HWSW Informatikai Kerekasztal: Gitár topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gitár topik Értékeld a témát: -----

#1441 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 11. 19. 17:08

Idézet: Satriani - Dátum: 2009. nov. 19., csütörtök - 15:49

Vannak pengetési gyakorlatok, ha belevágnál, keresek nked párat, nagyon seokat használ.

Oksa, azt megköszönöm :)
Rosszul nézel ki... iszol te rendesen? :D

#1442 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 19. 17:47

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 19., csütörtök - 17:08

Oksa, azt megköszönöm :)

Pl. itt vannak váltott pengetés gyakorlására vonatkozó feladatok:
http://www.ultimate-guitar.com/lessons/gui..._technique.html

Bemelegítésnek a 6. gyakorlat kiváló:

|-------------------------------------------------||
|-7--5--------7--5--------7--5--------7--5--------||
|-------7--5--------7--5--------7--5--------7--5--||

Ugyanezt meg lehet úgy csinálni, hogy mindig egy-egy bunddal feljebb lépsz egészen - mondjuk - a 12- bundig, majd vissza:

|-7--5--------8--5--------8--6--------9--6--------||
|-------7--5--------7--5--------8--6--------8--6--||

stb

A 13-as gyakorlat szintén pöpec, bárhonnan lehet indítani, és szép lassan pengetve végig bejátszani a nyakat. Itt nem az a lényeg, hogy jól szóljon, hanem az, hogy megszokd a két kéz összhangját.

|----------------------------|-----------------4-5-6-7/|8-7-6-5------------------|---------------------------------||
|----------------------------|---------5-6-7-8---------|--------9-8-7-6----------|---------------------------------||
|----------------------------|-5-6-7-8-----------------|----------------9-8--7-6-|---------------------------------||
|--------------------6-7-8-9-|-------------------------|-------------------------|-10-9-8-7------------------------||
|-----------7-8-9-10---------|-------------------------|-------------------------|----------11-10-9-8--------------||
|-8-9-10-11------------------|-------------------------|-------------------------|--------------------12-11-10-9\8-||

...és persze nyugodtan kreálhatsz magadnak is gyakorlatokat, pl. ilyeneket:

E|--------------------------------------------------------
B|--------------------------------------------------------
G|--------------------------------------------------------
D|--------------------------------------1--2--1--3--1--4--
A|--------------------1--2--1--3--1--4--------------------
E|--1--2--1--3--1--4--------------------------------------

stb húronként

Ezt itt készítettem: http://www.guitartabcreator.com/ Pikk-pakk le lehet menteni egy jó ötletet.

Vagy egy Petrucci-féle:

E|--------------------------------------------------------
B|--------------------------------------------------------
G|-----------4--1--------------------5--2-----------------
D|--------3--------2--------------4--------3--------------
A|-----2--------------3--------3--------------4--------4--
E|--1--------------------4--2--------------------5--3-----

Ugyanez pepitában:

E|--------------------------------------------------------------
B|--------------------------------------------------------------
G|-----------4--1--------------------2--5-----------------------
D|--------3--------2--------------3--------4--------------------
A|-----2--------------3--------4--------------3--------4--------
E|--1--------------------4--5--------------------2--3-----------

Egy a lényeg: lassan, lassan, lassan kezdeni, és akkor gyorsítani, ha már hiba nélkül megy. Odafigyeléssel legkésőbb egy hónap (de lehet, hogy pár nap) alatt komoly fejlődést fogsz tapasztani, garantálom.

Még két hasznos link: online és letölthető metronóm. ;)

#1443 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 19. 18:05

Köszi szépen, ezeknek hasznát fogom venni :respect:  Mindjárt ki is nyomtatom :)
Amúgy a gond az, hogy nincs netem ,(anyuéktól írok) szal ez a letöltős metronóm egyelőre felejtős. Venni meg nincs zsém :confused: Talán majd egyszer :)

Szerkesztette: Gery80 2009. 11. 19. 18:06 -kor

#1444 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 19. 19:00

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 19., csütörtök - 18:05

...nincs netem ,(anyuéktól írok) szal ez a letöltős metronóm egyelőre felejtős.

Vidd át a gépedre egy pendrive-on.

#1445 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 19. 19:12

Idézet: Satriani - Dátum: 2009. nov. 19., csütörtök - 19:00

Vidd át a gépedre egy pendrive-on.

