HWSW Informatikai Kerekasztal: Sic gloria transit mundi...... (?) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (34 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Sic gloria transit mundi...... (?) Értékeld a témát: -----

#601 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 10. 13:52

[quote name='gazdi' date='2005. jan. 10., hétfő - 13:43'] Ez a mondat egy gyöngyszem. [/QUOTE]
Nincs vele semmi baj, ha a záró "ével."-t "sel."-re cseréled. [/quote]
Kivéve, hogy ez nem a cikkek nyelvezetével foglalkozó topik.
Viszont Szálka története határozottan igazolódik. :)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#602 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 10. 13:54

Elnézést, én csak a címet nézem. Meg persze a stílust. :D

Szerkesztette: cx.core 2005. 01. 10. 13:57 -kor

#603 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 10. 14:47

Idézet

Nádasdy Ádám: Engedjétek hozzám a bunkókat

Az ember ilyenkor megossza, amije van -- mondta a fiatalember a villamoson a társának, és megvonta a vállát. Bólogattak. Kőművesek vagy szobafestők lehettek, kászálódtak lefelé a Nyugatinál, nyilván ingázók, mentek haza. Az ünnepekrôl beszélgettek, meglehetôsen durva stílusban: ,,Az anyósom, b***meg, az, na szóval valahogy lepirítsa a pulykát, hát az valami k***a jó'', meg ilyeneket mondtak. Bunkók voltak, nincs mese. Csak az a mondat, az olyan szép volt, hogy az ember megossza, amije van, így, a nyelvtani hibával. Láttam a szemem sarkából, hogy egy sovány úr, olyan könyvelőféle, picit előrehajol, talán diszkréten oda akarja súgni: megosztja, mint amikor az ember azt mondja: uram, nyitva van a slicce. Aztán az úr csak sóhajtott, rám is nézett: bunkóság ellen nincs orvosság.

Elgondolkoztam a bunkóság ismérvein. Ha a mészfoltos ruha, a kérges kéz alapján minősítem őket bunkónak, régimódi vagyok, szinte feudális. Az, hogy valaki munkásember, parasztlány vagy cigányasszony, csak annyiban érdemes a ,,bunkó'' címkére, amennyiben magát a társadalmi osztályt, a csekély iskolázottságot, a szűk műveltséget minősítem ezzel az elítélő szóval. Persze van, aki így használja, lelke rajta, csak tudni kell, hogy ez bizony becsmérlô csoportcímke, amely egy emberi kategóriát (a személyek egyéni értékeinek vizsgálata nélkül) leszól. ,,Nem engedem, hogy a lányom hozzámenjen egy ilyen bunkóhoz'' -- ha ezt olyankor mondja a zord apa, amikor a vőlegény dolgos, józan, becsületes, csak épp műveletlen, mert mondjuk nem használja a -tjuk, -tjük végű igealakokat, nem a fiatalembert, hanem a társadalmi csoportot ítéli el. Joga van berzenkedni attól, hogy egy nagyon másfajta ember kerüljön vele rokoni kapcsolatba: ezek lélektanilag érthető dolgok, de ezt becsmérlő címkével ,,megindokolni'' helytelen. Hiszen az érintett bunkók e bunkóságukat nem maguk választották, hanem saját közegükben tanulták, azaz kulturális értelemben örökölték -- így nem is kárhoztathatók érte. Ez a bunkóság tehát erkölcsileg semleges. Nevezzük ezt ,,hozott bunkóságnak''.

Igaz, számos példa van arra, hogy valaki ,,hozott bunkóságát'' levetkőzve, a művelt beszéd- és viselkedésközösségbe lépjen át, de ezt megkövetelni nem lehet. Az iskolának fontos feladata a kiemelkedés útját megmutatni -- de hogy erre az útra rálép-e valaki, neki kell eldöntenie. Ne feledjük, az embernek saját (bármily szerény) kulturális, műveltségi és nyelvi közegéből kiemelkedni olyasféle megrázkódtatás, mint másutt letelepedni: van, aki remekül bírja, van, aki élete végéig kínlódik, van, aki a váltás gondolatát is elutasítja, és van (talán ez a legtöbb), akiben az egész fel sem merül. Miért lenne más, mint ami?

