HWSW Informatikai Kerekasztal: Bankok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bankok Értékeld a témát: -----

#941 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 31. 11:26

Idézet

A kötelező társadalombiztosítás megjelenésének jelentősége mindenütt abban állt, hogy ez volt az első olyan állami beavatkozás az emberek szociális helyzetébe, amely nagy tömegeket érintett, és kötelező, központi redisztribúciós folyamatot követelt meg. Ez valódi, súlyos beavatkozás volt az egyének életébe: gyökeres szakítás a munkaviszonyok liberális (csak a munkaadó és a munkavállaló egyéni szerződésén alapuló) rendezésével azáltal, hogy mindkét fél  köteles lett  bizonyos összeget járulék formájában egy pénztárnak befizetni. Egyes gyárakban ez már az 1870-es évektől Magyarországon is gyakorlat volt, de a munkások és a gyártulajdonos egyéni döntésén alapult, azaz önkéntesen működött. Az 1880-as években még ezekben az esetekben is mindkét fél részéről heves tiltakozás fogadta a kötelező biztosítás gondolatát.

Természetesen már sokkal korábban kialakultak a központilag megszervezett segítségnyújtás gyökerei. Történelmileg a folyamat egyik része az, ahogyan a korlátozás és a kényszer eszközei fokozatosan átkerülnek a magánszemélyektől a közhatalom birtokába [ Tilly (1990), Elias (1987)]. Ez a folyamat, ha lassabban is, az elesett rétegek segítésében is megindult. Kollektív , egész nemzetet átfogó, kötelező intézkedések születtek annak érdekében, hogy az embereket egyénileg érintő csapásokat kivédjék [ Swaan (1988)]. Ez Abram de Swaan elgondolása szerint az „externáliák” fogalmával magyarázható: mások nyomorúsága veszélybe sodorta a gazdagabb lakosok létét is. Ez a probléma a járványok során kiéleződött: valamikor a 19. században kezdtek rádöbbenni arra, hogy a járvány megfékezésére nem elegendő a gazdag területek csatornázása, ebbe a szegénynegyedeket is be kell vonni. Ez viszont már lehetetlen központi irányítás és adóztatás nélkül. A szegénység problémája tehát a városokban egy idő után automatikusan előhívta a kollektív cselekvés kényszerét.

Hasonló dolog történt a később a társadalombiztosítás esetében: a nagyvárosokban tömegesen jelenlévő ipari, elsősorban nagyipari munkásság egy idő után különféle veszélyeket hordozó entitássá vált. Egyrészt a rossz higiénés körülményeik jelentettek fizikai veszélyt más társadalmi csoportokra, másrészt egyre fenyegetőbbé vált az a politikai nyomás, amit megtestesítettek.

A városokba áramló munkásság bérmunkássá válásának fő jellemzője a szinte teljes elszakadás a földtől és az otthon hagyott családi-szomszédsági kötelékektől.[2] Nehéz helyzetbe kerülvén (legyen az betegség, gyerekszülés, öregség vagy munkanélküliség), a munkások hamarosan önszerveződés révén próbáltak sorsukon enyhíteni. Magyarországon például az Általános Munkás-betegsegélyező és Rokkant Pénztár 1870-ben alakult, és 1882-ben már 55 vállalat állt vele szerződéses viszonyban. Annak ellenére, hogy a pénztár viszonylag jól működött (elsősorban táppénzt és orvosi, kórházi ellátást nyújtott), az állam az 1891-es törvénnyel olyan intézkedéseket hozott, amelyek megnehezítették működését. Az 1891-es törvény egyik célja a parlamenti jegyzőkönyvek tanúsága szerint éppen az volt, hogy a munkások által önkormányzati alapon irányított Általános Pénztár által megtestesített veszélyt elhárítsa.[3]

Egyfelől tehát valós igény mutatkozott egy társadalmi probléma enyhítésére, másfelől viszont az állam nem véletlenül óhajtotta magára vállalni ezt a feladatot. Természetesen szerepet játszott ebben a bölcs belátás, a humanitárius segítségnyújtás vágya is. Tévednénk azonban, ha csupán ennek tudnánk be az állam aktivitását ezen a téren.

