HWSW Informatikai Kerekasztal: Bankok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bankok Értékeld a témát: -----

#441 Felhasználó inaktív   tesa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 07. 17. 10:47

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. júl. 17., csütörtök - 9:13

A khb-vel vigyázz (a többi nem tapasztaltam személyesen)!

THM semmit nem jelent, főleg deviza hitel alatt!  Én április közepén vettem autót chf-re. Ugye utána elkezdett erősődni a Ft. Első törlesztő részletet június elején kelett fizetnem, ehhez május közepén nézték vették alapul a chf/huf árfolyamot. Csökkenő chf árfolyamnál növekedett a törlesző részletem! Azt hittem, hajam eldobom.
Persze utána kiderült:
- a kereskedő jóval a szerződések aláírása után több, mint 1 héttel küldte csak el a banknak a papírokat; így az csak később fizetett; és ugye a fizetéskori árfolyamot veszik figyelembe, közben náluk még pont romlott a Ft, míg máshol már erősödött
- a bank nem a deviza I vagy deviza II árfolyamon számol törlesztésnél, hanem saját képlete van, amibe 3havi bubor meg libor is bele van keverve
- a kamat hasonló buobr/libor-os, így az is 3 havonta változik

Idézet

Akkor a THM nem minden, ugye?
De olvastam egy árfolyamkockázati leírást, és ott úgy jön ki, hogy ~27%-kal kellene romolnia a forintnak, hogy megérje forint alapú hitelt választani a CHF-fel szemben.

Idézet

a bank nem a deviza I vagy deviza II árfolyamon számol törlesztésnél, hanem saját képlete van, amibe 3havi bubor meg libor is bele van keverve

...hogy mi van? :lama:  bubor,libor?

Akkor végülis Raiffaisen, Erste, Cib, Unicredit, Otp, Khb, BB?
Melyek a legfontosabb dolgok, melyeket figyelnem kell/kérdeznem kell, mikor lakáshitel szempontjából bankot választok?

CHF-et nyomatják a bankokban, OTP-nél, ha jól hallottam japán jen-t is. Azt mondják, hogy nem annyira labilis a CHF árfolyam. De ezt több bank is mondja. Vagy így tanítják az alkalmazottakat, hogy ezt kell mondani?

Szerkesztette: tesa 2008. 07. 17. 10:49 -kor

tesa

#442 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 17. 11:50

Idézet: tesa - Dátum: 2008. júl. 17., csütörtök - 11:47

CHF-et nyomatják a bankokban, OTP-nél, ha jól hallottam japán jen-t is. Azt mondják, hogy nem annyira labilis a CHF árfolyam. De ezt több bank is mondja. Vagy így tanítják az alkalmazottakat, hogy ezt kell mondani?

Összességében még mindig a legjobb, de az árfolyam most nagyon a padlón van, kamat nem nagyon szokott változni. Ha most veszel fel devizahitelt, szinte biztos hogy most fogsz a legkevesebbet fizetni, később többet, ha felmegy az árfolyam. Japán jent felejtsd el szerintem.

Szerkesztette: Kory 2008. 07. 17. 11:51 -kor

#443 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 17. 17:33

Idézet: Kory - Dátum: 2008. júl. 17., csütörtök - 8:10

Ezen kívül a szerződéssel kapcsolatos díjakra érdemes rákérdezni (pl. előtörlesztés, esetleges végtörlesztés díjai - sose tudhatod, kamatperiódus).

Előtörlesztés, végtörlesztés költségeit akkor és úgy módosíthatják ahogyan akarják.

#444 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 17. 17:36

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. júl. 17., csütörtök - 9:13

A KHB nagy lókötő, érdekes módon számolja a dolgokat. Csökkent a CHF mégis ugyanannyit fizettem. Szerződéskötéskor 0 ft az előtörlesztés, 0 ft a végtörlesztés. Most az előtörlesztés 30 ropi, végtörlesztés 1,5%, de min 100 ropi...

#445 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 17. 17:43

Idézet: tesa - Dátum: 2008. júl. 17., csütörtök - 11:47

Akkor a THM nem minden, ugye?

...hogy mi van? :lama:  bubor,libor?

Nem Ft hitelnél a THM gyakorlatilag semmire nem jó!

Bubor: budapesti bankközi kamatláb. Az mnb adja.
Libor: londoni bankközi kamatláb

Én is csak néztem, hogy ezek hogyan jönnek ide.

