MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák + nyelvhasználat az interneten
Elküldve: 2006. 05. 24. 12:58
Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 13:50

De tudod, most az a sikk, ha valaki minél tájékozatlanabb. Sajnos így látom. Másfelé megy a világ szekere, minthogy érték legyen az, ha valaki olvasott, művelt, stb.
Manapság sokkal inkább az anyagi tehetősség határozza meg, kinek van igaza.
Megöregedtem, ez van...
Elolvastad amit KovácsUr belinkelt?
Mert ha igen, akkor nem beszélnénk talán el egymás mellett.
Ezt kb a zenéhez tudnám hasonlítani.
Nagyszüleimnek a Beatles volt maga a sátán

Szüleimnek a Guns N' Roses
Nekem Győzike

Most akkor melyik is a jó zene?
Kb. így van ez a nyelvvel is.Alakul, változik, más a TRENDI

Ez így helyén való szerintem.
Az meg, hogy mi helyes és mi nem, nem egy ember,és nem egy szótár fogja szerintem eldönteni.
Vagy állítsuk meg a technikai fejlődést is mert nem jófele halad a világ......
Széllel szembe lehet pisilni,csak kellemetlen mikor ráfújja a lábadra

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:00
Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 13:56
Ádám
http://hu.wikipedia...._%C3%81d%C3%A1m
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:04
Idézet: DzsiAr - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:00
Hehe, mint zenész, nekem egyből a Nádasdy Kálmánként maradt meg, amiatt nem találtam a Google-ban értékelhető nyelvi kapcsolatot.
Köszi a linket...
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:10
Vagy írjak pl. antidorítót?

Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:10
Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 13:50

De tudod, most az a sikk, ha valaki minél tájékozatlanabb. Sajnos így látom. Másfelé megy a világ szekere, minthogy érték legyen az, ha valaki olvasott, művelt, stb.
Manapság sokkal inkább az anyagi tehetősség határozza meg, kinek van igaza.
Megöregedtem, ez van...
Szerintem az a tájékozatlan, aki nincs tisztában vele, hogy az unszimpatikus is létező forma. Javaslom, nézd meg, hány találat van a Gugliban az unszimpatikusra, majd hasonlítsd össze a kapott számot az antipatikusra kapott találatok számával. Innentől kezdve miről is beszélünk?

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:15
Idézet: enzimke - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 13:58
Nagyszüleimnek a Beatles volt maga a sátán

Szüleimnek a Guns N' Roses
Nekem Győzike

Most akkor melyik is a jó zene?
Na, ezzel beletaláltál...

Zene az (nem kell hozzá jelző, mert a többi az nem zene), ami évszázadok óta/múlva is megőrzi értékét, ami évszázadok múlva is tud értéket közvetíteni, élményt szerezni annak a hallgatónak, aki van olyan értelmi és érzelmi szinten, hogy meghallgassa és meghallja.
A mai huszonéveseket nem volt aki megtanítsa arra, hogy mi a szép egy Bach korálban, hogy mi a szép egy Mozart szimfóniában, de arra sem, hogy mi a szép, élményt, bizsergést adó egy Shakespeare szonettben.
Erről nem a fiatalok tehetnek, sajnos.
De lehetne a műővészet egyéb ágain is végigvinni.
Hogy milyen vérlázító, amikor mondjuk a Garas Dezső mellett azt mondják a Pongóra, hogy művész úr.
Nem tudom máshogyan kifejezni (talán akinek van affinitása, az érzi ezt), de kulturálódás címén valami olyasmi történik ma Magyarországon, ami - tartok tőle - visszafordíthatatlan károkat hagy maga után a legendásan világhírű magyar kultúrában.
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:17
Idézet
Idézet
Próbálod követni a divatot?

Bocs, de elég magas labda volt ez a két hozzászólás így egymás után.
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:22
Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:10
2. Javaslom, nézd meg, hány találat van a Gugliban az unszimpatikusra, majd hasonlítsd össze a kapott számot az antipatikusra kapott találatok számával. Innentől kezdve miről is beszélünk?

1. Ilyet senki sem írt le, hanem azt írtuk le, hogy nem helyes. Attól még létezik. Sajnos.
2. Javaslom, hogy ilyennel ne kívánj bizonyítani, például rákereshetsz a muszályra is, ott is jelentős lesz a rosszul használt alak használata. Mit is bizonyít ez? Hogy hány buta/figyelmetlen/rossz helyesírású ember írogat a neten, amit megtatlál a gugli. Semmi egyebet!
De tudom, most majd jössz azzal, hogy a fundamentalisták visszamaradt álságos csökevénye a magyar nyelvben az ly, és mint ilyen, rövidesen közkívánatra eltörlendő...
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:22
Idézet: enzimke - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 13:06

azt lehet mondani, hogy nem szimpatikus?
Mert ha igen akkor ugyan ez az unszimpatikus.
Nem

Ha valaki/valami nem szimpatikus, attól még lehet közönbös... ami nem ugyanaz, mint amire utalsz.
Blog
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:28
Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:17

Nem, barátom.
Csak zeneművészként nekem ő ugrik be elsőként.
Akiről meg Te nem tudod (google nélkül) hogy kicsoda.
De ez nem is baj, nem róható fel hibának.
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:28
Idézet: Merlot - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:21

Aszimmetriának írjuk ezt a szót helyesen, de valóban, ez is egy jó példa lett volna. Tehát akkor mindkettő helytelen? (Erre vonatkozott az eredeti célzás.)
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:33
Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:22
Vitaindító:
Idézet
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:34
Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:17

Nem, barátom.
Csak zeneművészként nekem ő ugrik be elsőként.
Akiről meg Te nem tudod (google nélkül) hogy kicsoda.
De ez nem is baj, nem róható fel hibának.
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:36
A muszáj-probléma helyesírási kérdés, ne keverjük a kettőt.
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:36
Általában: amit a mostani 40-esek, 60-asok használnak, azok a mostani 70-eseknek és 90-eseknek (igaz, már kevesen vannak) a fura, elkorocsult nyelv.

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:38
Előfordul, de nincs többségben (sőt, az előfordulások jelentős hányada viccesen, szándékosan írja ly-nal a szót). Én szeretem az ly-t, nem örülnék, ha eltűnne (egyébként tudtommal betűk száműzése nem is divat a magyar nyelvben, hangoké már inkább).
Elküldve: 2006. 05. 24. 13:45
Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:28
Köszönöm a kiigazítást - gondolkodtam is mielőtt a rossz formát választottam.

Amúgy ez egy kicsit más, ugyanis a szimpatikus-nál a pathos önmagában hordozza az alapfogalmat, amivel lehet mellett vagy ellen állást foglalni, míg a metria önmagában elég tág fogalmat takar.
Vagy, hogy másik irányból közelítsem meg, a szimpátia és az antipátia közt van egy semleges fogalmi zóna míg, ami nem szimmetrikus, az biztosan aszimmetrikus. Tehát itt a szimmetrikus tagadása sokkal inkább létjogosult.
Túl van ez már tárgyalva szerintem...
Blog