Ezt az érvelést alátámasztja az a megfigyelés is, hogy azok az országok, ahol legelőször fogadtak el kötelező társadalombiztosítási törvényeket (az 1880–1890-es években), jellemzően nem parlamentáris demokráciák voltak. „Az alkotmányos-dualista monarchiáknak… nagyobb szükségük volt a munkásosztály lojalitásának megszilárdítására, mivel a növekvő és fenyegető munkásmozgalom a nem parlamentáris politikai berendezkedések legitimitását veszélyeztette. Másrészt, ezek az országok egy olyan erős állami bürokráciát építettek ki ekkorra, amely képes lehetett egy ilyen rendszer adminisztrálására, megtartva a paternalista hagyományokat. Végül pedig, ezekben az országokban a földbirtokosok dominanciája érvényesült, amely képes volt elérni, hogy a rendszer társadalmi költségeit a városi közép- és felső osztályokra, valamint magára az ipari munkásságra hárítsák át.” [ Flora–Alber (1982) 70. o.]

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#942 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 11:27

Idézet: BigBear - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 12:10

Kérdem én: miért nem gyűjthetem én magamnak a nyugdíjamat? Természetesen a mostani rendszer helyett és nem mellett. Ha csak simán valami gagyi kötvénybe pakolom a pénzem, azzal is jobban járok...

És természetesen ahhoz semmi közük a bankoknak és senki másnak...  :think:  :Đ

#943 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 11:32

Idézet: padawan - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 0:17

Feltartod a sort? Hat igen, van amikor ilyen "szarok" (konkretabban nemtudom miert) a POS terminalok, de mostansag egyre tobb (persze meg nem az igazi) helyen kvazi lenyomod a zold gombot es jon a blokk effekt van.

Van telefonos (nyilvan isdn vonallal) meg interneten keresztul mukodo pos terminal. A sebessegkulonbseg gondolom innen adodik.
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#944 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 12:30

Idézet: Eleanor - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 12:27

És természetesen ahhoz semmi közük a bankoknak és senki másnak...  :think:  :Đ

Van közük. Én csak azt mondtam, hogy a csodás magánnyugdíj-pénztárak szinte kivétel nélkül buktáztak az elmúlt években. Ennek ellenére kötelező belépni. Akkor is ha nem akarom. Vagyis államilag rendelkezve szépen kopasztanak. Míg a paraszt még csak egy bocs-t se kap, hogy elbukja a pénzét.
Erre írtam, hogy ha ugyanúgy bankokhoz teszem a pénzem, de valami kötvénybe vagy értékpapírba vagy bármi, még az is jobb. Vagy bármi.
42

#945 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 12:31

Idézet: Eleanor - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 12:26

"Szép hosszú idézet"

Szép az idézet, csak mire is?
Nem a TB-t kritizáltam (bár lehetne) hanem a magánnyugdíj-pénztárakról volt szó. Nem ugyanaz.
42

#946 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 13:54

Idézet: BigBear - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 13:31

Szép az idézet, csak mire is?
Nem a TB-t kritizáltam (bár lehetne) hanem a magánnyugdíj-pénztárakról volt szó. Nem ugyanaz.

Most hogy mondod... tényleg nem ugyanaz. Attól még szabad érteni is. De persze  nem is neked szólt. Ahhoz túl bonyolult. De ha már felvetted az inget, ne tukmáld másra, hogy kicsi... :)

#947 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 14:06

Idézet: BigBear - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 12:30

Van közük. Én csak azt mondtam, hogy a csodás magánnyugdíj-pénztárak szinte kivétel nélkül buktáztak az elmúlt években. Ennek ellenére kötelező belépni.

Khmm, a befizetett penz portfoliojat viszont te magad valasztod meg, ha olyanod van, akkor 25 evesen is lehetsz olyan portfolioban, hogy bazisokszazalek allampapir, bazikeves szazalek reszveny.
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#948 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 14:26

Idézet: Eleanor - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 14:54

Most hogy mondod... tényleg nem ugyanaz. Attól még szabad érteni is. De persze  nem is neked szólt. Ahhoz túl bonyolult. De ha már felvetted az inget, ne tukmáld másra, hogy kicsi... :)

