HWSW Informatikai Kerekasztal: Bankok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bankok Értékeld a témát: -----

#841 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 06. 25. 11:32

Idézet: scaurus - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 12:16

- vagy inkább ráhagyással számol, általában 10-15%-kal, s akkor a szerződésbe egy magasabb deviza összeg kerül, s a folyósítás napján fog a tényleges tartozás kiderülni.

így történik
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#842 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 11:33

De ezt a banknak, illetve a közjegyzőnek el kellett VOLNA mondania.

[SZERK.1.:mire bepötyögtem, többen megelőztek...]
[SZERK.2.:helyesírás...]

Valószínűleg el is mondta, csak a kedves ügyfelek, hajlamosak nem figyelni.
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#843 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 12:09

Messziről kezdem.
Van nekünk egy földhivatali törvényünk, ami előírja, hogy zálogjogot csak úgy lehet bejegyezni, hogy már a zálogszerződésben meg van jelölve a biztosított követelés (a kölcsön) pontos összege pontos pénznemben.
(Tehát nem lehet zálogjogot bejegyezni úgy, hogy "6.290.000,-Ft-nak a folyósítás napján érvényes banki vételi árfolyamon számított CHF kölcsön és járulékai erejéig".
Hogy miért nem, azt nem tudom, a két világháború között lehetett.)

A szerződés aláírásakor viszont honnan a rákból tudja azt a bank, hogy a tényleges folyósítás napján épp mennyi lesz az árfolyam.
(A szerződés napján általában nem folyósítanak, hiszen a széljegyes tulajdoni lap még folyósítási feltételként hátra szokott lenni.)

Mivel pontos összeget pontos pénznemben kell rögzítenie, ezért a banknak 2 választása van:
- vagy a szerződéskötés napján pontosan kiszámolja a kért forint összegből a deviza összeget, aztán az folyósításkor vagy  6.290.000,-Ft lesz vagy nem - s ha kevesebb forintot ér, akkor szívás van,
- vagy inkább ráhagyással számol, általában 10-15%-kal, s akkor a szerződésbe egy magasabb deviza összeg kerül, s a folyósítás napján fog a tényleges tartozás kiderülni.

A legtöbb banki szerződés úgy szól, hogy a kölcsön összege X,-deviza, melyből TÉNYLEGESEN csak Y,-Ft-nak megfelelő összeg kerül folyósításra.

És akkor mindenki boldog: vevő kap annyi forintot, amennyire szüksége van, a földhivatal örül, hogy talált egy szép konkrét összeget, amit bejegyezhet zálogjogként.

Természetesen: a tartozás annyi, amennyit ténylegesen felvesz az ember, függetlenül attól, hogy a zálogjog mekkora összegre van bejegyezve.
Folyósításkor illenék is írásban megkapni, hogy akkor centime-re, euro cent-re pontosan mennyi is a tényleges kölcsönösszeg devizában.

De ezt a banknak, illetve a közjegyzőnek el kellett VOLNA mondania.

[SZERK.1.:mire bepötyögtem, többen megelőztek...]
[SZERK.2.:helyesírás...]

Köszönöm, így már tiszta  :respect:

Igyekeztem mindenre figyelni, de a közjegyző biztosan nem mondta el. A banknál elképzelhető, hogy megemlítették, de így ebben a formában egészen biztosan nem. Persze elég stresszes és szétszórt időszak volt ez az életemben, elképzelhető, hogy elkerülte a figyelmem.

Mindenesetre köszönöm az okítást!  :up:

#844 Felhasználó inaktív   A.J. Crowley 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 12:30

Idézet: Harlequin - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 11:33

Valószínűleg el is mondta, csak a kedves ügyfelek, hajlamosak nem figyelni.

Nekünk spec nem mondta el senki, én figyeltem fel rá, hogy mi a helyzet, főleg, hogy a különbségünk forintra számolva pont annyi volt, mint az önerőnk, úgyhogy egyből hívtam pánikban a tanácsadót, hogy ez most miért is van? Ő se tudta egyből, úgyhogy pár telefon meglett, mire kiderült. :)
Közjegyző meg kábé arról beszélt, hogy hogy vágják le a tökömet, hogy ha akár 1 napot is kések a fizetéssel. Mindezt 60 rugóért.
"Within me the beast starts to ROAR." - Sabaton

#845 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 12:42

Idézet: A.J. Crowley - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 13:30

úgyhogy egyből hívtam pánikban a tanácsadót, hogy ez most miért is van? Ő se tudta egyből, úgyhogy pár telefon meglett, mire kiderült. :)

Az a baj, hogy ma már mindenki tanácsadó. Nem tudom, de ha nekem árul valaki valamit, akkor alapvető dolgokat jó lenne, ha tudna, főleg egy ilyennél, hogy mik is az összegek. Mindegy. De sokszor a bankban is van mellébeszélés rendesen. :( Nem egyszer néztem, hogy az a kamat miért annyi, amennyit írnak, nekem nem stimmel. Kérdezem. Nem tudja, utánanéz. Jó hagyjuk, utánanézni én is utána tudok. Azt szeretem, ha forintra annyi jön ki, és nincs trükközés egyéb bónusz költségekkel, már csak az elvek miatt is. Ne akarjon átverni. Vagy konkrétan mondja, meg, hogy x összegre mennyi kamatot ad, aztán majd abból én számolok. Á mindegy. Van ahol 100 forintra kijön, az zsír. Azt meg ráfogom, hogy több/kevesebb nappal számoltam, vagy kerekítés, egyéb.

