HWSW Informatikai Kerekasztal: Államháztartástan - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Államháztartástan Értékeld a témát: -----

#1921 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 14. 17:19

Idézet: Hasse - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:16

Talán 2003-ban volt elég közel a két szám egymáshoz, amikor ugye a csekket küldték a népnek, a retorikát meg nem updateelték azóta. Most valami 880 MRD vs. 1000 MRD a két szám a táblica szerint.

http://www.allamkincstar.gov.hu/file/kolts...merleg_0504.xls

Most nem tudom megnézni, nem olyan helyen vagyok. De köszönöm.

#1922 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 17:23

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 17:45

az egeszsegugynek kizarolagosna privatizalt szektorai mukodnek jol: ugymint haziorvosi praxis es gyogyszertarak.

A gyógyszertárak masszív érdekérvényesítő képessége mindezidáig képes volt megakadályozni valós verseny kialakulását. A háziorvosok  mostanra minden olyan helyen felosztották a lakosságot, ahol verseny alakulhatott volna ki. Praxisok közötti átjárás gyakorlatilag nincs.

Hol élsz te? Ez neked a 'jól működik'?
Elköltöztem :-)

#1923 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 17:25

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:17

:offtopic:
'oszt mondd mesterem fikazason kivul erved is van? :rolleyes:  :omg:

Szerintem nagyon is vedd komolyan, ha azt hiszed, hogy a sokkterápiás ötleteid hordoznak magukban bármiféle realitást a fejlődésre.

Lassan mindent feláldozol csupán annak érdekében, hogy nagyokat odamondhass. Higgadj, gondolkozz, élj itthon bérből és fizetésből az átlagszinvonalon fél évig.

Szerkesztette: Rive 2005. 06. 14. 17:27 -kor

#1924 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 17:29

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:10

korhazak: cost centerek egyedul a fejkvota beszedeseben erdekeltek jelenleg es amgekapott penzt zerus hatekonysaggal koltik el, folyik el a kezuk kozott. az allamnak azokban aszektorokban kellen csak benn maradni, amik tenyleg nehezen oldhatoak meg profit alapon.

Egyetemeket privatizalni, igen. szedjenek tandijat, tamogassak oket azok a cegek akik szamara kepzett munkaerot termelnek. egyebken mar reszben most is ez folyik. En bokross alatt voltam egyetemista, akkor meg nem volt diakhitel. elmentem az egyetem mellett dolgozni. az angolszas orszagokban az van, hogy dolgozol 1-1.5 evet hogy elkezdhess egy egyetemet. az ingyenesseg egyebkent a beka sebbe ala tornazta le a magyar egyetemek szinvonalat es az egyetemi oklevelek piaci erteket. Most jelenleg MBA-com es igen, kitermelem a szemeszterhez szukseges felevi 150kHUF-ot. Ha az egyetem magan, akkor bizony az alkalmazottak mar nem kozalkalmazottak.

az allamnak ki kell vonulnia mindenhonnan ahol csak tarsadalmi karokat okoz. Tovabba nem tud az orszag eltartani 800000 kozalkalmazottat. Es sajnos azis igaz, hogy a 2002-ben megadott egyszeri 40%-os berfejlesztes 4 ev elorehozott osszberfejlesztese volt, igy most az van, hogy bizon 1-2 evre a kozszferaban be kene fagyasztani a bereket.

Tovabbi dolgok:
- az osszes allam altal dotalt kozalapitvany dotalasat mexuntetni. az alapitvanyok a civil szferaba valok
- egyhazak tamogatasat abbafejezni. egyhazak tessenek tizedet vagy akarmit szedni a hivektol.

Ne zavarjon, hogy a cost centerek éppenhogy a költségek minimalizálásában érdekeltek, akár hatékonyságvesztés árán is! Az angol példát még mindig jó lenne tanulmányozni.