Nyelvész vagyok, engem az egésznek a nyelvi vonatkozása érdekel. Az imént azt írtam, hogy a villamosbeli kőműves, bár szép gondolatot fogalmazott meg, hibás nyelvtani alakot használt. Visszavonom. Nem szabad hibásnak neveznünk, ami neki a természetes, saját kulturális közegében örökölt viselkedésmintái közé tartozik. Így beszél az édesanyja, attól tanulta. Ha kitartanék, hogy hibásan ragozza az igéket, oda lyukadnék ki, hogy nem tud rendesen magyarul. Hogy rosszul beszéli az anyanyelvét. Ez olyan abszurdum, mintha azt mondanám, a hal rosszul lélegzik, mert nem jön föl levegőért. A kőműves alighanem jó iskolába járt: nem az igeragozással nyaggatták, hanem az ünnep lényegét tanították meg neki. (Ha jól vettem ki a szavaikból, arról beszéltek, hogy valami kellemetlen, szegény rokont is meg fognak hívni karácsonyra.) Az iskola mutassa föl, milyen a művelt nyelvhasználat, mintegy ajánlja föl ennek elsajátítását, de a lényeg nem az igeragozásban, hanem az erkölcsben van. A ,,hozott bunkóságnak'' olyasféle feltűnő ismérve a művelt normától eltérő nyelvhasználat, mint más csoportoknál a bőrszín. Szálljon magába mindenki, aki a műveletlen nyelvtannal élőket (szakszóval a ,,szubsztandard'' vagy ,,vulgáris'' beszélőket) bunkónak nevezi, vagy azt találja mondani, hogy ôk nem beszélnek szépen magyarul. Mindenkinek a saját édesanyja a legszebb. A hozott bunkóság nem bunkóság. Akkor hát nincs is ilyen bunkóság? Hogyne volna. Az igazi bunkóság nem műveltségi kérdés. Lehet akárhány diplomája valakinek, ha megígéri, hogy kiadja nekem a lakását havi hetvenért, és a hátam mögött kiadja másnak hetvenötért, és nem szól, csak amikor már a kulcsért jelentkezem, na ez a bunkóság. Ha a kiszolgáló kislány mobilon fecseg és hagyja, hogy álldogáljak a pult előtt, sôt hallgassam végig, amint valami ruhavételt megtárgyal a barátnőjével, akár irodalmi nyelven (,,kiugrom a bôrömbôl, ha megkaphatom''), akár szaftos vulgárgrammatikával (,,megkérdeztem, föl-e próbálhatom''). Ezeket az illetô a maga felelősségére csinálja, az ő választása, hogy így viselkedik, ezért ezt ,,választott bunkóságnak'' nevezném. Ha a pultoslány azonnal leteszi a telefont, udvariasan odafordul hozzám, felveszi a rendelést, majd azt kérdezi: ,,Itt fogyassza?'', az nem bunkóság (illetve ez a ,,hozott bunkóság'', de azt nem is szívesen hívom így).

A választott bunkóság a nyelvben is megnyilvánul, elsősorban a pöffeszkedő nyelvhasználatban: ,,idén"" helyett ,,a jelenlegi esztendőben'', ,,szívdobogás'' helyett ,,tachikardiás roham'', ,,finn külügyminiszter'' helyett ,,a finn diplomácia vezetője''; vagy a tegezés/magázás lekezelő, olykor hidegen kirekesztő alkalmazásában. Ezek nyelvtani értelemben lehetnek mind kifogástalan szerkezetek, avagy lehetnek vulgarizmusokkal megtűzdelve: a dolog nem ezen múlik.

Remélem, a kőműves békében és szeretetben fogyassza az ünnepi vacsorát, és hogy mi, műveltek és újságforgatók megérccsük, mi bunkóság és mi nem.

¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#604 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 10. 16:15

Idézet

Az a "két" ember nem kettő, de hát te is igazi magyar csávó vagy akinek a kezei közt a valóság is meghajlik, ha meg akarja mondani a frankót.
(Az persze egyértelmű, hogy a hangnemmel és a stílussal szinte senki nem értett egyett, de ez meg legyen az én bajom)
Az pedig, hogy "jobb vagyok-e nála" aligha a te tiszted eldönteni. Mert ha már én se vagyok jobb nála, te se vagy jobb nálunk, hiszen ugyan úgy személyeskedsz és próbálkozol a pitiáner sértő megjegyzéseiddel. "Nah erre mit mondasz?" ...

Azért nem reagáltam rá tegnap, mert már nem akartam tovább szitani a feszültséget, örültem hogy végre abbahagyta egyszemélyes hadjáratát a kitudja mi ellen és a kitduja miért...

Részemről ennyi.