Én is tudok okosságokat írni, szépen körbemagyarázva a dolgokat, de véletlenül sem az adott kérdésre válaszolva. De nem fogok. Hozzászólásod olvasva felesleges.
Miről beszéltünk? Magánnyugdíjról. Mit idéztél? Társadalombiztosítást. Ugyanaz? Nem. Amennyiben a kötelezőségről van szó, rendben, másrészt viszont semmi közük egymáshoz. De mindegy is, mert igencsak úgy néz ki, hogy értelmes választ belőled nem lehet kicsikarni. Az minden bizonnyal túl bonyolult lenne. :smoker:
42

#949 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 14:30

Idézet: asdf - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 15:06

Khmm, a befizetett penz portfoliojat viszont te magad valasztod meg, ha olyanod van, akkor 25 evesen is lehetsz olyan portfolioban, hogy bazisokszazalek allampapir, bazikeves szazalek reszveny.

Az elmúlt időszakban sokra nem ment vele senki, tekintve, hogy az állampapírok is rendeset buktáztak.
"Az árfolyamok csökkenése nem csak a részvényeknél következett be, hanem a „biztonságosnak" tekintett állampapíroknál is." PSZÁF
42

#950 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 15:27

@Eleanor:

Én nem mondom, hogy baj lenne a tb vagy a magánnyugdíjpénztár létével, talán csak a kivitelezés a rossz.

Úgye tb kicsit off, de hamár szóbakerült hasonló, mert rengeteget fizet a többség, aztán sokszor az ember kénytelen más megoldást keresni. Ha fogorvos kell, arra nem túl jó, ok, de ezer másra sem. Ha megteheti az ember akkor messziről elkerüli, sajnos ezt kevesen tehetik meg, legalábbis én nem, ennek ellenére erőn felül próbálok más utat keresni, mert ugye az egészség elég fontos.

A magnányugdíj is ok, mert mi van azzal, aki x év múlva itt marad a nyakunkon, mert elszórta minden vagyonát. Összeségében ez is jó, csak valahogy mégsem. De egyelőre több, mint a semmi.
Szerk.: Azt is elfogadom, hogy most volt visszaesés, rendben, hosszútávon talán elfogadható lesz. Nade, kétségeim vannak, eleve ugye az OTP-nél megbukik a tisztesség, akkor talán máshol is akad okosság. Lehet mire én is bankot fogok vezetni, meg lesz egy borászatom, vagy több, meg az olajhoz is lesz némi közöm, meg még megannyi máshoz, akkor talán én is így fogok tenni és áttaposok másokon, de nem biztos, hogy ezt szeretném, mégis, mintha sokan ebbe az irányba tolnának.

Szerkesztette: Ndrew 2009. 10. 31. 15:34 -kor

#951 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 15:33

Idézet: padawan - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 1:38

nem hiszem hogy az a max. 4-500 Ft. ATM-koltseg barkinek is kibirhatatlan lenne.

Vannak akik havi 60-70eFt-ből élnek.  Nekik számít. 1x kiveszi egyben (az általában ingyenes) és örül. Így is fizetnie kell a bankszámla/bankkártya díját. 

#952 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 17:45

Idézet: BigBear - Dátum: 2009. Oct. 31., Saturday - 12:30

Van közük. Én csak azt mondtam, hogy a csodás magánnyugdíj-pénztárak szinte kivétel nélkül buktáztak az elmúlt években. Ennek ellenére kötelező belépni...

De ha most azt nezed hogy abbol a 40 evbol amig fizeted az MNYP-be a penzt, mondjuk minden 6. evben buknak a penztarak a vegen meg valoszinuleg meg mindig jobban jarsz.

Mondjuk ezt csak hasrautottem, nem kezdek el 40 evekre jovoertek szamolni inflacioelorejelzes, alapkamat-alakulas-elorejelzes, veralkohol-elorejelzessel korrigalt diszkontrataval :D

Persze ha tehetnem en se fizetnek ilyet, inkabb berakom magamnak az akcios bankbetetbe. Ha mar ittjarunk a TB-t is el lehetne am dobni.
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#953 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 18:21

Idézet: BigBear - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 12:30

Van közük. Én csak azt mondtam, hogy a csodás magánnyugdíj-pénztárak szinte kivétel nélkül buktáztak az elmúlt években. Ennek ellenére kötelező belépni. Akkor is ha nem akarom. Vagyis államilag rendelkezve szépen kopasztanak. Míg a paraszt még csak egy bocs-t se kap, hogy elbukja a pénzét.
Erre írtam, hogy ha ugyanúgy bankokhoz teszem a pénzem, de valami kötvénybe vagy értékpapírba vagy bármi, még az is jobb. Vagy bármi.

