HWSW Informatikai Kerekasztal: Bankok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bankok Értékeld a témát: -----

#821 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 06. 23. 15:18

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. jún. 23., kedd - 16:10

Ha kell a pénz, akkor kell a pénz.
Nekem év elején kellett felmondani 3 évre lekötött betétemet, mert illetéket kellett fizetni.
Ha nincs más forrás, akkor ez a helyes út, tehát lekötött betét felmondása olcsóbb, mint 06-40-505050.

Én úgy szoktam, hogy szétszedem több lekötésre az összeget és ha probléma van elég csak egyet feltörni.
Szerk.: Ha meg kell mind, akkor mindegy.

Szerkesztette: Ndrew 2009. 06. 23. 15:19 -kor

#822 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 23. 15:25

Idézet: Harlequin - Dátum: 2009. ápr. 16., csütörtök - 13:07

Hogyispersze: odamenetem automatához, mondom neki adjál 3000ft-ot, automata azt mondja anyádpicsája, pillanatnyilag nem elérhető a szolgáltatás, kártya kiad, pénz semmi, cetli nincs.
(Tuti nem ütöttem el az összeget!!!)
SMS: XXXXkártya, terhelt összeg 30000huf, időpont...
Bank felhív, mondom mi van, kapcsolom a kollégát, probléma elmond, igen látom a terhelést, rögzítettem, az összeget jóváírjuk, az ügyet kivizsgáljuk 10munkanapon belül.
Ügy kivizsgálva, panaszom jogos, pénz marad.

Nekem 1x 1 Erste automatával volt kalandom:
Kártya be, aszondja, üssem be a PIN kódot. Beütöttem, erre azon nyomban kiadott 15e Ft-ot.
És a cetlit is kinyomtatta (akkor még nem volt olyan, hogy cetli nélkül is fel lehet venni pénzt).

Persze, mindjárt hívtam a bankot, mondom, valami van az automatával, biztos megártott neki a meleg.
(ez egy erős kánikulás napon volt pár éve). Azt mondja a nő (alig értettem), 15e ft van terhelve, ennyit vettem fel? Mondom igen, de én nem ennyit akartam, és még nem is jutottam oda...
Aszondja, senki nem panaszkodott, ő azt látja, felvettem 15e Ft-ot, és rendben lezajlott a tranzakció....
Mondtam, OK, értem én, de ha más is telefonál, akkor ugye megnézik? Meg persze... (mit is mondhatott volna).

Nekem nincs SMS értesítésem megrendelve, de nem is kerülök olyan helyzetbe, hogy lemásolnák a kártyám. Ha meg bank téved, pl. automata, azt gondolom, lehet késöbb is rendezni. Ha lehet.
Mert pl. van egy fajta K&H terminál, aminél rendszerint "elrontom" a PIN kódot. Márimt gyanús, hogy másutt nem, de ezeknél mindig valami gixer van. Egyszer sikerült is letiltatnom a kártyát. Na, ez azért érdekes, mert az Erste erre díjat számít (vagy számolt) fel. 50 Ft/elrontott PIN kód. A díjszabásban az áll, hogy "ügyfél hibájából meghiusult tranzakció". Szerintem, ez nem az én hibám volt.
Rég volt ilyen, és most másik számlakonstrukcióm is van, lehet, hogy ma már ilyen nincs, de volt, az tuti.

#823 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 23. 17:22

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. jún. 23., kedd - 16:10

Ha kell a pénz, akkor kell a pénz.
Nekem év elején kellett felmondani 3 évre lekötött betétemet, mert illetéket kellett fizetni.
Ha nincs más forrás, akkor ez a helyes út, tehát lekötött betét felmondása olcsóbb, mint 06-40-505050.

Nagy különbség hogy itt a tőkét is csúnyán bukhatja, nem csak a kamatot.  Mondjuk a -10 és -3% nem tűnik túl soknak manapság. :Đ
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#824 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 08:52

Szóval... az van, hogy:

2007. szeptemberében felvettem 6.290.000 Ft lakáshitelt svájci frankban. Azóta törlesztem rendesen, a legutóbbi kimutatás szerint (2009. március) 40.500 CHF a tartozásom. Ez rendben is van. Amit viszont nem értek:
Elővettem a hitelszerződést, amit 2007. szeptember 21-én kötöttünk és abban az szerepel, hogy a hitel összege 6.290.000 Ft, azaz 46.111CHF. Namármost ezt visszaszámolva azt jelentené, hogy akkor 136 forint körül volt a frank, ami nem igaz, mert 150 volt... Ráadásul az azóta érkező kimutatásokban már helyesen szerepel: a 2007. 10. 21-én fennálló tartozásom 42.000 CHF volt, ami megfelel a valóságnak.
Tudom, hogy nagy lúzerség volt tőlem, hogy amikor aláírtam a szerződést akkor nem számoltam gyorsan utána, de végig a forint összegről beszéltünk, illetve le is van írva mindenhol (szerződés-általános szerződési feltételek), hogy az aktuális deviza eladási árfolyammal számolnak, tehát fel sem merült bennem, hogy valami elszámolás lehetne. Csak akkor láttam frankban az összeget, amikor leültem aláírni és igen, valóban nem számoltam utána...
Szóval ez most mi? Elírás? Vagy más? A szerződésben 46111, de egy héttel később a fennálló tartozásom már csak 42000?
Kicsit aggaszt a dolog, ráadásul mindenhol a 46ezres összeg szerepel (földhivatali papírok, közjegyzői dokumentumok stb...)
Még egyszer mondom, tudom, hogy lúzerség volt nem utánaszámolni, de nem jutott eszembe az aláíráskor előkapni a számológépet, meghát mindenhol le van írva, hogy aktuális árfolyam szerint megy a váltás, ráadásul akkor még sehol sem volt a válság és nem nézte az ember napjában többször az árfolyamot...

#825 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 09:32

Akkor 151,17 Ft volt a CHF deviza közép árfolyama. Ez nem jelenti azt, hogy a bank neked ennyiért számította a CHF-et, simán lehet akár 15 Ft difi is, azaz 136 Ft.

Pl. a valuta vételi árfolyam azon a napon banktól függően csak 141-145 Ft között volt.

A 4 ezer CHF-es különbséget én se értem elsőre 1 hónap alatt.

#826 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 09:35

Idézet: Kory - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 10:32

Akkor 151,17 Ft volt a CHF deviza közép árfolyama. Ez nem jelenti azt, hogy a bank neked ennyiért számította a CHF-et, simán lehet akár 15 Ft difi is, azaz 136 Ft.

Pl. a valuta vételi árfolyam azon a napon banktól függően csak 141-145 Ft között volt.

A 4 ezer CHF-es különbséget én se értem elsőre 1 hónap alatt.

a bank által meghatározott deviza eladási árfolyam 149,50 HUF volt aznap, ezt megnéztem.

biztos, hogy nem ez a magyarázat, mert valóban egy hónap múlva már csak 42000 volt, most pedig 40000...

#827 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 09:36

Idézet: begbie - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 9:52

Szóval... az van, hogy:

2007. szeptemberében felvettem 6.290.000 Ft lakáshitelt svájci frankban. Azóta törlesztem rendesen, a legutóbbi kimutatás szerint (2009. március) 40.500 CHF a tartozásom. Ez rendben is van. Amit viszont nem értek:
Elővettem a hitelszerződést, amit 2007. szeptember 21-én kötöttünk és abban az szerepel, hogy a hitel összege 6.290.000 Ft, azaz 46.111CHF. Namármost ezt visszaszámolva azt jelentené, hogy akkor 136 forint körül volt a frank, ami nem igaz, mert 150 volt... Ráadásul az azóta érkező kimutatásokban már helyesen szerepel: a 2007. 10. 21-én fennálló tartozásom 42.000 CHF volt, ami megfelel a valóságnak.
Tudom, hogy nagy lúzerség volt tőlem, hogy amikor aláírtam a szerződést akkor nem számoltam gyorsan utána, de végig a forint összegről beszéltünk, illetve le is van írva mindenhol (szerződés-általános szerződési feltételek), hogy az aktuális deviza eladási árfolyammal számolnak, tehát fel sem merült bennem, hogy valami elszámolás lehetne. Csak akkor láttam frankban az összeget, amikor leültem aláírni és igen, valóban nem számoltam utána...
Szóval ez most mi? Elírás? Vagy más? A szerződésben 46111, de egy héttel később a fennálló tartozásom már csak 42000?
Kicsit aggaszt a dolog, ráadásul mindenhol a 46ezres összeg szerepel (földhivatali papírok, közjegyzői dokumentumok stb...)
Még egyszer mondom, tudom, hogy lúzerség volt nem utánaszámolni, de nem jutott eszembe az aláíráskor előkapni a számológépet, meghát mindenhol le van írva, hogy aktuális árfolyam szerint megy a váltás, ráadásul akkor még sehol sem volt a válság és nem nézte az ember napjában többször az árfolyamot...

Van a banknak deviza vételi és eladási árfolyama.  A hitel folyósítása általában deviza vételi árfolyamon történik, de a tőke, a törlesztés, és minden egyéb amit neked kell befizetni, az deviza eladási árfolyamon számolódik.
Bizony ezen elég zsíros haszna van a bankoknak.
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#828 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 09:50

Idézet: Harlequin - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 10:36

Van a banknak deviza vételi és eladási árfolyama.  A hitel folyósítása általában deviza vételi árfolyamon történik, de a tőke, a törlesztés, és minden egyéb amit neked kell befizetni, az deviza eladási árfolyamon számolódik.
Bizony ezen elég zsíros haszna van a bankoknak.

a deviza VÉTELI árfolyam volt aznap a banknál 149,50 HUF... ez biztos

LINK.

Szerkesztette: begbie 2009. 06. 25. 09:52 -kor

#829 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 10:17

Idézet: begbie - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 10:50

LINK.

Sztem a napi árfolyam is rögzítve van a szerződésben, nem?
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#830 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 10:23

Idézet: begbie - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 10:50

LINK.

Mi az aznap?

Szerződéstől függ, hogy mikori árfolyamon történik meg az átszámolás ill. ezt az ÁSZF szokta tartalmazni.  Így teljesen mindegy, hogy milyen számok szerepelnek a szerződésben; az ÁSZFben megadott átszámolási idők és módok számítanak csak.

Ezen kívül még egyes bankok (pl kh) a folyósításnál egyedi képlet alapján számolják át az összeget, és nem deviza1-2-3-x vételi áron;  ugyanígy törlesztésnél sem deviza1-2-3-x eladási áron megy a történet.

Szerkesztette: pgyafi 2009. 06. 25. 10:26 -kor

#831 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 10:26

Idézet: Harlequin - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 11:17

nincs... annyi van, hogy 6.290.000 HUF és 46.111CHF. Ami egy hét múlva már 42.000...  :confused:

#832 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 10:28

Idézet: Harlequin - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 11:17

Szerződésbe hiába írják, úgyis azon és úgy számolják át amit az ászfjükben írnak.

#833 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 10:29

Idézet: pgyafi - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 11:23

Mi az aznap?

Szerződéstől függ, hogy mikori árfolyamon történik meg az átszámolás ill. ezt az ÁSZF szokta tartalmazni.  Így teljesen mindegy, hogy milyen számok szerepelnek a szerződésben; az ÁSZFben megadott átszámolási idők és módok számítanak csak.

