HWSW Informatikai Kerekasztal: English topic - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (88 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 86
  • 87
  • 88
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

English topic Értékeld a témát: -----

#1741 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 05. 19. 10:08

Közben lett egy észrevételem, amit meg kell osztanom.

Gyakran van, hogy amikor hallok külföldi zenéket, magamban megpróbálom leírni, mit mondanak benne. Az amerikai rap zenéknél sokszor zavar hogy nem értem tökéletesen amit mond.

De rájöttem, hogy nagyok az elvárásaim, hiszen hogyan is érthetném, ha a magyar rap zenéket se értem tökéletesen? Csak mert miközben tegnap jöttünk hazafelé egy szórakozohelyről, a kocsiban ilyenhez hasonlo zenék mentek:

És ennek pl csak a felét értem. A szavakat ugyebár csavarja, gyors, és érthetetlen sok helyen. Számomra ennek csak az 50%-a érthető.

Most nézzünk meg egy külföldit:

Ennél már csak a 20%-értem, de ennek oka valószínűleg a még nem megfelelően kifejlődött megértés-módszertan ÉS a szegényes szleng-szókincs tudás. Mert ha megnézzük a lyrics-et, láthatjuk, hogy a következő szavak ugy hangzanak el, hogy még kikövetkeztetni is nehéz, mit mondhatott:

wizzord
sizzurp
contizzest
teneam
beanean
flinnur

Ezeket tényleg kihallja egy anyanyelvű angol?

Aztán:

Idézet

Body tap tippers
Blow pop lickers
Booty in my face with the wide load sticker
Moonshine sippers
Money go-getters

Ezek olyan szavak, amiknek a jelentését egyenként akár fél oldalban is lehetne elemezni. Mert pl money go-getters az valószínűleg "pénzvirítót" jelent, de olyan ritka, hogy az ember nem hallja ki a szövegből. Meg sok minden mást se. De a magyarból se, és pont ez a lényeg, hogy itt már nem a nyelvtudás ami számít, hanem a gyors észjárás, a gyors logika és a nagyfokú következetesség.

Érdemes végighallgatni ezt a számot a szövegével, a hangot követve a szöveggel! Nagy tanulság az is, hogy sokszor az egyszerű szavakat egyáltalán nem hallani ki. Már akinek. Mert aki ebből mindent ért anélkül, hogy elolvasná, azelőtt meghajolok :)

http://www.sweetslyr...%20%27Head.html

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 19. 10:20 -kor

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#1742 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 19. 10:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 19. 11:08

Ezeket tényleg kihallja egy anyanyelvű angol?

Ők sem hallják ki mind. Idősebbek valószínűleg nem, de még fiatalabbak között is biztosan akad, akiknek nem szokott a füle ilyenhez. Ilyet kár is megtanulnod, esetleg mókából lehet ilyenekkel perverzkedni. Nem a "gyors észjárás, a gyors logika és a nagyfokú következetesség" számít, hanem megszokta-e a befogadó ezt a fajta zenét.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1743 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 19. 10:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 19. 10:08

Rapmuzsikaszó...

szvsz nem sokat vesztesz azzal, hogy nem érted a szöveget :) Főleg, hogy a két belinkeltnek nem is sok értelme van mondanivalója meg annál is kevesebb. (Nem tudom a pontos besorolását, de legyen mondjuk gizda-mutogatós hiphop).

Én mondjuk amit hallok sem értem. Ezt a fajta szlenget (ezt szlengnek hívják?) egyszerűen nem ismerem így szinte esélyem sincs felfogni.

Szerkesztette: Capri 2012. 05. 19. 10:45 -kor

#1744 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 19. 12:07

Ez nem szleng, ez halandzsa :D
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#1745 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 20. 10:53

Emlékeztek még matiszpapára? :D Na ő pl magyarul beszélt, de feliratozni kellett, mert nem lehetett érteni. Szóval simán lehet úgy beszélni bármilyen nyelven, hogy a saját nyelvűek sem értik. Miittuto ú tutta á.

Bár most megnéztem és értettem. :D

+ vannak magyar rappek, hip-hop zenék is, amikben olyan a szöveg, hogy lehetetlen lefordítani angolra de mi rendesen "értjük", kihalljuk a szöveget. Bár ez lehet inkább csak a facsart fogalmazás miatt és az érdekesebb és furamódon használt szövegek miatt van. Szóval így lehet ez az angol rappel is, hogy a többség lehet érti. :think:

Szerkesztette: des 2012. 05. 20. 11:03 -kor

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#1746 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 20. 11:54

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2012. 05. 20. 10:53

Emlékeztek még matiszpapára? :D

Ő mondjuk pont beszédhibás volt szvsz :)

Téma megosztása:

• (88 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 86
  • 87
  • 88
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó