HWSW Informatikai Kerekasztal: Dohányzás: pro és kontra - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Dohányzás: pro és kontra Értékeld a témát: -----

#1641 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 11. 11:15

Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 11:25

Ez egy afféle "megmondás" volt? :think:

Nézd. Ha valaki már olyan szinten van, hogy robban, ha nem gyújthat rá, az már szenvedélybetegség, súlyos függőség, nem árt kezeltetni. Anyám már negyven éve dohányzik, elég "keményen" (napi ~1 doboz), mégsincs a plafonon, ha csak este tud rágyújtani. Ha valaki nem tudja magában lerendezni a problémát, akkor bizony szükség van segítségre. (Hozhatnám példának Amerikát, ott már régóta divat pszichiáterhez járni (sokan túlzásba is viszik), sajnos Magyarországon még nagyon fekete-fehér a helyzet, ha valakiről kiderül, hogy "kezelésre" jár, rögtön rásütik, hogy elmebeteg. :( )

Ha a nikotinéhségről van szó, azt rágógumival, tapasszal csökkenteni lehet. Én ha nem tudok rágyújtani, rágózok (nem bagósrágó, sima mentolos), meg valami mindig van a kezemben. (Pl. egy tollal nagyon jól le tudod kötni a tudatalattidat, kapcsolgatni csak akkor érdemes, ha senki sincs a közelben, társaságban inkább pörgetem az ujjaim között :Đ )

Egyébként baromi jó ez a napi három szálas móka, ahhoz még nem elég nagy a két cigi közötti idő, hogy eszembe jusson, milyen jó lenne már rágyújtani, de ahhoz már igen, hogy jól essen minden szál :)

#1642 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 11:51

Idézet: didyman - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 12:11

Ironia. egyet ertek a dontessel. Iskolaban semmi keresnivaloja olyan tanarnak, akit befolyasol a cigaretta utani vagy az oktatasban. Ez epp olyan, mint az alkoholizmus. Es itt most gyorsan tegyunk kulonbseget az alkalmi-elvezeti dohanyos es a napi doboz cigit fustolo fuggok kozott, mert nyilvanvaloan az utobbirol beszelek.

Tudod ez elméletben nagyon szép. Azzal még egyetértenék, (bár megrögzött nemdohányosként is kicsikét felfújtnak érzem ezt az egész hisztit ami a téma körül megy) hogy komolyan dohányzó tanárt nem vesz föl újonnan az iskola. De azt ugye nem várod, hogy a már felvett tanárokat elküldjék ezért?

#1643 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 11:57

Idézet: snakekiller - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 12:51

De azt ugye nem várod, hogy a már felvett tanárokat elküldjék ezért?

Esetleges létszámleépítésnél (ami ugye a megszorítások korában már egyre gyakoribb minden állami intézményben) már manapság is "hátrányban vannak".

#1644 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 12:23

Idézet: Capri - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 0:10

Mit szóltok az új EUs állásponthoz, miszerint a dohányzás/nemdohányzás kikötése egy munkahelyen nem sért személyiségi jogokat, tehát szabad? Remélem ezután egyre több iskolában kikötik feltételként, hogy a tanároknak ne dohányozzanak. :up:

Rossz végéről közelítok meg a kérdést.

Először a gyerekek fejét kellene rendbe rakni, otthon. Vagy durvábban szankcionálni az iskolában a dohányzást. Ugyanis már 13-14 éves korban elkezdik a dohányzást a felmérések szerint, pl. a suli vécéjében.
Szóval a gyerek ha ügyes, rafkós akkor stikában cigizzen, a dohányzó tanárt meg fel se vegyék?
Csak én érzem itt az ellentmondást?  :think:

#1645 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 12:35

Idézet: Etele - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 12:23

Ezt én le sem mertem írni... Tanítottam középiskolában, a gyerekek egy részének felesleges órát tartani annyira sötétek és hát ha a gyerek ilyen akkor milyen lehet a szülő... No comment.

Tudom, hogy sok a hülye tanár, de a diákok között sokkal több a debil... :omg:
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#1646 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 12:54

Idézet: Etele - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 13:23

Szóval a gyerek ha ügyes, rafkós akkor stikában cigizzen, a dohányzó tanárt meg fel se vegyék?

Mondd már meg, hogy a kettő között hol az összefüggés? :think: Meg van valahol törvényileg engedve, hogy a gyerek 13-14 évesen stikában bagózzon a vécében? Eladhat a boltos bagót egy 13-14 éves gyereknek? Na ugye, hogy nem. Ennél többet nem tehet a törvény, néha egy-két üzlet lebukik, megy a bírság, de ennyi.
Egyébként nem tudom, hova jártál suliba, de nálunk elég komolyan szankcionálták, ha valakit dohányzáson kaptak. A másik középsuliban meg ki volt (van) jelölve ugyan dohányzóhely a diákok számára, de ha tizennyolcon aluliak lézengtek ott, jól el lettek zavarva. Ha meg iskolán kívül bagózik a srác, az meg nem az iskola sara.

Ezzel szemben egy tanártól igenis elvárható, hogy megfelelő példát mutasson a gyerekeknek. Törvény nélkül is. Ez a javaslat csak megkönnyítené a munkaadók helyzetét, hogyha a jó képességű, dohányzó jelölt helyett az ugyanolyan jó képességű, nemdohányzó jelentkezőt veszik fel, a másik nem szakítja a nyakukba az ombuccmant, hogy őt diszkriminálták. Ha meg a dohányos tanár jobb, mint a többiek, akkor úgyis őt veszik fel.

Ha egy tanárt a szenvedélye (mindegy, hogy bagós, alkoholista, szerencsejátékfüggő, UFO-vadász, vagy mittudomén) akadályoz abban, hogy a dolgát felelősségteljesen lássa el, akkor az nem való tanárnak.

#1647 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 13:00

A gyerekek már 7-8 évesen kipróbálják... Tapasztaltam tanárként. Egyébként ahol meg dolgoztam a tanárok fele dohányzott, úgy nehéz példát mutatni....
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#1648 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 13:01

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 13:35

de a diákok között sokkal több a debil... :omg:

Mivel 16 éven alul mindenkinek kötelező iskolába járni, ezért a debileket is tanítani kell. Aki annyira setét, mint az éjszaka, úgyis kibukik előbb-utóbb, és megy kapálni a TSZ-be. De ez nem jelenti azt, hogy a tanárokkal szemben sem lehet követelményeket támasztani.

#1649 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 08. 11. 13:04

Hozzászólhatok az eredeti témához?  ;)
Szerintem mindenhol be kéne tiltani a dohányzást, utálom ha a buszmegbe az arcomba fújják, vagy csak egyszerűen az utcán a dohányzófülkés vonatszerelvényeket min. 2 szerelvénnyel kikerülöm, a lépcsőházunkba is nyomják mindig, amíg le nem csattan egy pofon. Mire hazaérek olyan a szagom mintha én is bagóznék!  :mad:
Nem beszélve mindarról hogy a passzív dohányzás sokkal károsabb, mint az amikor füstszűrőn keresztül szívják.
Nekem mindeggy, ha valaki úgy dönt hogy hamarabb el akar patkolni, hát szíve joga, de engem ne vigyen senki közelebb a sírhoz. Szívunk éppen elég szmogot anélkül is. Bár sztem. kulturált embernek nem kell tiltani, hogy mit hol lehet nem is ezek miatt kellenek a szabályok. Sztem.
Emberek kultúra! Figyeljünk erre, na meg nem lenne utolsó szempont az egészség... ez a - ha már egyszer élünk, mindent lehet - ez baromság. sztem.
És akkor még olyan dolgokat nem is említettem, ha egy nő gyereket vár, akkor ... grr!!! áá, hagyjuk.  :down:

Szerkesztette: Basic 2006. 08. 11. 13:07 -kor

#1650 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 13:11

Idézet: debaj - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 13:54

...
Ha egy tanárt a szenvedélye (mindegy, hogy bagós, alkoholista, szerencsejátékfüggő, UFO-vadász, vagy mittudomén) akadályoz abban, hogy a dolgát felelősségteljesen lássa el, akkor az nem való tanárnak.

Áruld már el, hogy egy tanárt mennyiben akadályozza a munkájában az, hogy mondjuk délelőtt, a kijelölt helységben elszív a szünetben egy szál cigarettát?
Ne legyél már ennyire komolytalan.

Ráadásul a dohányost egy kalap alá venni az alkoholistával és szerencsejátékossal több, mint megmosolyogtató. :omg:

Idézet

Mondd már meg, hogy a kettő között hol az összefüggés?

Álszent és demagóg dolognak tartom ezt a "nemdohányzó tanár tanítson csak" dumát, ennyi.

Idézet

Egyébként nem tudom, hova jártál suliba, de nálunk elég komolyan szankcionálták, ha valakit dohányzáson kaptak. ...

Olvasd el újra a hozzászólásomat akkor. Nálunk is szankcionálták, de korántsem volt visszatartó ereje. (Megjegyzem én nem dohányoztam középiskolában.) Ráadásul simán megoldották a "stikabagósok" hogy füstölhessenek. Ez ellen kellene fellépni, nem a tanárok ellen. :omg:

Ja, még valami.

Idézet

Meg van valahol törvényileg engedve, hogy a gyerek 13-14 évesen stikában bagózzon a vécében? Eladhat a boltos bagót egy 13-14 éves gyereknek? Na ugye, hogy nem. Ennél többet nem tehet a törvény, néha egy-két üzlet lebukik, megy a bírság, de ennyi.

Mondok egy meredeket: majd ha tanárnak nem adhatnak el cigit, akkor nem lesz ilyen fals ez a teória. De amíg állam bácsi a tanár által is vásárolt dohányból kőkeményen szedi meg magát, de (esetleg) megengedi, hogy dohányzás alapján szűrjék a pedagógusokat nem pedig a páylára való alkalmasság alapján addig nem nagyon van miért szaporítani a szót. :think:

RE: és ne feledd, hogy én melyik hozzászólásra reagáltam itt a topikban. :up:

Szerkesztette: Etele 2006. 08. 11. 13:27 -kor

#1651 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 13:21

Ja, még valami. ;)

Bár már jó régen jártam gimibe, de emlékszem, hogy a három legjobb tanárom mindegyike bagós volt.
Ha nem taníthattak volna, akkor - és ezt őszintén mondom - nagy veszteség érte volna az iskolát és a diákokat, sőt engem is.

#1652 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 13:24

Idézet: debaj - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 12:57

Esetleges létszámleépítésnél (ami ugye a megszorítások korában már egyre gyakoribb minden állami intézményben) már manapság is "hátrányban vannak".

Tök jó, hogy ez a fő szempont. Szakmaiság?  :rolleyes: Amikor így is nagyítóval kell keresni az elhivatott, nagytudású tanerőt...
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#1653 Felhasználó inaktív   Cpt. Balu 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 14:37

Ne dohányozzatok! A drog rossz! Értem?
"Big shot Bobbie" Tim Duncan @ 2005 NBA Finals Game5  Kobe Makes History

#1654 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 14:43

Ha elhivatott akkor le tudja rakni...(meg egy olyan helyen ahol mindenki dohányzik lehet nem ez lesz a mérvadó a leépítésnél..) De én nem is feltétlenül a középiskolákra gondoltam, hanem az általános iskolákra.
Ez a rendelet/szabály/előírás (nemtudom pontosan:)) pedig egyáltalán nem álszent, demagóg. Ha egy cég nem akar dohányost alkalmazni az teljesen érthető, és ezután már törvényesen ki is köthető..

Etele: Lehet ha ahelyett a három tanárod helyett másik három tanított volna, azokra is ezt mondanád :)

#1655 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 15:47

Ja, de lehet, hogy nem. ;) Ezt már sosem tudjuk meg.

Egyébként meg ha rászállunk a tanárok dohányzására, akkor még inkább szálljunk rá az orvosok, nővérek, közszereplők és politikus ebbéli irányultságára... gondolom nem kell tovább ragoznom.

Idézet

Ez a rendelet/szabály/előírás (nemtudom pontosan:)) pedig egyáltalán nem álszent, demagóg. Ha egy cég nem akar dohányost alkalmazni az teljesen érthető, és ezután már törvényesen ki is köthető..

Még egyszer: azért demagóg és álszent ez az egész, mert a felszínen "fúj, ronda dohányos, ne alkalmazzuk", ugyanakkor a dolog hátterében meg nagyon-nagyon kemény pénzek folynak be belőle az álamkasszába. Ráadásul - amit először hoztam fel - az sem mindegy, hogy a kölkök akár már 10 éves korban is füstölnek, és ezt a viselkedésmintát bizony nem a tanártól lesték el, hanem a tévéből, vagy otthon (jellemző módon egyébként ha otthon nem sikerül megnevelni a büdös kölkét, akkor a tanártól várják el hogy rendbehozza amire otthon szartak). Kirakatbalhé ez az egész, ha ilyen nagy a változtatni akarás, akkor nem a felszínt kellene kapargatni, hanem a gennyes kelés mélyére hatolni. :(
Ja, hogy az nehezebb, mint kijelenteni, hogy aki dohányzik ne tanítson, mert szenvedélybeteg és ez hátráltatja a munkájában??? :reklamacio:

Na ezzel elmondtam amit akartam, nem is fárasztalak benneteket tovább a dörgedelmeimmel. :)

Szerkesztette: Etele 2006. 08. 11. 15:53 -kor

#1656 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 08. 11. 15:58

Idézet: Basic - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 14:04

Hozzászólhatok az eredeti témához?  ;)
[..]

Én is így látom.

A dohányosok beszélnek a "dohányzás kultúrájáról". De minél többször találkozom a problémával, annál jobban megerősít azon véleményemben, hogy "dohányzás kultúrája" nem létezik.

Emberek kultúrája viszont igen! Ha valaki felelős magatartást folytat, törődik a környezetével, akkor nem kell dohányzást tiltó táblákkal találkoznia, ahhoz, hogy nyilvános helyen (ahol akár csak 1 passzív dohányos is lehet) ne gyújtson rá.

Sajnos az emberek zöme nem ilyen. Most, hogy a kánikula idején több napot lent tudtam tölteni Agárdon, megfigyeltem, hogy a strandon is nagy ívben tojnak a dohányosok a passzív dohányzókra. Nem számít, hogy a strandon 2 méterenként ülnek az egymásnak idegen emberek... mellettünk két oldalt, mögöttünk rendszeresen rágyújtottak.

S ugye azt nem kell ecsetelnem, hogy a csikkeket nem egy arra a célra odakészített tartóba tették, hanem a fűbe pöckölték?

Szóval nem elég, hogy bunkó módon arra kényszerítenek, hogy a nyaralásom során, a friss levegőn, a strandon, a víz partján az ő büdös, számomra mérgező füstjüket lélegezzem be, még a környezetet is rombolják.

Hogy ilyen ne forduljon elő, ahhoz kultúra, nevelés lenne szükséges. De sajnos az nincsen.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1657 Felhasználó inaktív   ElvisTheKing 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 16:28

Csak 2 kerdesem van a dohanyosokhoz:

Miert kezdtek el dohanyozni?
Miert dohanyoznak? maskepp, Min enyhit/segit?

En szivtam anno par szalat, qurvara semmi hatas....Azota a buzet is kerulom mert rosszul vagyok tole...

U.I. Elvileg a dohanyosok kellne meghuzzak maguk, mivel az ember nem cigivel szuletett a szajaban, ertsuk ezt a nyilvanos helyekre ahol tilos es a szorakozohelyek tobbsegere.
AMD Athlon 1,33 GHz, MSI K7T266Pro RAID, 1 GB RAM (2PQI+1Kingston), Maxtor DiamondMax10 250 Gb/16Mb/PATA HDD, VGA Albatron 6600GT 128Mb (AGP), NEC ND-3520A DVD-RW, Audigy 1@4, 3com PCI NIC, IIYAMA VM Pro 452 19'' CRT, 2Mbit/Cable

Proud 3Dfx Voodoo Graphics owner - "Áj láv háromdéefiksz"

PCMCIA Audigy 2 ZS Notebook es Squeezebox v3 juzer

#1658 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 16:31

Idézet: ElvisTheKing - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 17:28

Csak 2 kerdesem van a dohanyosokhoz:

Miert kezdtek el dohanyozni?
Miert dohanyoznak? maskepp, Min enyhit/segit?

En szivtam anno par szalat, qurvara semmi hatas....Azota a buzet is kerulom mert rosszul vagyok tole...

U.I. Elvileg a dohanyosok kellne meghuzzak maguk, mivel az ember nem cigivel szuletett a szajaban, ertsuk ezt a nyilvanos helyekre ahol tilos es a szorakozohelyek tobbsegere.

Mit értesz nyilvános hely alatt?

#1659 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 08. 11. 16:36

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 17:31

Mit értesz nyilvános hely alatt?

Minden hely, ami a saját lakásodon, telkeden kívül esik, ill. nyitott a nyilvánosság számára.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1660 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 16:52

Idézet: Piftuka - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 17:36

Minden hely, ami a saját lakásodon, telkeden kívül esik, ill. nyitott a nyilvánosság számára.

Jah, leesett. A közterületre gondoltam...  :omg:

Téma megosztása:

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • Utolsó »