sziasztok!
nagyon megörültem a topiknak, hogy ilyen is van. király ez a HWSW, hiszem mi lenne a motor, hanem HW...
in medias res el is kezdek írogatni, hátha érdekel valakit. én még elég kezdő vagyok a motorozás területén. sokat kerékpároztam, tehát két keréken boldogulok. tavaly és előtte nyáron nyaraltunk Korfun és béreltünk robogót. 50 ccm szigorúan, aztán 80-asra cseréltettük két nap alatt. másodikra egyből 80-ast. hát, függő lettem
hihetetlen a szabadság érzete, a
túrázás csodája. persze a nyaralás egy komoly tényező, ilyenkor minden szebb. a lényeg az, hogy a motorozás szele megcsapott. asszonypajtás mondta is, hogy csináljam meg a jogsit, aztán vegyek motort. azt kikötötte, hogy robogóval ne is szórakozzak, mert hülyén nézek ki rajta. a fizikai paraméterek: 190 cm és 90 kg élősúly. plusz egy akkora fej, amire alig lehet sapkát (vagy szemüveget) kapni. tehát "hátrányosan halmozott" vagyok a motorozás szempontjából...
mivel nem vagyok egy gyors típus, ezért pár hónap gondolkodás után elkezdtem csinálni a jogsit. sajnos a Kresz letétele után a piszkos anyagiak szépen keresztül húzták az egész projektet. de ami késik nem múlik. sisak már van
mivel a száguldozós korszakomat már elhagytam, így nem is gondolkodom sportmotorban, bár a technikai érdekesség szintjén persze csodálom őket. de az nem nekem való. én inkább a túra irányába húzok, azon belül is a túra-enduró vonz. innen le is lehet szűkíteni a dolgokat a Suzuki V-Strom modellre. ez most elég drámai sebességű levezetés volt, de mindjárt elmagyarázom.
amikor elkezdtem csinálni a jogsit, akkor egyből megtetszett a Suzuki Bandit (persze a nagy

), ami egy csodálatos klasszikus motor forma. ugyanúgy tetszik a Honda CB1300S is, ezek számomra azok a gépek, amikre öröm ránézni. persze a Yamaha XJR1300 is atom jól fest képen és a valóságban is. mivel mindent meg kell tapogatnom, nem elég képen nézegetni, ezért szépen elmentem a közelünkbe levő Full-G*s kereskedésbe és felpattantam a szalonban pár motorra. nagyon rendesek voltak, bár biztos sok türelem kellett hozzám.
a lényeg az, hogy sok motoros expert tanácsait megfogadva arra gondoltam, hogy kezdő motornak muszáj leszek valami közel 500 ccm méretű motorral kezdeni. egy baj viszont van. ezek picik. rögtön konfrontálódtam a problémával, felültem a kezdő motorosok motorjára, ami a Suzuki GS500. hát, mintha sámlira ültem volna. amikor feltettem a lábam a helyére, akkor a "majom köszörűkövön" kép villant be nekem és a szalonban dolgozó srácnak is. mondta is, hogy ilyet ritkán látni
egyszerűen túl pici a motor ahhoz, hogy üljek rajta, a combom a tankon túlságosan felcsúszik, szinte
guggolok. viszont elhiszem, hogy ez egy jóindulatú kis gép, amin lehet tanulni. és nem öl meg, ha rosszul húzok vagy kapcsolok.
mivel sokat olvastam a témában, így a magasabb ülésű Banditra is felültem. kinézetre atom, de ne kövezzetek meg: kicsi ez is. itt már sokkal jobb a helyzet, de nem kényelmes az ülés rajta. előre kell dőlni túlságosan, a lábamat pedig nagyon szét kell terpeszteni, hogy nyújtva érjen le. ha csak úgy leteszem a motor mellé, akkor teljesen be vagy roggyasztva.
így akkor felszálltam a nagy V-Strom űberállatra is. és mintha rámöntötték volna, hogy egy kis képzavarral éljek. tökéletes az ülés rajta. nem csúszik rá a tankra az ember fia/lánya, nem kell görnyedni. a lábam tökéletesen leér, a 840 mm ülésmagasság rulez. itt már nem kell roggyasztani, szépen teli talppal lent van mindkét lábam, pedig terpesztettem egy picit. a motor egyáltalán nem nehéz, bár a földről felállítani biztos nem kellemes. ezt a szalonban nem próbáltam ki
ha felteszem a lábam a helyére, akkor sem lóg a tank fölé, szerintem tökéletes.
feltett lábas (nem konyhai eszköz) kép...
nézegettem a Honda Varadero típust is. nem rossz (elnézést kérek minden Honda fantól

), de nekem nem jön be. gyengébb, nehezebb és drágább a V-Stromnál. persze vannak előnyei, de számomra jobban bejön a németes nevű kétkerekű.
még mielőtt sikerült a monétának vagyis annak hiányának keresztül húzni a számításokat még egy sisakot is einstandoltam. használtan, egy ismerős ismerősétől. sajnos most mennem kell asszonypajtásért a városba, de még ígérem folytatom...
addig is mindenkinek széles utat és előzékeny autósokat kívánok!
üdv!
.
.
.