HWSW Informatikai Kerekasztal: Filmajánló - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Filmajánló Értékeld a témát: -----

#481 Felhasználó inaktív   Cpt. Balu 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 29. 13:02

Az utolsó mohikán (The Last of the Mohicans)
amerikai kalandfilm, 122 perc, 1992

Kép

rendező: Michael Mann
író: James Fenimore Cooper
zeneszerző: Randy Edelman, Trevor Jones

szereplő(k):
Daniel Day-Lewis (Sólyomszem)
Madeleine Stowe (Cora Munro)
Russel Means (Csingacsguk)
Eric Schweig (Unkasz)
Jodhi May (Alice)
Steven Waddington (Heyward)
Wes Studi (Magua)
Pete Postlethwaite (Beams kapitány)

A James Fenimore Cooper regényéből készült kalandos és egyben romantikus film még abban az időben játszódik, amikor Anglia és Franciaország egymás ellen háborúzott Amerikában. Mind a két fél mellett harcoltak különböző indiántörzsek. A történet főhőse, a mohikánok között nevelkedett, Csingacsguk fogadott fia, Sólyomszem beleszeret egy angol tiszt lányába, Cora Munróba. Sorsukra, jövőjükre nézve cseppet sem közömbös, milyen lesz a háború kimenetele, különösen azután, hogy a huron törzs főnöke halálosan megfenyegeti őket.
"Big shot Bobbie" Tim Duncan @ 2005 NBA Finals Game5  Kobe Makes History

#482 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 09. 29. 16:09

Kutya éji dala (1983) 
Bódy Gábor

Szerző: Bikácsy Gergely

Bódy már néhány főiskolai vizsgamunkájával feltűnést keltett, nem hasonlítottak azok semmi más korabeli mozgóképre: felbontották az időt és teret, száműzték a lineáris cselekményt.

BBS produkcióban készült filmje azután nagy szakmai sikeren (és ellenérzéseken) túl már kicsit szélesebb közönségréteget is megszólíthatott. Természetesen az Amerikai anzixról beszélek, mely talán Bódy egész életművének legértékesebb alkotása, és helye volna a "minden idők 12 magyar filmjében". Kultuszfilmmé azonban mégsem ez vált, hanem hatalmas, kétrészes vállalkozása, a Psyché. (Később, jóval hosszabb - három részes - változatát a televízióban Nárcisz és Psyché címen vetítették.) Talán máig erre a Weöres Sándor nyomán készült Bódy-filmre emlékszik leginkább a néző, bár mintha jócskán megkopott volna az a példátlan izgalom, ami akkor, 1980 karácsonyán övezte a premiert. Kiváló részletek és epizódok, igen, de a képnyelvvel addig megalkuvás nélkül kísérletező rendező kínos engedményeket tett a látványosság és a sznobéria oltárán: vad képzeletét giccsbe hajlóan megszelídítve az értelmiségi nagyközönség számára is befogadható modern képeskönyvet bravúrkodott a vászonra: a valódi eredetiségen sajnos túlhabzott a "magaskultúra giccse".

A Kutya éji dalának nem volt a Psychéhez hasonló, divatformálta és divatformáló visszhangja. Azok közé tartozom, akik pedig jóval eredetibbnek, erősebbnek látják, mint a harsogóan eklektikus Psychét. Bódy ekkor, három évvel a Psyché után semmiféle engedményt nem tett a "nagy látványosság" hamis istenségének. A Kutya éji dala töredezett, görcsös (olykor ingerült) hangon szól, dallama sehol sem kellemes és andalító.

Új, fiatal pap érkezik egy kis hegyi faluba. Zaklatott életsorsokkal ismerkedünk meg: egy katonatiszttel és kikapós feleségével, a falu közutálatnak örvendő elvakultan kommunista, tolókocsiba kényszerült egykor tán hatalmaskodó tisztviselőjével, a közeli csillagvizsgáló ifjú tudósával. Mindenféle, nem könnyen értelmezhető rejtélyek történnek, vagy csak "majdnem történnek". Egy kisgyerek szívesen látogat a csillagvizsgálóba, ahonnan fölfelé, magasba lehet látni. Megváltó azonban nem érkezik. A gyűlölködő, de önmagához és elveihez hű nyomorék sikerrel keresi a halált. A karizmatikus fiatal papról kiderül, hogy szélhámos, menekülnie kell.

Szaggatott képi nyelvű, és tanácstalanság érzetét keltő film a Kutya éji dala. Bódynak itt – és nem a Psychében - sikerült filozófiai, kultúrtörténeti sugallatokat magas színvonalon ötvözni egy mai mindennapokban (is) kibomló, hol egyszerű (sőt közönséges), hol vadítóan melodramatikus - bűnügybe hajló - történetben. A film főbb figurái alaptípusok: a Pap, a Katona, a Tudós, az érzéki Asszony. Az egész film hátterében a földhözragadt, egyszeri, szűk emberi élet és a metafizikai sugallatú, egészében soha meg nem érthető világegyetem, a felfoghatatlan értelmű létezés fájdalmas kontrasztja rajzolódik ki. Kisszerű sorsok és a csillagokra nyitott emberi értelem. Lüktető indulatok, csillapíthatatlan gyűlöletek és a csillagok hideg fénye. Meghökkentő alkotói telitalálatnak érezném azt a merész fogást, hogy a csillagvizsgáló ifjú tudósa "civilben" egy Vágtázó Halottkémek nevű vadító zenét játszó pop-zenekar énekese és vezetője - ha nem tudnám, hogy mindez a "valóság leleménye" - Bódy "csak" tehetségesen ráérzett e kettősség távlatos sugallatára. Ezért is lehet a film furcsa katalizátora a csillagász-popzenész barátjává lett Kisgyerek. Ezért töltődik a bizarr - talán német expresszionista vers ihlette - cím többlet-jelentéssel: tragikomikusan vonítunk a holdra, de ez a tehetetlen vonítás legalább annyira a fájdalmas tudás, mint a belenyugvó butaság hangja.

Bódy Gábor neve legutóbb merőben filmművészeten kívüli okokból került kényes hátterű viták erőterébe. De, miként a kiváló prózaíró, Tar Sándor műveinek értéke változatlan marad, függetlenül a magánember eltitkolt közéleti szerepének megítélésétől, Bódy Gábor filmjeire is ugyanez vonatkozik.

A film befejező képsorán az álpapot játszó Bódy Gábor menekül hosszan és reménytelenül a büntető rendőrség elől. Ez volt utolsó filmje. Ítélet nincs: megfejthetetlenül bonyolult, vonzó-taszító alakja sok nézőben mindig így idéződik majd fel.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#483 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 09. 29. 16:23

20:00, Szerda (szeptember 29.), DUNA Televízió

Egy olyan szép lány, mint én
(Une belle fille comme moi)

Kép

színes francia vígjáték, 95 perc, 1972  rendező: François Truffaut író: Henry Farrell forgatókönyvíró: François Truffaut, Jean-Loup Dabadie zeneszerző: Georges Delerue operatőr: Pierre-William Glenn vágó: Yann Dedet szereplő(k):  Bernadette Lafont (Camille Bliss) André Dussollier (Stanislas Prévine) Philippe Léotard (Clovis Bliss) Guy Marchand (Roger) Claude Brasseur (Maître Murene) Charles Denner (Arthur) Anne Kreis (Hélene)

A film középpontjában, a "szép lány", Camille Bliss és Stanislas, a szociológus szerelmi története áll. Burkoltan bár, de ez is önéletrajzi film. "... én vagyok mindkét szereplő. - nyilatkozta a film rendezője, Francois Truffaut, akinek talán legfontosabb témája a szerelem volt. - "Gúnyolódom valakin, aki az életet csak romantikusan tudja látni, igazat adok a lánynak, aki afféle csibész, aki megtanulta, hogy senkiben ne bízzon, és hogy harcoljon a túlélésért. Szembeállítom őket egymással, de mindkettőjüket szeretem."
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#484 Felhasználó inaktív   solide 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 29. 20:47

