Idézet: Daihelyon - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 21:19
És ha a csak picit közelebbről is nézzük meg, szerintem igen nagy a valószinüsége, hogy létezhetnek olyan, mai "modern" tudomány számára ismeretlen hullámok vagy adatátvitel, mely gyorsabb a jelenleg használtaknál.
Kérdés, hogy ezek létrehozásához mekkora energia felszabadítására lenne szükség.
Idézet
Túl a nagy a világegyetem ahhoz, hogy csak egy önző, beképzelt faj létezzen egyedül benne és kell egy formátum mely segítségével jobb a komunikáció.
És mi van, ha nem kérnek a kommunikációnkból? Ha valóban annyira fejlettek, hogy repülő csészealjakon grasszálnak, akkor elképzelhető, hogy úgy néznek ránk, mint ahogy mi nézünk egy termeszvár lakóira. Próbáltál már kommunikációs csatornát létrehozni hangyákkal?
Ha meg - ahogy itt néhányan felvetették - több dimenziós lények, akkor még rosszabb a helyzet. Hiszen el tudsz képzelni egy egy, illetve kétdimenziós civilizációt? (Olvastam régebben egy regényt, a főszereplője egy háromszög volt egy kétdimenziós világban, és egy gömb vezette be a harmadik dimenzióba. Sajnos a végkifejletre és a címre már nem emlékszem.)
Ha több millió fényévre vannak tőlünk, akkor a Föld számukra egy forrongó, élettelen bolygó, esetleg egy olyan bolygó, amit hatalmas gyíkok uralnak. Mire rájönnek, hogy a bolygón értelmes lények élnek, és kapcsolatot próbálnak teremteni, és válaszolnak az üzenetünkre, lehet, hogy már rég kipusztult az emberi faj. Ugyanígy: ha értelmes életre utaló jeleket kapnánk, biztosak lehetünk-e abban, hogy létezik még ez a civilizáció?
Vagy nézzük meg azt az eshetőséget, hogy a fénysebességnél gyorsabb távkommunikációt használnak. Legyen ez Asimov-féle szubéteri rádió, vagy akár a hipertéren keresztül szétküldözgetett, palackba zárt levélkék. Esélyünk sincs "elfogni" egy ilyen üzenetet, mert még csak elképzeléseink sincsenek arról, hogyan lehet gyakorlati formában megvalósítani a fénysebességnél lényegesen gyorsabb adat-, illetve anyagtovábbítást.