HWSW Informatikai Kerekasztal: Gitár topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gitár topik Értékeld a témát: -----

#261 Felhasználó inaktív   uridium 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 19. 10:40

Idézet: cyberkid - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 7:57

...

Halihó!

Egy-két címet tudok mondani:

Esze Jenő: Zeneelmélet. A Magyar Tánc- és Zeneművészek szakszervezete adta ki (ami előttem van, azt 1997-ben, bár ez csak belső használatra van, de lehet, hogy van másik verzió is).

Ha tudsz angokul, akkor netről: Dimitris Dranidis: Introduction to music theory for guitar (lehet, hogy pár oldallal ezelőtt belinkeltem). Sajnos pontos helyet nem tudok adni, mert nálunk az olyan helyeket (is) letiltják, aminek a nevében music van  :reklamacio: .

Üdv,

Uridium

Szerkesztette: uridium 2004. 07. 19. 10:40 -kor

#262 Felhasználó inaktív   cyberkid 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 11:15

Köszi a válaszokat meg a címeket. Úgy látom akkordozni meg lehet tanulni zenelmélet nélkül, de játszani nem.

Az normális, hogy az E6 és az A húr nem olyan feszes, mint a többi? Persze behangolva.

#263 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 11:22

Idézet: uridium - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 11:40

Ha tudsz angokul, akkor netről: Dimitris Dranidis: Introduction to music theory for guitar (lehet, hogy pár oldallal ezelőtt belinkeltem). Sajnos pontos helyet nem tudok adni...

satriani.atw.hu ;) Lap alja. A weben megtaláltam txt-ben, így talán jobban kezelhető.

#264 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 11:24

Idézet: cyberkid - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 12:15

Köszi a válaszokat meg a címeket. Úgy látom akkordozni meg lehet tanulni zenelmélet nélkül, de játszani nem.

Meg lehet tanulni játszani is elmélet nélkül, csak a kérdéseidet nem lehet anélkül megválaszolni :) Számtalan olyan gitáros van, aki nem tud kottát olvasni sem, mégis jól játszik.

Idézet: cyberkid - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 12:15

Az normális, hogy az E6 és az A húr nem olyan feszes, mint a többi? Persze behangolva.

Normális.

#265 Felhasználó inaktív   uridium 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 11:45

Idézet: cyberkid - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 10:15

Szia!

De egy akkordot felépíteni csak zeneelmélettel fogsz tudni. Mivel az akkordok száma igen nagy (még akkor is, ha csak bizonyos akkordokat használsz), ezért mindet megtanulni elég nehéz. Legalábbis ez az én véleményem. Szerintem először át kellene nézned a hangközöket, utána pedig a legkisebb harmóniaegységgel, a hármashangzattal kellene folytatnod. Ezekhez a skálatan elengedhetetlen. Ez azonban a komoly és elmélyült tudáshoz szükséges.

Ha egy dalt akarsz kísérni, és megvannak az akkordok, akkor az bőven elég (és akkor már játszol!), viszont nem hiszem, hogy elmélet nélkül bármire felírsz egy akkordmenetet. Az alapvető technikai tudás birtokában (pl. tudsz nyújtani, ismered az ujjrendet, tudod, hogy mi a legato, a vibrato stb.) tabulatúráról vagy kottáról is le tudsz játszani dolgokat, esetleg leszedhetsz számokat is. Ez csak zenei érzék és kitartás kérdése. Az más dolog, hogy esetleg zenei szempontból nem tudod megmondani, hogy mit játszol.

A húrokról majd nyilatkozik egy nálam jobb szakember, mindenesetre szerintem ha a játékot nem zavarja, és jól hangoltad be, akkor jó.

Egyébként mennyire szeretnél komolyan zenélni? Ez az első, amit jó ha tisztázol magadban.

Üdv,

Uridium

Szerkesztette: uridium 2004. 07. 19. 11:51 -kor

#266 Felhasználó inaktív   cyberkid 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 12:39

Hu. Az akkord képzéshez valóban szükség van elméletre...
Most már látom, hogy a skála valahogy hangközökkel működik. Még mindig nem értem igazán, de majd idővel.