Kép

Phone Booth
(Fülke)

Directed by
Joel Schumacher

Colin Farrell ....  Stu Shepard
Kiefer Sutherland ....  The Caller
Forest Whitaker ....  Captain Ramey
Radha Mitchell ....  Kelly Shepard
Katie Holmes ....  Pamela McFadden

"What do you do when you hear a ringing public phone? You know it's a wrong number, but instinct forces you to pick it up. A ringing phone demands to be answered..."
. . .

#485 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 29. 21:38

Idézet: Dorien - Dátum: 2004. szept. 26., vasárnap - 23:21

A falu (The Village) (2004)
Műfaj: horror, thriller 110 perc

Írta és rendezte: M. Night Shyamalan
Föszerepben: Joaquin Phoenix, Bryce Howard, Adrien Brody, William Hurt, Sigourney Weaver

Pennsylvaniában, egy erdő közepén fekszik egy békés kis falu. Első ránézésre boldog és nyugodt hely. De a látszat csal. Az itt lakók generációk óta tudják, hogy otthonuk határán túl, az erdőben különös, idegen lények élnek. Ők nem jönnek a faluba, a falubeliek nem lépik át az erdő határát – ez a hallgatólagos megállapodás biztosítja a viszonylagos békét.
Egyébként nincs sok szabály: a sárga szín véd, a piros veszélyt hoz. Aki a fák közé megy, nem jön vissza többé. Ha pedig megszólal a harang, akkor mindennek vége: mert azt a falu lakói is tudják, hogy a nyugalom csak átmeneti. Láthatatlan szomszédaik egyszer felbukkannak majd a házaik között.
Lucius (Joaquin Phoenix) nem viseli a bezártságot. Elindul, hogy megtudja, mi van az erdőn túl.

Nna, tegnap este elmentünk megnézni. +1 ajánlás, nekem a Sebezhetetlen annyira nem jött be, de ezzel megint nyert :). Nagyon eltalálta. Imádnám, ha Palahniuk "Survivor"-ét megrendezné, az már biztos :).

#486 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 29. 23:37

Én a Shaun of the Dead-et néztem most, és nem értem, mi ez a nagy felhajtás körülötte. Vannak benne vicces részek, de nagy része erőltetett, a végét meg már meg sem néztem, annyira untam. Szvsz. sokkal eredetibb és szórakoztatóbb vígjátékok vannak ennél. (Pl. Shop Stop sorozat)
Wherever you go, go with all your heart.

#487 Felhasználó inaktív   solide 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 29. 23:52

Idézet: Dorien - Dátum: 2004. szept. 30., csütörtök - 0:37

Én a Shaun of the Dead-et néztem most, és nem értem, mi ez a nagy felhajtás körülötte. Vannak benne vicces részek, de nagy része erőltetett, a végét meg már meg sem néztem, annyira untam. Szvsz. sokkal eredetibb és szórakoztatóbb vígjátékok vannak ennél. (Pl. Shop Stop sorozat)

ok. nem egy nagy durr, de azért annyira nem rossz az - hangulat kell hozzá.
a híradós kifejezetten jó benne:
"... i repeat that. by removing the head or destroying the brain! "  :D
. . .

