HWSW Informatikai Kerekasztal: Dohányzás: pro és kontra - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Dohányzás: pro és kontra Értékeld a témát: -----

#521 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 21. 08:09

Idézet

...mert mint mondtam a durva általánosítás akkor sem elfogadható, ha példákkal tudja valaki alátámasztani a véleményét...

Nincs altalanositas: nem minden dohanyossal van gond, hanem csak a "bunko" tipusu, masra tekintet nelkul fustolgo dohanyosokkal. Lehet dohanyozni ugy is, hogy ezzel nem terhelsz masokat. Sokaknak sikerul... sokan meg se probaljak. Pedig mint azt a fent peldakban irtam, nagyon keves kellene csak hozza...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#522 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 08:25

Idézet: didyman - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 9:05

Én közterületen ellenzem a dohányzást az ott tartózkodó nemdohányosok beleegyezése nélkül (értsd úgy: Ha a tömött vonaton, ahol esélyem sincs nemdohányos helyre ülni, akkor legalább az lenne az illő, hogy a T. dohányos megkérdezi, hogy zavar-e valakit, ha rágyújt és elnézéssel kezdett, szépen kérő mondatomra nem böfögné le a fejemet azzal, hoyg őneki joga van itt dohányozni, mert ide vett jegyet-nade a dohányzás nem extraszolgáltatás a MÁV részéről, amiért pluszpénzt fizet...).

Egy dohanyzo fulkeben talan mar ne kelljen engedelyt kernie... amikor beszalltal oda, elfogadtad azt is hogy ott bizony dohanyozni fognak...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#523 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 05. 21. 09:31

Samott: Egy 3 órás utat egy gyenge fizikumú ember nem tud végigállni. Ha le kell ülnie ezt sokszor csak dohányzó helyen tudja megtenni, mivel értelemszeerűen a "büdös" dohányzófülkékben fognak helyek maradni. Ez nem elfogadás, hanem kényszer! Érted? Nem engedélyről van szó és nem jogról, hanem emberi magatartásról, ami sok dohányos fejében egyszerűen meg se fordul, vagy ha aze mber tisztelettel felhívja ráa  figyelkmét, azonnala személyes jogainak korlátozását véli felfedezni ahelyett, hogy elképzelné azt, hogy milyen dolog az, amikor állni nem tud az ember, mert rosszul lesz és a cigifüsttől is rosszul lesz, mert mondjuk asztmás...És részint pontosan a másik egészségéhez való joga és főleg a körülményekre való tekintettel, egy fikarcnyi kis emberséggel felemelné tisztes hátsóját és arrébb menne pár métert egy semlegesebb helyre, amíg kegyeskedik szenvedélyének élni.
Pontosan az ilyen reagálástól, amit Te írtál, fordul fel a gyomrom, amikor megkérem a tisztelt utastársat és ezt vágja a képembe...(bocs, ne vedd személyeskedésnek, mert nem Te vágtál ilyet a képembe :) )
és ez az egész nem csak a vonat egy kiragadott példája. Sok ilyen helyzet van, sok ilyen eset és bizony sokszor a nemdohányosoknak kell szenvedniük a sokszor kisebb számban jelenlévő dohányosok miatt. mert ugye ők is szenvednek, ha nem tudnak rágyújtani...Ezzel nem tudok egyet érteni és mivel emberileg képtelenek vagyunk ilyen helyzeteket megoldani, ezért marad egy lehetőségként a törvényi szabályozás. Megint hozzátéve, hogy mint utolsó megoldás.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#524 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 09:47

Azt azert tudni kell, hogy en nem dohanyzom. (ha ez eddig nem derult volna ki) :)

Nincs igazad. Nezd, joggal kerjuk a dohanyosoktol, hogy olyan helyeken, ahol masokat zavarnak a fustjukkel ne gyujtsanak ra... de ha van egy kijelolt hely - amit pont azert jeloltek ki, hogy legyen hol elniuk a szenvedelyuknek - nekik bizony joguk van (masokra valo tekintet nelkul) dohanyozni. Ha odamesz neked kell alkalmazkodni... hogy mashol nincs hely, az megint nem a dohanyosok hibaja: emiatt csak a MAV-ot okolhatod.

