idézet:
Ezt írta Samott:
mennyit keres ma egy orvos? Es egy tanar? Mert ha kb. ugyanannyit akkor rendben van... senki nem keres annyit, mint amenyit szeretne vagy mint amilyen ertekesnek erzi a tudasat... ez egy ilyen vilag, mindannyian alulfizetettek vagyunk.[/quote]
mi a fontosabb, hogy írni/olvasni tudj, vagy hogy életben legyél?
többiben igazad van. de orvos tudását csak ő érzi értékesnek vagy tényleg az? szerinted tényleg fontos, hogy életben maradjon a gyereked+feleséged a szüléskor, vagy csak az orvos érzi annak?
Hálapénz
Elküldve: 2004. 01. 20. 11:29
Elküldve: 2004. 01. 20. 11:32
idézet:
Ezt írta Daihelyon:
Daihelyon[/quote]
Mint már írtam, az orvos elszámolja az OEP felé azokat az órákat, amiket nem a törzsmunkaidejében csinál. ÈS lehúzza a pácienst is.
Elküldve: 2004. 01. 20. 11:34
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."
Elküldve: 2004. 01. 20. 11:37
idézet:
Ezt írta WiZARD:
nem mondtam, hogy csak az orvosok fizetése gáz.
most kis pista gyárban dolgozik gyártósoron minimálbérért, dr. nagy józsi meg orvosként dolgozik ennek többszöröséért.
szerinted nyugaton nincs meg ez a különbség a gyári munkás és az orvos között?
nem teljesen mind1, hogy hivatalos fizetésből van meg ez, vagy a paraszolvenciából?[/quote]
Nem mindegy, mert a minimálbérböl élö 2x fizet. Egyszer TB járulék formájában, egyszer hálapénz formájában. Az orvos meg 2x kapja meg. Egyszer OEP finansz formájában, egyszer hálapénz formájában. 1x elvégzett munkáért 2x fizetni/fizetést kapni? Nemár...
Nyugaton is megvan a különbség az orvos és a gyári munkás fizetése között, csakhogy a nyugati melós nem nyomorog a fizetéséböl, és nem fizet 2x az orvosnak, a nyugati orvos meg nem szed hálapénzt, mi több úgy hallottam, hogy arrafelé ez a fogalom ismeretlen. EZ a különbség.
Elküldve: 2004. 01. 20. 11:40
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Nem mindegy, mert a minimálbérböl élö 2x fizet. Egyszer TB járulék formájában, egyszer hálapénz formájában. Az orvos meg 2x kapja meg. Egyszer OEP finansz formájában, egyszer hálapénz formájában. 1x elvégzett munkáért 2x fizetni/fizetést kapni? Nemár...
Nyugaton is megvan a különbség az orvos és a gyári munkás fizetése között, csakhogy a nyugati melós nem nyomorog a fizetéséböl, és nem fizet 2x az orvosnak, a nyugati orvos meg nem szed hálapénzt, mi több úgy hallottam, hogy arrafelé ez a fogalom ismeretlen. EZ a különbség.[/quote]
Nyugaton a hálapénz tiltott dolog, ha az orvos elfogadja és rajta kapják a diplomájába kerülhet, sőt kerül is. Nyugat ilyen szempontból (meg egy halom másik szempontból is) más hely, mint Magyarország. Nagy reformok kellenének ide, de ezt ki fogja felvállani?
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."
Elküldve: 2004. 01. 20. 11:41
idézet:
Ezt írta Drummaster:
Nyugaton is megvan a különbség az orvos és a gyári munkás fizetése között, csakhogy a nyugati melós nem nyomorog a fizetéséböl, és nem fizet 2x az orvosnak, a nyugati orvos meg nem szed hálapénzt, mi több úgy hallottam, hogy arrafelé ez a fogalom ismeretlen. EZ a különbség.[/quote]
ok, a te gondod, hogy 2x fizet az orvosnak. DE KI KÖTELEZI???
ott az SZTK, az ÜGYELET, ahol extra fizetés nélkül is el fogják látni a beteget.
(tegyük fel hogy orvos betegtől kap x pénzt, oeptől x-et, amit betegtől már levontak.
ha betegtől nem kapna, de oeptől 2x-et kapna, mert a betegtől 2x-et vonnak le, az jobb?) >> bár ez úgyse így működik.
[ 2004. január 20.: WiZARD szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 20. 11:53
idézet:
Ezt írta Daihelyon:
Tényleg nem az orvosokat akarom véde, de azért teljesen más dolog havi 100.000-ért gépjárművet javítani, mint ugyan ennyiért betegekkel foglalkozni, főleg olyanokkal, ahol a halálozási arány napi egy fő, és itt nem pusztán öregekről beszélek, hanem gyerekekről is, élet mind kettő, de azért máskép állunk egy gyermeki halálhoz mindannyian. Tavaly nyáron a debreceni gyermek klinkán voltam, alattunk volt az intenzív és olyan történeteket hall az ember, hogy beleborsózik a háta, én is mikor benéztem folyton sípilt egy készülék. Ezért is kell lelkileg bizonyos fokon eltávoldoni a betegtől, mert bele lehet rokkani.[/quote]
Nézd, nem azt mondtam, hogy az orvosok túl vannak fizetve (pedig sok háziorvos igen), hanem azt mondom, hogy ne húzzák le azt a beteget, akinek minden fillér számít. Márpedig akik nem magánklinikára, nem magánrendelöbe járnak, hanem állami intézményekbe, azok 90 %-ánál minden fillér számít és lehet, hogy a pofátlan kapzsi orvos miatt hónapokon át le kell mondaniuk néhány alapvetö dologról, mint pl alapvetö fogyasztási cikkek egy része.
Elküldve: 2004. 01. 20. 11:58
(Megint szerkesztem, mert ezt le kell írnom. A családban nincs orvos, a szüleim, főleg édesanyám szerette volna, hogy orvos legyek, és mikor beszélgettünk, akkor mondta, hogy mert az orvos embereket gyógyít, de a fő indok még is az volt, hogy vannak az orvosok és a többi ember, ezen felül ő még nem látott orvost trabanttal járkálni. Én erre egy idő után azt mondtam, de milyen áron csinálja meg? És ott hagytam az egész egyetemet.)
[ 2004. január 20.: Daihelyon szerkesztette a hozzászólást ]
Csak azért is.
Elküldve: 2004. 01. 20. 12:00
idézet:
Ezt írta WiZARD:
ott az SZTK, az ÜGYELET, ahol extra fizetés nélkül is el fogják látni a beteget.
(tegyük fel hogy orvos betegtől kap x pénzt, oeptől x-et, amit betegtől már levontak.
ha betegtől nem kapna, de oeptől 2x-et kapna, mert a betegtől 2x-et vonnak le, az jobb?) >> bár ez úgyse így működik.
[ 2004. január 20.: WiZARD szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
A túlélési ösztön kötelezi. Hogy úgy érzi, úgy gondolja, hogy ha nem ad pénzt, jelentösen csökken a felépülésre az esélye, nem kapja meg a megfelelö ellátást. Ez pedig nem azért van, mert valami hülye beteg kitalálta és terjeszti, ugye ezt belátod?
Ha az OEP 2x annyit vonna a betegtöl, azt nem 1 az 1-ben az orvos kapná meg adómentesen, hanem jutna az ápolók, a növérek, a mentösök bérszínvonal javitására, az infrastruktúra fejlesztésére, az eszköz és müszerpark modernizálására. Az egészségügy nem csak orvosokból áll. A baj az, hogy pont ök kiabálnak, akiknek viszont lenne jogalapjuk kiabálni, azok dolgoznak csendben, minimálbérért.
Elküldve: 2004. 01. 20. 12:09
idézet:
Ezt írta WiZARD:
[/quote]
Mondd csak, voltál már beteg mostanában?
