HWSW Informatikai Kerekasztal: Gitár topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gitár topik Értékeld a témát: -----

#1551 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 20. 12:56

Idézet: Satriani - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 12:39

Csak gondolj bele, melyik kéz végzi a nehezebb munkát: a nyakat fogó, nem pedig a pengető kéz. Az esetek túlnyomó részében a jobb kezesek a bénábbik kezükkel, azaz a ballal szokják meg, tanulják meg a finomabb, gyorsabb mozdulatokat, tehát a nehezebb úton haladnak. Elsőre én is úgy fogtam meg a gitárt, mint ahogy vélhetően te: jobbal a nyakat, ballal a pengetőt. Aztán szóltak, hogy öcsi, fordítva, és le volt tudva a kérdés.

Ezt nem is gondoltam rólad, hogy balkezes sorstárs vagy, csak át lettél szoktatva  :D  Én maradtam a megérzésnél. Tanár csak annyit tett, hogy meggyőződött, nem vagyok-e álbalkezes, vagy nem valami hypre-ról van-e szó. De miután mindkét lehetőséget lemérte, egyértelmű volt neki a különbség és lapoztunk. Ennél fogva jó gyorsan haladtam a tanulásban, már egy hét alatt többféle skálát és akkordot tanultam meg tabról (jó extrém nehéz barré-s nem volt közöttük, meg nem értettem akkoriban mit játszok, csak bemagoltam a tabot 1:1). Viszonylagosan korrekten (mármint kezdőhöz mérten korrekten, csörgésmentesen) tudtam lefogni a dolgokat már a legelején. A jobb kéz erősebb és ügyesebb, azért boldogul jobban. Elvileg. Gyakorlatilag sok jobbkezes ember egyszerűen mégse tud balkezesként gitározni, annyira sz@r érzés nekik, hogy "amarra áll" minden, hiába jutnak a nehezebb feladatok az erősebb kézre.

Szerkesztette: N0zer0 2010. 01. 20. 12:58 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1552 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 13:08

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 12:56

...annyira sz@r érzés nekik, hogy "amarra áll" minden...

Látod, ez viszont színtiszta pszichológia. ;) Engem is zavart egy ideig az uszodában, hogy vizes leszek. :D

Ez tényleg csak megszokás kérdése.

#1553 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 13:11

Idézet: gagyimami - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 12:50

...Már csak a típust kell majd kitalálnom, de az valószínűleg az lesz amit be tudnak szerezni :)

Mindent be tudnak szerezni, abban nem lesz hiba. ;) Egyet még hadd javasoljak: olcsó húsnak itt jellemzően tényleg híg a leve... Nem tudom, mennyit szánsz a dologra, de ilyen (újonnan) 30-40 ezer Ft-os gitároktól ne várj sokat. Inkább vegyél egy használt, de bizonyított Epiphone-t, mint valamit, amit az eladó nagyon eladna végre...

Legalább a gitár nyaka legyen pontos, szerintem ez a legfontosabb. Olcsó gitárban is ki lehet ilyet fogni, csak le kell ellenőrizni. Az elektronika könnyebben cserélhető, és először úgysem az lesz a fontos, hogy szép hangja legyen a gitárnak.

Szerkesztette: Satriani 2010. 01. 20. 13:12 -kor

#1554 Felhasználó inaktív   gagyimami 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 20. 13:42

Idézet: Satriani - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 13:11

Legalább a gitár nyaka legyen pontos, szerintem ez a legfontosabb. Olcsó gitárban is ki lehet ilyet fogni, csak le kell ellenőrizni.

Ne haragudj, de erről tudnál valamit még írni? Épp most is gitárokat nézegetek, és most tűnt fel, hogy van olyan hogy ragasztott és csavarozott nyak. Azt hittem hogy ez nem olyan túl fontos.
Hogy tudom leellenőrizni, hogy jó-e? Mire figyeljek?
(Árban 50 körül szeretném, az se baj ha egy kicsit több.)
Most akkor egy láma kérdéssel tetézném még az idegrendszered: Ez ugye szól erősítő nélkül is?  :blink: (mert egyelőre panelpatkányként tengetjük életünket)

#1555 Felhasználó inaktív   Tiga 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 13:47

Erősítő nlékül ugyan úgy szól, mint egy klasszikus gitár. Illetve még annyira sem, de hallani azért hallod a húrok cincogását :-)

Ja és még a nyak témához. Olyan is van, hogy egybenyakú a testtel :-) Egy fából faradták ki.

Szerkesztette: Tiga 2010. 01. 20. 13:47 -kor

#1556 Felhasználó inaktív   gagyimami 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 13:50

Idézet: Tiga - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 13:47

Ja és még a nyak témához. Olyan is van, hogy egybenyakú a testtel :-) Egy fából faradták ki.

Szuper!  :omg:

Annak viszont nagyon örülök, hogy szól erősítő nélkül is!  :up:

Szerkesztette: gagyimami 2010. 01. 20. 13:52 -kor

#1557 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 14:22

Idézet: gagyimami - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 13:42

Hogy tudom leellenőrizni, hogy jó-e? Mire figyeljek?
...
Ez ugye szól erősítő nélkül is?  :blink: (mert egyelőre panelpatkányként tengetjük életünket)

Hű, ehhez valóban kell némi rutin. tulajdonképpen azt kellene leellenőrizni, hogy a gitár pontosra hangolható-e. A legegyszerűbb, de nem perdöntő vizsgálat: megnézed, pontos-e az oktáv: lefogsz húronként egy üveghangot a 12. bundnál, majd megnézed, hogy a normál módon lefogott hang ehhez képest pontos-e. Hasonlóképp leellenőrzöd a többi üveghangot is.

Adódik a kérdés: mi a lóf.sz az az üveghang? :) Úgy képzed, hogy nem nyomod le a húrt a nyakra, csak az ujjbegyed érinted a húrhoz, és úgy pengeted meg a húrt. Egy perc környékétől nézd meg ezt: http://www.youtube.c...h?v=kAP0je2gwSQ

Az üveghangok azért jók ilyen feladatra, mert nem függnek a bundozástól és a nyaktól, hanem simán a húrok felező, harmadoló, negyedelő (stb) pontjainál képezhetők. Pl. az A húron (második legvastagabb húr) a 12. bundnál A hangot, az 5. bundnál szintén A hangot fogsz hallani, csak épp egy oktávval magasabban. Ezek pontos hangok. Meg kell keresni a gitár nyakán a hasonló hangokat, és összehasonlítani az üveghangokkal.

Ne haragudj, nem tudom egyszerűbben leírni...

A másik, talán egyszerűbb módszer: kérsz egy hangológépet (minden boltban van ilyen, ahol nincs, vagy nem adnak, köszönj el udvariasan), és megkéred az eladót, hogy mind a hat húrt hangoljátok be, majd leülsz a hangológéppel, és mind a hat húr első 15-17 bundján leellenőrzöd, pontosak-e a lefogott hangok. Ezt a hangológépen fogod látni, nem is kell semmit hallani. Ha behangolt üres húrnál 1-1 hang pontatlan, az olcsó gitárnál benne van a pakliban, de ne vegyél meg olyan gitárt, ahol mondjuk az első 5 bund bármelyike több húrnál is hamis. Ezen sajnos csak nyakcsere vagy fogólap-csere tud segíteni, akkor meg már jobb egy eleve pontos hangszert venni.

----------------

Erősítés: kb. 10 rongyért lehet kapni kétcsatornás, 10-15 wattos gyakorlóerősítőket, ezek panelban is használhatók. ;) Gyakorolni tökéletesen megfelel, pl. Öcsémnek vettem egy ilyet tavaly, kölcsönadtam neki az egyik hangszert, azóta örömmel használja, és nyomja vele a Metallicákat, ahogy kell.

#1558 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 14:24

Idézet: gagyimami - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 13:50

Annak viszont nagyon örülök, hogy szól erősítő nélkül is!  :up:

Az csak cincogás lesz... Prüntyögni az is elég, de a valódi elektromos élményhez kell az erősített, torzított gitárhang. Ha máshogy nem, PC-n keresztül hangosítsátok ki a hangszert. Erre vannak praktikák a topikban leírva, meg fogod találni.

#1559 Felhasználó inaktív   gagyimami 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 20. 14:49

Idézet: Satriani - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 14:22

mi a lóf.sz az az üveghang? :)

Ne haragudj, nem tudom egyszerűbben leírni...

öööö...Te gondolatolvasó vagy?  :Đ

Köszönöm ezt a leírást, még egy párszor el kell olvasnom ahhoz, hogy felfogjam, de remélem menni fog.
A hangológépes megoldás jobban tetszik, a boltban ahová mennék mindig rendesek voltak, szerintem most is azok lesznek.

Erősítéshez meg kezdetben szerintem a számítógépes dolog lesz megoldva. Anyagilag egy ilyen vásárral lenullázom magam egy időre, majd lehet karácsonyra kapja meg a többi felszerelést :)

Köszönöm a felhomályosításod!  :respect:

#1560 Felhasználó inaktív   Gerys 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 24. 15:06

Idézet: Satriani - Dátum: 2010. jan. 20., szerda - 13:11

Nem tudom, mennyit szánsz a dologra, de ilyen (újonnan) 30-40 ezer Ft-os gitároktól ne várj sokat.

Hali még elég új vagyok itt, mondjuk 5 perce regisztráltam :) 
A lényeg h nem minden 30-40 ezer Ft körüli gitár rossz. Nekem is a Samick Av1- esem újonnan 40-45 körül van én használtan 33-ért vettem ,de csak jót tudok róla mondani :)  A nyaka nagyon kényelmes, az előző gitáromról-márkát nem is mondok, mert szerintem senki nem ismeri- ez már nem mondható el igazán. 1-2 óra játék után már nagyon fájtak az ujjaim, meg a csuklóm is eléggé kiállt, bár ez betudható annak is, hogy még nem voltam hozzászokva. A hangja is nagyon szép, mind tisztán, mind pedig torzítva :)  Szóval csak jót kell kifogni, persze ez tényleg az alsó kategória, de nem mindenki engedheti meg magának még a közép kategóriát sem,főleg ha nincs önálló keresete! :)

#1561 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 24. 18:43

Hali!

Basszkombó témában kérnék tippeket, a szokásos "melyiket vegyem?" kérdéskörben. :D
Némi olvasgatás után három dobozra szűkítettem a jelöltek körét az 50-65e Ft-os árkategóriában (cél elsődlegesen lakásban használat, a szomszédok örömére):

- Gallien-Krueger Backline 110 (ez talán kicsit ágyúval verébre eset a papíron 70W-jával...)
- Hartke A35
- Kustom KBA 35 DFX

Vagy esetleg valami használt darab?

(Effektek meg ilyesmi nem érdekel, arra van egy kicsi Zoom cuccom.)

#1562 Felhasználó inaktív   gbr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 25. 18:02

esetleg warvick erősítők között nézz szét. Nemrég én is bass erősítőt kerestem, Kipróbálva az üzletben annak tünt legtisztábbnak a hangja. bár valamivel olcsóbb erősítőket nézegettem. Kustom-el kapcsolatban van még annyi szintén helyszíni tapasztalat, hogy annak volt a legnagyobb alapzaja. (Ettől független nem volt rossz hangja) és még így is jóval gitár erősítő zajszinten belül maradt. Személy szerint a warvicknek volt a legtisztább szinte áttetsző mély hangja. ami meggondolandó ha felvenni meg effektezni szeretnéd később.

jah és egy link:

premium quality AIR guitars  :Đ

Szerkesztette: gbr 2010. 01. 25. 18:03 -kor

#1563 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 07. 19:46

https://forum.hwsw.h...howtopic=151947
ill.
http://apronet.hu/elado_ibanez_rg7321_heth...irdetes=9500923

:cool:

