HWSW Informatikai Kerekasztal: Forma-1 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (357 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Forma-1 Értékeld a témát: -----

#181 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 21. 11:25

idézet:
Ezt írta Piftuka:
Ha már szóba kerültek a "régi idők"...

Meg tudja valaki mondani, hogy anno milyen elgondolásból tartották jobbnak a hatkerekű versenyautót?

[ 2004. március 21.: Piftuka szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

1976-77 A hatkerekű Tyrrell

Amikor Jackie Stewart először kipróbálta egy privát teszten, az volt a véleménye róla, hogy olyan mint a görkorcsolya. Ken Tyrrell és Derek Gardner óriási feltűnést keltett a négy, szinkronizáltan kormányzott első kerékkel ellátott P34-essel. A Goodyeart is meg kellett győzni, hogy elkészítse a világ legkisebb F-1 gumijait. A megoldás technikai kivitelezése egyszerű volt, a kocsitestet ért hatások viszont annál összetettebbek. A homlokfelület csökkenése révén javult a légellenállási tényező és az autó érzékenyebben reagált a kormánymozdulatokra. A megnövelt járműhossz azonban rontotta a fordulékonyságot, és a több kerék pluszmunkát jelentett az előre nem látható gumicserék során.
A Tyrrell mindvégig készenlétben tartotta a hagyományos, 4 kerekű változatot is, de egészen az utolsó pillanatig kitartottak a százlábú mellett.
A versenypályán nem vallottak szégyent, Depailler és Peterson tehetsége garancia volt, Scheckternek pedig győzelem is kijutott. Bár a teszteken nem voltak rosszabbak mint a 4 kerekű testvérei, de jobbak sem. Gyakorlatilag nem jelentett áttörést a megoldás. Ezt mérlegelve Ken Tyrrell úgy döntött, hogy nem vállalja a hatkerekű fejlesztésével járó pluszköltséget (jópár alkatrészből különlegeset kellett rendelni), és 1978-tól visszatért a 4 kerékre. A kolosszus szerepe véget ért.

A 23 cm-rel hosszabb autót ugyanaz a 8 hengeres Ford-Cosworth motor hajtotta meg, mint a legtöbb csapatét, azzal a különbséggel, hogy azt előrébb kellett szerelni a súlyközéppont eltolódása miatt. Ez a motor percenkénti 10 ezres fordulatszámnál 475 lóerőt teljesített.

#182 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 11:26

idézet:
Ezt írta MajaG:
Ez a nyomas dolog a legnagyobb baromsag[/quote]

hát persze, h az (a mai nap miatt pl elég lenne a legutóbbi maláj versenyt visszanézni)

#183 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 11:26

1982 tavasza: a Williams 6 kerekű autót tesztel Doningtonban

Alan Jones visszavonult 1981 végén, és helyét a csapatban a fiatal, és rendkívül gyors Keke (Keijo) Rosberg vette át. A teszteken mindig Rosberg volt a legyorsabb és nem Reutemann. Februárban a Williams csapat kibérelte Donington Park versenypályáját, és egy hatkerekű autóval kísérletezett, melyet a nyugdíjból visszahívott Jones tesztelt.. A régebbről ismert Tyrrell P34-el ellentétben Patrick Head egy olyan autót tervezett, amelynek a meghajtott kerekeit duplázták meg, ezzel jelentősen nőtt a gyorsítóképesség.További érdekesség volt, hogy minden kerék azonos méretű lett, ami aerodinamikai és egyéb praktikus boxbeli előnyökkel szolgált.
A Williams prototípusát azért nem láthattuk a vb-futamokon, mert az új szabályzat kimondta: az autót csak 4 kerekű lehet, melyekből az első tengelyen lévők a kormányzottak, a hátsó tengelyen lévők pedig a meghajtottak...

Az FW08B típusjelő kocsival a Bajnokok Versenyén Keke Rosberg, Jonathan Palmer és Mike Thackwell is versenyzett.

#184 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 11:27

idézet:
Ezt írta Piftuka:
Ha már szóba kerültek a "régi idők"...