Kezdetnek nem tűztem ki kevesebbet célul, minthogy bluesos szókókat könnyedén tudjak improvizálni (ember játszik, tök jól szól, kérdem mi ez, hát semmi csak úgy játszom) ill. hallás után eljátszani nagyon sok mindent. Többek közt ezért kezdtem el foglalkozni a skálákkal meg egyebekkel és most látjátok itt tartok.

Szerkesztette: cyberkid 2004. 07. 19. 12:40 -kor

#267 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 12:46

Idézet: cyberkid - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 13:39

Kezdetnek nem tűztem ki kevesebbet célul, minthogy bluesos szókókat könnyedén tudjak improvizálni (ember játszik, tök jól szól, kérdem mi ez, hát semmi...) ill. hallás után eljátszani nagyon sok mindent.

Ejha... A blues-hoz idő kell. Technikailag és az elméleti hátteret tekintve talán a legkönnyebb műfaj, a szólózáshoz sarkítva egy skálát (pentaton) és a blues-kör felépítését kell jól ismerni, és meg kell tanulni pontosan nyújtani. Viszont a technikán túl a blues-hoz kell leginkább érezni a zenét, ami nem fog hamar menni. Íróasztal mögött, próbateremben nem lehet bluest tanulni, ahhoz játszani kell a zenét, évekig.

Ha hallás után szeretnél játszani, akkor pedig elsősorban fülre lesz szükséged. A skálák fognak segíteni, de nem oldanak meg mindent: a legtöbb zenész nem marad minden hanggal hangnemben, és nem is csak egy skálát, egy hangnemet használ egy számon belül.

#268 Felhasználó inaktív   HavocS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 12:51

ahhoz hogy hallás után el tudj játszani valamit nagyon sokat számít hogy eredetileg milyen hallásod van. én játszottam furulyán, zongorán (szintetizátoron), és aztán gitáron, de miután magát a hangszert ki tudtam ismerni, több-kevesebb hibaszázalékkal el tudtam hallás után játszani nagyon sok mindent, sőt, néha guitar pro-ban is kottázok le hallás után számokat. nem tudom mennyire lehet "megtanulni" hallás után játszani, de én nem hiszem hogy ezt feltétlen lehetne tanulni (persze nem tudom mennyire jó a hallásod, ne vedd magadra ;)
ha a hallás utáni játék célod (ez eléggé összefügg az improvizálással is szvsz) akkor javaslom hogy kottázgass powertab-ben, vagy guitar pro-ban. Meglátod, jót fog tenni :respect:
|Asus P5B|C2D E6300@7x430|2x1GB DDR2|Asus ATi HD3870|

#269 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 13:12

Idézet: HavocS - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 13:51

...néha guitar pro-ban is kottázok le hallás után számokat....

Miket? Nem akarod őket megosztani velünk? :)

#270 Felhasználó inaktív   cyberkid 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 13:33

Idézet: HavocS - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 11:51

nem tudom mennyire lehet "megtanulni" hallás után játszani, de én nem hiszem hogy ezt feltétlen lehetne tanulni

Ebben igazad van, de azért nem árt ha legalább tudom hol nyúljak hozzá. Pl.: a boci, boci tarkához valószínűleg nem a negyedik és a huszadik bund között kell ugrálni. Nem tudom, hogy álljak neki, csak annyit látok, hogy sok meg nehéz és nem látom a lépcsőket.

#271 Felhasználó inaktív   uridium 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 14:03

Idézet: cyberkid - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 12:33

Ebben igazad van, de azért nem árt ha legalább tudom hol nyúljak hozzá. Pl.: a boci, boci tarkához valószínűleg nem a negyedik és a huszadik bund között kell ugrálni. Nem tudom, hogy álljak neki, csak annyit látok, hogy sok meg nehéz és nem látom a lépcsőket.

Dó-mi-dó-mi-szó-szó  :D .

Szerintem elég megtalálni hozzá egy C-t. Utána már ízlés szerint játszhatod egy oktávval feljebb vagy lejjebb (C-je válogatja  ;) ). Egyébként IGEN hamar bele fogsz futni pl. az ujjrendek problémájába is, ezért szerintem jobb lenne, ha utánanéznél az alapoknak (mondjuk Andrásik Remo: Gitár kézikönyv). De szerintem abban mindenki egyetért, hogy tanárral könnyebb és gyorsabb. Ha ez valamilyen módon nem lehetséges, akkor nincs valamilyen gitáros ismerősöd? Esetleg nézz bele az itt ajánlott kezdő könyvekbe. Ezek nagy előnye, hogy nem zúdítják rögtön rád az egész zeneelméletet (az sem jó, ha ez miatt hamar elkedvetlenedsz).

