Idézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 09. 12. 15:40
Nem siránkoztam, csak mondtam, hogy anno tanár mondott ilyet.
Nem rólad beszéltem, hanem egy csomó villanykaros arcról, akik úgy érzik, hogy velük személyesen ki van baszva, mert egy quicksort algoritmust le kell kódolniuk javában.
Idézet
A tanár se azt mondta, hogy ez haszontalan dolog, csak azért mondta, hogy ne gondolják, hogy ebből áll a programozás, hogy rendezgetek pár számot 5 féle algoritmussal, hanem a valóságban csak azt mondom, hogy "rendezz", és az időt meg energiát más --komolyabb vagy bonyolultabb-- problémák megoldására fordítom.
Persze, de ha a tanár azt mondja, hogy "ezt nem kell megtanulni", akkor biztos lesz egy erős klikk a hallgatóságban, aki ezt az egész témakörre érti.
Idézet
És nálam igaza is lett, nem is emlékszem mikor írtam utoljára rendező algoritmust.
Rendezőalgoritmust én sem írtam még sokat, csak amikor egy olyan algoritmust kell implementálni, aminek már a nevében három németes csengésű szó van, és ennek az első lépése, hogy egyáltalán felfogd, mi mit csinál, meg amikor olyan adatstruktúrát kell kitalálni, amit már meg tudsz etetni egy már kipróbáltan jól működő algoritmussal, ahhoz azért nem árt, ha tisztában vagy az elméleti alapokkal.
Idézet
Kivételként mesélt olyan esetet, hogy nem tudom hány MB-os adathalmazt rendezett pár KB-os memóriájú számítógépen, ahol az X MB-nak mindig csak kb. ezred részét tarthatta a memóriában.
A mobilfejlesztés épp ezért speciális eset, mert asztali gépen általában nem probléma, ha az erőforrások nagy részét elpacsálod, telefonon viszont ezt nem csinálhatod meg, mert vagy más alkalmazások vagy akár az egész telefon normális működését veszélyezteted, vagy már eleve az oprendszer lép bele a szádba, és az első adandó alkalommal kilövi a cuccodat. Ráadásul itt nem is csak a teljesítménnyel van a probléma, hanem figyelned kell az akkufogyasztásra, a nem feltétlenül ingyenes adatforgalomra, satöbbi. Úgyhogy ki kell találnod, hogy adott probléma megoldásához pontosan annyi erőforrást használj fel, ami a szükséges minimum, annál többet csak akkor, ha nagyon muszáj. Beágyazott rendszereknél, mikrokontrollereknél még kutyább a helyzet, volt szobatársam két hétig tökölt egy olyan problémán, amit harminc órajel alatt meg tudott oldani, viszont volt rá legfeljebb 27 órajele, hogy rendesen működjön a cucc anélkül, hogy szét kelljen borítani az egész rendszert. Végül kiszült rá valami számomra felfoghatatlan megoldást, valószínűleg emiatt keres kb. háromszor annyit, mint én