Meg tudja valaki mondani, hogy anno milyen elgondolásból tartották jobbnak a hatkerekű versenyautót?

A másik kérdésem, hogy hová tűnt a Goodyear és a PIRELLI az F1-ből?
[/quote]

Nem tudom milyen elgondolásból, de tényleg jobb volt, nekem úgy rémlik, azonnal nyert is a 6 kerekű autó, és azonnal betiltották.

(Ennyit arról, hogy ne tiltsák be az elektronikát, mert régen is megtették)

És még rengeteg más dolgot tiltottak be az évek során, ami szerintük igazságtalan előnyt adhatott volna pl aktív felfüggesztés.

Simán megtehetnék most is. Sőt szerintem már 2002 után kellett volna megtenni, a kipörgésgátló teljes tiltását, rajtautómatikáét, és az egyéb kényelmi dolgokat, amik kizárólag a pilóta munkájából vesznek át részeket. A félautómata váltó maradhatna, slussz, ugyanis már annyit kell sebességet váltani ezekben, hogy szvsz képtelenség lenne nélküle.

#185 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 11:33

idézet:
Ezt írta Mumia:
a kipörgésgátló teljes tiltását, rajtautómatikáét, és az egyéb[/quote]

ehhez viszont alapfeltétel a digitális vezérlés tiltása, mert az gyakorlatilag ellenőrizhetetlen

#186 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 11:33

idézet:
Ezt írta Hummin:
Zsolti: Sikerült megelőznöm a csapattárasamat, de aztán visszaelőzött.
Azt már nem tette hozzá, hogy majdnem kapott tőle egy kört. Most vajon az autója muzsikált gyengébben, vagy az ennyivel jobb Bruni (legalábbis ezen a pályán), hogy majdnem kapott tőle egy kört??

Remélem a következő futamokon ha nem is lesz jobb, - bár kitudja - tartani tudja Brunival az iramot.
[/quote]

Amennyi látszott belőle, abból az derült ki, hogy egyszerűen nem volt koncentrációja, 5-10 körön keresztül tudja tartani az iramot Brunival, aztán elkezd hibázgatni, és mp-ekkel gyengébb köröket megy, most is annyit láttam, hogy össze vissza kolbászol a pályán, a verseny második felében már, még az elengedésekkel is bajban volt, nem tudta merre húzodjon le, rossz felé húzott, lement a pályáról elengedés közben. Egyszerűen nem tud 60 körön keresztül de még 20-on sem megfelelően koncentrálni.

#187 Felhasználó inaktív   Gandalf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 11:36

idézet:
Ezt írta Piftuka:

Ja. És ha Alonso nem csúszik ki, akkor lehet, hogy ő tornázza 32 alá az utolsó szakaszon. :o
Ugye érted, mire akarok kilyukadni?
[/quote]

értem, de a kicsúszás elött mát 6 tizedel volt elmaradva sumáktól :)
sza a torony lett volna gatya nélkül :D
"Ha vágyaink lovak lennének, térdig járnánk a lószarban :)"

#188 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 11:38

renault tuti kitalált valamit a startra, Alonso nagyon jól startolt most is...

kiváncsi leszek mikor derül ki, hogy pontosan mi az, és betiltják-e.

(ez most csak úgy eszembe jutott :))
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#189 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 11:51

idézet:
Ezt írta MajaG:
a fiatal, és rendkívül gyors Keke (Keijo) Rosberg [/quote]

Ő az egyedüli F1 pilóta, aki egyetlen futamgyőzelemmel lett világbajnok! Abban az évben szinte minden futamot más nyert meg.

Ugye milyen jó lenne, ha így lenne most is? :rolleyes:

idézet:
Ezt írta MajaG:

melyekből az első tengelyen lévők a kormányzottak, a hátsó tengelyen lévők pedig a meghajtottak...
[/quote]

Érdekes lehet egy fordított felállás! :)

Köszönöm az infokat MajaG! ;)

A PIRELLI és Goodyear gumik "kivonulásáról" mit lehet és kell tudni?
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#190 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 11:55

idézet:
Ezt írta Mumia:

Egyszerűen nem tud 60 körön keresztül de még 20-on sem megfelelően koncentrálni.
[/quote]

Ez azért majd szvsz elmúlik. Tudom, hogy van rutinja már versenyeken, de az F1 -illetve az azzal kapcsolatos elvárások- nagyon nagy terhet akasztottak a vállára.

Éppen a mai futamon jutott eszembe, hogy azért bámulatos, mire képesek ezek a pilóták! 50-60 körön keresztül ugyanazt a monoton dolgot csinálni és végletekig feszült érzékekkel ügyelni, hogy ne hibázz... Nagyon nehéz dolog.

A legrosszabb az "élmenőknek", akik pole pozícióból végig az élen mennek. Na nekik semmi izgalom nem jut ki, mert autóval maximum a verseny vége felé alálkoznak, amikor körözgetni kezdenek. De az már nem igényel felfokozott idegi állapotot.
Elképzelni sem tudom, mivel lehet a figyelmét fenntartani egy ilyen embernek.

#191 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 12:00

idézet:
Ezt írta WiZARD:
renault tuti kitalált valamit a startra, Alonso nagyon jól startolt most is...

kiváncsi leszek mikor derül ki, hogy pontosan mi az, és betiltják-e.
[/quote]

Aha. Örülnél, igaz? Végre valamiben másik csapat is jó és akkor ne legyen jó nekik? Tökmindegy amúgy, hogy van-e valami "trükk" (amely kiskapu, hiszen még nem tiltották be és a FERRARI-nál is volt számtalan ilyen, de gondolom, akkor nem drukkoltál, hogy betiltsák), mert Alonso anélkül is kiváló rajtoló.
Ez van. Ezeknek az autóknak olyan nagy a gyorsulása, hogy egy versenyző, amely "elalszik" a rajtnál -akár csak !!!fél másodpercet!!!-, már több hellyel lemaradhat a rajtnál.

Reflex kérdése az egész; mennyi idő alatt jut el az az információ a szemből, az agyba és onnan a végtagokhoz, hogy kialudtak a piros lámpák.

#192 Felhasználó inaktív   Gandalf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 12:05

nekem egyre szimpatikusabb ez a zsóti gyerek, már nem makog annyira mint eleinte..
:D

remélem verstappen is kocsihoz jut megint :)
"Ha vágyaink lovak lennének, térdig járnánk a lószarban :)"

#193 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 12:06

idézet:
Ezt írta Piftuka:

Aha. Örülnél, igaz? Végre valamiben másik csapat is jó és akkor ne legyen jó nekik?
[/quote]

mondtam is egy szóval is, hogy tiltsák be?
azt mondtam, hogy kiváncsi leszek, hogy betiltják-e (mint sok más mindent)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#194 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 12:08

idézet:
Ezt írta Piftuka:

Reflex kérdése az egész; mennyi idő alatt jut el az az információ a szemből, az agyba és onnan a végtagokhoz, hogy kialudtak a piros lámpák.

[/quote]

Csalás a Renaultnál?

2004. március 08.
A Renault-ok idén is szenzációsan rajtoltak, annak ellenére, hogy a szabályok szerint csapatok már nem használhatják a rajtautomatikát. A kipörgésgátló csak 100 km/s-s tempónál léphet működésbe, előtte tulajdonképpen csak minimálisan lehet befolyásolni a kerekek kipörgését. A francia csapat autói - különösen Alonsoé, aki nagy igyekezetében még a fűre is ráhajtott - szinte állva hagyták a teljes mezőnyt. A futam után Jenson Button nyíltan adott hangot annak a véleményének, hogy a Renault-ok csak csalás árán rajtoltak ilyen jól.