#1564 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 02. 09. 21:40

Idézet: gbr - Dátum: 2010. jan. 25., hétfő - 18:02

esetleg warvick erősítők között nézz szét. Nemrég én is bass erősítőt kerestem, Kipróbálva az üzletben annak tünt legtisztábbnak a hangja. bár valamivel olcsóbb erősítőket nézegettem. Kustom-el kapcsolatban van még annyi szintén helyszíni tapasztalat, hogy annak volt a legnagyobb alapzaja. (Ettől független nem volt rossz hangja) és még így is jóval gitár erősítő zajszinten belül maradt. Személy szerint a warvicknek volt a legtisztább szinte áttetsző mély hangja. ami meggondolandó ha felvenni meg effektezni szeretnéd később.

OK, ha majd aktuális lesz a téma akkor meghallgatom a Warwick cuccait is. :)

#1565 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 13. 23:30

Sziasztok! Az olcsóbbfajta Epiphone Les Paul-utánzatokról (pl. Special II) mi a véleményetek? Régóta szemezgetek velük, lehet, hogy kipróbálok a közeljövőben egyet, de érdekelne, ha valakinek van velük hosszabb távú tapasztalata.

Amúgy ezek a Les Paul-féle gitárok erősítő nélkül menyire hangosak? Gondolom, nem kelnek versenyre egy "normális" akusztikus gitárral, de a lapgitárok cincogásánál élvezhetőbb hangot ki lehet belőlük csikarni? Erősítő híján eleinte leginkább számítógépre kötve vagy anélkül zenélgetnék vele.

#1566 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 14. 00:31

Azért nincs akkora üreg az LP-kben, hogy össze lehetne őket vetni akár egy vékony elektroakusztikus gitárral... Valamivel többet szól, mint egy préselt testű 20 rongyos semmiség, de nem kell nagy dologra számítani.

#1567 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 14. 10:13

Üzenet megtekintéseIdézet: Satriani - Dátum: 2010. 03. 14. 00:31

Valamivel többet szól, mint egy préselt testű 20 rongyos semmiség, de nem kell nagy dologra számítani.

Azért kérdezem, mert van otthon egy ősrégi Jolana lapgitárom, de az erősítő nélkül használhatatlan, már a pengető sercegése is képes elnyomni a húr hangját, mindenképpen bele kell dugni valamibe, ami erősít rajta. Mondjuk az amúgy sem egy minőségi darab :) Tehát nem úgy gondoltam, hogy tábortűz mellett is állja meg a helyét, hanem hogy néha ölbe kapom magában, és akkor nem csak cincog, hanem némi épeszű hangot is lehet belőle hallani. :)

#1568 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 14. 15:19

Izé... Van itthon négy gitár, két tömör, egy telecaster kópia (ebben van akkora lik, mint egy LP-ben), és egy akusztikus. Utóbbit leszámítva mindegyik cincog erősítés nélkül, bár a tele kicsit kevésbé, mint a tömör testűek. Azért próbáld ki, amit kinéztél, lehet, hogy elégnek találod erősítés nélkül is a hangját némi prüntyögéshez.

#1569 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 14. 15:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Satriani - Dátum: 2010. 03. 14. 15:19

Azért próbáld ki, amit kinéztél, lehet, hogy elégnek találod erősítés nélkül is a hangját némi prüntyögéshez.

Az lesz, majd beszabadulok egy hangszerboltba, ha időm engedi.

#1570 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 14:43

Amúgy egy gitár hangzásvilágát a húrokon és a hangszedőkön kívül meghatározza még valami? Tehát ha veszek valami olcsóbbfajta (de jól összerakott) gitárt, majd később egy garnitúra pickupot és húrkészletet, akkor az javíthat a hangzásán, vagy ez is olyan, hogy csak a jót lehet még jobbá tenni ilyen "trükközéssel"? Egyelőre Youtube-on nézegettem a kiszemelt gitárokkal készült videókat, aztán az Epiphone Special II-nek elég jellegtelen hangja van, viszont a következő kiszemelt áldozat, aminek nagyon bejön a hangja torzítatlanul/minimális overdrive-val (Ibanez GAX30) majdnem egy tízessel drágább.

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.