Jut az eszembe! Ismered a kottát? A kottázóprogramok általában át tudják konvertálni a sima kottát tabulatúrába, így ha bekottázod mondjuk az egész énekkönyvet (bármelyiket), akkor látni fogod, hogy hol kell lefogni a hangokat.

Üdv,

Uridium

#272 Felhasználó inaktív   cyberkid 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 14:19

Idézet: uridium - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 13:03

Jut az eszembe! Ismered a kottát? A kottázóprogramok általában át tudják konvertálni a sima kottát tabulatúrába, így ha bekottázod mondjuk az egész énekkönyvet (bármelyiket), akkor látni fogod, hogy hol kell lefogni a hangokat.

Ez jó ötlet.

#273 Felhasználó inaktív   drd 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 15:17

Én úgy szoktam, hogy kezdetleges kottaolvasási tudásomat és a hallásomat együtt használom. De egy kotta -> tab konvertáló progi nyilván gyorsabb.
Üdv,

drd

#274 Felhasználó inaktív   uridium 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 15:34

Tényleg drd! Mi hiányzik még? Van effekt/erőlködő?

Üdv,

Uridium

#275 Felhasználó inaktív   drd 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 19:38

Idézet: uridium - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 16:34

Tényleg drd! Mi hiányzik még? Van effekt/erőlködő?

Üdv,

Uridium

Hoppá... Nem is írtam fejleményt :) Szóval pénteken vettem még egy Roland Cube-15 erőlködőt is. Nagyon királyul szól! Még kéne rá szerkeszteni egy csatlakozót egy külső pedálhoz, hogy könnyen is tudjak váltani a clean és a torzított csatorna között, de ez már csak némi forrasztgatás lesz, ha minden jól megy. Úgyhogy lényegében minden megvan, most már "csak" gitározni kell megtanulni :)
Üdv,

drd

#276 Felhasználó inaktív   cyberkid 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 19:49

Viharos sebességgel megvettem a Gitár kézikönyvet és el kell, hogy mondjam, hogy nagyon jó. :respect:  Most már sokkal több mindent értek. A könyv emberi. Az elejétől kezd és mindent elmagyaráz SBS. Ez nem reklám csak egyszerűen ami jó az jó. (Pl. akkordelmélet rlz :cool: )

A txt-re én is rátaláltam. Szintén segített.  :respect:

Márcsak a skálák és a kotta közti kapcsolatot kéne látnom. Értem azt, hogy kis szekund meg ujjrendek, de ha a fogólap kijelölt részén többször is szerepel egy hang akkor honnan tudom, hogy melyik következik a kettőből vagy többől? ( Konkrét példa: a kromatikus skála hangjai közül honnan tudom megállapítani, hogy az éppen lefogott D után melyik nagy szekundot vagyis melyik E hangot kell lefogni ugyanis van belőle egy csomó :confused: persze ha a kottában D után E jön, de bármelyik két másik hangot vehettem volna példának) :think:

drd! Te is most kezdesz? Akkor hajrá! Én már egy éve játszogatok, de most kezdtem el igazán.

Bocsi ha hosszú voltam.

Szerkesztette: cyberkid 2004. 07. 19. 20:03 -kor

#277 Felhasználó inaktív   drd 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 20:59

Idézet: cyberkid - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 20:49

Viharos sebességgel megvettem a Gitár kézikönyvet és el kell, hogy mondjam, hogy nagyon jó. :respect:  Most már sokkal több mindent értek. A könyv emberi. Az elejétől kezd és mindent elmagyaráz SBS. Ez nem reklám csak egyszerűen ami jó az jó. (Pl. akkordelmélet rlz :cool: )

A txt-re én is rátaláltam. Szintén segített.  :respect:

Márcsak a skálák és a kotta közti kapcsolatot kéne látnom. Értem azt, hogy kis szekund meg ujjrendek, de ha a fogólap kijelölt részén többször is szerepel egy hang akkor honnan tudom, hogy melyik következik a kettőből vagy többől? ( Konkrét példa: a kromatikus skála hangjai közül honnan tudom megállapítani, hogy az éppen lefogott D után melyik nagy szekundot vagyis melyik E hangot kell lefogni ugyanis van belőle egy csomó :confused: persze ha a kottában D után E jön, de bármelyik két másik hangot vehettem volna példának) :think:

drd! Te is most kezdesz? Akkor hajrá! Én már egy éve játszogatok, de most kezdtem el igazán.

Bocsi ha hosszú voltam.

Én most újrakezdek. De ez csak annyit jelent, hogy tudok néhány akkordot, meg néhány számot akkordozva kísérni. A szólókat most kóstolgatom csak, de improvizálni...
Üdv,

drd

#278 Felhasználó inaktív   uridium 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 22:44

Idézet: cyberkid - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 18:49

Márcsak a skálák és a kotta közti kapcsolatot kéne látnom. Értem azt, hogy kis szekund meg ujjrendek, de ha a fogólap kijelölt részén többször is szerepel egy hang akkor honnan tudom, hogy melyik következik a kettőből vagy többől?

( Konkrét példa: a kromatikus skála hangjai közül honnan tudom megállapítani, hogy az éppen lefogott D után melyik nagy szekundot vagyis melyik E hangot kell lefogni ugyanis van belőle egy csomó :confused: persze ha a kottában D után E jön, de bármelyik két másik hangot vehettem volna példának) :think:

Bocsi ha hosszú voltam.

Halihó!

A D után következő E példája: lepengeted a D húrt, majd ugyanazon a húron a második bund adja az E-t (mert D-Disz-E). A hangok egy húron sorrendben vannak, minden bund egy fél hang távolság. A hang magassága a test felé emelkedik. A gitáron egy hang többször is ismétlődik, lásd a következő bekezdésben.

Az A húron az 5. bundnál van a D, ezért a hetediken lesz az E. Ha megfigyeled, akkor hangolásnál pont ezt a D-t fogod le, hogy a D húrhoz hangoljad az A-t, ezért ez ugyanaz a hang lesz (így az E is). Ezért gyakorlatilag a D húr üres pengetése után az A-n is pengetheted az E-t. Itt a célszerűség a döntő tényező. A 31. oldalon a hármashangzatoknál kitűnő gyakorlatok vannak erre.

A Gitár kézikönyvben a 14. oldalon megtalálod a hangközök lefogásának módját, azt hasznos böngészni.

Most megyek pihenni, remélem, hogy nem írtam nagy ökörségeket így félálomban.

Üdv,

Uridium

Szerkesztette: uridium 2004. 07. 19. 22:55 -kor

#279 Felhasználó inaktív   cyberkid 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 08:14

Azt hiszem most már értem. :respect:

1. Tehát a 12. bund előtt minden azonos betűjelű hang azonos hangmgasságú és ott fogom le az adott hangot ahol a játék során célszerű.

2: Az zavart meg meg, hogy a zongorán minden C egy oktávra van az előzőtől. Ha a gitáron a következő oktávba eső C-t kell játszani akkor meg a 12. bund utáni C bármelyikét lehet választani. Persze játék szerint.

ÁÁÁÁÁÁÁÁ Remélem nem írtam nagy hülyeséget.

#280 Felhasználó inaktív   uridium 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 08:39

Idézet: cyberkid - Dátum: 2004. júl. 20., kedd - 7:14

Azt hiszem most már értem. :respect:

1. Tehát a 12. bund előtt minden azonos betűjelű hang azonos hangmgasságú és ott fogom le az adott hangot ahol a játék során célszerű.

2: Az zavart meg meg, hogy a zongorán minden C egy oktávra van az előzőtől. Ha a gitáron a következő oktávba eső C-t kell játszani akkor meg a 12. bund utáni C bármelyikét lehet választani. Persze játék szerint.

ÁÁÁÁÁÁÁÁ Remélem nem írtam nagy hülyeséget.

Halihó!

A válaszom NEM! Gondolj bele! Az E húron az első bundon van az F, a D húron a harmadikon, míg a H húron a hatodikon. Itt mindegyik között egy oktáv a különbség (lásd a 14. oldali ábrát is), tehát a hang magassága nem ugyanaz.

Üdv,

Uridium

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »