HWSW Informatikai Kerekasztal: MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (38 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák + nyelvhasználat az interneten Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 10. 02. 14:31

idézet:
Ezt írta mtx:
Milyen kis finomság, hogy a muszáj-t pontos j-vel, de már az uszály-t ellipszilonnal írjuk?! Lehet, hogy ezért nem lett a magyar világnyelv? :) Nincs mese ezt meg kell tanulni.[/quote]

Én azt veszem észre, hogy a legtöbb esetben egy ismeretlen szóról úgy állapíthatod meg, hogy milyen "j"-vel írják, hogy megpróbálod kimondani a szót a "j"-t "l"-re cserélve, és ha nagyjából érthető marad, akkor "ly"-vel kell írni.

#22 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2002. 10. 02. 14:34

idézet:
Ezt írta Cybernetics Core:

Én azt veszem észre, hogy a legtöbb esetben egy ismeretlen szóról úgy állapíthatod meg, hogy milyen "j"-vel írják, hogy megpróbálod kimondani a szót a "j"-t "l"-re cserélve, és ha nagyjából érthető marad, akkor "ly"-vel kell írni.
[/quote]

Ezt tanították is annó..... csakhogy

muszál és uszál... izé... hogy is? :)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#23 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 14:37

idézet:
Ezt írta LAMExPERT:

[/quote]

Nézd, Lamex, a szabál az szabál... :)

Amúgy a fishes a többféle halfajta gyüjtőneve(vagy vmi veszettül hasonló), ugye? pl. 'Tony sleeps with the fishes tonight' :)

#24 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 14:37

idézet:
Ezt írta LAMExPERT:

[/quote]

Ha jól emlékszem, ez abból ered, hogy bizonyos területeken még ma is megkülönböztetik hangzásilag a "j"-t és a "ly"-t. A többiek ezt persze nem értik. Ha például elmennék Szegedre, és megpróbálnék "özni", kiröhögnének, mert valójában én nem érzem a különbséget.

#25 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 14:40

Nem tudom, de azért én az "uszáL" végi "l"-t másmilyennek érzem, mint a "muszáL" végit. Ha Te nem, rendben.

#26 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 14:44

Hmmm... ahogy egy barátom mondta volt: "Egyelőre, mert a tortát vágjuk egyenlőre..." :)
Néha érdemes lenne azt is tudni, hogy aki külömb másoknál, az tudja, hogy ide különbség kell, különben gondjai lesznek... :)

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#27 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 14:45

idézet:
Nem tudom, de azért én az "uszáL" végi "l"-t másmilyennek érzem, mint a "muszáL" végit. Ha Te nem, rendben.[/quote]

Azzal a szegedi hasonlattal együtt tökéletesen igaz. (Kell a hangzás!)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#28 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 14:46

idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:

Amúgy a fishes a többféle halfajta gyüjtőneve(vagy vmi veszettül hasonló), ugye? pl. 'Tony sleeps with the fishes tonight' :)
[/quote]

Igen :)
¤

#29 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 14:52

idézet:

[/quote]

lyaly :cool:

#30 Felhasználó inaktív   Arp 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 14:58

idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:

[/quote]

A Quake is ezt írja ha a Tony player vízbe fullad :)

#31 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 15:12

idézet:
Ezt írta barbra:

Hello Jim DiGriz, :)
tökéletesen egyet értek veled abban, amit írtál. Ugyanakkor te is tudod, hogy akár stilisztikai elem is lehet egyszer-kétszer bizonyos "nyelvsértés". Amiről itt beszélgettek, s amivel satriani megnyitotta ezt a topicot, nem ez a helyzet persze, tudom. De legalább ne zárjuk ki teljesen, hogy a kellő központozással, illetve más nyelvi formákkal jelezve stilisztikai szerepe is van a helyesírási hibának az interneten.
:)
(Most egy gépelési hibát javítottam: köszpontozást írtam, központozás helyett. Ha nem javítom így utólag, akkor helyből helyesírási tapló leszek? Remélem nem. Szóval több megértést egymás iránt, plíz. :))
[/quote]

Helló, kedves Barbra!

'tökéletesen egyet értek veled abban, amit írtál.' :)

De.
Ez a hozzászólás, amit bevágtam, mást mutat. Ez olyan hibasorozat, amit egy olyan ember hozhat létre, aki most tanulja a magyar nyelvet, és emellett csukott szemmel próbál gépelni - noha nem tud. Ha valaki elír 1-2 szót, azt észre sem veszem, mint ahogy más sem - beszéd közben is lehet néhány nyelvbotlás. Ergo te sem leszel semmilyen tapló (nem is lehetnél, hisz azt a kifinomult társasági munkát, amit a HWSW-n végzel, csak csodálni tudom - ezt mosolyogva mondom :), de komolyan gondolom). De te is kijavítottad a hibát - remélem nem puszta félelemből. :)

Ja, és a fenti írás szerzőjének személyes adatai között ezt találtam:

Érdeklődési kör: internet,web-szerkeztes

A HTML pedig nem tolerálja az elírást...

#32 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 15:14

idézet:
Ezt írta Arp:

A Quake is ezt írja ha a Tony player vízbe fullad :)
[/quote]

Hahaha, lehet, hogy onnan ugrott be...

Lamex: kösz!

#33 Felhasználó inaktív   barbra 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 15:18

idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:

Helló, kedves Barbra!