#846 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 13:52

Idézet: begbie - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 11:29

de akkor mi a magyarázat arra, hogy most már "csak" 40.000 CHF a fennálló tartozásom és egy héttel a szerződéskötés után 42.000 volt és nem 46?

A hitel- és jelzálogszerződésen és a jelzálogbejegyzésben sem a teljesen pontos devizatartozás van feltüntetve, aminek az az oka hogy amikor ezeket aláírod akkor még nem lehet tudni hogy mennyi lesz. :) Kb 10%-os ráhagyással számolnak és az így kijött összegek kerülnek rá az összes papírra.

A pontos devizatartozásod összege csak akkor határozódik meg egészen pontosan amikor a forinthitelt folyósítáják. Akkor a forint összeghez képest általában deviza vételi árfolyamon határozzák meg a deviza tartozást. Ez lesz a tényleges tartozásod, de ezt az összeget még senki nem tudja a szerződések aláírásának, vagy a jelzálogteher bejegyzésének pillanatában, mert sajna senki nem látja előre pontosan az árfolyammozgást. :Đ Emiatt írnak mindenhová kb 10%-kal magasabb devizatartozást (annál mint amennyi a szerződés aláírásának napján lenne), mert jó eséllyel ennél jobban nem fog elmozdulni az árfolyam (legalábbis a régi szép békebeli időkben még így volt :D). Utólag szokak küldeni egy levelet ami tartalmazza a pontos összeget és a pontos havi törlesztőt is devizában. Ez általában jogilag a szerződések részét képezi, mint utólagos kiegészítés. Amikor azt figyeled hogy mennyi hitel van még hátra ezt az összeget vedd figyelembe vagy azokat az elszámolásokat melyeket azóta kaptál a banktól. Ezt elvileg mind elmondták neked amikor aláírtad a papírokat. :)

szerk: látom már többen megelőztek. :) hátrányod nem származik ebből, ez az összes jelzáloghitelesnél így van. elvileg a szerződés úgy van szövegezve hogy utal az utólagos értesítésre ami majd a pontos devizatartozást tartalmazza. Nézd meg hogy valóban így van-e, aztán jól rakd el az utólagos értesítést és akkor már papírod is van róla, szal nem támadható. ;) Az hogy a tullapon mi van bejegyezve tulképp tök mindegy, hiszen ott azt sem jegyzik hogy az elmúlt 2 évben már 2k CHF-t visszafizettél, így a jelzálogteher ennyivel csökkent.

Szerkesztette: blabla* 2009. 06. 25. 13:58 -kor

"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#847 Felhasználó inaktív   tesa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 26. 14:05

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. jún. 23., kedd - 16:10

Ha kell a pénz, akkor kell a pénz.
Nekem év elején kellett felmondani 3 évre lekötött betétemet, mert illetéket kellett fizetni.
Ha nincs más forrás, akkor ez a helyes út, tehát lekötött betét felmondása olcsóbb, mint 06-40-505050.

És milyen összeget buktál, hogy feltörted a lekötött pénzedet?
Úgy kb hány százalékot?

Mivel ez alap, így valszeg tőzsdén kell értékesíteni (ahogy a bankos csaj mondta). Ez mit jelent, úgy értem időben?
Tehát ha tőzsdén értékesíti, az 1-2 hét, vagy pár pillanat? Nem értek hozzá.
tesa

#848 Felhasználó inaktív   Orgi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 29. 22:22

Nem találtam konkrét topicot, talán ez állna legközelebb kérdésemhez. Pár napja megkaptam az OTP nyugdíjpénztár éves elszámolóját és egy kissé meglepődtem a 2008. évi eredményen (- x százezer forint, gz). Tudom, hogy válság meg többi nyugdíjpénztár is hasonlóan teljesített, de hol lehetne közérthetően utánanézni, melyik nyugdíjpénztár hogyan gazdálkodott, illetve hozzáértőbbek esetleg melyik másikat ajánlanák? Ez most kissé mélyen ült, nullát még megértettem volna vhogy, na de hogy mínusz többszázezer forint az már nem nagyon megy.

#849 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 29. 22:55

Idézet: Orgi - Dátum: 2009. jún. 29., hétfő - 21:22

Nem találtam konkrét topicot, talán ez állna legközelebb kérdésemhez. Pár napja megkaptam az OTP nyugdíjpénztár éves elszámolóját és egy kissé meglepődtem a 2008. évi eredményen (- x százezer forint, gz). Tudom, hogy válság meg többi nyugdíjpénztár is hasonlóan teljesített, de hol lehetne közérthetően utánanézni, melyik nyugdíjpénztár hogyan gazdálkodott, illetve hozzáértőbbek esetleg melyik másikat ajánlanák? Ez most kissé mélyen ült, nullát még megértettem volna vhogy, na de hogy mínusz többszázezer forint az már nem nagyon megy.

Pont ma kaptam kézhez én is, és mivel szinte semmi pénz nincs még rajta csak röhögtem egy jót... (ugyebár -33% )
Viszont belegondolva, ha lett volna rajta pénz én is nagyon ideges lettem volna én is...

A többi hozamai sem jobbak, bár csak párat láttam. Egyébként a nyugdíjpénztárak honlapján megtalálhatóak ezek az adatok.

#850 Felhasználó inaktív   Emvy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 30. 07:13

Idézet: Orgi - Dátum: 2009. jún. 29., hétfő - 23:22

Szerintem be lehetne oket perelni. -33% az mar nem a piaci atlag, hanem valami sokkal-sokkal rosszabb. En is ennyit buktam, sokszazezer. :/
while (!sleep) sheep++;

#851 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 30. 07:28

Idézet: Emvy - Dátum: 2009. jún. 30., kedd - 8:13

Szerintem be lehetne oket perelni. -33% az mar nem a piaci atlag, hanem valami sokkal-sokkal rosszabb. En is ennyit buktam, sokszazezer. :/

Bakker én már télen leirtam hogy ez lesz,nekem is majdnem felére csökkent a benntlévő lóvé.Attól függ melyik portfólióba vagy ha a növekedésiben akkor ez ilyen de bármikor jöhet ennyi hozzá is mert ott részvényekbe van nagyrészt fektetve a pénzed.De ott ezt le is irják nem érdemes most váltogatni mert akkor tuti elveszik a lóvéd.
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#852 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 30. 08:53

Idézet: tesa - Dátum: 2009. jún. 26., péntek - 14:05

És milyen összeget buktál, hogy feltörted a lekötött pénzedet?
Úgy kb hány százalékot?

Mivel ez alap, így valszeg tőzsdén kell értékesíteni (ahogy a bankos csaj mondta). Ez mit jelent, úgy értem időben?
Tehát ha tőzsdén értékesíti, az 1-2 hét, vagy pár pillanat? Nem értek hozzá.

Évi 5 %-ot.

Tőzsdén pénzt értékesíteni?

A pénzt kb 1 nap alatt lehet elveszíteni a tőzsdén. Ez a kérdés?
/Erről van külön topik/

#853 Felhasználó inaktív   KoRUND 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 30. 09:06

Idézet: Emvy - Dátum: 2009. jún. 30., kedd - 6:13

A szomorú ebben az, hogy amíg pénztárak buknak a pénzünkkel, addig ők milliárd számra osztogatják a sikerdíjakat.
:reklamacio:  :down:
-Öreg! Hová viszi azt a piát?
-Túlzásba.

Kitt-katt

#854 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 30. 17:21

Idézet: KoRUND - Dátum: 2009. jún. 30., kedd - 10:06

A szomorú ebben az, hogy amíg pénztárak buknak a pénzünkkel, addig ők milliárd számra osztogatják a sikerdíjakat.
:reklamacio:  :down:

Mint a politika.

#855 Felhasználó inaktív   Orgi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 01. 01:02

Idézet: Emvy - Dátum: 2009. jún. 30., kedd - 8:13

Azért így könnyű az ország leggazdagabb emberének lenni: hasznot fölözzük, gáz van áthárítjuk. Rohadjanak meg röviden a véleményem.

#856 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 01. 06:37

Idézet: Orgi - Dátum: 2009. jún. 29., hétfő - 23:22

Pár napja megkaptam az OTP nyugdíjpénztár éves elszámolóját és egy kissé meglepődtem a 2008. évi eredményen (- x százezer forint, gz).

Párom alianzos, 108eFt befizetésből a hozam -75eFt.  Na ez a nem semmi!

#857 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 01. 22:54

Idézet: pgyafi - Dátum: 2009. júl. 1., szerda - 5:37

Párom alianzos, 108eFt befizetésből a hozam -75eFt.  Na ez a nem semmi!

És az a legszomorúbb, hogy ez "kötelező".....

#858 Felhasználó inaktív   KoRUND 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 02. 08:16

Idézet: Capri - Dátum: 2009. júl. 1., szerda - 21:54

És az a legszomorúbb, hogy ez "kötelező".....

Nem emléxem, hogy mennyi volt a befizetésem, de a bukta 300k felett volt. :reklamacio:

:think:  :think:  :reklamacio:  :reklamacio:
-Öreg! Hová viszi azt a piát?
-Túlzásba.

Kitt-katt

#859 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 02. 09:42

még jó hogy nem realizálod azonnal, így mire nyugdíjba mész akár durván nyerő is lehet.
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#860 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 02. 12:21

Idézet: blabla* - Dátum: 2009. júl. 2., csütörtök - 10:42

még jó hogy nem realizálod azonnal, így mire nyugdíjba mész akár durván nyerő is lehet.

még jó, hogy vannak akik hisznek ebben  :cool:

én sajna nem; a mostani mynp-k nagyrésze nem lesz meg 10 év múlva..

Téma megosztása:

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.