HWSW Informatikai Kerekasztal: Gitár topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gitár topik Értékeld a témát: -----

#1541 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 20. 11:35

Ezt most olvasom:

Idézet: gagyimami - Dátum: 2010. jan. 19., kedd - 12:03

...Totálisan kezdő, első gitár lenne....

Tehát még nem is fogott gitárt a kezébe? Akkor gyakorlatilag teljesen mindegy, milyen kezes, az elején úgyis teljesen suta lesz, meg fog tudni tanulni jobbkezes gitáron is.

Én jobbkezes, tehát "normál" gitárt vennék, hacsak a delikvens nem totálisan balkezes, azaz mondjuk jobbal a fogát nem tudja megmosni, vagy egy kulcsot nem tud bedugni a helyére.

Szerkesztette: Satriani 2010. 01. 20. 11:36 -kor

#1542 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 11:53

Az, hogy milyen kezes, nincs összefüggésben, hogy milyen kezes gitár kell majd neki. A legtöbb ember jobbkezes és jobbkezes gitár kell nekik. De vagyunk jó néhányan (szerény személyemet is ide sorolva), akik jobbkezes létükre balkezesek gitáron, és fordított helyzetben lévő gitárosokat is ismerek dögivel, ők minden másban balkezesek, de gitáron jobbkezesek.

Előtte próbáltass ki vele pár perc erejéig egy akármilyen gitárt, vegye kézbe, nézd meg, hogy melyik kézen kényelmes neki (próbáljon egy húrt lefogni és megpengetni). Fontos melyik kezébe veszi fel először magától. Ne te add a kezébe, ne befolyásold. Hagyd, hogy ő vegye fel. Ha ezt nem próbáljátok ki, bebukhatjátok a gitárvásárt. Nem árt rá odafigyelni.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1543 Felhasználó inaktív   gagyimami 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 20. 11:59

Idézet: Satriani - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 11:35

Ezt most olvasom:

Tehát még nem is fogott gitárt a kezébe? Akkor gyakorlatilag teljesen mindegy, milyen kezes, az elején úgyis teljesen suta lesz, meg fog tudni tanulni jobbkezes gitáron is.

Én jobbkezes, tehát "normál" gitárt vennék, hacsak a delikvens nem totálisan balkezes, azaz mondjuk jobbal a fogát nem tudja megmosni, vagy egy kulcsot nem tud bedugni a helyére.

Igen, még nem fogott gitárt a kezébe...kivéve azokat amire a nyálát csurgatta a boltokban :)

Ok, akkor az eldőlt hogy jobbkezest veszek, mert hát a példakép is úgy játszik. A jobb keze nem annyira suta, csak lusta használni, ahogy így az évek folyamán megfigyeltem nála. No, majd most akkor használnia kell :)

Köszönöm ezt a harmony centralt is, elolvastam a véleményeket. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy egykutya  az Epiphone-nal. Mindkét gitárnak a felépítését húzták le, viszont a hangja meg általában mindkettőnek jó. De gondolom az ilyen kopó alkatrészeket előbb-utóbb úgyis le fogja cserélni.

Köszönöm a válaszaid! Sokat segítettél! Ha még esetleg van valamilyen tanácsod, vagy eszedbe jut valami, nagyon örülnék neki!

#1544 Felhasználó inaktív   gagyimami 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 12:03

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 11:53

Az, hogy milyen kezes, nincs összefüggésben, hogy milyen kezes gitár kell majd neki. A legtöbb ember jobbkezes és jobbkezes gitár kell nekik. De vagyunk jó néhányan (szerény személyemet is ide sorolva), akik jobbkezes létükre balkezesek gitáron, és fordított helyzetben lévő gitárosokat is ismerek dögivel, ők minden másban balkezesek, de gitáron jobbkezesek.

Előtte próbáltass ki vele pár perc erejéig egy akármilyen gitárt, vegye kézbe, nézd meg, hogy melyik kézen kényelmes neki (próbáljon egy húrt lefogni és megpengetni). Fontos melyik kezébe veszi fel először magától. Ne te add a kezébe, ne befolyásold. Hagyd, hogy ő vegye fel. Ha ezt nem próbáljátok ki, bebukhatjátok a gitárvásárt. Nem árt rá odafigyelni.