Nekem az elmúlt években volt olyan kötvény befektetésem, amire gondolsz. (CIB EURO Értékőr.). Ugyanúgy bukott, mint a pénztári állomány. Nekem állami TB/NYP "tagságom" van, de van kiegészítő NYP tagságom is. Ennek 10 éves hozamából vettem a profi TFT monitoromat anno, amikor még megkérték az árát rendesen. Majdnem 100e HUF volt a 10 éves hozam, havi 2500 Ft befizetéssel kezdődött anno, aztán kicsit növekedett, most még kb 4500-at fizetek be, és jövőtől ráteszek még. Hogy miért? Mert pl. Tv. szerint 3 évente kivehetem adómentesen a hozamot. Ez most kb. 66e HUF, a napokba fogják kifizetni. Tavaly ugyan bukott, de előtte hozta a formáját, és idén szinte mind visszahozta amit tavaly bukott, és még az utolsó negyedévnek nincs vége. A következő 3 év alatt vissza fogom fizetni a most kivett hozamot apránként, ami után adójóváírást kapok, ami szintén a pénztári állományt gyarapítja. Ha csak az átlagos formáját hozza, akkor 3 év múlva már 100e HUF lesz a hozamom. (az első 10 év nem hozott ennyit). Persze, ez nyugdíjnak igen sovány. De ez nem is nyugdíj, ez egy kiegészítő "befektetés". És van akkora hozama, mint a legjobb banki ajánlatoknak, amihez viszont többmillás tőke kell...

Az egyéni pénztári rendszerek eléggé gázosak társadalmi szempontból. Az USA-ban pl. csak ilyen van. Aki nem is sejti, hogy mi ezzel a probléma, az nézze meg a Sicko c. filmet. Az USA-ban csak magánbiztosítók léteznek. Egyfelől ezek kinek-kinek a saját befizetései alapján nyújtják a szolgáltatásaikat, amit éppen el lehet fogadni, ha a kemény világgal megbarátkozunk, de ugyanakkor a pénztárak magántőkére épülnek, és profitorientáltak. A profitéhségük meg akkorára nőhet, hogy saját tagjaikat is simán lenyúlják, ebben még az sem számít nekik, ha ezzel meg is ölik.

Az állami pénztárakkal az a helyzet, hogy elsősorban a támogatásoknál nincs arra tekintettel, hogy kinek mennyi a befizetése. Azaz, a gazdag befizetők tkp. finanszírozzák a szegényeket is. Ezzel nincs is addig baj, amíg nem lesz aránytalanul nagy a mértéktelenül igénybe vevők száma. Magyarországon divat lett állandóan betegszabit kivenni, leszázalékoltatni, kórházba vonulni pihenés végett, nem mellesleg a kényelmes élet annyi idősebb korára motorikusan csökkent képességű embert teremtett, hogy több szorul kezelésre, mint egy háború után. Na, ettől cikis az állapota az állami pénztárnak.

#954 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 22:35

Idézet: Ndrew - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 16:27

@Eleanor:

Én nem mondom, hogy baj lenne a tb vagy a magánnyugdíjpénztár létével, talán csak a kivitelezés a rossz.

Úgye tb kicsit off, de hamár szóbakerült hasonló, mert rengeteget fizet a többség, aztán sokszor az ember kénytelen más megoldást keresni. Ha fogorvos kell, arra nem túl jó, ok, de ezer másra sem. Ha megteheti az ember akkor messziről elkerüli, sajnos ezt kevesen tehetik meg, legalábbis én nem, ennek ellenére erőn felül próbálok más utat keresni, mert ugye az egészség elég fontos.

A magnányugdíj is ok, mert mi van azzal, aki x év múlva itt marad a nyakunkon, mert elszórta minden vagyonát. Összeségében ez is jó, csak valahogy mégsem. De egyelőre több, mint a semmi.
Szerk.: Azt is elfogadom, hogy most volt visszaesés, rendben, hosszútávon talán elfogadható lesz. Nade, kétségeim vannak, eleve ugye az OTP-nél megbukik a tisztesség, akkor talán máshol is akad okosság. Lehet mire én is bankot fogok vezetni, meg lesz egy borászatom, vagy több, meg az olajhoz is lesz némi közöm, meg még megannyi máshoz, akkor talán én is így fogok tenni és áttaposok másokon, de nem biztos, hogy ezt szeretném, mégis, mintha sokan ebbe az irányba tolnának.

Hát... valahogy így. Mert az ember mindig jól csinálja... csak mások rontják el mindig. :)

(Oszt aki nem tud még olvasni se, az önérzetet növeszt..... :))

#955 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 31. 22:55

Idézet: Eleanor - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 22:35

Hát... valahogy így. Mert az ember mindig jól csinálja... csak mások rontják el mindig. :)

Még szép. :Đ De attól még lehet valamit kritizálni.

Idézet

(Oszt aki nem tud még olvasni se, az önérzetet növeszt..... :))

Ezt mire írtad?

Mert önérzetem is van, olvasni se nagyon tudok, de azért kifejthetnéd, hogy megértsem.

#956 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 01. 00:16

Idézet: Ndrew - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 23:55

Még szép. :Đ De attól még lehet valamit kritizálni.

Hát... te tudtál olvasni is... írni is... akko' meg nem érint. :)

Hogyne lehetne kritizálni, nem is mondtam se Ellent, se Raiszát... de azt végképp nem, hogy tökéletes lenne, igazándiból  még tán jónak sem nevezhető.

De a pénzátutalás bankon keresztül létező, és viszonylag sok pozitívummal rendelkező valami... merthogy innen indultunk.

Aztán a nyugdíj, amire sokan nyögnek, még többen köpnek (majd ők megoldanák! :)), oszt valahogy mégsem jön ki hosszabb távon a köpködésen kívül más. És még csak nem is idáig volt igazán zűrös, a java még ezután jön. Erre kéne valahogy felkészülni... meg találni valami irányított megoldást... mert "megoldás" mindenképpen lesz... csak  a végeredménye kétséges.

A TB meg, olyan, amilyen. Persze a propagandafilmekben mégolyanabb. (ld. Sicko :)) Senki nem szent, de mindenki halandó. ÉS ebből kéne valami olyant kihozni, ami mindenkinek jó. Szerintem ez az istennek se fog menni...

#957 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 01. 20:07

:nemtudokbelekötni: :Đ

Szerkesztette: Ndrew 2009. 11. 01. 20:07 -kor

#958 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 01. 20:27

Idézet: Ndrew - Dátum: 2009. okt. 30., péntek - 23:42

Nem lehet borravalót adni, csak a bolt fizet érte, a vevő nem, pedig neki biztosan kényelmesebb. Persze akadhat kivétel, ahol inkább mégis előnyben részesítem, de nem jellemző. És nem tartom fel a sort. :) Mert ugye sokan bénáznak vele, pedig pont gyorsabbnak kéne lennie, igaz ennek más oka is van.

Miért zárja ki egyik a másikat? Fizetsz kártyával és adsz kp borravalót. ENnyire ne legyünk már szerencsétlenek.
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#959 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 11. 01. 20:35

Idézet: BigBear - Dátum: 2009. okt. 31., szombat - 0:09

Sajnos ha a vidéket nézed, még mindig nem túl elterjedt a bankkártyás fizetési lehetőség, bár szerencsére egyre több helyen lehet így fizetni.
Majd ha megérjük azt, hogy a kisember bemegy a kisvárosban a kis boltocskába és fizethet kártyával, akkor nem fogják kivenni a pénzüket.
...

Ennek van egy másik oldala is: a kártyaelfogadót terhelő költségek.
(Bár jelen gazdasági helyzetben úgy látom, hogy van példa csökkenő jutalékra és havi fix költségekre.)
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#960 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 01. 20:45

Idézet: Harlequin - Dátum: 2009. nov. 1., vasárnap - 20:27

Miért zárja ki egyik a másikat? Fizetsz kártyával és adsz kp borravalót. ENnyire ne legyünk már szerencsétlenek.

Jogos.
Ígyis-úgyis kell, hogy legyen nálam készpénz, és akkor még bénázzak a kártyával is, de igazad van, meg lehet oldani, a lényeg a lényeg, hogy én így szeretem. Ha bukok rajta anyagilag, akkor is. Talán egyszer majd másképp lesz. :)

Téma megosztása:

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.