idézet:
Ezt írta guga:
Csináltad meg !!!Ha nem tévedek ez múlt idő
![]()
Viszont semmi értekme[/quote]
Ez a felkiáltójelektől lesz felszólító mód, vagy mi?![]()
![]()
MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák + nyelvhasználat az interneten
Elküldve: 2002. 12. 14. 11:04
Elküldve: 2002. 12. 14. 11:09
idézet:
Ezt írta Cybernetics Core:
...
(Állítólag mikor (az ottani) dédnagyapám először látott, mondta, hogy jól van, mert hogy "Gyerik lett.". Anyukám nem értette (ő debreceni), kérdezte, hogy mi más lehetett volna még? "Hát lyány.")
[ 2002. december 14.: Cybernetics Core szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Ez aranyos.![]()
Elküldve: 2002. 12. 14. 11:42
idézet:
Ezt írta Netmaster:
Ez a felkiáltójelektől lesz felszólító mód, vagy mi?![]()
[/quote]
A nyelvújítás nem csak egy egyszervótbudánkutyavásár![]()
Egyszer még híres nyelvújító leszek ,ez most jutott eszembelehet meg kell halnom előtte .
Elküldve: 2002. 12. 14. 11:47
idézet:
Ezt írta palpatine:
........Arrol nem tudok, hogy a "szabadott" regies kifejezes-e vagy sem, de szerintem csak ilyen formaban helyes a fenti mondat.[/quote]
Kérlek, legalább gondold hozzá: ..a jelenleg érvényben levő akadémiai szabályok szerint.....
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2002. 12. 14. 13:54
idézet:
Ezt írta guga:
Egyszer még híres nyelvújító leszek ,ez most jutott eszembelehet meg kell halnom előtte.[/quote]
Nézz be [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=22&t=000049"]hozzánk[/url], Mester!![]()
Elküldve: 2002. 12. 15. 00:38
idézet:
Ezt írta Netmaster:
Felszólító módban csak jelen idő van![/quote]
Magaval ragadt a lendulet.Persze, hogy van nekik mult idejuk, csak nem felszolito modban. Igy, magamat javitva: "szabad volt megjegyeznem". Vagy ennek nincs ertelme?
idézet:
Ezt írta lameXpert:
Kérlek, legalább gondold hozzá: ..a jelenleg érvényben levő akadémiai szabályok szerint.....[/quote]
Ez az alapertelmezes. Nem?Evek mulva _lehet_, hogy a "szabadott" lesz helyes?
![]()
![]()
Elküldve: 2002. 12. 15. 01:22
idézet:
Ezt írta palpatine:
Ez az alapertelmezes. Nem?Evek mulva _lehet_, hogy a "szabadott" lesz helyes?
![]()
[/quote]
Itt tévedsz. A "szabadott" = "szabad volt" bizony használatos és helyes.
idézet:
Ha úgy szól a kérdés, hogy helyesek-e a szabadna, szabadott, szabadjon alakok --- vagyis hogy helyes-e a szabad-hoz, mely látszólag melléknév, igei mód- és időjeleket illeszteni ---, akkor erre a válasz triviálisan "igen", ugyanis a kérdéses alakok léteznek. Magyar anyanyelvűek rendszeresen használják ôket. Helyességüket megkérdőjelezni olyan volna, mintha azt kérdeznénk a biológustól: helyes-e, ha egy hüllőnek nincsenek végtagjai? Mit tud ő erre válaszolni? Ott a kígyó. Ha úgy szól a kérdés: illedelmes dolog-e ezen szóalakok használata, beleillenek-e a művelt, gondozott, vagy irodalmi nyelvhasználatba, ez már sokkal jobb kérdés, ezen lehet vitatkozni (szerintem egyébként beleillenek, én nem érzem őket se műveletlennek, se nyelvjárásinak, se slamposnak), csakhogy ez nem logikai kérdés, hanem esztétikai meg szociológiai, szóval keményen ízlés dolga, mint általában az etikett.[/quote]
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2002. 12. 15. 01:49
idézet:
Ezt írta lameXpert:
Itt tévedsz. A "szabadott" = "szabad volt" bizony használatos és helyes.[/quote]
Ugy latszik, hogy az en esztetikai erzekemmel nem fer ossze.Honnan van az idezet?
Elküldve: 2002. 12. 15. 01:53
idézet:
Ezt írta palpatine:
Ugy latszik, hogy az en esztetikai erzekemmel nem fer ossze.Honnan van az idezet?[/quote]
Nádasdy Ádám : Szabadna, kérem?
Elküldve: 2002. 12. 15. 10:51

