Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. júl. 17., csütörtök - 9:13
THM semmit nem jelent, főleg deviza hitel alatt! Én április közepén vettem autót chf-re. Ugye utána elkezdett erősődni a Ft. Első törlesztő részletet június elején kelett fizetnem, ehhez május közepén nézték vették alapul a chf/huf árfolyamot. Csökkenő chf árfolyamnál növekedett a törlesző részletem! Azt hittem, hajam eldobom.
Persze utána kiderült:
- a kereskedő jóval a szerződések aláírása után több, mint 1 héttel küldte csak el a banknak a papírokat; így az csak később fizetett; és ugye a fizetéskori árfolyamot veszik figyelembe, közben náluk még pont romlott a Ft, míg máshol már erősödött
- a bank nem a deviza I vagy deviza II árfolyamon számol törlesztésnél, hanem saját képlete van, amibe 3havi bubor meg libor is bele van keverve
- a kamat hasonló buobr/libor-os, így az is 3 havonta változik
Idézet
Akkor a THM nem minden, ugye?
De olvastam egy árfolyamkockázati leírást, és ott úgy jön ki, hogy ~27%-kal kellene romolnia a forintnak, hogy megérje forint alapú hitelt választani a CHF-fel szemben.
Idézet
...hogy mi van?

Akkor végülis Raiffaisen, Erste, Cib, Unicredit, Otp, Khb, BB?
Melyek a legfontosabb dolgok, melyeket figyelnem kell/kérdeznem kell, mikor lakáshitel szempontjából bankot választok?
CHF-et nyomatják a bankokban, OTP-nél, ha jól hallottam japán jen-t is. Azt mondják, hogy nem annyira labilis a CHF árfolyam. De ezt több bank is mondja. Vagy így tanítják az alkalmazottakat, hogy ezt kell mondani?
Szerkesztette: tesa 2008. 07. 17. 10:49 -kor