HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálapénz - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (10 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálapénz Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:11

idézet:
Ezt írta Samott:

Lehet kotni kiegeszito egeszsegbiztositast, az extra szolgaltatasok (egyagyas korterem es a fentiek) fedezesere... hogy ki fizeti? Te, ha ugy gondolod hogy szukseged lehet ra... ha szerencses vagy akkor a ceg ahol dolgozol, de legalabb nem az lesz hogyha beut a baj meg az orvos is tartja a markat... hanem fizet a biztosito.

Samott
[/quote]

előbb még az volt, a bajod, hogy szegény ember nem tud hálapénzt adni.
kiegészítő biztosításra akkor honnan lesz pénze??

:confused:

kiváncsi leszek arr,a hogy mi lesz, ha ezt az orvosválasztós plusz pénzes dolgot bevezetik, és főleg, hogy mennyi lesz a tarifa.
ha kevés lesz, akkor az orvosoknak nem fog megfelelni. ha annyi lesz, hogy orvos annyit kapjon amennyit most hálapénzként, akkor betegeknek nem fog tetszeni.

bár végiggondolva az egészet imho nem lehet ezt központilag megszabni, kb olyan mintha egy tábla csoki árát szabná meg a kormány, és márkától, típustól függetlenül 100 ft lenne egy tábla csoki.

orvosok között is van különbség...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#122 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:14

idézet:
Ezt írta WiZARD:

(bár sejtem mi van mögötte, tipikus, magyar mentalitás. Ha nekem nincs, akkor neki se legyen, vagy legalább kevesebb. :( :mad: :( )
[/quote]
hat nem tudom. en eddig ugy vettem eszre, hogy a tipikus magyar mentalitas arrol szol, hogy csalja az ember az adot, ahol tudja. es a sok irigy, csoro ember, aki normalisan fizeti az adot, azt szeretne, ha o is azt tenne.

#123 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:34

Wiz, azért nehogy oda lyukadjunk ki, hogy köszönjük meg az orvosoknak, hogy kikényszerítik a hálapénzt, lehúzzák az elesetteket, az állami kórház felszerelését használják privát ellátásra, mert ezzel az egészségügyi ellátás színvonalát növelik. Ugyanis a színvonalat a havi netto 56 000-ért folyamatos 12/24 24/48, vagy 3 műszakban gályázó nővérek, ápolók, beteghordók, mentősök határozzák meg. Mellesleg ha - ahogy mondtad - 100 szülést darabonként 50 000 ft csúszóért vállalnak évente az orvosok, akkor csak az 5 millió Ft évente, adómentesen. Vagy pl. Egy sebész simán lenyom 300 műtétet egy évben, egyenként mondjuk átlagosan 25 000-ért, akkor az 7 millió 500 ezer forint adómentesen. Csak úgy, zsebbe. A 100 szülést ugyanúgy finanszírozza az oep és legalább 50-nél nem kell éjjel bemennie. A sebészeti beavatkozásoknak is mindegyikét finanszírozza az oep, ha a sebésznek törzsidőn kívül kell műtenie, akkor a rendes fizetésén felül megkapja a rendkívüli ügyeleti és a készenléti díjat is. Asszem, a számok beszélnek a legékesebben. Ejj, szegény sebész, a 7 és fél millájával évente + hivatalos fizetés, meg szegény szülész az 5 millájával + hivatalos fizetés. Szegény orvosok. :(

#124 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:36

idézet:
Ezt írta WiZARD:
előbb még az volt, a bajod, hogy szegény ember nem tud hálapénzt adni. kiegészítő biztosításra akkor honnan lesz pénze??[/quote]

Ha beut egy betegseg es kiesik emiatt egy (vagy akar az egyetlen) kereso a csaladban, akkor nagyon hamar szegeny lesz egy atlagos csalad... pont ez a lenyege a biztositasnak: a koltsegek nem egyszerre, hanem idoben elosztva jelentkeznek.

idézet:
kiváncsi leszek arr,a hogy mi lesz, ha ezt az orvosválasztós plusz pénzes dolgot bevezetik, és főleg, hogy mennyi lesz a tarifa.
ha kevés lesz, akkor az orvosoknak nem fog megfelelni. ha annyi lesz, hogy orvos annyit kapjon amennyit most hálapénzként, akkor betegeknek nem fog tetszeni.
[/quote]

Azt hiszem ebbe az orvosoknak nincs beleszolasa, a munkaadojuk donti majd el hogy mennyit ker korhaz a szolgaltatasert es hogy ebbol mennyit ad az orvosnak... azt viszont mar most elfelejthetik hogy annyit kapnak mint eddig, mert ez nem realis, azert lehet ennyi mert ra tudjak kenyszeriteni az akaratukat a kiszolgaltatott helyzetben levo betegre... a mostani alkuban viszont megvaltoznak a szerepek.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#125 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:38

idézet:
Ezt írta Samott:

Azt hiszem ebbe az orvosoknak nincs beleszolasa, a munkaadojuk donti majd el hogy mennyit ker korhaz a szolgaltatasert es hogy ebbol mennyit ad az orvosnak... azt viszont mar most elfelejthetik hogy annyit kapnak mint eddig, mert ez nem realis, azert lehet ennyi mert ra tudjak kenyszeriteni az akaratukat a kiszolgaltatott helyzetben levo betegre... a mostani alkuban viszont megvaltoznak a szerepek.

Samott
[/quote]

és szerinted ebbe az orvosok bele fognak menni?
nem hiszem.
meghatározott pénz is érdekes egy olyan "piacon" ahol van jobb és rosszabb szakember...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#126 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:41

idézet:
Ezt írta Drummaster:
Wiz, azért nehogy oda lyukadjunk ki, hogy köszönjük meg az orvosoknak...Szegény orvosok. :([/quote]

nem mondtam, hogy ez így jó, de ez most így egy működő rendszer.
az orvosokra se mondom hogy szegények (legalábbis itt a balkán közepén), de ez a hálapénznek köszönhető.

#127 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 14:51

idézet:
Ezt írta WiZARD:
és szerinted ebbe az orvosok bele fognak menni?
nem hiszem.
meghatározott pénz is érdekes egy olyan "piacon" ahol van jobb és rosszabb szakember...
[/quote]

Hol elsz te? ;) Ha nekem nem felel meg a munkaadom altal felkinalt fizetes es fizetesi konstrukcio akkor kereshetek masik munkahelyet... gondolom a korhazak is kulonbozo aranyban engedik majd at a bevetel egy reszet az orvosoknak... Majd minden orvos megtalalja a neki megfelelo korhazat, konstrukciot... a jobb es a rosszabb szakeberek is: gondolom a jobbnak tobbet kinalak majd, a rosszabbnak kevesebbet. Piacgazdasag van, vagy mi a szosz... :)

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#128 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 15:00

idézet:
Ezt írta WiZARD:

nem mondtam, hogy ez így jó, de ez most így egy működő rendszer.
az orvosokra se mondom hogy szegények (legalábbis itt a balkán közepén), de ez a hálapénznek köszönhető.
[/quote]

Működő rendszer, az orvosok szempontjából. Lehet, hogy a nyugdíjas, vagy a bérből és fizetésből élő másképp gondolja.

Nézd, nem egy olyan orvost ismerek, akik nem fogadnak el hálapénzt (pláne nem tarifaszerűen kikövetelik), mégsem halnak éhen, pedig mindegyik elég jó hírnévnek örvend, talán ezért is. Átlagos polgári színvonalat engedhetnek meg maguknak. Lám, így is lehet.

#129 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 15:34

idézet:
Ezt írta WiZARD:
nem mondtam, hogy ez így jó, de ez most így egy működő rendszer.[/quote]

Egy illegalis, korrupt, adocsalo rendszer... ami csak az orvosoknak jo. Tenyleg ez kell nekunk?

