Idézet: cyberkid - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 10:15
Köszi a válaszokat meg a címeket. Úgy látom akkordozni meg lehet tanulni zenelmélet nélkül, de játszani nem.
Az normális, hogy az E6 és az A húr nem olyan feszes, mint a többi? Persze behangolva.
Szia!
De egy akkordot felépíteni csak zeneelmélettel fogsz tudni. Mivel az akkordok száma igen nagy (még akkor is, ha csak bizonyos akkordokat használsz), ezért mindet megtanulni elég nehéz. Legalábbis ez az én véleményem. Szerintem először át kellene nézned a hangközöket, utána pedig a legkisebb harmóniaegységgel, a hármashangzattal kellene folytatnod. Ezekhez a skálatan elengedhetetlen. Ez azonban a komoly és elmélyült tudáshoz szükséges.
Ha egy dalt akarsz kísérni, és megvannak az akkordok, akkor az bőven elég (és akkor már játszol!), viszont nem hiszem, hogy elmélet nélkül bármire felírsz egy akkordmenetet. Az alapvető technikai tudás birtokában (pl. tudsz nyújtani, ismered az ujjrendet, tudod, hogy mi a legato, a vibrato stb.) tabulatúráról vagy kottáról is le tudsz játszani dolgokat, esetleg leszedhetsz számokat is. Ez csak zenei érzék és kitartás kérdése. Az más dolog, hogy esetleg zenei szempontból nem tudod megmondani, hogy mit játszol.
A húrokról majd nyilatkozik egy nálam jobb szakember, mindenesetre szerintem ha a játékot nem zavarja, és jól hangoltad be, akkor jó.
Egyébként mennyire szeretnél komolyan zenélni? Ez az első, amit jó ha tisztázol magadban.
Üdv,
Uridium
Szerkesztette: uridium 2004. 07. 19. 11:51 -kor