Ezen kívül még egyes bankok (pl kh) a folyósításnál egyedi képlet alapján számolják át az összeget, és nem deviza1-2-3-x vételi áron;  ugyanígy törlesztésnél sem deviza1-2-3-x eladási áron megy a történet.

de akkor mi a magyarázat arra, hogy most már "csak" 40.000 CHF a fennálló tartozásom és egy héttel a szerződéskötés után 42.000 volt és nem 46?

#834 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 10:34

Idézet: begbie - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 11:29

de akkor mi a magyarázat arra, hogy most már "csak" 40.000 CHF a fennálló tartozásom és egy héttel a szerződéskötés után 42.000 volt és nem 46?

Kérdezd meg tőlük!

Vagy írd meg, melyik bank és akkor lehet ászf-et bogarászni.

Jól látom KH?        :D
Én fél évig leveleztem velük, hasonló témában.  Pár oldallal visszább olvashatod. Akkor derült ki, hogy speckó képlet alapján megy az oda-vissza számítgatás. Én autó hitelt vettem fel, és a szerződésen szereplő számokból semelyik sem igaz (se árfolyam, se thm, se kamat..); csak a hitel huf-ban számolt összege.

Emilben válaszolnak, ászf-et is küldenek postán.

#835 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 10:50

Idézet: pgyafi - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 11:34

Kérdezd meg tőlük!

Vagy írd meg, melyik bank és akkor lehet ászf-et bogarászni.

Jól látom KH?        :D
Én fél évig leveleztem velük, hasonló témában.  Pár oldallal visszább olvashatod. Akkor derült ki, hogy speckó képlet alapján megy az oda-vissza számítgatás.   Én autó hitelt vettem fel, és a szerződésen szereplő számokból semelyik sem igaz (se árfolyam, se thm, se kamat..); csak a hitel huf-ban számolt összege.

Emilben válaszolnak, ászf-et is küldenek postán.

Jah... KH...

Először is megkérdezem tőlük, hogy mennyi a fennálló tartozásom. Ha továbbra is 40k CHF körül van, akkor nincs gond.
Csak aggaszt kicsit, hogy miért 46 szerepel a szerződésben és a földhivatali papírokon stb...

#836 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 10:59

Idézet: pgyafi - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 11:23

Ezen kívül még egyes bankok (pl kh) a folyósításnál egyedi képlet alapján számolják át az összeget, és nem deviza1-2-3-x eladási áron;  ugyanígy törlesztésnél sem deviza1-2-3-x vételi áron megy a történet.

Szerintem itt is ilyesmiről lehet szó, mert ez is KH-s lesz.
------

#837 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 11:02

Idézet: Kory - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 11:59

Szerintem itt is ilyesmiről lehet szó, mert ez is KH-s lesz.
------

Mindezt még el is tudom fogadni, hiszen a fennálló tartozásom az reális (CHF-ben és HUF-ban is).
Csak azon gondolkodom származhat-e bármilyen hátrányom abból, hogy a szerződésben jó 4000 frankkal nagyobb összeg szerepel, mint amennyi logikus lenne.

#838 Felhasználó inaktív   A.J. Crowley 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 11:08

Idézet: begbie - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 11:02

Mindezt még el is tudom fogadni, hiszen a fennálló tartozásom az reális (CHF-ben és HUF-ban is).
Csak azon gondolkodom származhat-e bármilyen hátrányom abból, hogy a szerződésben jó 4000 frankkal nagyobb összeg szerepel, mint amennyi logikus lenne.