Én ugyan nem, de 1-2 családtaggal sajnos rendszeresen látogattuk a rendelőket-kórházakat.
Én utálok borítékozni, nem is szoktam. Nekem nem is nagyon van rá szükségem, amennyit én járok orvoshoz - túlélem, ha félévente egyszer 2-3 órát várnom kell. De mostanában mindenhol azt tapasztaltuk, hogy bármi kellett, amíg csak ültünk és vártunk, addig semmi nem történt, nem változott, de a boríték átadása után azonnal előkerültek orvosok, nővérek, hiányzó gyógyszerek, beutalók...
Lehet, hogy van, ami ment volna boríték nélkül is, de túl sok mindenen láttuk azt, hogy boríték nélkül NINCS, borítékkal pedig TERMÉSZETESEN VAN.
Elküldve: 2004. 01. 20. 12:18
idézet:
Ezt írta WiZARD:
nem teljesen mind1, hogy hivatalos fizetésből van meg ez, vagy a paraszolvenciából?[/quote]
nagyon nem, uis emiatt nem csak a mindennapi életben vannak nehezebb körülmények közt a szegényebbek, de betegként sem kapnak színvonalas ellátást, mert nem tudják megfizetni
mindig a munkáltató kell, h megfizesse az alkalmazottját, nem közvetlenül az ügyfél, ez egyértelmű
Elküldve: 2004. 01. 20. 12:44
idézet:
Ezt írta Degeczi:
nagyon nem, uis emiatt nem csak a mindennapi életben vannak nehezebb körülmények közt a szegényebbek, de betegként sem kapnak színvonalas ellátást, mert nem tudják megfizetni
mindig a munkáltató kell, h megfizesse az alkalmazottját, nem közvetlenül az ügyfél, ez egyértelmű[/quote]
Szivembol szoltal, pont ezt akarom megertetni itt...
Samott
Elküldve: 2004. 01. 20. 13:25
idézet:
Ezt írta MisterY:
... de túl sok mindenen láttuk azt, hogy boríték nélkül NINCS, borítékkal pedig TERMÉSZETESEN VAN.[/quote]
Pontosan. Abból osztják a kegyet jó pénzért, amiért egyszer már fizettem, ami nem az övék, ami nekem alanyi jogon járna.![]()
Elküldve: 2004. 01. 20. 13:38
idézet:
Ezt írta Daihelyon:
Még csak annyit, hogy ahogy én éreztem, és beszélgettem a többiekkel, azért csak kijött az, hogy mindenkiben megvolt, hogy egy orvos nem jár ma trabanttal és mindig szükség van orvosra. A nagy többség azért járt, mert orvos dinasztiából származott, így neki is orvossá kell válnia[/quote]
nekem apám orvos, nővére orvos, annak férje orvos, másik nagynéném orvos...
mondták hogy, menjek orvosnak, de nekem ez volt az egy amiben kezdetektől biztos voltam, hogy orvos az nem akarok lenni![]()
Elküldve: 2004. 01. 20. 13:40
idézet:
Ezt írta MisterY:
Mondd csak, voltál már beteg mostanában?[/quote]
ilyet tőlem ne kérdezz, mert nem tudok hozzászólni, mivel mint írtam nagyon sok orvos van családban, és másképp bánnak egy orvossal/hozzátartozójával...
Elküldve: 2004. 01. 20. 13:54
idézet:
Ezt írta WiZARD:
ilyet tőlem ne kérdezz, mert nem tudok hozzászólni, mivel mint írtam nagyon sok orvos van családban, és másképp bánnak egy orvossal/hozzátartozójával...[/quote]
"Te Pistukám, átküldöm a fiamat, nézd már meg mi baja lehet, kösz."
Ez valóban nem az, amit az átlagember kap.![]()
Elküldve: 2004. 01. 20. 18:46
idézet:
...az oldal (halapenz.hu) elsősorban a hálapénzlista miatt kavart botrányt (e szerint a terhesgondozás átlagosan 50 ezer forintba, a szülés ugyanennyibe kerül, s több orvos előre közli a tarifát).[/quote]
idézet:
...a betegek magas száma (Herczeg évente 400-450 szülést vezetett) éppen ügyfele hozzáértését igazolja, s úgy véli, a doktor meghurcolásának hátterében a konkurencia irigysége érhető tetten.[/quote]
Onkenyesen kiragadtam ket reszletet... es szamolni kezdtem: 50000 a terhesgondozas, 50000 a szules es 400-450 szules evente...
2*50000*400 ...ha ennek csak a felet (vagy akar csak a negyedet) kaszalja egy atlagos orvos (mert kevesebb szulest vezet le) az akkor is pofatlanul nagy, adomentes (illegalis) jovedelem... az ilyesmiert mar illene lecsukni az embert.
Samott
Elküldve: 2004. 01. 20. 19:00
idézet:
Ezt írta Samott:
...[/quote]
azért az a 400-450 szűlés/év rettentően magas szám.
reálisan, amit korrektül lehet gondozni, és be lehet vállallni 70-100 szülés/év.
Elküldve: 2004. 01. 20. 20:32
idézet:
Ezt írta WiZARD:
szerinted nyugaton nincs meg ez a különbség a gyári munkás és az orvos között?
[/quote]
nem tudom, hogy nyugaton mekkora a kulonbseg, a fontiek alapjan itthon szulesenkent megkeresi a minimalber ketszereset (ebbol ki tudja, mennyit adozik), plusz a rendes fizetese...
amugy szvsz, ha egy orvos egy szulesert elker 50k-t, akkor az a minimum, hogy
1) szamlat ad rola, adozik belole rendesen
2) nem kap erte meg egyszer penzt az allamtol
3) ha a szuleshez nem sajat eszkozoket, rendelot hasznal, hanem allami tulajdonut, akkor csengeti erte a berleti dijat.
idézet:
mi a fontosabb, hogy írni/olvasni tudj, vagy hogy életben legyél?
többiben igazad van. de orvos tudását csak ő érzi értékesnek vagy tényleg az? szerinted tényleg fontos, hogy életben maradjon a gyereked+feleséged a szüléskor, vagy csak az orvos érzi annak?[/quote]
es ha egy pasi beallitana hozzad azzal, hogy 'haver, csak nekem fontos, hogy ne egjen le a hazad, vagy neked is? mennyit is fizetsz?', akkor bologatnal es elismerned, hogy tenyleg tud valamit, ami neked sokat er?
Elküldve: 2004. 01. 20. 20:49
idézet:
Ezt írta Tano Cariddi:
nem tudom, hogy nyugaton mekkora a kulonbseg, a fontiek alapjan itthon szulesenkent megkeresi a minimalber ketszereset (ebbol ki tudja, mennyit adozik), plusz a rendes fizetese...
amugy szvsz, ha egy orvos egy szulesert elker 50k-t, akkor az a minimum, hogy
1) szamlat ad rola, adozik belole rendesen
2) nem kap erte meg egyszer penzt az allamtol
3) ha a szuleshez nem sajat eszkozoket, rendelot hasznal, hanem allami tulajdonut, akkor csengeti erte a berleti dijat.[/quote]
ez miért is jó neked?
mert esetleg ezek után ő nem 50et kérne tőled, merhogy abból 25öt úgyis lead, hanem 100at, hogy 50 megmaradjon...
idézet:
Ezt írta Tano Cariddi:
es ha egy pasi beallitana hozzad azzal, hogy 'haver, csak nekem fontos, hogy ne egjen le a hazad, vagy neked is? mennyit is fizetsz?', akkor bologatnal es elismerned, hogy tenyleg tud valamit, ami neked sokat er?[/quote]
:confused:
ezt nem értem mire mondod.
valaki írta, hogy ha mindenki az alapján kapná a fizetését, hogy önmaga szerint mennyit ér, akkor.... erre megkérdeztem, hogy biztos-e, hogy csak saját maga szerint olyan fontos az a szakma.

Súgó
A téma zárva.