Ez egy jó ötlet, de gépem sincs :D Nagyon kéne, de hát az a francos pénz...

#1446 Felhasználó inaktív   HavocS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 19. 21:43

Wtf, GT6 vonalból? GT8-at próbáltam fülessel, de rettenetes volt, mintha fehér zajt hallgatnék... jó, a Line 6-ek tényleg sterilek, de mondjuk azokat szerintem inkább ilyen kőmetálhoz jó használni, pl:
myspace.com/projectfuge
|Asus P5B|C2D E6300@7x430|2x1GB DDR2|Asus ATi HD3870|

#1447 Felhasználó inaktív   Tiga 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 19. 21:48

GT 8 nem sikerült valami jól valóban...

#1448 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 20. 09:42

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 19., csütörtök - 19:12

Ez egy jó ötlet, de gépem sincs :D Nagyon kéne, de hát az a francos pénz...

Szerezz be egy leszuperált régi noteszgépet. Legyen rajta USB, tudjon CD-ről bootolni és legalább a WinXP-t rá lehessen varázsolni, hogy eldöcögjön. Az nem baj, ha a billentyűzete tropa (használod külsővel) vagy a tápja kifingott (használod hálózatról). Egy ilyen gépet ma már jelképes összegért, pár ezresért be lehet szerezni. Jóval 10k alatt.

Ami ezeket a gyakorlatokat illeti: szokni kell őket. Ha nagyon száraznak tartod őket, akkor próbálj meg dallamosabb, kisebb dalok tabját megszerezni. A komolyzenében etűdnek hívják. Annyiben különböznek az itt beidézett gyakorlatoktól, hogy bár szintén rövidek (1 percesek sincsenek általában, de inkább csak 30mp körüliek), monotonak és bugyuták, de van valami dallamuk is és így nem olyan szárazak, élvezhetetlenek. Sajnos pengetőhöz nem ismerek ilyen gyakorlatot (magam körmökkel nyomom klasszikus gitáron). Ha másnem egy kedvenc nótád fő dallamát alakítsd át "gyakorlattá", amiben sok az ismétlődés és felfelé tudod tologatni a nyakon.

De ezeket a száraz gyakorlatokat is meg lehet szeretni. Ha az ember olyan mazochista, mint pl. én. Nem egyszer akasztottam ki az ősöket, hogy hallgatták órák hosszat: a ti-ra-ra - tár-ra-ra..., ta-ga-da-gam - ta-ga-da-gam..., ti-ra-ri-ra - ti-ra-ri-ra... monton skálázásokat és pengetési gyakorlatokat  :Đ
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1449 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 20. 13:03

Idézet: Satriani - Dátum: 2009. nov. 19., csütörtök - 17:47

Bemelegítésnek a 6. gyakorlat kiváló:

|-7--5--------7--5--------7--5--------7--5--------||
|-------7--5--------7--5--------7--5--------7--5--||

Ezt kipróbáltam, egész jól hangzik :D

#1450 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 20. 13:11

Egyébként, én elkövettem azt a hibát, hogy először vettem elektromos gitárt, és csak később klasszikusat. Igen, tudom, fordítva kellett volna, de hát már annyira zúzni akartam,na... :D Ha majd lesz rengeteg pénzem (álmodik a nyomor :D ), akkor beszerzek egy flamenco gitárt is. Imádom ezt a sima gitárzenét :)
Ami az elektronyos gitárt illeti, abban nekem az ibanez iceman bk 400 tetszik nagyon. Még nem volt szerencsém kipróbálni, de rettenetesen vizuális vagyok, és a gitár ebben a tekintetben engem egyszerűen lenyűgöz :)
Vagy pedig az LTD brazil gitárja (tudjátok, olyan mint Max-nek  csak az övé ESP,és  sokkal drágább, meg nyílván profibb )

Szerkesztette: Gery80 2009. 11. 20. 13:11 -kor

#1451 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 20. 13:41

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 20., péntek - 13:03

Ezt kipróbáltam, egész jól hangzik :D

Öööö, márint úgy értve, hogy ahonnan indul, szépen lenyomatni ezt az összes húron :)

#1452 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 10:06

Idézet: Coppermine - Dátum: 2009. nov. 18., szerda - 22:06

...
btw egy-két régebbi videóján érezhető a tempótlanság, erőhiány, illetve mintha le lennének helyenként ragadva az ujjai. Lehet hogy fejlődött azóta, nem tudni - mindenesetre így megmondani hogy ez kamu-e vagy sem, ezt szerintem még egy gitártanár se tudná.
...

