HWSW Informatikai Kerekasztal: English topic - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (88 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

English topic Értékeld a témát: -----

#1721 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 04. 26. 13:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 04. 26. 09:38

Ez a másik oldal egy kicsivel még jobb. Kevesebb hangminta van, de ide nem engednek túl profikat, hanem csak átlagos, jellemző hangmintákat.

Elkezdtem a hallgatást az alabamamai kiejtéssel.
Előbb meghallgatom, utána a szöveggel együtt hallgatom meg. Aztán megint szöveg nélkül. Addig csinálom ezt felváltva, amíg rá nem jövök mit mond...De van hogy bizonyos részeket visszatekerek, hogy meghallgassam mi van annál a résznél a szövegbe.

Érthetetlen kifejezések, melyekre csak akkor jöttem rá miután előhívtam a feliratot:

when I get out of here.
Then she’ll open up the can and fix it right.
and it’s so soft in the middle and just so crispy

The characters from my school (uh) would wear cowboy boots to school, and the big cowboy hats, and they’d talk ’bout huntin’ all the time, and what they did, and how many deers they caught over the weekend.

Just like Chris, she had the cornbread, and she used to fuss at me about not eating enough.

coconut cake, coconut cream cake

But the first year I came home from college and I’d had all the vocal training, he looked at me
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#1722 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 04. 26. 14:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 04. 26. 14:36

Elkezdtem a hallgatást az alabamamai kiejtéssel.

Hányasat hallgatod azon belül? Alabamában már elég jellegzetes déli akcentus a jellemző, de az egyesbe belehallgatva elég szabályosan ejt mindent, még a kedvenc mergerem is alkalmazza, szóval királyos a csávó.

Egyébként nem ezt kéne tanulnod, nehogy rád ragadjon valami tájszólásos hülyeség. Pláne nem érdemes a durvább nyelvjárásokon gyakorlatozni. Érdemes előbb tisztázni, melyik fő szabvány angol vonalat választod amerikai vagy brit, erről már van egy blogbejegyzés tervezetem, melyiknek mi az előnye. Aztán ha választottál, következetesen annál kell maradni (szótárazásnál is figyelni), nehogy keverék legyen belőle. Azt kell gyakorolni, nem csak hallgatni, de vissza is mondani.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1723 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 04. 26. 19:19

Éppen ezért nem ilyenekkel kell küzdeni, hanem amit már leírtam. Itt koncentrálsz, meg minden bajod van, film/sorozat nézés közben meg szórakozol. És nem lehet valamit gyorsabban megtanulni, mint ha szórakozásból csinálod.
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#1724 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 04. 26. 20:32

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 04. 26. 15:27

Hányasat hallgatod azon belül? Alabamában már elég jellegzetes déli akcentus a jellemző, de az egyesbe belehallgatva elég szabályosan ejt mindent, még a kedvenc mergerem is alkalmazza, szóval királyos a csávó.

Egyébként nem ezt kéne tanulnod, nehogy rád ragadjon valami tájszólásos hülyeség. Pláne nem érdemes a durvább nyelvjárásokon gyakorlatozni. Érdemes előbb tisztázni, melyik fő szabvány angol vonalat választod amerikai vagy brit, erről már van egy blogbejegyzés tervezetem, melyiknek mi az előnye. Aztán ha választottál, következetesen annál kell maradni (szótárazásnál is figyelni), nehogy keverék legyen belőle. Azt kell gyakorolni, nem csak hallgatni, de vissza is mondani.

Hát az az igazság, hogy 8 hónapig voltam aktívan dél-angliai környezetben, elsősorban az ottani nyelvjárás ragadt rám. Ez leginkább az ottani kifejezésmód sajátosságaiban nyilvánul meg.

Egyébként a CNN-t sokkal jobban értem mint a BBC-t. A CNN-en szerintem valahogy szárazabb a kiejtés.

Az általad említett ááá-zós nyelvjárás igen szembetűnő az alabama / 3-as felvételen!

Szerkesztette: Dextrose 2012. 04. 26. 20:45 -kor

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#1725 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 04. 27. 08:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 04. 26. 21:32

Hát az az igazság, hogy 8 hónapig voltam aktívan dél-angliai környezetben, elsősorban az ottani nyelvjárás ragadt rám. Ez leginkább az ottani kifejezésmód sajátosságaiban nyilvánul meg.

Egyébként a CNN-t sokkal jobban értem mint a BBC-t. A CNN-en szerintem valahogy szárazabb a kiejtés.

A kifejezési mód sajátosságai alatt megint nem tudom mit értesz. Na, mindegy, ígértem egy előnyök-összefoglalót a két főbb, szabvány nyelvjárással kapcsolatban:
Spoiler

Külön kitérek még arra a divatszerű benyögésre, hogy a brit angol az eredeti és az amerikai az csak elkorcsosult tájszólás ahhoz képest. Ez talán az összes érv között a legnagyobb tévedés. Legjobban ezzel a nyelvtörténeti összefoglalóval lehet összefoglalni az eltérő fejlődést:
Spoiler

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 04. 26. 21:32

Az általad említett ááá-zós nyelvjárás igen szembetűnő az alabama / 3-as felvételen!

Alabama/1-esnél is szembetűnő. Igazából csak az utolsó néhány alabamai színes bőrű beszélő nem csinálja (ők kevés kivétellel déli nyelvjárást beszélnek), a többit nem kattintgatom végig, tuti több mint a fele úgyis csinálja, ha nem több. Ha meg ilyen Arizona (ACME-s prérifarkashon), Nevada, California, Oregon, Washington államok mappáiban hallgatsz bele, ott meg szinte mindenki úgy beszél.

Üzenet megtekintéseIdézet: JonesC - Dátum: 2012. 04. 26. 20:19

Éppen ezért nem ilyenekkel kell küzdeni, hanem amit már leírtam. Itt koncentrálsz, meg minden bajod van, film/sorozat nézés közben meg szórakozol. És nem lehet valamit gyorsabban megtanulni, mint ha szórakozásból csinálod.

Ez igaz, alapvetően egyetértek veled. Viszont ezt is meg lehet tanulni élvezni. Ezekben a nyelvészeti hanganyagokban sokkal többféle angolt hallani, meg a beszélők sokkal jobban mutatják a valós beszédüket, mert nem színészkednek, nem vágják a felvételt, nem próbálják el, nem veszik fel újra és újra.

Szerkesztette: Raynes 2012. 04. 27. 08:58 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1726 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 14. 13:42

Hol itt a HW?

:D

paranormal.hu

#1727 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 14. 14:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 14. 14:42

Hol itt a HW?

Válassz nyelvjárást. Pár hsz-szel feljebb adtam fel az "érdemes választani" résszel.

#1728 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 16. 19:18

Választottam.

Ezt:

Azt hiszem ez a legnehezebb. Nagyon durva. Te érted? Mintha nem is angolul beszélne. A szöveg hozzá:

http://web.ku.edu/~i...d/scotland3.htm

Ha ezt szóról szóra érti az ember, akkor mindent ért.

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 16. 19:21 -kor

paranormal.hu

#1729 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 05. 16. 19:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 16. 20:18

Azt hiszem ez a legnehezebb. Nagyon durva. Te érted? Mintha nem is angolul beszélne. A szöveg hozzá:

http://web.ku.edu/~i...d/scotland3.htm

Ha ezt szóról szóra érti az ember, akkor mindent ért.

Érteném én, de ez nem az a szöveg hozzá.
Make love not Wor.

#1730 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 16. 20:38

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 05. 16. 20:55

de az :)

amugy ilyen embedded lejátszót még nem láttam itt a fórumon

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 16. 20:39 -kor

paranormal.hu

#1731 Felhasználó inaktív   pitius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 16. 20:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 05. 16. 20:55

Pedig ez az a szöveg. 2. perctől olvasható/hallható, amit Dex linkelt transcript.

Ejj...volt főnököm dettó így beszélt. Kellett vagy 1 hét, mire ráállt a fülem a skót akcentusra.

#1732 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 16. 20:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 05. 16. 19:55

De ez a szöveg, kicsit tekerj bele. Szerintem nagyon szerethető, 1-2 hét alatt meg lehet szokni :)

#1733 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 05. 16. 21:10

Üzenet megtekintéseIdézet: pitius - Dátum: 2012. 05. 16. 21:39

Pedig ez az a szöveg. 2. perctől olvasható/hallható, amit Dex linkelt transcript.

Jó baszki, fene sem hallgatta 2 percig, bevezetés, utána még fél perc, az sehol nem szerepelt.
Make love not Wor.

#1734 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 16. 22:11

Üzenet megtekintéseIdézet: pitius - Dátum: 2012. 05. 16. 21:39

Ejj...volt főnököm dettó így beszélt. Kellett vagy 1 hét, mire ráállt a fülem a skót akcentusra.

Hát igen, a legtöbb kötőszót és segédigét totál benyeli, igazából nem is ejti ki.

Idézet

Believe me, many English speakers from England cannot understand the Glaswegian accent. I am not kidding when I have seen it subtitled on television news programmes. Similar problems can arise with the Newcastle (geordie) accent, although being a southern English speaker living in Yorkshire, I don't have many problems understanding northern English accents, unlike a lot of southerners do.

The main problem with understanding the Glaswegian accent is the way the vowels are spoken. They are very short and different to standard English, e.g. 'i' is often pronounced 'a', so 'drink' would sound more like 'drank' (with a very short 'a'). Similarly, to quote the famous Glaswegian detective Taggart, "murder" is not pronounced "me:®d.." more like "m^rd..", with a very short '^' and a rolling 'r'.

Cikk: http://www.helium.co...glasgow-dialect

Abba már bele se merek gondolni, milyen lehet az utcai szleng Glasgowban, mondjuk fiatal, huszonévesek között...

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 16. 22:33 -kor

paranormal.hu

#1735 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 16. 23:05

az utolsó mondatomhoz kapcsolódóan gondolok itt pl skót vagy akár wales-i vagy ír jovevenyszavakbol atkonvertalt szlengszavakra és egyéb remsegekre.

paranormal.hu

#1736 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 17. 07:22

Magyarországon is egy csomó magyar (vagy hasonló) szöveget feliratoznak.
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#1737 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 17. 08:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 16. 20:18

Választottam.

Ezt:

Először is alapvetően ezzel a szöveggel kezdi, referenciaszöveg gyanánt. Referenciaszöveg azért kell, mert könnyebbé teszi az összehasonlítást más dialektusokkal.

Nem nagyon értem, hogy ez a választás poén akart-e lenni részedről. Ennél a tájszólásnál még a következetes Hunglish is sokkal jobb.
Spoiler

Nem írtam, de szabvány nyelvjárásra gondoltam: kizárólag szabvány brit vagy szabvány amerikai között lehet választania teufószakértőségednek.
Spoiler

Illetve egy javaslat: át kéne költözni ebbe a topikba vagy új topikot kéne nyitni, vagy utolsó sorban valamelyik nyelvész oldalon folytatni, mert ez itt nem magyar nyelvű kiejtési fejtegetésekre van. Kevés normális téma maradt ezen a nyomorult fórumon, kár lenne szétcseszni.

#1738 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 17. 09:30

Glasgowi nyelvjárással kapcsolatban:

1, Az angol anyanyelvűek szerinted mennyire értik meg őket?
2, Nekik nem gáz, hogy nehezen érteni a beszédjüket?

És akkor most a választással kapcsolatban:

Szerintem maradjunk a britnél, bár a CNN-t könnyebben megértem mint a BBC-t.
De ha a jövőben pénzkeresés céljából külfödre kellene mennem, nagyobb esélyt látok Angliára, mint Amerikára. Eletemben a legjobb beszélő akinek minden szavát le tudtam írni, az apa volt annál a családnál, akiknél kinn voltam Chichesterben.

Az az ember alapból angol tanár volt (de programozóként dolgozott), de belga származású, rendesen ittam a szavait, olyan egyszerűen ejtette ki őket, mégsem csúnyán. Ráadásul egy nagyon kicsit dadogott is, így a szótagokat ismételte, hatalmas előny a megértőnek :D

Azt a kék blogot te írod?
Továbbá: érdemes volt-e beiratkoznom anglisztika szakra? szeptemberbe mennék. Ha felvesznek. (csak gondoltam hátha hasznos dolog lenne foglalkozni vmivel. Már ugy értem valami kézzelfogható, meghatározott szakmával)

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 17. 09:36 -kor

paranormal.hu

#1739 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 17. 11:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 17. 10:30

Glasgowi nyelvjárással kapcsolatban:

1, Az angol anyanyelvűek szerinted mennyire értik meg őket?
2, Nekik nem gáz, hogy nehezen érteni a beszédjüket?

És akkor most a választással kapcsolatban:

Szerintem maradjunk a britnél, bár a CNN-t könnyebben megértem mint a BBC-t.
De ha a jövőben pénzkeresés céljából külfödre kellene mennem, nagyobb esélyt látok Angliára, mint Amerikára. Eletemben a legjobb beszélő akinek minden szavát le tudtam írni, az apa volt annál a családnál, akiknél kinn voltam Chichesterben.

Az az ember alapból angol tanár volt (de programozóként dolgozott), de belga származású, rendesen ittam a szavait, olyan egyszerűen ejtette ki őket, mégsem csúnyán. Ráadásul egy nagyon kicsit dadogott is, így a szótagokat ismételte, hatalmas előny a megértőnek :D

Azt a kék blogot te írod?
Továbbá: érdemes volt-e beiratkoznom anglisztika szakra? szeptemberbe mennék. Ha felvesznek. (csak gondoltam hátha hasznos dolog lenne foglalkozni vmivel. Már ugy értem valami kézzelfogható, meghatározott szakmával)

Nehezen értik meg őket az angol anyanyelvűek is, akik annyiból azért könnyebb helyzetben vannak nálunk, hogy ők jobban tudnak "kikövetkeztetni".
Gáz nekik is, hogy nem érteni őket, a legtöbb glazgói biztosan tud rendesen is angolul beszélni. Sőt szerintem már ott is szabvány közelien beszélnek, hiszen a tv-ből, rádióból, stb. azt hallják, normálisabb iskolában is azt tanulják a gyerekek. Mára már csak nagyon idős emberek beszélnek ilyen erős tájszólással, vagy azok, akik játsszák az agyukat, ha épp felveszik őket, büszkélkedni akarnak, hogy ők ilyen egzotikusat is tudnak. Fiatalabbak között már pláne rég nem szokás, tévén, videójátékokon nőttek fel.

Oké, legyen a brit. Majd adom is fel hozzá az első házit a másik topikban. A kék blogot nem én írom, de én is tőle tanultam/lok még mindig alapvetően.
Spoiler

Angol nyelvi szak végül is elmegy, de ott sem fogsz rendesen megtanulni angolul meg kicsit büfészak az is. Ott is csak az angolRÓL tanítanak és nem magát az angolT. Mondjuk ott tanulhatsz egy csomó tudományos összefüggést (főleg miérteket), persze egy-két helyen elég korszerűtlen anyagot is tanítanak, ahogy jegyzetekből, tankönyvekből, netes anyagaiból lejön. Ha felvesznek, akkor a brit duplán jó választás, olyan helyeken nem is fogadnak el mást.

#1740 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 17. 12:27

A másik topik felszentelve. Annyi időd van rá, amennyit akarsz, de azért ne fél év legyen, reálisan két naptól két hétig terjedő időre saccolom.

Szerkesztette: Raynes 2012. 05. 17. 12:27 -kor

Téma megosztása:

• (88 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó