Idézet: gagyimami - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 13:42
Hogy tudom leellenőrizni, hogy jó-e? Mire figyeljek?
...
Ez ugye szól erősítő nélkül is?

(mert egyelőre panelpatkányként tengetjük életünket)
Hű, ehhez valóban kell némi rutin. tulajdonképpen azt kellene leellenőrizni, hogy a gitár pontosra hangolható-e. A legegyszerűbb, de nem perdöntő vizsgálat: megnézed, pontos-e az oktáv: lefogsz húronként egy üveghangot a 12. bundnál, majd megnézed, hogy a normál módon lefogott hang ehhez képest pontos-e. Hasonlóképp leellenőrzöd a többi üveghangot is.
Adódik a kérdés: mi a lóf.sz az az üveghang?

Úgy képzed, hogy nem nyomod le a húrt a nyakra, csak az ujjbegyed érinted a húrhoz, és úgy pengeted meg a húrt. Egy perc környékétől nézd meg ezt:
http://www.youtube.c...h?v=kAP0je2gwSQ
Az üveghangok azért jók ilyen feladatra, mert nem függnek a bundozástól és a nyaktól, hanem simán a húrok felező, harmadoló, negyedelő (stb) pontjainál képezhetők. Pl. az A húron (második legvastagabb húr) a 12. bundnál A hangot, az 5. bundnál szintén A hangot fogsz hallani, csak épp egy oktávval magasabban. Ezek pontos hangok. Meg kell keresni a gitár nyakán a hasonló hangokat, és összehasonlítani az üveghangokkal.
Ne haragudj, nem tudom egyszerűbben leírni...
A másik, talán egyszerűbb módszer: kérsz egy hangológépet (minden boltban van ilyen, ahol nincs, vagy nem adnak, köszönj el udvariasan), és megkéred az eladót, hogy mind a hat húrt hangoljátok be, majd leülsz a hangológéppel, és mind a hat húr első 15-17 bundján leellenőrzöd, pontosak-e a lefogott hangok. Ezt a hangológépen fogod látni, nem is kell semmit hallani. Ha behangolt üres húrnál 1-1 hang pontatlan, az olcsó gitárnál benne van a pakliban, de ne vegyél meg olyan gitárt, ahol mondjuk az első 5 bund bármelyike több húrnál is hamis. Ezen sajnos csak nyakcsere vagy fogólap-csere tud segíteni, akkor meg már jobb egy eleve pontos hangszert venni.
----------------
Erősítés: kb. 10 rongyért lehet kapni kétcsatornás, 10-15 wattos gyakorlóerősítőket, ezek panelban is használhatók.

Gyakorolni tökéletesen megfelel, pl. Öcsémnek vettem egy ilyet tavaly, kölcsönadtam neki az egyik hangszert, azóta örömmel használja, és nyomja vele a Metallicákat, ahogy kell.