Azért ehhez még én is hozzászólok. Messze nem országúti kategóriájú bringával járok, de még szélesebb gumikkal és a legjobb outi fékeket lealázó fékekkel sem 3 méter 40-ről a féktáv. Volt hogy el egy beláthatatlan keresztutcából nagyobb sebességgel kihajtó autó oldalát már súroltam. 8 méter körüli fékutat számoltam, és a végén már befordítottam a kormányt, úgy álltam meg 1 keréken. Kb arra gondoltam, hogy ha még nyerek egy tizedmásodpercet, akkor ha is átesek a súlypontomon, azt már utána teszem az útra. A fele féktávot nyereg mögé a hátsó kerékre lehajolva tetem meg, mégis már érezhetően felemelkedett a hátsó kerekem 1-2 centit. Ilyen fékerő bármilyen outi vázról letépné a fejcsövet, csak a keskeny gumik hamarabb csúsznak meg annál. Teljesen mindegy, milyen sebességgel tud valaki menni, a fontosabb, hogy milyen helyzetből képes élve egyben kikerülni.
Az, hogy még világos van, és látsz, végképp nem azt jelenti, hogy ugyanez egy autóban is igaz. Bringán nem világít a képedbe 1000 műszer, kocsiból meg enyhe szürkületnél már vakít a belső tér fénye, sokkal hamarabb hagyatkoznak a fényszórón belüli területre, mint egy bringás, akinek elég egy telihold fényereje normális útminőségnél. Városban kanyarodáskor pedig végképp csak a fényre megy a legtöbb "rutinos" vezető, ha lát fényszórót (és nem valami olcsó pislákoló izét, hanem legalább halogén erősségűt), akkor nem kanyarodik ki, viszont ha nem, akkor minden gondolkodás nélkül gázt ad, akkor is, ha még lát.
Szóval kissé más szempontból is át kéne gondolni, miért is kéne odafigyelni, pláne Hatvan környékén, ahol ugyan a forgalom 90%-a a pesti bringások álma lenne, de a maradék 10% pedig potenciális gyilkos.
Szerkesztette: -NoVa- 2004. 06. 07. 23:59 -kor