"Természetesen nem szeretnénk a dologról beszélni, de tanulmányozzák csak át a szabályokat...", idézte Pat Symondst, a sárga-kékek technikai igazgatóját az 'autosport.com'. "Alonso rajtja minket is lenyűgözött, de Jarno is jól indult. Természetesen nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy jól tudjanak elrajtolni." A francia csapat mérnökei valószínűleg találtak egy kiskaput a szabályzatban, amelyet ügyesen kihasználva, megoldották az új szabályok okozta problémát. Az FIA csak egy héttel a melbourne-i rajt előtt közölte a csapatokkal, hogy milyen eszközökkel segíthetik a pilótákat a startnál. A szövetség által minden csapatnak szétküldött listából kiderült, hogy ezután is nyílik arra lehetőség, hogy valamilyen mértékben megkönnyítsék a versenyzők dolgát a rajtnál.

A kerekek kipörgését többféle módon lehet megakadályozni. Az egyik, hogy a pilóta gázadását - amelyet manapság már elektronikusan szabályoznak - a boxból optimalizálják, de akár a gyújtást is meg lehet szakítani egy adott pillanatban, illetve elméletben még a kupplungrendszerrel is lehet a rajtot segíteni. Miközben a legtöbb istállót váratlanul érte a Nemeztközi Automobil Szövetség levele, addig a Renault-nak már meg volt a legális megodása erre a problémára, még azelőtt, mielőtt a szövetség közzé tette volna a fent említett listát. Idén már a versenyzőknel manuálisan kell váltani és kupplungolni, de a számítógépes programok nincsenek teljesen kitiltva erről a területről. A Forma-1 legjobb programozója, Tad Czapski a francia csapatnál dolgozik és már korábban kiváló startautomatikát készített Alonso és Trulli számára.

A startautomatika 2001-es újbóli bevezetése előtt a Renault volt az egyik legnagyobb pártolója ennek a technológiának. Akkoriban egyre helyen érte az a vád az élcsapatokat, hogy meg nem engedett eszközökkel segítik a pilótáikat a rajt során. Az FIA akkor úgy gondolta, hogy a kipörgésgátló és startautomatika engedélyezésével megoldhatja ezt a problémát és kiegyenlíti ezen a területen a kiscsapatok lemaradását.

#195 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 12:09

Ki dominált valójában 1982-ben?

A mindmáig legszorosabb és legváltozatosabb szezon végkimenetelét súlyos balesetek és tragédiák tették még kiszámíthatatlanabbá. Sokan kapásból rávágják, hogy igen, akkor lett Keke Rosberg világbajnok, csupán egyetlen győzelemmel. Ez volt a legtöbb utólagos talányt szülő évad a Formula-1-ben. Mert mi lett volna HA Gilles Villeneuve életben marad? Mi lett volna HA Pironi nem sérül meg súlyosan? Mi lett volna, ha a turbómotorok megbízhatóbbak?

1982-ben tért vissza Niki Lauda, titkos esélyesként, tovább növelve az esélyesek számát. Az autósport sikerekben hatványozottan van jelen a versenykocsik mindenkori meghajtásdinamikai tulajdonsága, akár az emberi tudást/tehetséget is pótló - vagy kiegészítő elemként. Arra keressük a választ, hogy ki dominált leginkább 1982-ben?

Nézetem szerint a versenyek befutási eredményeit nézve nem kaphatunk pontos választ a fenti kérdésre. Az előre nem látható műszaki hibák, egyéni vezetéstechnikai hibák mind-mind befolyásolták az eredményeket. Én arra vagyok kíváncsi, melyik csapat volt papírformailag a leginkább esélyes a világbajnoki címre 1982-ben. Ennek kutatása közben egy mellékvágányon talán választ kapunk arra a kérdésre is, hogy vajon mázlista volt-e Rosberg, vagy megérdemelte a vb-címet?

Az alábbi táblázatot az edzéseredmények alapján készítettem - az első hat rajthelyről indulót pontoztam vb-pontokkal. Tehát a Pole-pozíció ért kilenc pontot, a 2.kocka ért hat pontot....stb. Most nézzük meg, mi lett a végeredmény.