¤

#605 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 23:07

katt....
katt2...

Szerkesztette: Miki2 2005. 01. 10. 23:20 -kor

Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#606 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 11. 01:07

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 23:07

Hmm, szar ügy. Mindenesetre menj minél hamarabb orvoshoz...
¤

#607 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 01:15

Idézet: lameXpert - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 1:07

Hmm, szar ügy. Mindenesetre menj minél hamarabb orvoshoz...

Attól tartok, hogy valamit félreértettél  :rolleyes:
Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#608 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 11. 10:14

Rapülők: Lesz még rosszabb

Hé, soha ne félj,
Hogy odasodor a szél, ahol jó!
Hé, ha valami van,
De nem az igazi még, ne remélj!

Itt a kölnije, itt a rúzsa.
Ő meg elszökött. Szép kis múzsa!
Meg se ihletett, úgy elhúzta
Innen a csíkot, hogy csak na!
Ma lesz – oh yes! – az a nap,
Mikor nem jutok nőhöz.
Nem, de szóhoz sem!
A szerelem, mint egy rossz elem
Kimerült és kiderül,
Hogy lyukat mar a szívemen.

Ki mondja meg nekem, hogy most mi a fene legyen?
Csak ide-oda szökellek, mint zerge fenn a hegyen.
Jobbra át! Balra át! Kerülöm a kapuját.
Nélküle még elvagyok, de ki csinál ma vacsorát?
Bemegyek egy moziba és tönkretesz,
Ahogy a jó nevű jenkik éppen ölelkeznek.
Ő is így csinált velem az ágyban,
Nagy bajban voltam és kisgatyában.

Hé, soha ne félj,
Hé, ha valami van,

“Maradok, ha akarod” – hát itt maradt.
Én a szívemet adtam, ő a pofonokat.
Győzött. Főzött. Alig-alig bőgött.
Gyönyörű volt, de nyár után az ősz jött.
S jöttek a gondok: a számla meg a gondnok,
A Mikulás, a megszokás, az unalomblokk.
A tél elmúlt, s vele még valami más,
Ez a szevasz-tavasz csak az utolsó felvonás.

Szép volt. Jó volt! Köszönöm, Ennyi!
De mégis – mégis? – kellene tenni
Valamit, amitől megérti – mit? –
Hogy szeret engem, és itt csak ez számít!
Valamikor itt volt a világvége,
A lány még vár, hát harcolj érte!
Nem kell, reggel, amikor felkel,
Fogadok, hogy ő hív fel.

Hé, soha ne félj,
Hé, ha valami van,

Lesz még rosszabb!
¤

#609 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 01. 11. 10:30

Idézet: Gyorshajtás topik - önszerveződő gyorsulási versenyek

Idézet

TÖRVÉNY!
Egyelőre az nem támogatja ezt. Pont.

Idézet

RUGALMASSÁG GONDOLKODÁS
Akkor megy illegalba. pont.

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#610 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 13. 09:05

A döntéseknél az "elhanyagolások" igenis fontosak.

Ha tudatosan elhanyagolunk valamit, azt kockázatvállalásnak hívják.

Ha figyelembe se vesszük, azt hanyagságnak, nemtörődömségnek... 

vagy szimplán tudatlanságnak.
¤

#611 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 30. 09:00

Nagyító!Fizikai szempontból!Help plz!
¤

#612 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 06. 21:44

Idézet

Az önuralom, az önfegyelem nem jelent megalkuvást, sokkal inkább jelent megértést, nagyvonalúságot. A művelt embert leginkább az különbözteti meg a neveletlentől, hogy tud - mert akar - uralkodni érzésein, indulatain. Csak az lehet szabad, aki nem rabja indulatainak, ösztönének. "Egészen csak az szabad, ki maga felett egészen uralkodik" - mondja Eötvös József.