De mondjuk az is érdekelne, hogy a
szabad|ott szóban az (o)tt mi tulajdonképpen? Rag? Jel? Vagy képző? Mert én a dupla t toldalékkal a múlt idő jelénél és a befejezett melléknévi igenév képzőjénél találkoztam. (Vagy lehet, hogy még máshol is de az most nem jut eszembe

A szabad, mint szép magyar szó létezhet főnévként, ebben az esetben a dupla t toldalék nem megalapozott

Létezik melléknévként, ebben az esetben szintén mit képviselne a dupla t toldalék?
És a harmadik alakja az ige. De ITT VAN EGY KIKÖTÉS, az pedig az, hogy a szó csak és kizárólag néhány és csak bizonyos alakban fordulhat elő igeként, ez pedig:
a szabad? kérdésben és a szabadna (pl. megkérdeznem) alakban.
Én erre jutottam ezzel a szóval kapcsolatban
Sasfióka
Elküldve: 2002. 12. 15. 11:05
idézet:
Ezt írta Sasfióka:
..........De mondjuk az is érdekelne, hogy a
szabad|ott szóban az (o)tt mi tulajdonképpen? .............[/quote]
Lábt vagy lábat?
Elküldve: 2002. 12. 15. 12:29
idézet:
Ezt írta Sasfióka:
De mondjuk az is érdekelne, hogy a
szabad|ott szóban az (o)tt mi tulajdonképpen? Rag? Jel? Vagy képző? Mert én a dupla t toldalékkal a múlt idő jelénél és a befejezett melléknévi igenév képzőjénél találkoztam. (Vagy lehet, hogy még máshol is de az most nem jut eszembe)[/quote]
Ha a szabadott ugyanaz, mint a szabad volt, akkor szerinted melyik lehet?
idézet:
És a harmadik alakja az ige. De ITT VAN EGY KIKÖTÉS, az pedig az, hogy a szó csak és kizárólag néhány és csak bizonyos alakban fordulhat elő igeként, ez pedig:
a szabad? kérdésben és a szabadna (pl. megkérdeznem) alakban.
[/quote]
Nem tudom, ezt honnan vetted, de a szabadjont kapásból kihagytad.
Elküldve: 2002. 12. 16. 13:05
idézet:
Na igen, de ez nem hadja a rendszer vincsik betűjelét módosítani![/quote]
Szóelemzés elve, általános iskola ötödik-hatodik...
Elküldve: 2002. 12. 16. 13:39
idézet:
Ezt írta Satriani:
Ez megér egy bejegyzést.
Szóelemzés elve, általános iskola ötödik-hatodik...[/quote]
Biztosan a második félévben lesz...![]()
Elküldve: 2002. 12. 16. 16:08

Itt szerepel a szabadott szót

Sasfióka
Elküldve: 2002. 12. 16. 16:10
Nem kellett volna... kifejezés a helytálló, mert "egyenértékű" a szabadott volnával? :confused: Ezt nem hiszem.
Sasfióka
Elküldve: 2002. 12. 16. 16:33
idézet:
Ezt írta Sasfióka:
Vagy a fentebb említett esetben a
Nem kellett volna... kifejezés a helytálló, mert "egyenértékű" a szabadott volnával? :confused: Ezt nem hiszem.
[/quote]
Ne is...szerintem sem egyenértékű.
'Nem lett volna szabad...', inkább...
Elküldve: 2002. 12. 17. 07:30

Sasfióka
Elküldve: 2002. 12. 17. 10:27
idézet:
Ezt írta Sasfióka:
Mekkora egy láma vagyokMost ha jobban végiggondolom, hogy mit írtam, hát nem építő jellegű hozzászólást, mert elvégre ugyanoda jutottunk vissza, ahonnan elindultunk. Szóval adta a sz@rnak egy pofont... Elnézést érte mindenkitől
[/quote]
De legalább helyesen írtál, ezzel példát mutatva sokaknak...akik úgysem olvassák ezt a topicot...![]()
Elküldve: 2002. 12. 17. 11:56
idézet:
Ezt írta Sasfióka:
Nem szabadott volna ezt a kislányt feleségül venned! - dorgálta gonosz mostohája a királyfit.
[/quote]
Fel a fejjel Sasfioka! Ez egy remek pelda arra, hogy hogyan beszelnek a gonosz mostohak.Egy dalias szoke herceghez azonban ez nem illene, szerintem. O egy meseben inkabb valami hasonlot mondana:
Nem lett volna szabad felesegul vennem Hofeherket! - sohajtotta a kiralyfi, es nagyot kortyolt az italabol.![]()