Hálapénz
Elküldve: 2004. 01. 05. 21:47
Elküldve: 2004. 01. 05. 21:53
fizetés + sok hálapénz -> érdekeltség, odafigyelés
Ennyi. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európában nem nagyon ismerik a hálapénzt.
Elküldve: 2004. 01. 05. 21:54
Samott
Elküldve: 2004. 01. 05. 21:57
Elküldve: 2004. 01. 05. 22:02
Az M1 Este c. műsorában ezekben a percekben mondják be, hogy a honlapot törölték.
Jó lett volna, ha a készítők konzultálnak előbb egy jogásszal!
Üdv
Elküldve: 2004. 01. 05. 22:07
Szabálysértés adni-kapni?
Lehellet megszegik
Elküldve: 2004. 01. 05. 22:16
Az is lehet , hogy egyszerűen belefásulnak a munkába.
(biztosan nehéz ennyi önzetlenséget (gyógyítást) tanúsítani, ha nem kap érte megfelelő megbecsülést (anyagi/erkölcsi) az ember)
Elküldve: 2004. 01. 05. 22:26
idézet:
Ezt írta L:
Kérdés: Mi a hálapénz jogi megítélése?
Szabálysértés adni-kapni?[/quote]
Helló!
Ha állami/önkormányzati kórházban, nem magánrendelésen előre kéri az orvos a pénzt, akkor az a vesztegetés egyik tipikus esete.
Ha a beteg előre azért ad v. ígér előnyt, hogy azért az orvos kötelességét megszegje (ebbe tarozhat az is pl. hogy előre vesz a sorban!) akkor ő is elköveti a vesztegetést.
Üdv
Elküldve: 2004. 01. 05. 22:35
idézet:
Ezt írta scaurus:
Helló!
Ha állami/önkormányzati kórházban, nem magánrendelésen előre kéri az orvos a pénzt, akkor az a vesztegetés egyik tipikus esete.
Ha a beteg előre azért ad v. ígér előnyt, hogy azért az orvos kötelességét megszegje (ebbe tarozhat az is pl. hogy előre vesz a sorban!) akkor ő is elköveti a vesztegetést.
Üdv[/quote]
Köszönöm.![]()
Lehellet megszegik
Elküldve: 2004. 01. 05. 22:47
idézet:
Ezt írta doszy:
kevés fizetés -> nincs érdekeltség
fizetés + sok hálapénz -> érdekeltség, odafigyelés
Ennyi. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európában nem nagyon ismerik a hálapénzt.[/quote]
Az orvosok nem keresnek keveset, hidd el nekem, nagyjából tudom, hogy egy háziorvos, vagy sebész mennyit keres hivatalosan. Elpirulnál, ha megmondanám. A hálapénz az orvosok többségének mohóságának és a betegek kiszolgáltatott helyzetének kihasználásának köszönhető. Nem mellesleg pedig 100x inkább az ápolókat és a nővéreket illetné a hálapénz, mert ők meg arcpirítóan KEVESET keresnek, s még arcpirítóbban SOKAT dolgoznak. Megint a kisember - aki kidolgozza a belét - farag rá.
Elküldve: 2004. 01. 05. 22:48
Egyébként ennyi erővel a határőröket is lehetne nyugodtan vesztegetni, mert ők is keveset keresnek, nevetséges...
Egyébként az orvosok mivel különböznek tőlünk, mi is keveset keresünk, vagy nem?
Ja, egyébként még egyszer sem találkoztam pl olyan gyerek körzeti orvossal, aki hálapénzt kapna. Pedig ő tényleg keveset keres.
A hálapénzt a legjobban fizetett sebészek, meg szülészek kapják.
Ez korrupció.
MSN: gaborszi@msn.com
Elküldve: 2004. 01. 05. 22:54
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Az orvosok nem keresnek keveset, hidd el nekem, nagyjából tudom, hogy egy háziorvos, vagy sebész mennyit keres hivatalosan. Elpirulnál, ha megmondanám. A hálapénz az orvosok többségének mohóságának és a betegek kiszolgáltatott helyzetének kihasználásának köszönhető. Nem mellesleg pedig 100x inkább az ápolókat és a nővéreket illetné a hálapénz, mert ők meg arcpirítóan KEVESET keresnek, s még arcpirítóbban SOKAT dolgoznak. Megint a kisember - aki kidolgozza a belét - farag rá.[/quote]
A kezdő fizetésről is beszélsz? Mert az szerintem relative nem sok.Az orvosi felelősség mennyire van megfizetveaz akár 14 órai koncentrált munkában? Ez a kérdés egyik fele. A másik pedig, hogy lehetne egységes ingyenes alapellátás, aztán a különböző extra szolgáltatásokért meg számla ellenében lehetne fizetni.A szemlélet az, ami azonban mást mutat.
Elküldve: 2004. 01. 05. 23:00
idézet:
Ezt írta zoli62:
A kezdő fizetésről is beszélsz? Mert az szerintem relative nem sok.Az orvosi felelősség mennyire van megfizetveaz akár 14 órai koncentrált munkában? Ez a kérdés egyik fele. A másik pedig, hogy lehetne egységes ingyenes alapellátás, aztán a különböző extra szolgáltatásokért meg számla ellenében lehetne fizetni.A szemlélet az, ami azonban mást mutat.[/quote]
Zoli, nem akarok vitába szállni, első kézből tudom az adatokat. Havi 1 milliós OEP finanszból el lehet éldegélni egy 1200 fős gyermekkörzet háziorvosának, ugye? Ugye. Erről ennyit. Egyébként jó téma.
Elküldve: 2004. 01. 05. 23:22
[ 2004. január 05.: zoli62 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 06. 01:46
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Az orvosok nem keresnek keveset, hidd el nekem, nagyjából tudom, hogy egy háziorvos, vagy sebész mennyit keres hivatalosan. Elpirulnál, ha megmondanám. A hálapénz az orvosok többségének mohóságának és a betegek kiszolgáltatott helyzetének kihasználásának köszönhető. Nem mellesleg pedig 100x inkább az ápolókat és a nővéreket illetné a hálapénz, mert ők meg arcpirítóan KEVESET keresnek, s még arcpirítóbban SOKAT dolgoznak. Megint a kisember - aki kidolgozza a belét - farag rá.[/quote]Ez így igaz! Sokkal inkább megérdemlik a nővérek a hálapénzt, mint az orvosok. Nem hiszem egyszerűen el, hogy az orvosok annyira nagyon rosszul keresnének.
És nem értem, hogy mi okon kérnek el (van ahol nem is titokban elvárják) azért, hogy munkaidőben (fizetésért), a kórház eszközeivel (amit szintén a dolgozó fizet a tb útján) végezzen el egy olyan munkát ami a dolga.
idézet:
...
A sajtóban nemrégiben felbukkant MÁV-kórházi eset körül is ma még elég nagy a homály. Nem lehet tudni, valóban sor került-e a gyorsított szülésre, és ha igen, azért-e, mert egy orvos a saját ügyelete idejére akarta időzíteni a baba világra jövetelét. Az sem világos, hogy valóban a megnevezett nőgyógyászé-e a felelősség, egyáltalán történt-e a hiba, és ha igen, kié.
...[/quote]Jól sejtem, hogy ez az az eset, amikor a doki előrébb hozta a szülést, hogy nála szüljön a mama meg, ne a következő orvosnál és a baba meg a mama sem élte ezt túl?
Az ilyen "orvost" úgy hagynám utánna ott, hogy nem bírnák összerakni, az biztos. Nem vagyok pedig agresszív ember.
Elküldve: 2004. 01. 06. 08:27
A másik fő probléma a hálapénz jelenlegi jogi és társadalmi/szakmai megítélése: elvileg adható/elfogadható, de kérni, vagy bármi pluszt adni érte tilos. Gyakorlatilag viszont rengeteg orvos követeli meg - valamint rengeteg beteg érzi kötelezőnek, ilyen-olyan okokból, esetenként akkor is, ha az orvos egyébként nem tartana rá igényt.
Sőt, esetleges visszautasításából egyesek képesek messzemenő következtetéseket levonni...
Elküldve: 2004. 01. 06. 08:28
[ 2004. január 06.: richi szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 06. 08:58
Elküldve: 2004. 01. 06. 09:23
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Nézd, amikor a feleségemet mütötte egy jónevü sebész, én sem fukarkodtam, de nem ELÖRE adtam, hanem utólag. Elötte tájékoztattam, hogy HA minden oké lesz, nem leszek hálátlan, de ha valami nem lesz oké, akkor...no mindegy. Sajnos az a tendencia tapasztalható, hogy a beteg úgy érzi: Ha nem ad elöre pénzt, akkor kevesebb a túlélési/felépülési esélye.[/quote]
Nem tudom felfogni miert is kell egyaltalan adni? Az orvos azert kapja a fizeteset (peldaul a Te es kedves feleseged altal befizettett TB jarulekbol) hogy ha lebetegszel akkor ingyen ellasson. Es Te es mindenki mas azert fizeti a TB-t hogy ha beteg lesz akkor ellassak... undorito az egesz "halapenz" rendszer.
+1: [url="http://"http://hvg.hu/szemle/cikk.asp?oID=BA0F5B9F-93D9-43CD-A686-F81F85F722E6"]Szünetel a hálapénz[/url]
Samott
Elküldve: 2004. 01. 06. 09:35

Súgó
A téma zárva.