Ami fontos a bank kiválasztásánál: ÁSZF-et végigolvasni és értelmezni! Kondíciókat, hirdetményeket végigolvasni és értelmezni! + nem hinni az ügyintézőnek  :cool:

#446 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 17. 17:56

khb hogyan számolja törlesztésnél az árfolyamot
árfolyam (1) = deviza I eladási, előhő hó 12-én

#447 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 31. 13:22

Szigorít a Provident, de még így is 374 ezer ügyfelük van:
http://www.penzcentr...-1012590-1.html

#448 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 04. 16:05

Idézet: Kory - Dátum: 2008. júl. 17., csütörtök - 12:50

Összességében még mindig a legjobb, de az árfolyam most nagyon a padlón van, kamat nem nagyon szokott változni. Ha most veszel fel devizahitelt, szinte biztos hogy most fogsz a legkevesebbet fizetni, később többet, ha felmegy az árfolyam. Japán jent felejtsd el szerintem.

erős forintnál amiatt is szívás devizahitelt felvenni, mert a hitelt devizában tartják nyilván és a a deviza összeget kell a futamidő alatt visszafizetni.. ami ugyanakkora forint összeg esetén magasabb erős (alacsony) árfolyam mellett... szal Tesa, ha tudtok várni szerintem nem árt néhány hónapot. 1 hónap alatt durván 10%-t erősödött a HUF a CHF-vel szemben, ami egy 10 millás hitelnél már 1 millió.

japán jent sztem is felejtsd el. egy 20 éves hitellel nem túl jó spekulálni.
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#449 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 05. 07:14

Olyan nincs hogy megengedik CHF-ben vagy EUR-ban a visszafizetést ? :)

#450 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 05. 08:27

Idézet: Kory - Dátum: 2008. aug. 5., kedd - 8:14

De van, kell nyitnod egy CHF vagy EUR számlát, aminek külön számlavezetési díja van.
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#451 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 05. 08:34

Idézet: Harlequin - Dátum: 2008. aug. 5., kedd - 9:27

De van, kell nyitnod egy CHF vagy EUR számlát, aminek külön számlavezetési díja van.

Mármint a hitelt nyújtó banknál?
Mert devizaszámla az van, de gondolom alapból nem hinném hogy engednének hitelt arról törleszteni. Persze gondolom ezt hitelfelvételkor kell egyeztetni.

Szerkesztette: Kory 2008. 08. 05. 08:35 -kor

#452 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 05. 08:39

Idézet: Kory - Dátum: 2008. aug. 5., kedd - 9:34

Mármint a hitelt nyújtó banknál?
Mert devizaszámla az van, de gondolom alapból nem hinném hogy engednének hitelt arról törleszteni. Persze gondolom ezt hitelfelvételkor kell egyeztetni.

Így van, ha a szerződéskötéskor az lett megadva, hogy forintban törlesztesz és most meggondoltad magad, akkor ez szerződésmódosítás.
www.radioQ.hu

#453 Felhasználó inaktív   Misi_D 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 05. 11:01

Mi bajotok a jennel?  :think:  Gyakorlatilag ugyanúgy mozog, mint a CHF.
A katonai behívó azt jelenti, hogy a fehér ember elküldi a feketét a sárga ellen harcolni azért a földért, amit a vörösbőrűtől lopott el.

A halott Jedi a jó Jedi!  (Sith közmondás)

#454 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 05. 11:20

Idézet: Kory - Dátum: 2008. aug. 5., kedd - 8:14

de van. ;) de ha meg tudod venni a havi törlesztőt már most a köv 20 évre akkor ne vegyél fel hitelt. egyébként meg akkor jó ha CHF-ben vagy EUR-ban van bevételed. Ha HUF-ban kapsz fizut mondjuk, akkor csak annyi a variáció hogy hogy veszed a devizát, az árfolyam kockázat akkor is a tiéd.

gondolkozom én is azon hogy megveszek 1-2 havi törlesztőt előre, de ezzel nem leszek ki nagyon a vízből. :) és ma azt írják pont hogy nem nagyon kell kapkodni. :)

a hitelhez többnyire egyébként is kell devizaszámla. én nem tudok arról hogy ez szerződésmódosítás lenne (persze nem ismerem az összes bank ÁSZF-jét :D). Először a CHF számláról próbálják levenni a zsét, ha ott nincs akkor a HUF szláról. Tehát értelemszerűen ha a CHF szlára teszel megfelelő összegű CHF-t akkor abban leszedi. én már csináltam ilyet és nem kellett hozzá szerződésmódosítás. ;)

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#455 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 05. 11:25

Idézet: Misi_D - Dátum: 2008. aug. 5., kedd - 12:01

Mi bajotok a jennel?  :think:  Gyakorlatilag ugyanúgy mozog, mint a CHF.

20 éves időtávon? :think:

sokkal nagyobb a volatilitása HUF-val szemben mint a CHF-nek vagy EUR-nak és azt szokták még mondani hogy a fundamentumok miatt is nagyobb a kockázat (ez okozza a nagyobb volatilitást). CHF, EUR, HUF mégiscsak európai gazdaságon alapul (spekulációt leszámítva), világpiaci változások többnyire ugyanabba az irányba taszigálják (legfeljebb más mértékben). a jen-t pedig nem, HUF/JPY-re jobban hatnak a világpiaci konjunktúra változások stb.

#456 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 05. 11:41

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. aug. 5., kedd - 12:20

de van. ;) de ha meg tudod venni a havi törlesztőt már most a köv 20 évre akkor ne vegyél fel hitelt. egyébként meg akkor jó ha CHF-ben vagy EUR-ban van bevételed. Ha HUF-ban kapsz fizut mondjuk, akkor csak annyi a variáció hogy hogy veszed a devizát, az árfolyam kockázat akkor is a tiéd.

Nyilván arra gondoltam, hogy EUR bevétel, EUR alapú hitel. :) Mit értesz az alatt, hogy "megveszed a törlesztőt előre"  :think:

Úgy gondolom, ha EUR-ban van a hitel és EUR-ban a törlesztés, akkor nem érdekel az árfolyam, főleg ha az ember pl. mindig fix EUR fizetést kap, akkor tud vele előre kalkulálni.

Szerkesztette: Kory 2008. 08. 05. 11:43 -kor

#457 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 05. 12:09

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. aug. 5., kedd - 12:20

gondolkozom én is azon hogy megveszek 1-2 havi törlesztőt előre, de ezzel nem leszek ki nagyon a vízből. :) és ma azt írják pont hogy nem nagyon kell kapkodni. :)

a hitelhez többnyire egyébként is kell devizaszámla. én nem tudok arról hogy ez szerződésmódosítás lenne (persze nem ismerem az összes bank ÁSZF-jét :D). Először a CHF számláról próbálják levenni a zsét, ha ott nincs akkor a HUF szláról. Tehát értelemszerűen ha a CHF szlára teszel megfelelő összegű CHF-t akkor abban leszedi. én már csináltam ilyet és nem kellett hozzá szerződésmódosítás. ;)

Mármint nálatok, mert máshol bizony máshogy van:
-Nem kell hozzá devizaszámla.
-Forintban folyósítanak és forintban törlesztesz.
Példa.

Megint  máshol választhatsz, hogy forint vagy deviza, de ott is vagy-vagy. Ha nincs ott a pénz a számlán, akkor természetesen egy idő után megnézik, hogy a többi számládon van-e és betherlik a megfelelő késedelmi kamattal együtt. (attól függően mi van a szerződésben).
Példa.

Épp most csinálom a versenytárselemzést, kicsit olvasgattam...
www.radioQ.hu

#458 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 05. 12:39

Idézet: Harlequin - Dátum: 2008. aug. 5., kedd - 13:09

Épp most csinálom a versenytárselemzést, kicsit olvasgattam...

írottam volt hogy nem ismerem az összes bank ászfjét :p ;)

#459 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 05. 12:42

Idézet: Kory - Dátum: 2008. aug. 5., kedd - 12:41

Nyilván arra gondoltam, hogy EUR bevétel, EUR alapú hitel. :) Mit értesz az alatt, hogy "megveszed a törlesztőt előre"  :think:

Úgy gondolom, ha EUR-ban van a hitel és EUR-ban a törlesztés, akkor nem érdekel az árfolyam, főleg ha az ember pl. mindig fix EUR fizetést kap, akkor tud vele előre kalkulálni.

ezt jól gondolod :)

CHF hitelünk van és úgy értettem hogy veszek annyi CHF-t ami fedez 1-2 havi törlesztőt (mert most erős a HUF), ráteszem a CHF számlámra. így onnan terhelik be és nem történik havonta konverzió a HUF számlámon (esetlegesebb kedvezőtlenebb árfolyammal mint amin most meg tudnám venni).

#460 Felhasználó inaktív   Misi_D 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 05. 15:05

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. aug. 5., kedd - 11:25

20 éves időtávon? :think:

sokkal nagyobb a volatilitása HUF-val szemben mint a CHF-nek vagy EUR-nak és azt szokták még mondani hogy a fundamentumok miatt is nagyobb a kockázat (ez okozza a nagyobb volatilitást). CHF, EUR, HUF mégiscsak európai gazdaságon alapul (spekulációt leszámítva), világpiaci változások többnyire ugyanabba az irányba taszigálják (legfeljebb más mértékben). a jen-t pedig nem, HUF/JPY-re jobban hatnak a világpiaci konjunktúra változások stb.

Túl aggodalmas vagy. :)

20 éves időtáv? 20 évvel ezelőtt '88-ban tudod mi volt nálunk? :) Ilyen alapon az összes valuta/deviza bizonytalan...
A HUF-hoz viszonyított volatilitása régebben tényleg nagyobb volt, mint a CHF-HUF, de utóbbi időben (legalábbis 2-3 évre visszamenőleg biztosan) ez eltűnt, szinte teljesen együtt mozognak a jen és frank árfolyamok - pedig voltak ám világpiaci események az utóbbi időben. Erről nálunk heti jelentés készül, egy évre visszamenőleg - csak hát ez ugye belső anyag, és nem tehetem ki... :(
A fundamentumokról viszont nem tudok nyilatkozni, hogy hogyan hatnak.
A katonai behívó azt jelenti, hogy a fehér ember elküldi a feketét a sárga ellen harcolni azért a földért, amit a vörösbőrűtől lopott el.

A halott Jedi a jó Jedi!  (Sith közmondás)

Téma megosztása:

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.