¤

#613 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 14. 07:43

Idézet

mip  szerintem jobb hogyha mostmár télleg befejezed olyan vagy mint egy kisgyerek aki kimaradt  az uccai focibajnokság csapatából és ezért az anyukájáért szald vagy rendőrt hív  ha jónak látod hogy több emberrel kicseszel és megutáltatod magad hát rajata  lehet árulkodni "anyucinál apucinál "
De  ez téged jellemez főléeg hogy irtad hogy ezek az emberek nem jelentenek neked konkurenciát!
Akkor mégis miért teszed ezt miért irsz ienekett? miért zavar ez téged?_______Biztosan zavar hogy én olcsóban jutok alkatrészhez _  vagy schenker egy kis szervezéssel és melóval pénzhez jut ___  szóval az a bajod hogy más emberek próbálnak boldogulni
Vagy biztos nem ismered a magyarországi ár-bér arányokat  illetve  fogalmad sincs hogy itt mennyi az áfa és külföldön mennyi forgalmi adót fizetnek és mennyi bérük van és menyivel olcsóbban juthatnak hozzá a dolgokhoz  _________  vagy szerinted egy más ország állampolgárnak joga van magasabb foku életet élni több minden hez hozzájutni    .........  jobb lenne ha ezeket végig gondolnád és csak a saját dolgoddal foglalkoznál  én is azt teszem  meg sokan azt teszik a többik csak akadály de minden akadály leküzdhető felborítható megsemmisíthető....
De jobb a békesség és a szeretet  tehát ha megbántotam volna valakit elnézést kérek tőled is mip de kérlek  ne légy ily akadékoskodó  !

¤

#614 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 14. 12:40

"Vér és becsület"

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#615 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 17. 10:51

Elv
Hit
Becsület

Szerintetek mi a helyes sorrend...?

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#616 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 17. 14:11

Idézet: Nevergone - Dátum: 2005. febr. 17., csütörtök - 10:51

Elv
Hit
Becsület

A becsületesség a hitem és az elveim fontos része.

A hit és az elv között szerinted mi a különbség?
Wherever you go, go with all your heart.

#617 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 17. 14:23

Idézet: Nevergone - Dátum: 2005. febr. 17., csütörtök - 10:51

Elv
Hit
Becsület

A sorrendet sem tudom, hát még a helyest...  :)
¤

#618 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 17. 14:29

Idézet

"... addig, amíg a szavazás le nem zárul, az eredményeket nem értékeljük és döntést nem hozunk, addig felesleges okoskodni meg szájtépni, meg vitatkozni bárki részéről. ..."

¤

#619 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 20. 12:28

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. aug. 17., kedd - 7:24

Tehát neked mit jelentenek:

Idézet

"... nem érdekel, nem értem..." miért jár együtt a „te miért csinálod/használod” kérdéssel, és a „nem is kell” hozzáállással?

(ön)értékelés
Állatszeretet
álmodozás
álság
az élet szentsége
Beszélgetés
deviancia
egyenesség
élni és élni hagyni
érdek
érdeklődés
Erkölcs
Érték
fejlődés
felismerés
film
fontos
gazdagság
gondolkodás
Hit
identitás

Jog
képesség
kereskedelem
korlátok
korszerűség
körültekintés
Kötelesség
következmény
kritika
kultúra
kulturált
különcség
Lehetőség
logika
logikai lánc
logikus gondolkodás
meg nem értés
megérteni
megértés
megoldás
mérlegelés
mérték
nézőpont
Normális
Pénz
Politika
Rossz
sokszinűség
szeretni
szeretve lenni
társadalmi norma
tartalmas
tartás
tisztesség
tolerancia
totál gáz
Történelem
történet
törvényesség
Tudás
Tudomány
üres
vélemény
Vita
boldogság
öröm
kredenc
lélek
idea
ideológia
önzés
képesség
látásmód

cenzúra
moderálás
szabadság

arány
félig tele vagy félig üres

Idézet

"A rendszer alapjaban jó, a működtetése rossz, a végeredmény magyaros"

világkép

büszkeség
¤

#620 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 03. 13:32

Idézet

FIZIKA Írásbeli érettségi - felvételi feladatok 2004. május 17.

3A Egy orvosi fecskendőben, amelynek kiömlőnyílását elzártuk, 16oC hőmérsékletű levegő van. A 2cm2 keresztmetszetű dugattyú a 20cm3-es jelnél áll. A külső és a bezárt levegő nyomása egyaránt 105Pa.

5p a) Hány molekula van a bezárt levegőben? 
5p b) A dugattyút lassan, állandó hőmérsékleten benyomva a 16cm3-es jelnél tartjuk egyensúlyban. Mekkora erőt kell kifejtenünk ekkor? 
5p c) Ha gyorsan nyomjuk be a dugattyút a 16cm3-es jelig, akkor a bezárt gáz adiabatikusan 21,8oC hőmérsékletre melegszik. Mennyi munkát végzünk a gázon a hirtelen összenyomás közben? (A levegő gyakorlatilag csupa kétatomos molekulából áll.) 

k = 1,38*10-23 J/K

¤

Téma megosztása:

• (34 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.