Három csapatban hat versenyző turbómotorral versenyzett, ezért kb 200 lóerő előnyben voltak a szívómotorosokkal szemben - egész évben. Az első öt ezek közül került ki - a hatodik pontszáma viszont kétfelé oszlott - mert a 27-es Ferrarit Villeneuve, majd Tambay vezette. A legjobb, leggyorsabb nem turbómotoros versenyző a táblázatban 24 pontot "érdemelt" Rosberg volt - aki végül is megnyerte a világbajnokságot! Érdekes, hogy Watson, aki csak hajszállal maradt le a koronáért vívott versenyen a táblázat legalján van, 1 ponttal! Watson legjobb edzésideje a hatodik volt! Ő mindig hátulról küzdötte fel magát, gyakran a turbók kiesésére játszva. Rosberg azonban eleve előkelőb helyzetben volt, mert gyakran beékelődött a turbók közé, tehát ő volt a legközelebb ahhoz, hogy kihasználja a lehetőségeket. Autója sem volt rossz, de ha megnézzük, hogy Alboreto is ugyanolyan motorral ment, mint Rosberg, és ő is csak egy futamot tudott megnyerni - de a gyorsaságáról nem győzött meg annyira mint Rosberg (Alboreto csupán 8 edzéspontot gyűjtött). Való igaz, hogy Rosberg Williamsje jobb autó volt, mint a Tyrrell - de mégsem lehet csupán az autóval magyarázni a finn szembetűnő gyorsaságát. Nézzük csak meg a másik Williams kocsit...Derek Daly a táblázatban sehol sincs - tehát itt az ember jutott lényeges szerephez.

Az élen nagy fölénnyel végzett Renault Turbo csapat, Prost és Arnoux. Mivel a bajnokságban nem végeztek dobogón, ezért könnyen belátható, hogy ők vesztettek a legtöbbet az ígéretes edzésidőkhöz képest a futamok során! A választ ebből származtatom:

A RENAULTNAK KELLETT VOLNA DOMINÁLNIA 1982-BEN!

1982-ben a mezőny a műszaki megbízhatóság terén messze az átlagon alul teljesített. Nyolc-kilenc befejezett futammal csak a Ford-Cosworth motorral indulók büszkélkedhettek, ezért közülük került ki nagy keresztbeverések és fordulatok árán a végső világbajnok.

#196 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 12:10

Köszi MajaG, ezt már olvastam, amikor anno beszúrtad.

Majd az idő mindent eldönt. ;)

#197 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 12:21

idézet:
Ezt írta Piftuka:
Köszi MajaG, ezt már olvastam, amikor anno beszúrtad.

Majd az idő mindent eldönt. ;)
[/quote]

Bocs, nem emlekeztem, hogy ezt ide beraktam mar.

#198 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 12:29

idézet:
Ezt írta MajaG:
Ki dominált valójában 1982-ben?
[..]
[/quote]

Szintén hálásan köszönöm (szerintem nem csak én)! Valóban tanulságos volt. Mindazonáltal bár ilyen versenyeket szeretnék, azért ne úgy, hogy bárki meghal, vagy súlyosan megsérül! :rolleyes:

Egy kérdés: Rosberg nem svéd volt? :confused: Én így tudom.

#199 Felhasználó inaktív   Jareth 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 12:31

Mindenki Alonso rajtját dícséri, amivel több helyet is előreugrott a mai futamon! Gondolom roppant nehéz lehetett lerajtolni a Mindardikat és a Jordaneket, nem is beszélve a többi gyengébb autóról!
Tyraan - Artum Inferniti

#200 Felhasználó inaktív   MajaG 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 12:32

idézet:
Ezt írta Piftuka:

Szintén hálásan köszönöm (szerintem nem csak én)! Valóban tanulságos volt. Mindazonáltal bár ilyen versenyeket szeretnék, azért ne úgy, hogy bárki meghal, vagy súlyosan megsérül! :rolleyes:

Egy kérdés: Rosberg nem svéd volt? :confused: Én így tudom.
[/quote]

Az elso finn vilagbajnok Keijo "Keke" Rosberg. Amugy Hakk managere volt.

Téma megosztása:

• (357 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.