Az egyetemek ingyenességének alig van köze a színvonalhoz. Amire te gondolsz, az az állam által engedélyezett létszámnövekedés. Na, annak van. Nincs meg mindenkinek az esélye, hogy akárhogy is össze tudjon szedni félévente 100-300e tandíjat. Élő példa: egyik jóbarátom részmunkaidős munkát keresett tavaly június óta. Januárban már munkába is állhatott. Én 1 hónapja kezdtem, eddig majdnem semmi. Nem csak az informatikai lehetőségekből kellene kiindulni. :rolleyes: Egy bölcsészhallgató mit tud csinálni a lamináláson kívül? Annyi laminálóra pedig nincs szükség... ;)

Bokros alatt voltál egyetemista? Bátyám is. Mi volt akkor? 3,5-4es átlaggal a kollégiumi + hálóhasználati díjnak majdnem a dupláját kapta meg ösztöndíjként. Most lassan már 10e csak a kollégium nálunk, ehhez olyan 130 TM kell, ami barátok közt is vastagon 4 feletti átlag (és ez még csak a kollégiumi díj... a maximális ösztöndíj 18e forint, ami BME-s számítás szerint 6os átlaggal érhető el). El lehet most is menni dolgozni óránként 380 forintért, ez igaz. Az MBA-t idekeverni nem értem, mi értelme, de biztos jó.

Mutatnál olyan országokat, ahol a te elképzelésed szerint működik mind az egészségügy, mind a felsőoktatás?

Az állam szerepéről vitát nyitni megérdemelni egy másik topicot, de röviden csak annyit mondok, hogy érdemes lenne Svédországot, Finnországot vagy a közelmúltig Hollandiát megnézni. Nekik sikerült, pedig a svéd újraelosztás jóval magasabb, mint a magyar 45%...

A közalapítványok hiába exportálod a magánszférába, nem lesz, aki támogassa őket. Megint államelméleti vita.

Az egyházak támogatásának megszüntetésével, de legalábbis drasztikus csökkentésével egyetértek.

Szerkesztette: Carmaged 2005. 06. 14. 17:32 -kor

#1925 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 17:30

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:16

csak akkor meg nem volt divat szepen visszakonyvelgetni az allamadossagot az elozo evekre....

Nem, akkoriban 38 költségvetésen kívüli alapot kellett alkalmazni. Ma 2 van.

#1926 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 17:38

Idézet: Rive - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 17:25

Szerintem nagyon is vedd komolyan, ha azt hiszed, hogy a sokkterápiás ötleteid hordoznak magukban bármiféle realitást a fejlődésre.

Lassan mindent feláldozol csupán annak érdekében, hogy nagyokat odamondhass. Higgadj, gondolkozz, élj itthon bérből és fizetésből az átlagszinvonalon fél évig.

sokk vagy nem sokk csodkozeli allapotok vanna jelenleg, sajnos. ezt a kulfoldi elemzocegek es az eurostat mondja. most meg lehetseges egy fajdalmas mutet, de ha mindenki gyava hozza a vegen csod lesz. csod utan meg az egesz social net elmulik. Egy jol atgondolt terapia hozhat egy atmenetileg kellemetlen szakasz utan (1-2) valodi gazdasagi felemelkedest.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#1927 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 17:41

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:38

sokk vagy nem sokk csodkozeli allapotok vanna jelenleg, sajnos. ezt a kulfoldi elemzocegek es az eurostat mondja. most meg lehetseges egy fajdalmas mutet, de ha mindenki gyava hozza a vegen csod lesz. csod utan meg az egesz social net elmulik. Egy jol atgondolt terapia hozhat egy atmenetileg kellemetlen szakasz utan (1-2) valodi gazdasagi felemelkedest.

Egy jól átgondolt terápia megvalósítási ideje nem pár hónap, hanem legalább egy kormányciklus. Csak ezt senki nem meri felvállalni, mert akkor soha többé nem kerül kormányra.

#1928 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 17:52

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 17:29

Ne zavarjon, hogy a cost centerek éppenhogy a költségek minimalizálásában érdekeltek, akár hatékonyságvesztés árán is! Az angol példát még mindig jó lenne tanulmányozni.

