (amit egy teljesen vadidegen oldalon láttam), akkor olyan, mintha nemzetbiztosnsági dokumentumokat lopnék. Értem én.
Hú, és ha beszélek róla? Állam elleni izgatás?
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood
Elküldve: 2003. 10. 10. 14:20
Jól látom innentől kezdve nincs értelme tovább társalogni róla mert:
1: Nem veszitek komolyan a dolgot
2: Nem vagytok hajlandóak megfontolni a másik oldal álláspontját
3: Nem akarjátok/nem tudjátok (mindneki válasszon ki a rá illőt) megérteni az érveket. Pontosabban az érvekre az 1-es ponttal reagáltok, szóval END.
[ 2003. október 10.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]
1: Nem veszitek komolyan a dolgot
2: Nem vagytok hajlandóak megfontolni a másik oldal álláspontját
3: Nem akarjátok/nem tudjátok (mindneki válasszon ki a rá illőt) megérteni az érveket. Pontosabban az érvekre az 1-es ponttal reagáltok, szóval END.
Elküldve: 2003. 10. 10. 14:21
idézet:
Ezt írta Mumia:
Pszt megsúgom de bűncselekmény mindkettő. Ugyanis mind2 esetben egy ellopott (nevezzük) titkos dokumentomból rakosgatsz be részleteket. Olyan mintha egy titkos állami dokumentum, vagy bármely cég tanulmánya, kerülne hozzád lopás útján és te abból részleteket hozol nyilvánosságra az is bűncselekmény. Ha ez az oldala sem érthető számotokra és az sem, hogy milyért nem helyes dolog, akkor tényleg nagyon meg vagyok most lepődve.[/quote]
Ugye Te becsületes Mumia, soha nem beszélgettél warez gamékról, minden programod legális és messze elhatárolod magad tőlünk, bűnözőktől.![]()
Az a pár mondat, amit Tőled olvastam a gameware rovatban, mint aktív gémer, biztos csak optikai csalódás volt részemrőlvagy épp az akkor frissen vásárolt cuccról írtál véleményt.
[ 2003. október 10.: BlueDeath szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 10. 10. 14:32
idézet:
Ezt írta Mumia:
ELÉG VOLT. Ha nem vagytok annyira intelligensek, hogy meg tudjátok különböztetni a lopott forrásból kerekedett tákolmány és a végleges program másolata közötti különbségeket, akkor NINCS MIRŐL BESZÉLNI.[/quote]
Ember! Nem mindegy, hogy a félig összeszerelt házi készítésű repülőgépedet lopom el, vagy a már teljesen elkészültet? Loptam és kész. Ez a lopás tényén nem változtat. Ha végleges lopott gamékról lehet beszélni, akkor a félkész lopottról miért nem?
![]()
Elküldve: 2003. 10. 10. 14:34
idézet:
Ezt írta Mumia:
Huh, ez biztos? Mert személy szerint ennek bizonyos elemeit igencsak kétségesnek találom. Mert ugye mitt még nincs DMCA, azaz marad a jól bevált Btk. Szerzői jog megsértése lenne? Hm. Mondjuk ha nagyon akarjuk, rá lehetne fogni, hogy az ellopott forrás letöltése vagyoni hátrányt okoz. De a screenshot belinkelés? Végül is ha lenyúlsz egy kocsit, és a fotóját kirakod a netre, az még önmagában csak ártatlan szórakozás. Az ugye más kérdés, hogy ha beteszed a screenshot-jaidat, akkor ugye egyértelmű, hogy elkövetted a szezői jog megsértését. A szólásszabadság meg ugye alkotmányos jog (max. a stílusa nem, az, hogy miről beszélsz, a te dolgod. Mert ugye a forráskód témája nem államtitok, nem kelt gyűlöletet, nem gázol senki becsületébe.
Szóval. Nem hiszem hogy a téma hozzászólásai a bűncselekményi vonatkozásaik miatt lettek törölve vagy moderálva. Hanem, ahogy az már elhangzott, azért, mert tisztességes, magára valamit is adó gamer nem tölti le a lopott forrást, nem próbálja összeheggeszteni és nem csicseregi el tapasztalatait nyilvános fórumokon. Szakmai, etikai szinvonal, értitek!
Elküldve: 2003. 10. 10. 14:39
idézet:
Ezt írta BlueDeath:
Ember! Nem mindegy, hogy a félig összeszerelt házi készítésű repülőgépedet lopom el, vagy a már teljesen elkészültet? Loptam és kész. Ez a lopás tényén nem változtat. Ha végleges lopott gamékról lehet beszélni, akkor a félkész lopottról miért nem?
[/quote]
Mert az 2x akkoral lúzerség
Egy példa, amibe úgyis beleköttök majd. Képzeljetek el egy társaságot, akik imádják a fánkot. Olyannyira, hogy az egyikük éjszaka betör a pékségbe és elhoz egy tepsivel félig megsült fánkokból. Erre ráveti magát az egész társaság és falánk módon tömik magukba a nyúlós, nyers, lisztízű tésztát, amin még lekvár sincs és órákat dumálnak róla, miközben emésztenek. Valahogy ezek azok az emberek, akik most a HL2 lopott forráskódjára buknak. Ha valaki a kész fánkot lopta el, legalább arról lehet vele beszélgetni, hogy milyen volt, de aki csak a félig sült darabokat???![]()
Elküldve: 2003. 10. 10. 14:56
idézet:
Ezt írta HaZeX:
Szóval. Nem hiszem hogy a téma hozzászólásai a bűncselekményi vonatkozásaik miatt lettek törölve vagy moderálva. Hanem, ahogy az már elhangzott, azért, mert tisztességes, magára valamit is adó gamer nem tölti le a lopott forrást, nem próbálja összeheggeszteni és nem csicseregi el tapasztalatait nyilvános fórumokon. Szakmai, etikai szinvonal, értitek![/quote]
Pontosan így látom én is.
idézet:
Mumia:
Pszt megsúgom de bűncselekmény mindkettő. [/quote]
Biztos, hogy nem az.
idézet:
Mumia:
2: Nem vagytok hajlandóak megfontolni a másik oldal álláspontját [/quote]
Mint feljebb írtam, én még meg is értem az álláspontot.
idézet:
Én:
Az egy másik katgória, hogy valahol érthető KRINYO-ék álláspontja (nem a lebonyolítás módja!) mert ez már egy precedens értékű már már etikai kérdéssé fajult.
[/quote]
Csak a reagálás mértéke és stílusa volt elfogadhatatlan, pláne egy modtól.
idézet:
Mumia
Ha nem vagytok annyira intelligensek, hogy meg tudjátok különböztetni a lopott forrásból kerekedett tákolmány és a végleges program másolata közötti különbségeket, akkor NINCS MIRŐL BESZÉLNI. [/quote]
Szerinted ez mitől rosszabb mint egy kész szoftvert feketén (ingyen) megszerezni, ellopni?
[ 2003. október 10.: Grof szerkesztette a hozzászólást ]
Ments meg egy életet!
Állatvédő.hu
Állatvédő.hu
Elküldve: 2003. 10. 10. 15:05
idézet:
Ezt írta Grof:
Biztos, hogy nem az.[/quote]
De, az.
A játékok minden részlete szerzői jogi védelem alatt áll. Hivatalosan, elméletileg még az is számonkérhető, ha egy megvásárolt - nem elfelejteni: ez szerzői jog, csak a bizonyos feltételek melletti használat jogát veszed meg! - játék screenshotjait rakod fel valami nyilvános helyre, és az EULA - vagy az ennek megfelelő irat - ezt kifejezetten nem engedélyezi.
Ennél a gyakorlat, a szakmai konszenzus némileg bővebb lehetőségeket ad.
Ám éppen ez a szakmai konszenzus nem ad semmilyen lehetőséget a lopott kóddal kapcsolatban.
A moderációval kapcsolatban ettől teljesen más téma, ha:
a. Valaki nem ért a szóból.
b. A kérdéseit nem a megfelelő helyen teszi fel.
c. A kérdéseit nem a megfelelő hangnemben teszi fel.
Nem keverni a kettőt, még akkor sem, ha olyan kényelmes...
[ 2003. október 10.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]
Elköltöztem :-)
Elküldve: 2003. 10. 10. 15:08
idézet:
Ezt írta HaZeX:
Az ugye más kérdés, hogy ha beteszed a screenshot-jaidat, akkor ugye egyértelmű, hogy elkövetted a szezői jog megsértését.[/quote]
Itt a lényeg, ezért lettek törölve a leaked verzióval foglalkozó hozzászólások.
Valóban nem vagyok 100% biztos benne, hogy az maga bűncselekmény hogy belinkelem a screenshotokat de az biztos, hogy egy másik bűncselekményre bizonyíték.
Mellesleg a külsős betatesztereket köti az NDA, lehet, hogy ez átvitten mindenkire vonatkozhat, arra is aki nem hivatalosan jutott hozzá, de ezt már tényleg nem tudom. Igaz az NDA megsértéséért eddig még legfeljebb annyit kaptak, hogy kizárták őket a tesztből, de aki benne sem volt azt nem lehet kizárni

Súgó
A téma zárva.