#488 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 09. 30. 06:47

Idézet

Tizenhárom éves koromban voltam életem első forgatásán; azóta is életem része. Szkripterként dolgoztam. Ez a fajta munka talán a gyártásvezetőéhez áll a legközelebb, a napokra lebontott jeleneteket jegyzi, rajzolja és szervezi az aznapi teendőket. Tizenhét éves koromban fejeztem be az iskolát. Jött egy autó, és elvitt Bergman stúdiójába... Nagyon meg voltam rémülve. Bergman hírneve rettenetes volt. Állandóan kiabált és veszekedett. A lelkiegyensúlya elég ingatagnak tűnt. Valahogy túléltem azt a nyarat, nem volt könnyű. Ott ragadtam, megcsináltuk a híres filmeket: A hetedik pecsétet, A nap végét, az Egy nyáréjszaka mosolyát... Bergman adott arra, hogy a színészek mindig jól érezzék magukat, és ezért a stábon töltötte ki a mérgét. Mivel én voltam a legfiatalabb, nekem jutott a legtöbb a temperamentumából. Egyszer egy nyáron háromheti forgatásra való munkát tíz nap alatt zavartunk le. A rendezőasszisztens azt írta a naplójába: „nagyon elfáradtunk, a végkimerülésig, Katinka állandóan sír, már akkor sírva fakad, ha valaki azt mondja neki, hogy maradj csöndben!”. Az utolsó napon ott álltunk a stúdióban, és Bergman a következőkkel kezdte: most pedig végigvesszük azokat a hibákat, amelyeket Katinka elkövetett a mai napon. Soha nem a stáb előtt kért tőlem bocsánatot, hanem csak négyszemközt. Ilyenkor elmondta, mennyire becsüli a munkámat, és szeretné ha megtanulnám a szakmát. Nem bántam volna ha a stáb előtt követ meg, de ezt soha nem tette meg. Megtanított mindenre, ami szükséges. A tiszteletre, a pontosságra: ha tíz perccel előbb érkeztél, mint ő – akkor már elkéstél. És a fegyelemre. Ő az az ember, aki a legnagyobb alázattal dolgozik, és a következő filmjét mindig önmagát meghaladva szeretné elkészíteni. 1965-ig minden filmjében közreműködtem, aztán nem általlottam gyereket szülni. Utána két évig nem beszélt velem. Szültem még egyet. Újra együtt dolgoztunk. 1967-ben csináltuk a Szégyent, és következett a Varázsfuvola. A Varázsfuvola készítése közben mondtam neki, ha túléljük ezt a filmet, többet nem leszek szkripter. Ugyanis ennek a filmnek a megalkotása a szkripter szempontjából is rettenetesen nehéz, figyelni kell a zenére, a színészekre és az énekesekre is. Mivel a zenében minden taktusnak pontosan megvan a helye, ezért nem lehetett a filmben elkövetett képi hibákat a zenével palástolni. Mindent nagyon aprólékosan, pontosan kellett összehangolni.

Varázsfuvola Trollflöjten

r, f: Ingmar Bergman (Mozart operája alapján),
o: Sven Nykvist,
z: Wolfgang Amadeus Mozart,
sz: Josef Köstlinger (Tamino), Irma Urrila (Pamina), Hĺkan Hagegärd (Papageno), Elisabeth Erikson (Papagena), Ulrik Cold (Sarastro), Birgit Nordin (az éj királynője) Ragnar Ulfung (Monostatos),
mf/svéd hang, 150 perc

Kép

Bergman több mint egy évet töltött operafilmje előkészítésével: igyekezett megteremteni azt az atmoszférát, amely 1791-ben lenghette körül a művet, amikor azt Bécsben, a Theater auf der Weiden-ben előadták. Még a Taminót üldöző sárkány is korabeli anyagokból készült. Bergman apró ötletek tucatjait, ha nem százait vonultatja fel az adaptációban, a nyitány nézőinek arckavalkádjától kezdve, a képária megelevenedő portréján át, a három gyermek Verne-léghajójáig. Még a természetet is együtt játszatja a darab hőseivel, a film eszközeivel pedig a maga zseniális módján mindenkit beavat a Varázsfuvola misztériumába.
¤