Köszi! Meglepi lesz teljesen, szóval most nem tudok vele elmenni a boltokba. De már láttam, ahogy a bolt faláról levette és megfogta a kezében, és az olyan volt mint a képen Jimmy Page...csak nekem már ott kezdődtek a problémáim, hogy melyik kezet kell nézni a gitáron, hogy tudjam hogy az milyen kezes :) de erre menet közben már rájöttem :) Mondjuk ahányszor eddig levett egy gitárt a falról, sosem balkezest fogott meg...vagy épp nem volt a boltban balkezes...

#1545 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 12:19

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 11:53

...Ha ezt nem próbáljátok ki, bebukhatjátok a gitárvásárt. ...

Én nem fogalmaznék ilyen sarkosan. Legfeljebb annyi történik, hogy picit talán tovább tart megtanulni gitározni, de még ebben sem vagyok biztos. Nem neked írom, te nyilván tudod: a gitárban az a szép és egyszerre gonosz dolog, hogy mindkét kezed muszáj használni, és nem csak oda kell tenni, hanem nagyon finom mozdulatokat kell begyakorolni. Meggyőződésem, hogy a szűz kéz mindkét gitárt megszokja, csak gyakorlás kell hozzá. Magamról is tudom, gimnáziumban sokat bohóckodtam gitárostársam balkezes(re húrozott) gitárján, gyakorlással simán ment volna azon is a játék. Mint ahogy a balkezes srác is tudott játszani fordított gitáron. Sőt, ami döbbenet volt, jobbkezes gitárt megfogta balkezesként (magyarul alul volt a vastag húr), és úgy is ment neki. Summa summarum: gyakorlás kérdése.

#1546 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 12:21

Idézet: gagyimami - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 12:03

...De már láttam, ahogy a bolt faláról levette és megfogta a kezében, és az olyan volt mint a képen Jimmy Page...

Ahogy már írtam, az egy jobbkezes gitár, jobbkezes tartásban. :up:

#1547 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 12:29

Idézet: gagyimami - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 12:03

ahogy a bolt faláról levette és megfogta a kezében, és az olyan volt mint a képen Jimmy Page...

A próbánál nem számít milyen kezes a gitár. Az a fontos, hogy melyik kezével kényelmesebb neki lefogni. Ha bal kezével fog le és ennél fogva a jobb kezével penget (mint a gitárosok ~90%-a), akkor jobbkezes. Különben fordítva.
Ha úgy vette a kezébe (főleg többször), mint Jimmy bá a képen, akkor vedd úgy, hogy kellően letesztelted a kérdést és nyugodtan vehetsz neki jobbkezest. Azaz normált. A legtöbb boltban nincs, vagy alig van balkezes gitár.

Szatyoriáni: látom mindenben egyetértünk  :Đ  A kényszerített jobbkezességnek csak egy előnye van: használhatja, kipróbálhatja más gitárját. A tanárok zöme nem szokott olyan alapon kényszerszoktatni, hogy úgyis mindkét kéz suta. Van végül is igazság benne, hogy részben szoktatás kérdése is, de vannak esetek, amikor annyira egyértelmű az idegrendszer "másik kezessége", hogy olyan kényelmetlen másik kézzel játszani, mintha a lábujjaddal kéne a füled tövét vakargatni.

Persze egy szinten, mondjuk 10+ évnyi gitározás után meg lehet szokni, hogy másik kezesen is menne. Már nekem is menne, csak gyenge a pengetős kezem és nehezebben szorítja oda a húrt, meg 2 ujj még nem tud olyan távolra fogni. De az idegrendszer már bírná koordinálni és a tanultakat megfordítani. Azzal viszont végképp nem értek egyet, hogy fejjel lefelé játsszon valaki, semmit nem ér. Áthúrozni sem nagyon ajánlott, már akusztikus gitárt sem (máshogy vannak kiképezve a hangerősítő regiszterek, a húrtartók, a húrok vastagságának hagyott vájatok, ellentétes a bundlejtés, az esetleges G-húr módosítója), elektromosnál meg már végképp baromi cinkes. Ez a kérdés csak a jobbkezeseknek egyértelmű, mert nem róluk van szó  :Đ

Szerkesztette: N0zer0 2010. 01. 20. 12:41 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1548 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 12:39

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 12:29

Szatyoriáni: látom mindenben egyetértünk  :Đ 

Nem akarom magam ismételni, mások a tapasztalataink.

Azért egy próbát teszek. ;) Csak gondolj bele, melyik kéz végzi a nehezebb munkát: a nyakat fogó, nem pedig a pengető kéz. Az esetek túlnyomó részében a jobb kezesek a bénábbik kezükkel, azaz a ballal szokják meg, tanulják meg a finomabb, gyorsabb mozdulatokat, tehát a nehezebb úton haladnak. Elsőre én is úgy fogtam meg a gitárt, mint ahogy vélhetően te: jobbal a nyakat, ballal a pengetőt. Aztán szóltak, hogy öcsi, fordítva, és le volt tudva a kérdés.

Tudod, mit tudtam az elején ballal? Semmit. :D Jobb kézzel rakosgattam az ujjaimat a megfelelő helyre... Órákig nyúztam egy e-moll/a-moll "akkordmenetet", aminél könnyebbet kitalálni nem lehet, aztán megszoktam, nem volt dráma, hogy előtte bal kezemmel a fülemet nem tudtam kitörölni. :Đ

#1549 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 12:43

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 12:29

...Áthúrozni sem nagyon ajánlott, már akusztikus gitárnál sem (máshogy vannak kiképezve a hangerősítő regiszterek, a húrtartók, a húrok vastagságának hagyott vájatok, ellentétes a bundlejtés, az esetleges G-húr módosítója), elektromosnál meg már végképp baromi cinkes...

Megint egyetértünk. :Đ Az akusztikusnál valóban necces a fordított húrozás, Viszont elektromosnál csak a nyakon lévő húrvezetőt kell kicserélni, a többi beállítást egy imbusszal el lehet intézni.

Persze egy balkezesnek sokkal jobb eleve balkezes gitárt venni, mint egy jobbkezest áthúrozni: azon legalább nem kell bütykölni, és kényelmes helyen lesznek a potméterek.

#1550 Felhasználó inaktív   gagyimami 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 12:50

Idézet: Satriani - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 12:43

Viszont elektromosnál csak a nyakon lévő húrvezetőt kell kicserélni, a többi beállítást egy imbusszal el lehet intézni.

Ejj, majd 2-3 év múlva a párom is itt fog Veletek potolni, meg bundozni...(csak tudnám miről van szó  :think: ) De akkor most meggyőztetek hogy jobbkezes lesz, és ezt köszönöm. Már csak a típust kell majd kitalálnom, de az valószínűleg az lesz amit be tudnak szerezni :)

#1551 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 12:56

Idézet: Satriani - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 12:39

Csak gondolj bele, melyik kéz végzi a nehezebb munkát: a nyakat fogó, nem pedig a pengető kéz. Az esetek túlnyomó részében a jobb kezesek a bénábbik kezükkel, azaz a ballal szokják meg, tanulják meg a finomabb, gyorsabb mozdulatokat, tehát a nehezebb úton haladnak. Elsőre én is úgy fogtam meg a gitárt, mint ahogy vélhetően te: jobbal a nyakat, ballal a pengetőt. Aztán szóltak, hogy öcsi, fordítva, és le volt tudva a kérdés.

Ezt nem is gondoltam rólad, hogy balkezes sorstárs vagy, csak át lettél szoktatva  :D  Én maradtam a megérzésnél. Tanár csak annyit tett, hogy meggyőződött, nem vagyok-e álbalkezes, vagy nem valami hypre-ról van-e szó. De miután mindkét lehetőséget lemérte, egyértelmű volt neki a különbség és lapoztunk. Ennél fogva jó gyorsan haladtam a tanulásban, már egy hét alatt többféle skálát és akkordot tanultam meg tabról (jó extrém nehéz barré-s nem volt közöttük, meg nem értettem akkoriban mit játszok, csak bemagoltam a tabot 1:1). Viszonylagosan korrekten (mármint kezdőhöz mérten korrekten, csörgésmentesen) tudtam lefogni a dolgokat már a legelején. A jobb kéz erősebb és ügyesebb, azért boldogul jobban. Elvileg. Gyakorlatilag sok jobbkezes ember egyszerűen mégse tud balkezesként gitározni, annyira sz@r érzés nekik, hogy "amarra áll" minden, hiába jutnak a nehezebb feladatok az erősebb kézre.

Szerkesztette: N0zer0 2010. 01. 20. 12:58 -kor

#1552 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 13:08

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 12:56

...annyira sz@r érzés nekik, hogy "amarra áll" minden...

Látod, ez viszont színtiszta pszichológia. ;) Engem is zavart egy ideig az uszodában, hogy vizes leszek. :D

Ez tényleg csak megszokás kérdése.

#1553 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 13:11

Idézet: gagyimami - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 12:50

...Már csak a típust kell majd kitalálnom, de az valószínűleg az lesz amit be tudnak szerezni :)

Mindent be tudnak szerezni, abban nem lesz hiba. ;) Egyet még hadd javasoljak: olcsó húsnak itt jellemzően tényleg híg a leve... Nem tudom, mennyit szánsz a dologra, de ilyen (újonnan) 30-40 ezer Ft-os gitároktól ne várj sokat. Inkább vegyél egy használt, de bizonyított Epiphone-t, mint valamit, amit az eladó nagyon eladna végre...

Legalább a gitár nyaka legyen pontos, szerintem ez a legfontosabb. Olcsó gitárban is ki lehet ilyet fogni, csak le kell ellenőrizni. Az elektronika könnyebben cserélhető, és először úgysem az lesz a fontos, hogy szép hangja legyen a gitárnak.

Szerkesztette: Satriani 2010. 01. 20. 13:12 -kor

#1554 Felhasználó inaktív   gagyimami 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 13:42

Idézet: Satriani - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 13:11

Legalább a gitár nyaka legyen pontos, szerintem ez a legfontosabb. Olcsó gitárban is ki lehet ilyet fogni, csak le kell ellenőrizni.

Ne haragudj, de erről tudnál valamit még írni? Épp most is gitárokat nézegetek, és most tűnt fel, hogy van olyan hogy ragasztott és csavarozott nyak. Azt hittem hogy ez nem olyan túl fontos.
Hogy tudom leellenőrizni, hogy jó-e? Mire figyeljek?
(Árban 50 körül szeretném, az se baj ha egy kicsit több.)
Most akkor egy láma kérdéssel tetézném még az idegrendszered: Ez ugye szól erősítő nélkül is?  :blink: (mert egyelőre panelpatkányként tengetjük életünket)

#1555 Felhasználó inaktív   Tiga 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 13:47

Erősítő nlékül ugyan úgy szól, mint egy klasszikus gitár. Illetve még annyira sem, de hallani azért hallod a húrok cincogását :-)

Ja és még a nyak témához. Olyan is van, hogy egybenyakú a testtel :-) Egy fából faradták ki.

Szerkesztette: Tiga 2010. 01. 20. 13:47 -kor

#1556 Felhasználó inaktív   gagyimami 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 13:50

Idézet: Tiga - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 13:47

Ja és még a nyak témához. Olyan is van, hogy egybenyakú a testtel :-) Egy fából faradták ki.

Szuper!  :omg:

Annak viszont nagyon örülök, hogy szól erősítő nélkül is!  :up:

Szerkesztette: gagyimami 2010. 01. 20. 13:52 -kor

#1557 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 14:22

Idézet: gagyimami - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 13:42

Hogy tudom leellenőrizni, hogy jó-e? Mire figyeljek?
...
Ez ugye szól erősítő nélkül is?  :blink: (mert egyelőre panelpatkányként tengetjük életünket)

Hű, ehhez valóban kell némi rutin. tulajdonképpen azt kellene leellenőrizni, hogy a gitár pontosra hangolható-e. A legegyszerűbb, de nem perdöntő vizsgálat: megnézed, pontos-e az oktáv: lefogsz húronként egy üveghangot a 12. bundnál, majd megnézed, hogy a normál módon lefogott hang ehhez képest pontos-e. Hasonlóképp leellenőrzöd a többi üveghangot is.

Adódik a kérdés: mi a lóf.sz az az üveghang? :) Úgy képzed, hogy nem nyomod le a húrt a nyakra, csak az ujjbegyed érinted a húrhoz, és úgy pengeted meg a húrt. Egy perc környékétől nézd meg ezt: http://www.youtube.c...h?v=kAP0je2gwSQ

Az üveghangok azért jók ilyen feladatra, mert nem függnek a bundozástól és a nyaktól, hanem simán a húrok felező, harmadoló, negyedelő (stb) pontjainál képezhetők. Pl. az A húron (második legvastagabb húr) a 12. bundnál A hangot, az 5. bundnál szintén A hangot fogsz hallani, csak épp egy oktávval magasabban. Ezek pontos hangok. Meg kell keresni a gitár nyakán a hasonló hangokat, és összehasonlítani az üveghangokkal.

Ne haragudj, nem tudom egyszerűbben leírni...

A másik, talán egyszerűbb módszer: kérsz egy hangológépet (minden boltban van ilyen, ahol nincs, vagy nem adnak, köszönj el udvariasan), és megkéred az eladót, hogy mind a hat húrt hangoljátok be, majd leülsz a hangológéppel, és mind a hat húr első 15-17 bundján leellenőrzöd, pontosak-e a lefogott hangok. Ezt a hangológépen fogod látni, nem is kell semmit hallani. Ha behangolt üres húrnál 1-1 hang pontatlan, az olcsó gitárnál benne van a pakliban, de ne vegyél meg olyan gitárt, ahol mondjuk az első 5 bund bármelyike több húrnál is hamis. Ezen sajnos csak nyakcsere vagy fogólap-csere tud segíteni, akkor meg már jobb egy eleve pontos hangszert venni.

----------------

Erősítés: kb. 10 rongyért lehet kapni kétcsatornás, 10-15 wattos gyakorlóerősítőket, ezek panelban is használhatók. ;) Gyakorolni tökéletesen megfelel, pl. Öcsémnek vettem egy ilyet tavaly, kölcsönadtam neki az egyik hangszert, azóta örömmel használja, és nyomja vele a Metallicákat, ahogy kell.

#1558 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 14:24

Idézet: gagyimami - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 13:50

Annak viszont nagyon örülök, hogy szól erősítő nélkül is!  :up:

Az csak cincogás lesz... Prüntyögni az is elég, de a valódi elektromos élményhez kell az erősített, torzított gitárhang. Ha máshogy nem, PC-n keresztül hangosítsátok ki a hangszert. Erre vannak praktikák a topikban leírva, meg fogod találni.

#1559 Felhasználó inaktív   gagyimami 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 14:49

Idézet: Satriani - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 14:22

mi a lóf.sz az az üveghang? :)

Ne haragudj, nem tudom egyszerűbben leírni...

öööö...Te gondolatolvasó vagy?  :Đ

Köszönöm ezt a leírást, még egy párszor el kell olvasnom ahhoz, hogy felfogjam, de remélem menni fog.
A hangológépes megoldás jobban tetszik, a boltban ahová mennék mindig rendesek voltak, szerintem most is azok lesznek.

Erősítéshez meg kezdetben szerintem a számítógépes dolog lesz megoldva. Anyagilag egy ilyen vásárral lenullázom magam egy időre, majd lehet karácsonyra kapja meg a többi felszerelést :)

Köszönöm a felhomályosításod!  :respect:

#1560 Felhasználó inaktív   Gerys 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 24. 15:06

Idézet: Satriani - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 13:11

Nem tudom, mennyit szánsz a dologra, de ilyen (újonnan) 30-40 ezer Ft-os gitároktól ne várj sokat.

Hali még elég új vagyok itt, mondjuk 5 perce regisztráltam :) 
A lényeg h nem minden 30-40 ezer Ft körüli gitár rossz. Nekem is a Samick Av1- esem újonnan 40-45 körül van én használtan 33-ért vettem ,de csak jót tudok róla mondani :)  A nyaka nagyon kényelmes, az előző gitáromról-márkát nem is mondok, mert szerintem senki nem ismeri- ez már nem mondható el igazán. 1-2 óra játék után már nagyon fájtak az ujjaim, meg a csuklóm is eléggé kiállt, bár ez betudható annak is, hogy még nem voltam hozzászokva. A hangja is nagyon szép, mind tisztán, mind pedig torzítva :)  Szóval csak jót kell kifogni, persze ez tényleg az alsó kategória, de nem mindenki engedheti meg magának még a közép kategóriát sem,főleg ha nincs önálló keresete! :)

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.