Samott

#130 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 16:03

idézet:
Ezt írta Samott:

Hol elsz te? ;) Ha nekem nem felel meg a munkaadom altal felkinalt fizetes es fizetesi konstrukcio akkor kereshetek masik munkahelyet... gondolom a korhazak is kulonbozo aranyban engedik majd at a bevetel egy reszet az orvosoknak... Majd minden orvos megtalalja a neki megfelelo korhazat, konstrukciot... a jobb es a rosszabb szakeberek is: gondolom a jobbnak tobbet kinalak majd, a rosszabbnak kevesebbet. Piacgazdasag van, vagy mi a szosz... :)

Samott
[/quote]

hát nemtudom. nekem van egy olyan érzésem, hogy vagy nagyon elszállnak majd az árak, vagy pedig marad minden ahogy eddig volt, csak ott lesz a lehetőség a legális útra, de úgyis mindenkinek az lesz az első kérdése, hogy ugye lehet számla nélkül, és ez mindkét félnek jobb lesz...

#131 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 16:04

idézet:
Ezt írta Tano Cariddi:

hat nem tudom. en eddig ugy vettem eszre, hogy a tipikus magyar mentalitas arrol szol, hogy csalja az ember az adot, ahol tudja. es a sok irigy, csoro ember, aki normalisan fizeti az adot, azt szeretne, ha o is azt tenne.
[/quote]

és a sok irigy csóró ember is pont ugyanúgy csalná az adót ha tehetné, és megkérdezi mindennél, hogy lehet-e számla/áfa nélkül...

#132 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 16:13

idézet:
Ezt írta Drummaster:
Működő rendszer, az orvosok szempontjából. Lehet, hogy a nyugdíjas, vagy a bérből és fizetésből élő másképp gondolja.

Nézd, nem egy olyan orvost ismerek, akik nem fogadnak el hálapénzt (pláne nem tarifaszerűen kikövetelik), mégsem halnak éhen, pedig mindegyik elég jó hírnévnek örvend, talán ezért is. Átlagos polgári színvonalat engedhetnek meg maguknak. Lám, így is lehet.
[/quote]

nőgyógyász oldalát "ismerem" a dolognak, oda nem sok nyugdíjas jár. és különben is lehet menni SZTKba... ahol nem fog pénzt kérni az orvos. sokat kell ülni, kivárni a sort, de INGYEN van. persze lehet adni pénzt...

aki nem fogad el hálapénzt, azt becsülni tudom, de én (a mai világban ahol minden pénzbe kerül) azokat se tudom elítélni, aki elfogadja.

Ha egyszer nagy leszek és lesz egy saját cégem akkor esküszöm szívesen alkalmazok innen mindenkit, hisz extra pénzt senki se fogad el, minden felelőséget mindenki bevállal majd, és minimális fizetéssel mindenki megelégedik, alig kell többet adni mint minimálbér, és ha kell akkor bármikor bejönnek még dolgozni, ezért nem kérnek pénzt, sőt el se fogadják hisz a munkájukhoz tartozik. :)

#133 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 16:33

idézet:
Ezt írta WiZARD:
...ott lesz a lehetőség a legális útra, de úgyis mindenkinek az lesz az első kérdése, hogy ugye lehet számla nélkül, és ez mindkét félnek jobb lesz...[/quote]

De nem lehet szamla nelkul... ha a beteg igenyli ezt a szolgaltatast akkor a korhazzal kerul uzleti kapcsolatba (vagy a beteg biztositoja)... az orvosnak nem lesz beleszolasi lehetosege az ugybe. Ha pedig trukkozni probalna az orvos, akkor a korhaz erdekeit serti, ezert meg birosag ele is kerulhet, nem csak az allasat veszti el.

idézet:
Ha egyszer nagy leszek és lesz egy saját cégem akkor esküszöm szívesen alkalmazok innen mindenkit, hisz extra pénzt senki se fogad el, minden felelőséget mindenki bevállal majd, és minimális fizetéssel mindenki megelégedik, alig kell többet adni mint minimálbér, és ha kell akkor bármikor bejönnek még dolgozni, ezért nem kérnek pénzt, sőt el se fogadják hisz a munkájukhoz tartozik.[/quote]

Eloszor nem neked fognak dolgozni, hanem te fogsz masnak - hasonlo feltetelek mellett... :( ez egy ilyen vilag: ez a kapitalizmus.

Samott

[ 2004. január 21.: Samott szerkesztette a hozzászólást ]

#134 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 16:39

idézet:
Ezt írta Samott:
jövőbeli rendszer...[/quote]

majd meglássuk mi, és mikor lesz.
(politikai oldala is érdekes a dolognak, mert mszp ezzel nem kevés szavazatot veszít (mondjuk a legtöbb orvosét...), de ne politizáljunk, ez csak úgy eszembe jutott :))

idézet:
Ezt írta Samott:
Eloszor nem neked fogank dolgozni, hanem te fogsz masnak - hasonlo feltetelek mellett... :( [/quote]

szerinted mér úgy kezdtem, hogy "ha egyszer" :)
nem kicsit látom esélytelennek a dolgot, legalábbis a következő 2-3 évtizedben nem hiszem, hogy előfordul, ha csak lottón nem nyerek :)

[ 2004. január 21.: WiZARD szerkesztette a hozzászólást ]

#135 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 19:51

idézet:
Ezt írta WiZARD:
politikai oldala is érdekes a dolognak, mert mszp ezzel nem kevés szavazatot veszít (mondjuk a legtöbb orvosét...), de ne politizáljunk, ez csak úgy eszembe jutott ) [/quote]

Ezt tenyleg jo lenne kihagyni... mivel az ellenzek sem tiltakozik a halapenz elleni fellepes miatt tenyleg felesleges partneveket dobalni... en ugy gondolom hogy becsuletes orvos es es olyan beteg aki kenyszerbol adott halapenzt joval tobb van mint ahany korrupt, adocsalo orvos, akit neativan erint az ugy... es mivel mindket oldal tud szamolni, nem lesz ebbol partpolitikai ugy. Maximum az ellenzek meg kemenyebb fellepest kovetel majd... de ezt a vonalat felesleges idekeverni.

Samott

#136 Felhasználó inaktív   maci75 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2004. 01. 21. 22:21

idézet:
Ezt írta WiZARD:

nőgyógyász oldalát "ismerem" a dolognak, oda nem sok nyugdíjas jár. és különben is lehet menni SZTKba... ahol nem fog pénzt kérni az orvos. sokat kell ülni, kivárni a sort, de INGYEN van. persze lehet adni pénzt...

aki nem fogad el hálapénzt, azt becsülni tudom, de én (a mai világban ahol minden pénzbe kerül) azokat se tudom elítélni, aki elfogadja.

Ha egyszer nagy leszek és lesz egy saját cégem akkor esküszöm szívesen alkalmazok innen mindenkit, hisz extra pénzt senki se fogad el, minden felelőséget mindenki bevállal majd, és minimális fizetéssel mindenki megelégedik, alig kell többet adni mint minimálbér, és ha kell akkor bármikor bejönnek még dolgozni, ezért nem kérnek pénzt, sőt el se fogadják hisz a munkájukhoz tartozik. :)
[/quote]

Szia! Valahol itt meg is fogalmaztál sok mindent, amit le akartam írni.
Sok kétkedőt, haragosan nyilatkozó embert szeretnék megkérdezni, hogy csak kicsit is belegondolt valaha is abba a helyzetbe, hogy a "másik" oldalon áll. A saját szemszögünkből persze az esik le, hogy "olyan munkáért, amit egyébként munkaidőben, fizetésért végez.".

Bárki közülünk, ha otthon karácsony szenteste az asszony mellé bújva elalszik, majd éjjel kettőkör szól a telefon, hogy ugyanmá nem tudom békápcsolni a gépöt, mi van má, meg egyébként is erre vagy szerződve ... Ilyenkor mi van? Bólogatunk, hogy hát persze, munkaidő van? Engem senki sem vesz emberszámba? Ezért kapok én fizetést?

idézet:
Ezt írta ... pár ember:

a rendszer a jelenlegi állapotában működik.
Csak eppen nem elegedett vele mindket fel...

A hálapénz ellen sokkal kevesebb kifogásom van, mint ha előre közlik, hogy mennyiért csinálják meg azt, amit egyébként kötelesek megcsinálni - főleg, mert az én adómból üzemel a kórház, és az én tb-mből fizetik a dokit.

Most ne keverjük ide azt, ha éjfélkor kell a dokinak bejönnie, vagy ha én megyek a saját rendelőjébe, mert az más eset,
[/quote]
SZVSZ ez az ami így nem működik. Legyen ott-ne legyen ott, rendeljen, ne rendeljen, ha éjjel vagyok beteg oké, egyébként meg mi köze a rendelőhöz, ami nem is az övé ...

idézet:
Ezt írta ... Drummaster:

Wiz, azért nehogy oda lyukadjunk ki, hogy köszönjük meg az orvosoknak, hogy kikényszerítik a hálapénzt, lehúzzák az elesetteket, az állami kórház felszerelését használják privát ellátásra, mert ezzel az egészségügyi ellátás színvonalát növelik. ....
Ejj, szegény sebész, a 7 és fél millájával évente + hivatalos fizetés, meg szegény szülész az 5 millájával + hivatalos fizetés. Szegény orvosok...
[/quote]

Tudod, ez érdekes. Te értesz hozzá? Nem. Levezeted éjjel 2-kor az asszony szülését? Nem. A nővéren csattan az ostor, ha az orvos elb*sz valamit? Vitatkozzunk :). Kétségbe vonja valaki is, hogy PÉLDÁUL Te mit milyen óra és egyéb díjért csinálsz meg? Vitatkozzunk :) Szerinted mennyit ér meg, hogy szakember áll az asszony mellett, és vezeti le a szülést?

idézet:
Ezt írta ... Drummaster:

[/quote]
Milyen szakterületen dolgoznak?

#137 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 22:26

jah ezt én is akartam írni, de mindig kimaradt.

szép, hogy ott a nővér, és ő is keveset kap.
de őt se hívják be éjjel. picit kevesebbet tanul ahhoz, hogy odakerüljön, "picit" kevesebb a felelőssége...

#138 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 01. 21. 22:53

idézet:
Ezt írta WiZARD:
jah ezt én is akartam írni, de mindig kimaradt.

szép, hogy ott a nővér, és ő is keveset kap.
de őt se hívják be éjjel. picit kevesebbet tanul ahhoz, hogy odakerüljön, "picit" kevesebb a felelőssége...
[/quote]
szólj, ha már voltál nővér.
nem hívják be, mert még haza sem bírt menni az előző műszakból. (nem általános, de többször van, mint kéne)
ha most nézed a tv2-n a szülőszobát, láthatod, hogy a szülésznők, és nővérek dolgoznak, a doki zsebredugott kézzel sétál, majd a végefelé bekapcsolódik az eseményekbe.

#139 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 22:56

idézet:
Ezt írta joe39:

szólj, ha már voltál nővér.
nem hívják be, mert még haza sem bírt menni az előző műszakból. (nem általános, de többször van, mint kéne)
ha most nézed a tv2-n a szülőszobát, láthatod, hogy a szülésznők, és nővérek dolgoznak, a doki zsebredugott kézzel sétál, majd a végefelé bekapcsolódik az eseményekbe.
[/quote]

nem voltam, nem is leszek.
nem mondom, hogy semmit se tesz nővér, de ha bármi komplikáció vna nem tudom ki fog operálni a nővér vagy orvos, és ha bárkinek baja lesz nem is tudom kit szoktak meghurcolni nővért vagy orvost....

#140 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 23:53

idézet:
Ezt írta WiZARD:

és a sok irigy csóró ember is pont ugyanúgy csalná az adót ha tehetné, és megkérdezi mindennél, hogy lehet-e számla/áfa nélkül...
[/quote]
es a sok irigy csoro ember a mori bankrablast is megcsinalta volna, ha nem lenne gyava es lett volna gepfegyvere. es pusztan irigysegbol gondoljak ugy, hogy ezert bizony felelni kell. bizonyara az ugyved ezzel jon majd elo a targyalason.

Téma megosztása:

• (10 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.