Megmondom neked, miért van.
Amikor aláírod a szerződést, kb 10%-kal nagyobb CHF összeget írnak bele, biztosítván a folyósításig történő árfolyamingadozást. Folyósításkor aztán persze már aktuális árfolyamon megy, azért van, hogy 1 hét alatt csökken 4000 CHF-fel a tényleges összeg.
Hátrány: kérdés, hogy a tulajdoni lapodra milyen összeg jelzálogjogot jegyeztek be? Amúgy sok hátrány nem lehet, ahogy én beszéltem róla a tanácsadómmal anno.
Szerk.: Közben már megelőztek

Szerkesztette: A.J. Crowley 2009. 06. 25. 11:12 -kor

"Within me the beast starts to ROAR." - Sabaton

#839 Felhasználó inaktív   begbie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 25. 11:13

Idézet: A.J. Crowley - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 12:08

Megmondom neked, miért van.
Amikor aláírod a szerződést, kb 10%-kal nagyobb CHF összeget írnak bele, biztosítván a folyósításig történő árfolyamingadozást. Folyósításkor aztán persze már aktuális árfolyamon megy, azért van, hogy 1 hét alatt csökken 4000 CHF-fel a tényleges összeg.
Hátrány: kérdés, hogy a tulajdoni lapodra milyen összeg jelzálogjogot jegyeztek be? Amúgy sok hátrány nem lehet, ahogy én beszéltem róla a tanácsadómmal anno.

Ez elfogadható magyarázatnak tűnik, még ha nem is látszik túl korrektnek...
A tulajdoni lapra is a szerződésben szereplő 46.111CHF van bejegyezve...

#840 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 06. 25. 11:16

Idézet: begbie - Dátum: 2009. jún. 25., csütörtök - 11:29

Messziről kezdem.
Van nekünk egy földhivatali törvényünk, ami előírja, hogy zálogjogot csak úgy lehet bejegyezni, hogy már a zálogszerződésben meg van jelölve a biztosított követelés (a kölcsön) pontos összege pontos pénznemben.
(Tehát nem lehet zálogjogot bejegyezni úgy, hogy "6.290.000,-Ft-nak a folyósítás napján érvényes banki vételi árfolyamon számított CHF kölcsön és járulékai erejéig".
Hogy miért nem, azt nem tudom, a két világháború között lehetett.)

A szerződés aláírásakor viszont honnan a rákból tudja azt a bank, hogy a tényleges folyósítás napján épp mennyi lesz az árfolyam.
(A szerződés napján általában nem folyósítanak, hiszen a széljegyes tulajdoni lap még folyósítási feltételként hátra szokott lenni.)

Mivel pontos összeget pontos pénznemben kell rögzítenie, ezért a banknak 2 választása van:
- vagy a szerződéskötés napján pontosan kiszámolja a kért forint összegből a deviza összeget, aztán az folyósításkor vagy  6.290.000,-Ft lesz vagy nem - s ha kevesebb forintot ér, akkor szívás van,
- vagy inkább ráhagyással számol, általában 10-15%-kal, s akkor a szerződésbe egy magasabb deviza összeg kerül, s a folyósítás napján fog a tényleges tartozás kiderülni.

A legtöbb banki szerződés úgy szól, hogy a kölcsön összege X,-deviza, melyből TÉNYLEGESEN csak Y,-Ft-nak megfelelő összeg kerül folyósításra.

És akkor mindenki boldog: vevő kap annyi forintot, amennyire szüksége van, a földhivatal örül, hogy talált egy szép konkrét összeget, amit bejegyezhet zálogjogként.

Természetesen: a tartozás annyi, amennyit ténylegesen felvesz az ember, függetlenül attól, hogy a zálogjog mekkora összegre van bejegyezve.
Folyósításkor illenék is írásban megkapni, hogy akkor centime-re, euro cent-re pontosan mennyi is a tényleges kölcsönösszeg devizában.

De ezt a banknak, illetve a közjegyzőnek el kellett VOLNA mondania.

[SZERK.1.:mire bepötyögtem, többen megelőztek...]
[SZERK.2.:helyesírás...]

Szerkesztette: scaurus 2009. 06. 25. 11:21 -kor

"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

Téma megosztása:

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.