#489 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 01. 22:03

A nagy zabálás
Eredeti cím: La grande bouffe

Kép

Műfaj: dráma
Ország: olasz-francia
Gyártási év: 1973
Hossz: 125 perc
Szereplő(k):
Andrea:  Andréa Ferréol 
Marcello:  Marcello Mastroianni 
Michel:  Michel Piccoli 
Philippe:  Philippe Noiret 
Ugo:  Ugo Tognazzi 

Kép

Stáb:
rendező:  Marco Ferreri 
író:  Francis Blanche 
író:  Marco Ferreri 
író:  Rafael Azcona 
operatőr:  Mario Vulpiani 
zene:  Philippe Sarde 

Kép

Marcello, Philippe, Ugo és Michel életük delén járó, sikeres, jómódú, megbecsült férfiak. Egy napon mégis elegük lesz az egészből. Az ódon kastélyban, ahová elvonulnak, az öngyilkosság egészen különleges formáját választják: a legfinomabb ételekkel kívánják halálra enni magukat. A tervet nem is lenne olyan könnyű megvalósítani, ha nem érkezne váratlan segítség a véletlenül betoppanó diákcsoport élén álló tanárnő, Andrea személyében, aki szintén kedveli az ínyenc fogásokat. A film a Cannes-i Filmfesztiválon való bemutatásakor (is) iszonyatos botrányt kavart, ennek ellenére elnyerte a kritikusok díját, majd a méltó közönségsikert.
¤

#490 Felhasználó inaktív   Gabesz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 09:00

Tudtok Magyarországon olyan boltot ahol meglehet venni a Le Mans című filmet DVD-n? Eddig sehol nem találtam...  :rolleyes: Nem ez az új Michel Vaillant féle érdekel, hanem még amiben Steve McQueen a főszereplő.

Le Mans
ThinkPad X61
XBOX360

TopGearHungary

#491 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 02. 11:41

MTV
21:05 - A remény rabjai

Amerikai film (1994.)
(Korhatár: 2. kategória)

info

"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#492 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 12:30

Idézet: LightBringer - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 12:41

MTV

Amerikai film (1994.)

info

Kép

Ezt aki nem látta még, ki ne hagyja! Nemhiába második az imdb-n a Keresztapa mögött...  :respect:

#493 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 02. 15:08

A vörös kányafa

Kép

"Kalina Krassnaja" ("Roter Holunder"), seine wohl bekannteste Regiearbeit, erzählt die Lebensgeschichte von Jegor Prokudin, der aus dem Gefängnis entlassen wird und in der Provinz zu einem normalen Leben zurückfinden will. Ljuba, mit der er in der Haft eine Brieffreundschaft pflegte, hilft ihm dabei und bringt ihn im Haus ihrer Familie unter. Als ihn seine ehemaligen Komplizen bewegen wollen, wieder gemeinsame Sache mit ihnen zu machen, lehnt er ab. Es kommt zu einem heftigen Streit, in dessen Verlauf Jegor stirbt. Ljubas Bruder rächt ihn, indem er die Gangster mit ihrem Auto in einen Fluss stürzen lässt.

"Wir sehen einen gebrochenen, kontrastreichen Charakter mit psychologischen Diskrepanzen und erschreckenden Wandlungen", hat Schukschin über seinen Helden gesagt. Das eindringliche Plädoyer für die Resozialisierung Straffälliger war nicht nur stilprägend für den sowjetischen Film der 70er, angeblich soll es auch der Lieblingsfilm Rainer Werner Fassbinders gewesen sein, der sich durch diese "Franz Biberkopf"-Variation zur Verfilmung von Alfred Döblins "Berlin Alexanderplatz" hat inspirieren lassen.

Kalina Krassnaja UdSSR 1974, 108 Min., ab 12 J., R: Wassili Schukschin, D: Wassili Schukschin, Lydia Fedossejewa-Schukschina, Marija Skworzowa;
¤

#494 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 02. 15:26

Idézet: Dorien - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 13:30

Ezt aki nem látta még, ki ne hagyja! Nemhiába második az imdb-n a Keresztapa mögött...  :respect:

Ez a legjobb komoly film, amit valaha láttam. Sőt, a legjobb film!
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#495 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 16:12

Idézet: Piftuka - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 16:26

Ez a legjobb komoly film, amit valaha láttam. Sőt, a legjobb film!

Szerintem is. Valahogy benne van az a nagyon mély üzenet, hogy az ember sohasem mondhat le az álmairól, akármilyen kilátástalan helyzetben is van, mert akkor vége a történetnek, nincs miért élni többé.

#496 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 02. 17:58

Cigánytábor az égbe megy - Tabor uhogyit v nyebo
Szines szovjet feliratos film

Rendezte :Emil Lotjanu
Szereplők:Grigore Grigoriu, Szvetlana Toma, Borisz Mulajev, Ion Skurja
Gyártási év: 1975
Filmhossz: 101 perc
Elérhetőség: ODEON Art Video - 1219 jelzetszám

Tartalom:
A híres lótolvaj Lojko Zobar, beleszeret a szomszédos tábor legszebb cigánylányába, ám szerelmük mégsem lehet teljes. M. Gorkij művéből készült zenés, szinpompázatos tabló, az Oroszországban élő cigányokról.
¤

#497 Felhasználó inaktív   Phantom Lord 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 22:28

Apja lánya (Jersey Girl)

rendező: Kevin Smith
forgatókönyvíró: Kevin Smith
operatőr: Zsigmond Vilmos

Kép

szereplő(k):
Ben Affleck (Ollie Trinke)
Liv Tyler (Maya)
Jennifer Lopez (Gertrude Steiney)
Raquel Castro (Gertie Trinke)
Jason Biggs (Arthur Brickman)
Will Smith (önmaga)

Az ellenállhatatlan külsejű Ollie Trinke (Ben Affleck) sikeres újságíró. Pályája rakétaként ível felfelé a zene világában, és úgy tűnik, mindene megvan. New York fényűzésében él, sztárokkal reggelizik, s csupán az önmagát alakító Will Smith-szel kerül kisebb, mulatságos konfliktusba.

Ollie és felesége, Gertrude (Jennifer Lopez) boldogan élnek, gyermekáldásnak néznek elébe, ám ez a tökéletes élet váratlan fordulatot vesz, és Ollie hirtelen egyedül marad újszülött gyermekével, a kis Gertie-vel, egy olyan szerepben, amelyre nincs felkészülve. Az apaságot és a karriert képtelen összeegyeztetni. A Show biz világában pedig nagy a pörgés és kevés az elnézés: Ollie-t kipenderítik állásából. Vonakodva bár, de nincs más választása: visszaköltözik apjához (George Calin) a nyugis New Jersey-be, abba az elővárosi otthonba, ahol maga is felnőtt. Ez élete mélypontja. Ő legalábbis így érzi.

Ollie jövőről dédelgetett tervei lassan szertefoszlanak. Unalmas és kilátástalan munkahelyén töltve napjait, nem látja a helyzetéből sem a kiutat, sem a régi életéhez való visszatérés lehetőségét. De rajongva szereti kislányát, Gertie-t (Raquel Castro), aki viszont nagyon jól érzi magát a kertvárosi élet körülményei között.

Gertie számára Jersey maga a Paradicsom. Éppen századszorra kölcsönzi ki Gertie kedvenc filmjét - no meg egy pornókazettát - , amikor egy nap Ollie megismerkedik Mayával (Liv Tyler). Maya üde, vidám, remek a humorérzéke és gyönyörű. Ollie lassan azon kapja magát, hogy beleszeretett a lányba. Élete gyökeresen megváltozik: boldog, s kezd arra is rájönni, hogy néha el kell felejtenünk, hogy mit is gondoltunk magunkról, hogy mivé szerettünk volna lenni, és el kell fogadni magunkat annak, amik vagyunk, és hálás szívvel észre kell venni mindazt, ami örömet szerez.