Az egyetemek ingyenességének alig van köze a színvonalhoz. Amire te gondolsz, az az állam által engedélyezett létszámnövekedés. Na, annak van. Nincs meg mindenkinek az esélye, hogy akárhogy is össze tudjon szedni félévente 100-300e tandíjat. Élő példa: egyik jóbarátom részmunkaidős munkát keresett tavaly június óta. Januárban már munkába is állhatott. Én 1 hónapja kezdtem, eddig majdnem semmi. Nem csak az informatikai lehetőségekből kellene kiindulni. :rolleyes: Egy bölcsészhallgató mit tud csinálni a lamináláson kívül? Annyi laminálóra pedig nincs szükség... ;)

Bokros alatt voltál egyetemista? Bátyám is. Mi volt akkor? 3,5-4es átlaggal a kollégiumi + hálóhasználati díjnak majdnem a dupláját kapta meg ösztöndíjként. Most lassan már 10e csak a kollégium nálunk, ehhez olyan 130 TM kell, ami barátok közt is vastagon 4 feletti átlag (és ez még csak a kollégiumi díj... a maximális ösztöndíj 18e forint, ami BME-s számítás szerint 6os átlaggal érhető el). El lehet most is menni dolgozni óránként 380 forintért, ez igaz. Az MBA-t idekeverni nem értem, mi értelme, de biztos jó.

Mutatnál olyan országokat, ahol a te elképzelésed szerint működik mind az egészségügy, mind a felsőoktatás?

Az állam szerepéről vitát nyitni megérdemelni egy másik topicot, de röviden csak annyit mondok, hogy érdemes lenne Svédországot, Finnországot vagy a közelmúltig Hollandiát megnézni. Nekik sikerült, pedig a svéd újraelosztás jóval magasabb, mint a magyar 45%...

A közalapítványok hiába exportálod a magánszférába, nem lesz, aki támogassa őket. Megint államelméleti vita.

Az egyházak támogatásának megszüntetésével, de legalábbis drasztikus csökkentésével egyetértek.

sajnos a cost centerek nem abban erdekeltek amit irsz. egyeduli mozgatorugojuk a megtobb mexerezheto 'cost'. a hatekonysagvesztes az igaz. koltsegeket meg nem racionalizalnak/minimalizalnak, mert pontosan az 'emelkedo koltsegigeny' az aduasz a kezukben, hogy megtobb penzhez juthassanak a finanszirozotol.

Egyetem. van am olyan, hogy leszerzodsz egy ceghez, alairsz ot evet az egyetm utan, mire fol ok finanszirozzak a kepzesed. persze kozben dolgozol a cegnek, a ceg adja meg a diplomamunkad temajat. de ott van pl az USA-beli greek system is.

Bokross alatt nekem a BME-n 4.4-es atlag kellett ahhoz hogy a tandij leszurkolasa utan a nagyon takarekra vett kajalasomat fedezzem. hajnalban ujsagot hordtam, keso delutan muszereszkedtem ebbol finansziroztam egy nagyon lepukkadt 8 keri lakas alberleti dijat. nem fert bele haverok, buli, meg fanta. Most viszont van egy olyan allasom, amibol meg tudok finanszirozni magamnak egy posztgrad MBA-t.

Svedek eppen manapsag epitik lefele a hires joleti allamukat, ami totalis zullest, nihilt hozott hosszutavon, a termelekenyseg a beka segge alatt, az emberek alig dolgoznak arrafele.

kozalapitvany: _nem kormanyzati feladat_ a kormanyzatok ne finanszirozzanak burkoltan holdudvarokat.

latom az egyhazak tamogatasanak a mexuntetesevel egyet ertesz. legy jo liberalis erts egyet atobbivel is :)

#1929 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 17:54

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 17:41

Egy jól átgondolt terápia megvalósítási ideje nem pár hónap, hanem legalább egy kormányciklus. Csak ezt senki nem meri felvállalni, mert akkor soha többé nem kerül kormányra.

a 4-6 eves idotartamban egyet ertunk. szerintem az orszag 15 ev alatt eleg bolcs lett mar ahhoz, hogymegertse, az eltelt 15 ev sehova sem vezet. 2006-ban olyan kormanyt fog valasztani, amely egyszer es mindenkorra rendbeteszi a dolgokat.

#1930 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 18:44

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:54

a 4-6 eves idotartamban egyet ertunk. szerintem az orszag 15 ev alatt eleg bolcs lett mar ahhoz, hogymegertse, az eltelt 15 ev sehova sem vezet. 2006-ban olyan kormanyt fog valasztani, amely egyszer es mindenkorra rendbeteszi a dolgokat.

Nem értek egyet. A nép buta és kapható a demagógiára, a következő kormány pedig ezt fogja kihasználni.

#1931 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 18:46

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:52

Egyetem. van am olyan, hogy leszerzodsz egy ceghez, alairsz ot evet az egyetm utan, mire fol ok finanszirozzak a kepzesed. persze kozben dolgozol a cegnek, a ceg adja meg a diplomamunkad temajat. de ott van pl az USA-beli greek system is.

Jah. Addig meg eszed azt, amit majd öt év múlva kapsz meg, ugye?

Az USA-rendszer itt nem működhet, már csak a társadalmi beidegződések miatt sem.

#1932 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 19:05

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:44

Nem értek egyet. A nép buta és kapható a demagógiára, a következő kormány pedig ezt fogja kihasználni.

:offtopic: a nep te is vagy. te buta vagy? kaphato vagy a demagogiara?
komolyra forditva a szot, senki sem hulye, akinek nincs errol papirja. a dolgokat el leher magyaraztani, meg lehet ertetni az emberekkel. annyi kell, hogy az illeto meg tudja talalni, el tudja helyezni sajat magat a dologban.

#1933 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 19:10

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:46

Jah. Addig meg eszed azt, amit majd öt év múlva kapsz meg, ugye?

Az USA-rendszer itt nem működhet, már csak a társadalmi beidegződések miatt sem.

nem mukodhet
nem jo
az mashol van
nem lehet megcsinalni

a ceg ahol dolgozom hav 60 nettoval tamogat egyetemistakat, aki heti 12 orat dolgoznak nekunk. annyi, hogy dipi utan koteles 5 evet itt dolgozni, vagy 1 osszegben visszafizeti a tamogatast kamatostul.

en mukodo dolgokrol beszelek.

nezd pl az rtl klub kampanyat. kozepfoku vegzettsegu roma musorvezetot keres. tamogatja a mediaszak iranyu diplomat cserebe az illeto x evig dolgozik majd az rtl-nek, sot a palyazat elnyerese utan is mar ott dolgozik bizonyos osszegert.

#1934 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 19:18

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:38

Csak éppen a 'fájdalmas műtét' nem érintheti a költségvetési hiányt. Sem.

#1935 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 19:20

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 20:10

en mukodo dolgokrol beszelek.

Amiket kiemelsz a kontextusukból: abból a környezetből, amelyben működnek.

#1936 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 19:21

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:54

Már megint: hol élsz te???

#1937 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 19:21

Idézet: Rive - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 19:18

Csak éppen a 'fájdalmas műtét' nem érintheti a költségvetési hiányt. Sem.

Hat pedig de...

#1938 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 19:24

Idézet: Rive - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 19:21

Már megint: hol élsz te???

meg itt. de mar egyre kevesbe szivesen. ahogy hazatelepult amerikai baratom mondta: en a helyedben nem csodalkoznek a dolgokon. itt 10 millio eletmuvesz el, meg hirbol sem ismerik a kemeny munkat

#1939 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 19:28

Idézet: Rive - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 19:20

Amiket kiemelsz a kontextusukból: abból a környezetből, amelyben működnek.

tevedes. szinte az osszes magyar egyetemen megjatszhato ez. per se dolgozni kell, nem lehet a koliban eset 8 kor mar seggreszegen tantorogni kocsmarol kocsmara, ahogy az szokas...

#1940 Felhasználó inaktív   Gyalogkakukk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 21:20

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:24

meg itt. de mar egyre kevesbe szivesen. ahogy hazatelepult amerikai baratom mondta: en a helyedben nem csodalkoznek a dolgokon. itt 10 millio eletmuvesz el, meg hirbol sem ismerik a kemeny munkat

csak olvasgattam eddig, de ez kicsit szivenütött... az amerikai barátod nem kicsit van eltelve magától...

felmerült bennem egy kérdés:
Mennyien látnátok szivrsen Bokrost újra valamilyen "tűzközeli" pozícióban? (főleg Bokros megítélése érdekel, mindenféle flame nélkül)

Téma megosztása:

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.