Van azért olyan is, akinek nincs leragadva egy ujja sem:

link: --> YJM <-- Egy húron pendül sokszor... :)

ps.: ja igen, és ennek a "torzítónak" valami iszonyat fantasztikus hangja van.

Szerkesztette: Warrior 2009. 11. 21. 10:24 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1453 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 10:23

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. nov. 19., csütörtök - 9:43

Szerintem se tudni, de inkább afelé hajlok, hogy kamuzik. Mondjuk kamu esetén sem kevés munka a zenét a mozgással, fogásokkal szinkronba hozni. Azért kíváncsi vagyok a többiek véleményére is. Bárkiére, aki legitározott pár évet, és érvet tud felhozni az eredetiség ellen/mellett.
...

Lehet az igazi: a hajlításai szépek (nem a hajlatai :) ), pontosak. Nem igazán nyúl mellé, de azért valóban van "dallamtalan" rész is, ami a gyorsaság miatt hangzik jól.

Szvsz kamu esetén több munka lenne összehozni egy ilyen felvételt, mint megtanulni. Még akkor is, ha magolni nem sokat ér.

Szerintem nem kottából játszik.

A görcsös kisujj nem gond, megszokás kérdése, bár könnyen hozzá lehet szokni "rossz" sémákhoz, amiket aztán elég nehezen lehet levetkőzni. Mindenesetre sokat gyakorolhatott. Nem nagyon használja a a kisujját (a fenti videón talán egyszer sem).

Amúgy a fenti szóló szvsz picit élettelen, annak ellenére, hogy technikailag kiváló is lehet. Bár vannak, akik szerinte a sebesség öl (speed kills © ), de szerintem nem az a lényeg mondjuk, de ez megintcsak egyéni dolog.

Amit írtál, hogy régi videón még rosszabb a dolog, azt lehetne linkelni? Én is szólózom 1 ideje, hátha több szem többet hall.

Van itt egy, ami nem kamu: funky

Szerkesztette: Warrior 2009. 11. 21. 11:02 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1454 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 10:42

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 20., péntek - 14:11

Egyébként, én elkövettem azt a hibát, hogy először vettem elektromos gitárt, és csak később klasszikusat. Igen, tudom, fordítva kellett volna, de hát már annyira zúzni akartam,na... ...

Szerintem ne a zúzás legyen a lényeg már a legelején.

Én skálázást is javaslok a fenti patterneken kívül. Ha legalábbis saját dallamokat szeretnél, aminek a "működését" érted is majd. Sima dúr és moll skálák gyakorlását. Rengeteg pattern egyébként, van mit csinálni.

Dobozgitárt azért is jó venni kezdetben, mert megerősíti a kezed, a barréfogásokkal főleg, meg mert nagyobbak rajt' a távolságok, keményebbek a húrok, gyakran távolabb vannak a fogólaptól, stb. Szóval a kezet, alkart, csuklót erősíteni kell, persze nem a végletekig. Csak játszani kell.

#1455 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 10:52

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 20., péntek - 13:11

Egyébként, én elkövettem azt a hibát, hogy először vettem elektromos gitárt, és csak később klasszikusat. Igen, tudom, fordítva kellett volna, de hát már annyira zúzni akartam,na... :D Ha majd lesz rengeteg pénzem (álmodik a nyomor :D ), akkor beszerzek egy flamenco gitárt is.

Egyáltalán nem hiba. Végül is mindegy mivel kezded. Annyi, hogy a flamenco gitárnak szélesebb a nyaka. Meg nem kell hozzá egyéb technikai felszerelés, mint elektromoshoz  :D  Valamint látványos keverésekkel nem tudod kiszínezni a gyengébb játékot. De árban annyi egy rendes flamenco/klasszikus gitár, mint egy középkategóriás elektoromos. Kinek mi jön be.

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 10:23

Szvsz kamu esetén több munka lenne összehozni egy ilyen felvételt, mint megtanulni. Még akkor is, ha magolni nem sokat ér.

...

Amit írtál, hogy régi videón még rosszabb a dolog, azt lehetne linkelni? Én is szólózom 1 ideje, hátha több szem többet hall.

Nézd meg ezt vagy ezt a videót. Ezeken nagyon látszik szerintem, hogy kamu. De ha rákattintasz a nickjére választhatsz újabb felvételt is. Legjobban a gyors tempójú felvételeinél jön ki. Pl. ennél. Válogass kedvedre. Újabb videóinak kevésbé van kamu szaga, de szvsz rezeg a léc azokon is.

Szerkesztette: N0zer0 2009. 11. 21. 10:54 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1456 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 11:13

Az elsőnek linket videónak olyan kicsi az fps-e, hogy szerintem nem állapítható meg egyértelműen. Nem tudom, szerintem nem tűnik kamunak.

#1457 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 11:29

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 10:52

Egyáltalán nem hiba. Végül is mindegy mivel kezded. Annyi, hogy a flamenco gitárnak szélesebb a nyaka. Meg nem kell hozzá egyéb technikai felszerelés, mint elektromoshoz  :D 

Dehogynem, egy jó szék, ami frankón támasztja a hátat :D Én egy puffon szoktam nyomatni, de egy idő után beszakad a hátam.
Elektronyost meg állva, mert ahhoz van heveder :)

#1458 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 11:46

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 11:13

Az elsőnek linket videónak olyan kicsi az fps-e, hogy szerintem nem állapítható meg egyértelműen. Nem tudom, szerintem nem tűnik kamunak.

Akkor ezek szerint tényleg nem kamu? De akkor meg hihetetlen. Nem annyira az, amit játszik. Az még nem olyan nagy szám és hiba is van benne szép számmal. Az a megdöbbentő, mennyire fa pofával játssza, még csak oda se figyel. Csak úgy rakosgatja a hangokra a kezét, semmi arc/figyelembeli megfeszülés, beleélés, vagy erőlködés, semmi idegesség, 0 lámpaláz, stb. Semmi testmozgás, aláhajolás, rákészülés. Mintha nem is ő játszaná.

Ilyen embert kezdőben (és ennyire fiatalban) nem láttam. Láttam hasonló gitárosokat, de azok 25-45 éve tolták az ipart, mire ilyen fapofával tudtak játszani és a figyelmüket legalább lekötötte az, amit csináltak. Meg a testmozgásuk is stimmelt. Persze nekik a zenéjük is profibb volt.

Idézet: Gery80 - Dátum: 2009. nov. 21., szombat - 11:29

Dehogynem, egy jó szék, ami frankón támasztja a hátat :D Én egy puffon szoktam nyomatni, de egy idő után beszakad a hátam.
Elektronyost meg állva, mert ahhoz van heveder :)

Semelyik gitárfajtánál nem szabad a szék támlájához támaszkodni. Tilos. Az anatómiai mozgásokra ható erőteret elrontja és hibás/rossz berögződésekhez vezet. Persze kényelmesen kell ülni, de nem elfeküdni, mint egy fotelben és nekitámaszkodni. Az is fontos, hogy ne ülj túl magasan, se túl alacsonyan. Puffot nem javaslom, túl alacsony lehet. legfeljebb, ha 150 cm magas vagy. A túl magasan, túl alacsonyan ülés limitálhatja az izmok és inak mozgását és megint csak rossz szokások kialakulásához vezet, ami később hátráltat a fejlődésben, abban, hogy jobb legyél.

Nagyon fontos a tartás, amiben játszol. Már eleve az sem mindegy hogy fogod/tartod a gitárt, vagy a pengetőt. Pitiáner apróságnak tűnnek ezek a dolgok, de gitározás közben 1000%-osan szólnak bele az eredménybe az ilyen "lényegtelen" technikai kérdések. Végső soron ezek különböztetik meg a gitárosokat. Ezért fontos a tanár. Látja a hibáidat, amit saját magad nem észlelsz. Felügyel, míg gyakorolsz, nehogy hiba rögződjön be.

#1459 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 11:53

Őőő, most akkor nem is támaszthatom a hátam? Egyik gitáros könyvemben azt olvastam, hogy olyan széket válasszunk, ami közvetlen a derék fölött támasztja meg a hátat. :think:

#1460 Felhasználó inaktív   Gery80 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 11. 21. 11:54

Tök jól felpörgött ez a topik a lámaságomnak köszönhetően :D

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első