Nekem nagyon tetszett. Érdemes elvinni a barátnöt :)

#498 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 22:29

Idézet: LightBringer - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 12:41

MTV

Amerikai film (1994.)

info

Csodálatos film. Újra megnéztem, most már nem is tudom hányadszor, de még mindig le tud kötni, meg tud fogni. Mondjuk a film nagyszerűségét a nagyon jó történet mellett szerintem a jó szereplők is fokozzák. Nagyon jó Tim Robbins és Morgan Freeman is a szerepében. Red szerepére Freemannél elképzelni se tudnék jobbat. Valahogy így képzeltem el már olvasáskor is.
Egyike a nagyon-nagyon kevés jól megfilmesített King-novellának/könyvnek. (Bár sztem igazán jól elkészített King - film csak kettő van. Ez és a The Green Mile.)

Szerkesztette: BigBear 2004. 10. 02. 22:31 -kor

42

#499 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 01:09

Idézet: BigBear - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 23:29

Red szerepére Freemannél elképzelni se tudnék jobbat. Valahogy így képzeltem el már olvasáskor is.
Egyike a nagyon-nagyon kevés jól megfilmesített King-novellának/könyvnek. (Bár sztem igazán jól elkészített King - film csak kettő van. Ez és a The Green Mile.)

Ez érdekes, mert emlékeim szerint a kisregényben Red vöröshajú fehér ember (innen a neve is), Andy meg apró termetű, és *** SPOILER *** mintha King írta is volna, hogy ki sem fért volna a szennyvízcsövön, hogyha termetesebb lett volna. *** SPOILER VÉGE *** Ettől függetlenül Frank Darabont szerintem nagyon jó érzékkel osztotta a szerepeket. Neki egyébként King 1$-ért adja a megfilmesítési jogokat, míg más rendezőktől rendesen megkéri az árát. :)
Szerintem a Stand by Me is nagyon jó még. :cool:

#500 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 03. 01:50

Napló gyermekeimnek (1982) 
Mészáros Márta

Szerző: Bikácsy Gergely

Mészáros Márta ma, pályája csúcsán igazi „besorolhatatlan rendező”. De miért is most? Hiszen mindig is az volt, már indulásától. A hatvanas évek végén erős dokumentarista stílusú, kicsit (de csak kicsit) a cseh új-hullámra hasonlító filmekkel tűnt fel. Első munkáját, az Eltávozott napot új és öntörvényű alkotót megillető üdvözléssel fogadta a magyar kritika.

Kép

A rendezőnő hosszú évekkel később többször is megemlítette, hogy későbbi filmjeit a külföldi, leginkább a francia kritika többre becsülte, mint a magyar. Nem egészen így van ugyan, hiszen a legtöbb nemzetközi sikert aratott Örökbefogadást idehaza is megbecsülték. Igaz viszont, hogy az itthon általában egyszerűsítve, „feminista” szemléletűnek mondott filmjeit (Kilenc hónap; Ők ketten), melyeket bizonyos ingerültség fogadott, mind a kritikusok, mind a nézők körében, Nyugat-Európában sokkal többre értékelték.
A sértődött rendezőnek, és a gyakran vakságban szenvedő kritikusoknak mindig emlékezniük volna jó a Napló-trilógia első darabjának (Napló gyermekeimnek) jó fogadtatására (1984-ben a Játékfilmszemle minden nagyobb díját megszerezte), majd a második darab (Napló szerelmeimnek, 1987) rendszerváltás-hajnali filmszemle-premierjére, amikor Mészáros Mártát - hosszú idő óta először -, nagyon nagy és megérdemelt kritikai-nézői siker, igazi ünneplés fogadta – hazájában.
A Napló-trilógia az önéletrajzi töltésű filmfajta diadala. Az első darab kapcsán a trilógia egészét, a későbbi folytatásokat is felidézi a néző. E háromrészes  filmnek nem érdektelen tanulságai vannak: például az, hogy Mészáros Márta ebben a három művében sem adta fel nyers, tüskés, kemény stílusát, s hogy a filmek lírai, költői jelenetsorai sohasem oldják a feszültséget, hogy a háttér történelemábrázolása kiválóan ötvöződik a „gyerekszem” vagy a „kamasz-látásmód” magánéleti szubjektivitásával. Magántörténelem, mely megőrizte magán-hitelét, és hitelessé tette a híradóban elkoptatott „nagy” történelmet.
A rendszerváltás kezdetén több magyar film is megpróbálta sikerrel-sikertelenül felidézni az ötvenhatos forradalmat. Bennem, másokhoz talán hasonlóan inkább hiányérzetet keltettek ezek a kísérletek. A Napló-trilógiának a harmadik része játszódik 1956 őszén, majd a megtorlás utáni Budapesten: erősebbnek, hitelesebbnek éreztem néhány más hasonló tárgyú alkotásnál. Talán éppen a rendezőnő (és önéletrajzi hőse) különös helyzete és szemszöge miatt.
Julit a moszkvai Filmművészeti Főiskolán éri Sztálin halálhíre, majd a magyar október is. Talán joggal használtam a „különös szemszög” kifejezést: az orosz-kirgiz neveltetésű kislány, akit hazatérve a szovjet elnyomást vakhittel és következetesen kiszolgáló nevelőanya készít az életre, a hatalmas diktatúra hatalmas fővárosában tanul – és kemény, minden vakhitet önmagában legyőző makacssággal, csak saját tapasztalataira hallgatva, csak a saját érzelmeinek engedelmeskedve fordul szembe utopikus vakhittel és embertelen történelemhamisítással. Juli vad önfejűségét a hidegen objektív, minden hazugságot, minden csalást leleplezni tudó kamera segíti: ez lesz munkaeszköze.
Sok minden kell az igazság megértéséhez. Julinak az apa-legenda kétségbeesett kutatása leginkább. A kamasz, majd felnőtt lány szinte újjáteremti elvesztett apját egy másik, saját útját nagy tévedésekkel és önáltatásokkal teli botladozás végén meglelő, vétkesből, cinkosból emberré és hőssé váló másik férfiben.
Jan Nowicki játssza ezt a figurát, és egészen eddig a filmig kellett várni, hogy megértsük, miért is tartják az egyik legnagyobb lengyel színésznek. Magyar filmben játszva sokáig ezt nem tudtuk elhinni: innen kezdve igen. Említsük meg a Juli nevelanyját játszó lengyel Anna Polonyt, vagy a nagypapát megelevenítő Zolnay Pált. S ha őket, különösen erősen a főszereplő Czinkóczi Zsuzsát: sokkal hitelesebb, mint száztizenöt színésznő más magyar filmben. Kislányként fedezte fel Ranódy Zoltán az Árvácska főszerepére. Mészáros Márta önéletrajzi trilógiájában igazi, nagy színészi feladatot teljesít, a természetesség utánozhatatlan hitelével, e szerepek eljátszása után visszatérve a filmtől távoli magánéletbe. Annakidején a szakma, a közönség és a kritika egyhangú elismerésével vehette át a szemle díját.
A Napló-trilógia gyerekfilm, kamaszfilm, történelmi film és szerelmes film. Csikorgóan, néha kellemetlenül igaz hangszerelésben. Nem véletlen, hogy az 1956-al foglalkozó harmadik darabját egy jó ideig nem mutatták be. Igaz film, történelem emberléptékkel. Ha a mai vagy későbbi nemzedék meg akarja érteni – vagy inkább átérezni, átélni – a szocializmus, a kommunizmus  hitére felesküdő, majd saját életükkel, vétkeikkel és tragédiáikkal szembenéző, végül mégis az igazságig eljutó, a valóságból vett esendő hősök sorsát, ez a film katartikus élmény lehet.
¤

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.