'tökéletesen egyet értek veled abban, amit írtál.' :)

De.
Ez a hozzászólás, amit bevágtam, mást mutat. Ez olyan hibasorozat, amit egy olyan ember hozhat létre, aki most tanulja a magyar nyelvet, és emellett csukott szemmel próbál gépelni - noha nem tud. Ha valaki elír 1-2 szót, azt észre sem veszem, mint ahogy más sem - beszéd közben is lehet néhány nyelvbotlás. Ergo te sem leszel semmilyen tapló (nem is lehetnél, hisz azt a kifinomult társasági munkát, amit a HWSW-n végzel, csak csodálni tudom - ezt mosolyogva mondom :), de komolyan gondolom). De te is kijavítottad a hibát - remélem nem puszta félelemből. :)

Ja, és a fenti írás szerzőjének személyes adatai között ezt találtam:

Érdeklődési kör: internet,web-szerkeztes

A HTML pedig nem tolerálja az elírást...
[/quote]

Te Kedves Úr,
meghajtom fejemet érvelésed elött. :)
(Köszönöm a társasági életünket elismerő soraidat.)
barbra
Letéptem ezt a hanga szálat...

#34 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 15:28

Elnézést, ha kicsit véresszájú voltam - kis iróniát érzek ugyanis kicsendülni soraidból. Jól érzem?

#35 Felhasználó inaktív   mtx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 15:42

Na akkor most ezt figyeljétek, egy másik fórumból (xpress.hu) ollóztam ki, ezt írja a srác az Utolsó Cserkész c. filmről:

idézet:
Asszem udjis mondhatnam, hodj a kedvenc filmem, de ez oljan lehangolo szo lenne azhoz kepest, hodj mit jelent nekem. Kb. 140x lattam. Imadom. Bar a filmek tulnjomo tobbsege eredeti hangval jo. Ezen annjira jo a szinkron, hodj +halok tole. Persze nem a za szinkron amit a karikas kettesen rkatak hozza, mert attol befordultam.
Amiert irok ide nem az elozo soraim miatt van, hanm segiteni szeretnek aznak aki tenjleg szereti eztetet a filmt.
Felhivtam a DVDken szereplo Intercomos telszamot s mekkkerdeztem, hodj mi iljenkor a teendo, mert idj elvezhetetlen. Aztatat mondottak vala, hodj vidjem vissza akitol vasaroltam s ok ki fogjak tserelni aznak aki toluk megvette. Nekem edjszeru volt a heljzetem, mert attol vettem aki az Intercomtol.
Tehat telefonaljatok s majd lesz valahodj. Elvegre udj meg nem volt, hodj sehodj sem lett.

Na tsako!

A zosztaljzatom a filmnek szol nem a DVD valtozatnak amit eltsesztek :) [/quote]

Hát vazze eddig ez a csúcs. Az ilyeneknél már a második mondat elején elmegy a kedvem az olvasástól. :D
neduddki!

#36 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 15:47

idézet:
Ezt írta mtx:
Na akkor most ezt figyeljétek, egy másik fórumból (xpress.hu) ollóztam ki, ezt írja a srác az Utolsó Cserkész c. filmről:

Hát vazze eddig ez a csúcs. Az ilyeneknél már a második mondat elején elmegy a kedvem az olvasástól. :D
[/quote]

Egyszer poén, másodszor hmmm, harmadjára manír.... (idegesítő)

Majd kinövi.
Ha nem a mindennapi életben és minden napi életben csinálja, akkor gombaszósszal elmegy....
¤

#37 Felhasználó inaktív   mtx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 15:53

idézet:
Ezt írta LAMExPERT:

Egyszer poén, másodszor hmmm, harmadjára manír.... (idegesítő)

Majd kinövi.
Ha nem a mindennapi életben és minden napi életben csinálja, akkor gombaszósszal elmegy....
[/quote]

Hát igen. Viszont a Rejtő könyvekben a Török Szultán levelein mindig jót mulattam (ki nem?). Lehet hogy azt akarta a srác utánozni, csak humor nélkül azért kicsit fárasztó volt ez a szöveg.
neduddki!

#38 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 15:53

idézet:
Ezt írta mtx:
Hát vazze eddig ez a csúcs. Az ilyeneknél már a második mondat elején elmegy a kedvem az olvasástól. :D[/quote]

Az aluljárói szleng "Ómagyar Mária siralom"-ra emlékeztető kiejtés szerinti átirata. Életveszélyes! :D

#39 Felhasználó inaktív   barbra 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 16:27

idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:
Elnézést, ha kicsit véresszájú voltam - kis iróniát érzek ugyanis kicsendülni soraidból. Jól érzem?[/quote]

Nem volt a szavaimban egy csipetnyi irónia sem. (Akkor idézőjelbe tettem volna a kedves-t. :)) Szó szerint azt írtam, amit gondoltam és gondolok most is. Nyugodtam elhiheted. :)

Még hozzátenném: a szmájli itt és az eredeti bejegyzésben is a szimpatikus beszélgetőtársnak - szerintem - kijáró metakommunikativ jelzés. :)

[ 2002. október 02.: barbra szerkesztette a hozzászólást ]
barbra
Letéptem ezt a hanga szálat...

#40 Felhasználó inaktív   doszy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 02. 17:52

idézet:
Ezt írta mtx:

Hát igen. Viszont a Rejtő könyvekben a Török Szultán levelein mindig jót mulattam (ki nem?). Lehet hogy azt akarta a srác utánozni, csak humor nélkül azért kicsit fárasztó volt ez a szöveg.
[/quote]

mtx, de etty! hüje ló aki vaggy te Bágyattt gérőtző
ezzaz alag nem lehed a tÖrök! Szultánn. mer? nem írttda allá. a? levvelet

Nedudgi!!!

ui. Remélem nem sértettelek meg. :)

[ 2002. október 02.: doszy szerkesztette a hozzászólást ]
"1 db francia II. VH-s karabély eladó, megkímélt állapotban, kis esztétikai hibával. Még sosem lőttek vele, egyszer leejtették."

Téma megosztása:

• (38 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó