Idézet: Capri - Dátum: 2009. nov. 2., hétfő - 12:46
Voltam már olyan helyen, ahol kihozták a számlát és volt egy külön rublika rajta amibe be lehetett írni egy számot mennyit akarok fizetni (persze ide nagyobb számot kellett írni mint a számla védösszege

:D). Kiváncsi lettem volna, hogyan oldják meg de végül nem kérdeztem rá.
Mindenesetre a kártya+borravaló kpban teljesen működőképes, persze az ideális a fix % szervízdíj lenne

Elvileg így kellene lennie mindenhol, az SZJA adóbevallásban is van rubrikája a borravalónak, és elvileg ez után is kell adózni. Tehát egyáltalán nem az a lényege, hogy nem kell utána adózni, legalábbis tv. szerint.
Tehát úgy működik, hogy a bizonylatra rákerül a számla végösszege + az általad meghatározott borravaló. A kettő összege lejön a számládról az étterem számlájára. A borravalót aztán az étterem kiutalja magának, az érintett dolgozónak, vagy egyébnek. Vannak helyek, ahol a borravalót a közösbe kell dobni, mert értelemszerűen nem fair, hogy csak a pincérek kapnak, miközben lehet, a szakácsok többet dolgoztak azért, hogy jól érezzed magad. És a közös kasszát a főnökség előre lefektetett szorzók alapján szétosztja.
Az adóbevallásba, meg mindenki, mint a jópolgár, szépen beírja, vagy beírja a cég....