idézet:
Ezt írta Drummaster:
De hát én pont azt mondtam, hogy ne centralizáltan tartson mindent a kezében az állam, csak a szükséges kontrollt ne engedje ki a kezéből. Hogy jön ide az állam, mint tulajdonos?[/quote]
Csupáncsak úgy, hogy a tulajdonosnak van joga kontrollt gyakorolni...![]()
Államháztartástan
Elküldve: 2004. 03. 08. 15:03
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 03. 08. 15:12
idézet:
Ezt írta Litium:
Mi is az a "szükséges kontrol" ?[/quote]
Hát, Te jársz közgázra, Neked ezt jobban kell tudnod. Mint minden pénzügyi rendszerben, gondolom az államháztartásban, az államapparátus finanszírozási rendszerében is ott vannak azok a kontrollpontok, amelyeket a felsővezetésnek kell kézben tartania. Ezen pontok ellenőrzését nem lehet(ne) alsóbb szinteknek átengedni, már csak az esetleges beavatkozás miatt sem.
Elküldve: 2004. 03. 08. 15:17
idézet:
Ezt írta lameXpert:
Csupáncsak úgy, hogy a tulajdonosnak van joga kontrollt gyakorolni...[/quote]
Azért ez nem teljesen van így, rögtön felhoznám azt a példát, amikor az állam intervenciós árakat szab meg valamely termékre/termékekre. A tej esetében is majdnem így történt. A tejiparban az állam nem tulajdonos, mégis beavatkozhat, ha arra van szükség. Márpedig ha beavatkozhat, akkor kell lennie kontrollnak is.
Elküldve: 2004. 03. 08. 15:23
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Hát, Te jársz közgázra, Neked ezt jobban kell tudnod. Mint minden pénzügyi rendszerben, gondolom az államháztartásban, az államapparátus finanszírozási rendszerében is ott vannak azok a kontrollpontok, amelyeket a felsővezetésnek kell kézben tartania. Ezen pontok ellenőrzését nem lehet(ne) alsóbb szinteknek átengedni, már csak az esetleges beavatkozás miatt sem.[/quote]
Az a felsővezetés kezében van....Azok adnak egy bizonyos összeget a kedvencüknek és azok is csak ők már a következő szinten.Először az egészet átláhatóvá kéne tenni.Megszüntetni a sok kamu munkahelyet és gyorsan kiorszerűsíteni hogy az információk egy kézben gyorsan és pontosan össze tudjanak futni. Magyarországon megoldhatatlan az egész mindenki haverja mindekinek semelyik kormánynak nincsen elég ereje ahhoz hogyha esetleg akarná is bele tudjon kezdeni. Ha most a kormány azt mondaná a közszférában dolgozó 30%-nak (köztük vezetőknek is) hogy holnaptól nincs munkátok az ellenzék felkelést szítana. Túl sok embert érintene és ez szerintem minden kormányra érényes. Mivel a pártok közötti összefogás a jó ügy érdekében nem létezik (tehát együtt nem fognak belevágni) csak lépcsőzetesen lassan "altatva" lehetne megoldani. Ehhez viszont az kéne hogy egy kormány több cikluson kersztül hatalmon maradjon. Az egész lehetelen...jelenleg...
Ezt egyébként egy olyan csapatal tudnám elképzelni amit egyszer a Friderikusz elképzelt....(a párt szlogenje: nekünk már lopnunk sem kell).
Szóval túl közel van és nagyon zavaros még a rensdszerváltás utánni összefonódások.Még tisztulni kell a képnek.A mi feladatunk hogy büntessünk és neveljük a pártokat.Tehát következetesen le kell váltanunk azokat akik csalnak korruptak tehát az eddigi összeset és a mostani kormányt is.....Hátha egyszer jön egy becsületes banda aki hiteles és erős. Ők talán egyszer esetleg....
[ 2004. március 08.: Litium szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 08. 15:26
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Azért ez nem teljesen van így, rögtön felhoznám azt a példát, amikor az állam intervenciós árakat szab meg valamely termékre/termékekre. A tej esetében is majdnem így történt. A tejiparban az állam nem tulajdonos, mégis beavatkozhat, ha arra van szükség. Márpedig ha beavatkozhat, akkor kell lennie kontrollnak is.[/quote]
Nem szabadott volna beavatkoznia.Egyszerűen félt..PIACGAZDASÁG van. A gazdák meg ostobák mint egy facsipesz. Mért nem lehetett odamennei a bevásárló központokhoz és lezárni azok bejáratát....Sokkal gyorsabban és hatásosabb eredményt lehetett volna elérni...
A másik NE TERMELJEN!!mért éerdemel többet az a paraszt mint egy kukás vagy orvos...Mért támogatjuk a veszteséget....Mitha egy régi rendszerben lennénk...
![]()
Elküldve: 2004. 03. 08. 15:28
idézet:
Ezt írta Litium:
Az a felsővezetés kezében van....[/quote]
Nem volt egyszerű kihámozni (elolvasni), de igazad van.
[ 2004. március 08.: Drummaster szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 08. 15:31
idézet:
Ezt írta Litium:
Nem szabadott volna beavatkoznia.Egyszerűen félt..PIACGAZDASÁG van. A gazdák meg ostobák mint egy facsipesz. Mért nem lehetett odamennei a bevásárló központokhoz és lezárni azok bejáratát....Sokkal gyorsabban és hatásosabb eredményt lehetett volna elérni...
A másik NE TERMELJEN!!mért éerdemel többet az a paraszt mint egy kukás vagy orvos...Mért támogatjuk a veszteséget....Mitha egy régi rendszerben lennénk...
[/quote]
Tudod Te hány ember él(degél) a mezőgazdaságból? Sok. Az viszont nekem sem tiszta, hogy miért lehet olcsóbb a világ másik feléről exportált termék, mint az itthoni.
Ps: Hol a piacvédelem?
[ 2004. március 08.: Drummaster szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 08. 15:44
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Tudod Te hány ember él(degél) a mezőgazdaságból? Sok. Az viszont nekem sem tiszta, hogy miért lehet olcsóbb a világ másik feléről exportált termék, mint az itthoni.
Ps: Hol a piacvédelem?
[ 2004. március 08.: Drummaster szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Az május 1 után sehol nem lesz....Nem a mezőgazdaságból hanem állami segítségből él.Sajnálom őket de akkor valahogy változtani kéne nem állandóan állam bácsira támaszkodni...de az túl egyszerü....
Bocs tudod meló közben nehéz írni de ha lesz időm szerkeszteni fogom.
Elküldve: 2004. 03. 08. 15:45
idézet:
Ezt írta Litium:
Az május 1 után sehol nem lesz....Nem a mezőgazdaságból hanem állami segítségből él.Sajnálom őket de akkor valahogy változtani kéne nem állandóan állam bácsira támaszkodni...de az túl egyszerü....
Bocs tudod meló közben nehéz írni de ha lesz időm szerkeszteni fogom.
[ 2004. március 08.: Litium szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
"Az viszont nekem sem tiszta, hogy miért lehet olcsóbb a világ másik feléről exportált termék, mint az itthoni."
És ezzel mi van?
Elküldve: 2004. 03. 08. 15:49
idézet:
Ezt írta Drummaster:
[/quote]
Mert esetleg itthon tényleg rosszul és drágán termelnek.
idézet:
Ps: Hol a piacvédelem?[/quote]
Na most akkor hogyan is állunk azzal a korrupcióval?
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 03. 08. 15:51
Idézet: Ez írta lameXpert:
De legalább sokan csinálják

Szerkesztette: Hasse 2004. 04. 04. 02:21 -kor
Elküldve: 2004. 03. 08. 15:56
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Nem volt egyszerű kihámozni (elolvasni), de igazad van.
[ 2004. március 08.: Drummaster szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Hu tényleg szörnyen nehéz lehetett
Elküldve: 2004. 03. 08. 16:00
idézet:
Ezt írta Drummaster:
"Az viszont nekem sem tiszta, hogy miért lehet olcsóbb a világ másik feléről exportált termék, mint az itthoni."
És ezzel mi van?[/quote]
A fene tudja....Lehet hogy pont itt olvastam még délelött a Brazil csirke estét.Ugye az éghajlat az kedvezőbb nem kell fűteni nekik illetve talán a minőség miatt.Itthon a szabályok már erősek (hogyan hol mennyi csirkét lehet tartani) főleg az UNIO miatt tehát ez pl jobb minőségű is.De az emberek szegények és a brazilt veszik....
Elküldve: 2004. 03. 08. 19:57
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Tudod Te hány ember él(degél) a mezőgazdaságból? Sok. Az viszont nekem sem tiszta, hogy miért lehet olcsóbb a világ másik feléről exportált termék, mint az itthoni.[/quote]
Szivesen olvasom a topikot, de nem szolnek bele, mert birka vagyok hozza. De itt megjegyeznem, hogy szare-hugye veszik meg a termeket a gazdatol, de mire a boltba kerul, piszok draga lesz. Itt is korul lehetne nezni talan.
Elküldve: 2004. 03. 08. 22:33
Nem pontosan olvastam végig a topikot, mert má' megint rohanok, de végig fogom olvasni részletesen. Nagyon köszi a véleményeket! Mi a vélemény a nayg elosztórendszerekről? TB-rendszer, nyugdíj-rendszer, hogy lenne jobb esetleg?
Holnap remélem lesz 1-2 órám...
Üdv: Danikoka
Elküldve: 2004. 03. 09. 07:57
idézet:
Ezt írta leslie:
Szivesen olvasom a topikot, de nem szolnek bele, mert birka vagyok hozza. De itt megjegyeznem, hogy szare-hugye veszik meg a termeket a gazdatol, de mire a boltba kerul, piszok draga lesz. Itt is korul lehetne nezni talan.[/quote]
Ez sem teljesen helytálló.Szerintem mindegyikőtök találkozott már a 3 forintos zsemlével meg mindenféle gazdaságos termékkel...Régi bevált szokás hogy néhány cikket kenyér pékárú tej stb egy nagy üzletlánc nyomott áron tart mert ugye azért bejönnek a birkák és utánna mivel keresztül mennek az egész áruházon valami csak landol a kosárbanami viszont busás haszonnal kerül eladásra.
Egyébként ez versenyellenes ez az un dömpig ár.De valamiért nem tudják megfogni őket.....
Minden reggel a Tescóban veszem a reggelimet.A csokoládé pulton érdemes körülnézni....sport szelet melett teljesen hasonló csomagolással a tescó gazdaságos termék (ami egyébként ua mint a sport szelet esetleg régebbi) És ahogy tovább halad az ember a piros mogyoróshoz ugyanezt látja....
Elküldve: 2004. 03. 09. 07:59
idézet:
Ezt írta Danikoka:
Sziasztok!
Nem pontosan olvastam végig a topikot, mert má' megint rohanok, de végig fogom olvasni részletesen. Nagyon köszi a véleményeket! Mi a vélemény a nayg elosztórendszerekről? TB-rendszer, nyugdíj-rendszer, hogy lenne jobb esetleg?
Holnap remélem lesz 1-2 órám...
Üdv: Danikoka[/quote]
Ez megint politikai kérdés nem lehet úgy nyilatkozni eben a kérdésben hogy az embernek ne derüljön ki a pártszimpátiája...
Elküldve: 2004. 03. 09. 08:39
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Tudod Te hány ember él(degél) a mezőgazdaságból? Sok. Az viszont nekem sem tiszta, hogy miért lehet olcsóbb a világ másik feléről exportált termék, mint az itthoni. [/quote]
Az olcsóságot több dolog okozza, együtt.
A 'legközelebbi' ok a forint árfolyama, legalábbis jelenleg. Ha erős a nemzeti valuta, akkor olcsó az import, és drága az export.
Pl. az USA pillanatnyi fellendülését legalább részben a túlértékeltből hirtelen alulértékeltté váló dollár okozza: a hazai termelőik helyzetbe kerültek a külföldi piacokon. Sajátossága az esetnek, hogy a helyi piacot annak mérete miatt a külföldi termelők nem óhajtják feladni, és inkább lenyelik az árfolyam változása miatt lecsökkent hasznonkulcsaikat, de nem emelik az árakat.
Ugyanez hazai viszonylatban a külföldről importált termékek áremelkedésével - növekvő inflációval - jár együtt. Ez fordítva is igaz: az erős nemzeti valuta az importált termékek olcsóságán keresztül az inflációt csökkenti. Igaz, közben ellehetetleníti a hazai termelőket, így hosszútávon kivérezteti az országot... Ugyanígy, a tartós alulértékeltségből fakadó versenyelőny konzerválhat egy kedvezőtlen, gazdaságtalan termelési szerkezetet.
A másik - mezőgazdasági termékek esetében fontosabb - ok a hazai termelési viszonyok versenyképtelensége. A tajvani csirke esetében a helyi életszinvonalból adódó alacsony ráfordítás tartja alacsonyan az árat: a keletről érkező gabona olcsóságát a szovjet utódállamok eddig kihasználatlan földterületein terjedő modern mezőgazdasági módszerek okozzák: a nyugatról érkező termékek pedig a hatalmas, gépesített családi gazdaságok alacsony munkaerőigényének köszönhetik a jó pozíciójukat.
Itthon kicsiny, gépesítetlen, korszerűtlen családi gazdaságok próbálnak ezekkel versenyezni, miközben foggal-körömmel ragaszkodnak a sosemvolt függetlenségükhöz, a hagyományos bár csak roppant gazdaságtalanul termelhető növényekhez, és az aktuális kormánytól várják a csodát. Nevetséges. Sírnivaló.
Elküldve: 2004. 03. 09. 08:41
idézet:
Ezt írta Litium:
Ez sem teljesen helytálló.[/quote]
Azert azt is nehez lenne megmagyarazni, hogy nyaron 9Ft-ert megveszik a termelotol a dinnyet, es 100Ft lesz belole a boltban.
Elküldve: 2004. 03. 09. 08:42
idézet:
Ezt írta Danikoka:
Nem pontosan olvastam végig a topikot, mert má' megint rohanok, de végig fogom olvasni részletesen. Nagyon köszi a véleményeket! Mi a vélemény a nayg elosztórendszerekről? TB-rendszer, nyugdíj-rendszer, hogy lenne jobb esetleg?[/quote]
idézet:
Ezt írta Litium:
Az állam nem jó tulajdonos....[/quote]
Állandó kísértés, hogy egy központosított nyugdíjrendszer szolgáljon pénzeszsákként a pillanatnyi kiadásokhoz. Egy öregedő országban ez lassú öngyilkosság.