Samott

Szerkesztette: Samott 2004. 05. 21. 09:49 -kor

#525 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 12:01

De az én hibám sem. Azonos jogi alappal találkozunk ott össze és egyikünk sem tehet a kialakult helyzetről. Neki dohányozni van joga, nekem meg egészségesnek lenni. És mivel a folyosóra, vagy dohányzó kupéba tudok csak állni, ez szintén nem az én hibám. Ez patthelyzet. Ilyenkor kompromisszumot kell kötni. Ha a cigis rágyújt, az nem kompromisszum, hanem egyoldalú döntés.
A kompromisszum az, hogy ő rűgyújt, de nem az orrom alatt. Én pedig így is érezni fogom a füstöt, csak nem olyan töményen.

Szerkesztette: didyman 2004. 05. 21. 12:03 -kor

(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#526 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 12:14

Idézet: didyman - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 13:01

Ha a cigis rágyújt, az nem kompromisszum, hanem egyoldalú döntés.

Forditsuk meg: Zsufolt vonat, nincs hely a dohanyzoban... dohanyos beul a nemdohanyzoba es ragyujt, mondvan kossunk kompromisszumot, hiszen neki dohanyoznia es ulnie kell... ehhez mit szolnal?

A te peldadban egyetlen egy kompromisszum kenyszert latok, azt is magaddal kotod: vagy ulsz es elviseled a fustot, vagy allsz es nem szenvedsz a fusttol.

Samott

#527 Felhasználó inaktív   sityak 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 12:47

Idézet: Samott - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 13:14

Forditsuk meg: Zsufolt vonat, nincs hely a dohanyzoban... dohanyos beul a nemdohanyzoba es ragyujt, mondvan kossunk kompromisszumot, hiszen neki dohanyoznia es ulnie kell... ehhez mit szolnal?

A te peldadban egyetlen egy kompromisszum kenyszert latok, azt is magaddal kotod: vagy ulsz es elviseled a fustot, vagy allsz es nem szenvedsz a fusttol.

Samott

akkor üljön be a nemdoháynzóba és szépen maradjon a seggén, örülve annak hogy van helye.

ha a nemdoháynos beül a dohányzóba akkor vegye tudomásul hogy ott füst, büdös, és sok doháynos van! ha nem bírja ne menjen oda, ha teheti. Az meg hogy az ember hogyan reagál ha megkérik valamire, vagy épp lemondásra kérik valamiről, az nem dohányzás függö, hanem egyszerü emberi P@RASZTSÁG. Pont olyan mint a lassú autós, aki direkt úgy közlekedik hogy a másik se tudjon gyorsan menni!

De ha megvizsgáljuk, hogy hány doháynos szivja a cigit olyan helyen ahol nem lehetne
és hány nemdoháynos téved doháynosok közé, olyan kéréssel hogy ha lehet ne, amikor ő ott van, akkor szerintem a dohányosok kihágása magasan vezet!

Üdv.
..és a nyolcadik napon isten megteremté a TV-t!
egyszerű internet tesztelő
Panorámák

#528 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 13:57

Idézet: Samott - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 13:14

Samott

Máshogy látjuk a dolgot. Amit Te állítasz, működhetne, akkor, ha a dohányzás nem lenne egészségkárosító, hanem csak kellemetlen. De, a dohányos egészségét nem károsítja az, ha nem gyújt rá...Így az én kompromisszumom él. A Tiéd ezért nem elfogadható a szememben (orromban, tüdőmben :) ). A lemondás ebben az esetben mindkettőjükre pozitív hatású, amennyiben a vágytól eltekintünk (mivel nem a vágyak formálnak jogokat). A MÁV járművein egészséges környezett kell teremtenie az utazás feltételeként, így a dohányos alanyi hátrányban van a nemdohányossal szemben, mivel túl azon, hogy egészségét károsítja, a ruháját beszennyezi füstszaggal. Itt a MÁV tesz szívességet azzal, hogy lehetőséget nyújt nekik.

#529 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 14:10

Akarhogy csurod-csavarod, a lenyeg: nem dohanyzoban tilos dohanyozni, a dohanyzoban meg szabad... akit ez zavar (pl. felti az egeszseget), ne menjen oda. A dohanyzoban fustszunetet kovetelni pont akkora hiba, mint ragyujtani a nem dohanyzoban... ne gondolod, hogy neked tobb jogod van mint egy dohanyosnak.

Samott

#530 Felhasználó inaktív   sityak 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 14:29

Idézet: Samott - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 15:10

Akarhogy csurod-csavarod, a lenyeg: nem dohanyzoban tilos dohanyozni, a dohanyzoban meg szabad... akit ez zavar (pl. felti az egeszseget), ne menjen oda. A dohanyzoban fustszunetet kovetelni pont akkora hiba, mint ragyujtani a nem dohanyzoban... ne gondolod, hogy neked tobb jogod van mint egy dohanyosnak.

Samott

ha a bizonyított egészségkárosító hatásást vizsgáljuk és olyan esetről beszélünk amikor egy nemdohányzónak muszály olyan helyen tartózkodni ahol dohányozni is lehet akkor úgy érzem hogy jogos lenne.

De ha emberi oldalról nézzük, én is kibírnám ha egy nemdohányzó kocsiba beülne mellém két dohányos és mondjuk rágyujtanának, persze nem szó nélkül.
Na ez visszafele kb ugyanennyi lenne, tehát nem jogi, elvi sokkal inkább emberi kérdés!

Üdv.

Szerkesztette: sityak 2004. 05. 21. 14:34 -kor

..és a nyolcadik napon isten megteremté a TV-t!
egyszerű internet tesztelő
Panorámák

#531 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 15:16

Na pont ott van az eb elhantolva Samott, hogy a jogunk azonos. De a dohányos a saját jogával az egészségemet is károsítja. Ha ez nem így lenne és nem büdösözne össze, akkor tényleg ugyanannyi joga lenne neki rágyújtani, mint nekem nem eltűrni! De így nem teheti meg, nincs joga az én egészségemet, közérzetemet negatívan befolyásolni! Addig a pontig, amíg van lehetőségem nemdohányzóban helyet foglalni (ülni, állni), addig úgy van, ahogy mondod. De ha nem, akkor a dolog emberi része kellene érvényesüljön. És ezzel együtt hangsúlyozom, hogy a jelenleg is hatályos jogszabály értelmében a dohányos cselekedetével embertársai egészsége ellen vét, így jogellenesen füstöl az orrom alatt. Ez jogi álláspont és nem is érdemes vitatkozni felette. A Dohányost egyéni szabadságjog illeti meg szenvedélye gyakorlása terén, így nincs jogom az utca túloldaláról odamenni hozzá és követelni, hogy ne tegye.
Rugaszkodjunk el a vonattól, nézzük a buszmegállót. Szabad légtér. Rágyújt a sűrű embertömeg közepén és elszívja az orrom alatt. Miért kell elviselnem? Miért nem tud arrébb menni? Én sem fingok a többiek oprra alá, nem hányok a lábuk elé, nem vetkőzök meztelenre, azért, mert ez másokat zavar (meg engem is:) ), sérti emberi méltóságukat, erkölcsüket. Akkor a tisztelt dohányos miért szívja a nemdohányzók jelentős hányada számára nagyonis zavaró cigarettáját ott, közvetlen mellettünk? A dohányos nem bűnöző, nem törvény ellen vétő, gonosz ember, hanem egy olyan ember, akinek van egy tulajdonsága: Cigizik. Minden embernek van egyénisége, éli saját életét, ehhez van és legyen joga. De mindezt úgy, hogy embertársait, akik számára egyénisége zavaróan vagy károsan hat, minél kisebb mértékben zavarja. És sajnos pont erre nem képes törekedni jelentős hányaduk.

#532 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 15:41

Diddyman: sztem vegyél magadnak egy saját vonatot, ott azt nem szívsz, amit nem szeretnél.
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#533 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 15:43

Idézet: didyman - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 16:16

...

Én sem fingok a többiek oprra alá, nem hányok a lábuk elé, nem vetkőzök meztelenre...

Én meg éppen eszek, miközben olvaslak. Köteles vagyok elviselni a gyomorforgató kifejezéseidet?
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#534 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 16:02

Didyman: most tényleg nincsen igazad ezzel a vonatos dologgal. Akárhogyan magyarázod, egész egyszerűen ha beülsz a dohányzó fülkébe - mert neked ugye megvan a kényelemhez való jogod :)  - akkor viseld el ha az orrod alá füstölnek.
Lehet hogy most bunkónak fogok tűnni a szemedben, de ha én ülnék a dohányzóba, bejönnél, és amikor rágyújtok, megkérnél, hogy ne tegyem, akkor azt mondanám neked, hogy "Sorry, de ez dohányzó fülke... én pont azért nem ülök a nemdohányzóba, mert rá akarok gyújtani." Ha meg csak a nemdohányzóban van hely, akkor az út során nem cigizek. De ez fordítva is így működik.

A buszpályaudvaros példáról meg: ha ott megkérnél, hogy álljak odébb mert zavar a füst, megtenném természetesen. :)  :D

Szerencsére én inkább csak sörözéshez meg a reggeli kávéhoz gyújtok rá mostanában, egyébként redukálom a cigimennyiséget. :)
Tök furcsa egyébként, mert simán kibírom hogy napközben nem cigizek: de sör és kávé mellett nem bírom megállni hoghy ne gyújtsak rá. Biztos már pavlovi reflex, LOL. Mondjuk a sörnél tuti nem, mert az íze cigi nélkül sokkal szarabb. :)

#535 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 16:05

Diddyman: Csak saját magadat okolhatod ezért, ha nem lennél olyan mulya, akkor egyszerűen megkérdeznéd a nemdohányzóban, hogy leülhetnél-e, mert asztmás vagy, nem bírod ki a dohányzó kocsit, stb. 100 esetből 99-ben nem úgy kezdik, hogy meglincselnek és kidobnak a vonatból. Ennek semmi köze a cigihez, egy "dohányzó" kocsiban igenis lehessen rágyújtani, különben "esetleg dohányzó" kocsinak hívnák.
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#536 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 16:09

Idézet: Etele - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 17:02

...

A buszpályaudvaros példáról meg: ha ott megkérnél, hogy álljak odébb mert zavar a füst, megtenném természetesen. :)  :D

...

Én meg pont akkor nem. Ha más kérne rá, akkor viszont még elnézést is kérnék tőle, majd odébbbattyognék.

#537 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 16:58

Idézet: *Iguana* - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 17:09

Én meg pont akkor nem. Ha más kérne rá, akkor viszont még elnézést is kérnék tőle, majd odébbbattyognék.

Jó srác, ne bántsátok, csak ennek a vonatos-cigis sztorinak nagyon alászaladt. :) :D

#538 Felhasználó inaktív   Rhino666, az médium 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 21. 17:22

A baráti köröm dohányzik, én nem. Nem tudom őket megérteni, hogy miért pont ilyenre szúrják el a pénzüket... :rolleyes: Eddig egyszer volt dohányzó barátnőm. Az is elég volt. Rossz érzés volt vele smárolni. :( Sosem fogom megérteni a dohányosokat... :reklamacio:

Rhino666
Rhino666

#539 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 17:32

Idézet: Rhino666, az médium - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 18:22

... Sosem fogom megérteni a dohányosokat... :reklamacio:

Rhino666

Addig jó, mert ahhoz, hogy megértsd, rá kell szoknod, azt meg nem kívánom neked. :)

#540 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 17:33

Iguana, pls ne személyeskedj. Megkérsz, hogy ne használjak ilyen szavakat, felhívod a figyelmemet egy kis intelligencia bevitelére és készséggel megteszem, elnézést is kérek Tőled. De ilyen reagálással nagy ívben lesajnálom, hogy mit érzel-ezt érted el. Igazán építő jellegű voltál, köszönöm. Sorry.
A többiektől elnézést a megnyilvánulás gusztusjellege miatt.
Én nem vagyok mulya, de nyilván én sem fogom meglincselni azt, aki elhajt a kérésemmel. ráhagyom és elviselem, ha elkezdek fulladni, arrébb megyek, rühellem az erőszakot. NoVa, sajnos az atapasztalatom, hogy mire találok olyan illetőt, aki ezt az apró szívességet megteszi, a fél utat megteszi a vonat. Műbalhét nem csapok, nem fulladok be minden kis füstfoszlányra és másnak is el kell viselnie ugyanúgy, mint nekem.
Etele, nem vagy bunkó! :) Amiről Te beszélsz, azzal egyet értek. De Te az a fajta vagy, aki arrébb áll. Akkor lehet, hogy ez egy egyszemélyes felfogás. Nekem égne az arcom, ha ilyen körülmények között (teli vonat, láthatóan olyan emberekkel a kupéban, akik kényszerből ülnek oda) rágyújtanék úgy, hogy nem kérdezném körbe a fülkét. Ez az én meglátásomban annyira alapvető, mint az, hogy lehúzhatom-e az ablakot, nem zavar senkit az a hangerő, amivel zenét hallgatok, stb...
Vagy kimennék WCre, máshova. És találkoztam is ilyen emberrel, igazán meglepett, hogy megkérdezett és éppen aktuális állapotomban azt mondtam, hogy nyugodtan, mert a figyelmessége ennyit igazán megérdemel, hogy ne kelljen felállnia és odébb mennie.

Téma megosztása:

• (139 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.