idézet:
Ezt írta dcr:
nemt tudom, hogy mennyire vag ide, de ezt most lattam, eleg jo, errol valakinek valami?
[/quote]
Azt hiszem ez lehetett Koppány képe az oldal elején (legalábbis az utána következő hozzászólásból ítélve).
Agyafúrt
Elküldve: 2003. 03. 28. 12:02
Elküldve: 2003. 03. 28. 12:09
idézet:
Ezt írta Netmaster:
Azt hiszem ez lehetett Koppány képe az oldal elején (legalábbis az utána következő hozzászólásból ítélve).[/quote]
lehet, annyira nem olvastam figyelmesen vegig a topicot, csak beraktam, mert gondoltam, idevag![]()
Elküldve: 2003. 03. 28. 12:38
idézet:
Ezt írta Netmaster:
Azt hiszem ez lehetett Koppány képe az oldal elején (legalábbis az utána következő hozzászólásból ítélve).[/quote]
Hmmm... én meg ezek szerint produkáltam némi spanyolviaszt...![]()
![]()
Elküldve: 2003. 03. 28. 14:16
[ 2003. március 28.: Cybernetics Core szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 03. 28. 14:38
idézet:
Ezt írta beta:
Akkor legyen fizika.
Ket ureges gomb van elotted, tokeletesen egyforma a tomeguk es a kulso atmerojuk. Az egyik aluminiumbol van, a masik rezbol. Egyformara vannak festve, a kulsejuk alapjan tehat nem lehet megkulonboztetni oket. Talalj ki valamilyen egyszeru eljarast, hogy a festek levakarasa es barmilyen laboratoriumi segedeszkoz nelkul megallapithasd, melyik keszult aluminiumbol s melyik rezbol![/quote]
Szerintem tegyuk ki az utcara mindegyiket 3 percre... amelyiket ellopjak a ciganyok, az volt a rez![]()
![]()
"We can make it better, stronger, faster. We have the technology. We have the magic"
Elküldve: 2003. 03. 28. 16:18
idézet:
Ezt írta TCs da LaMa:
Szerintem tegyuk ki az utcara mindegyiket 3 percre... amelyiket ellopjak a ciganyok, az volt a rez![]()
[/quote]
Egyéb felhangjainak érdekes vetülete mellett azért sem helytálló, mert az alumínium manapság jobban kelendő....
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 03. 28. 16:41
idézet:
Ezt írta beta:
Akkor legyen fizika.
Ket ureges gomb van elotted, tokeletesen egyforma a tomeguk es a kulso atmerojuk. Az egyik aluminiumbol van, a masik rezbol. Egyformara vannak festve, a kulsejuk alapjan tehat nem lehet megkulonboztetni oket. Talalj ki valamilyen egyszeru eljarast, hogy a festek levakarasa es barmilyen laboratoriumi segedeszkoz nelkul megallapithasd, melyik keszult aluminiumbol s melyik rezbol![/quote]
ráállsz mind1ikre. valamelyik csak puhább.
Elküldve: 2003. 03. 28. 17:19
idézet:
Ezt írta beta:
Akkor legyen fizika.
Az alapvető különbség a kettő között a belső átmérőjük. Mert ugye az alu könyebb anyag, mint a réz, tehát hogy ugyanolyan súlyú üreges gömböt kapjunk azonos méretben, a gömbhéj falának vastagabbnak kell lennie, mint a réz esetében. Röngtenfelvételt készítünk mindkét golyóról. A felvételről egyértelműen megállapítható, hogy mely golyónak vastagabb a fala. Az az alumínium.
Egyszerűbb megoldás: Megkocogtatjuk őket. Ehhez kell ugyan némi anyagismeret, történetesen, hogy milyen hangot ad az alu, és milyet a réz, de már a hangjuk csengéséből, illetve tompaságából is lehet következtetni a falvastagságra, ebből pedig az anyagukra.
Elküldve: 2003. 03. 28. 17:57

Rontgen ultrahang stb. vizsgalat NEM all rendelkezesre, a kocogtatas pedig szinten nem vezet eredmenyre, kiveve akkor, ha papirvekony heju gömbökről (csak a te kedvedert Lamex

Elküldve: 2003. 03. 28. 18:03
gördülési ellenállás lép fel a fal deformációja miatt, és az egyik gondolom lassabban megy
[ 2003. március 28.: LGDT szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 03. 28. 18:08
idézet:
Ezt írta Cybernetics Core:
...az 1/2,1/4,1/8,1/16... sorozat összege 2-höz tart...[/quote]
2-hoz? :confused:![]()
Elküldve: 2003. 03. 28. 18:18
idézet:
Ezt írta LGDT:
ááááááááááá le kell gurítani őket lejtőn!!
gördülési ellenállás lép fel a fal deformációja miatt, és az egyik gondolom lassabban megy
[ 2003. március 28.: LGDT szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
még csak deformálódnia sem kell: a... (hogy is hívják? tehetetlenségi nyomaték? mindenesetre amit tetával szokás jelölni) különböző a kettőnek, emiatt tényleg gyorsabb lesz az egyik. De, hogy melyik, azt nemtom![]()
Elküldve: 2003. 03. 28. 18:24
idézet:
Ezt írta closed:
még csak deformálódnia sem kell: a... (hogy is hívják? tehetetlenségi nyomaték? mindenesetre amit tetával szokás jelölni) különböző a kettőnek, emiatt tényleg gyorsabb lesz az egyik. De, hogy melyik, azt nemtom[/quote]
ja. nekem ez eszembe se jutott, de mondjuk azt nemigen tudnád laboratórium nélkül kimérni. vékony fal mellett nem is tudom, melyik okoz nagyobb különbséget: a gördülési ellenállás vagy a teta különbsége.
amúgy ha körmágnesekből összerakott csőben ejted őket, a réz lassabban esik.
[ 2003. március 28.: LGDT szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 03. 28. 18:30

Elküldve: 2003. 03. 28. 18:33

Elküldve: 2003. 03. 28. 18:34
Elküldve: 2003. 03. 28. 18:34
idézet:
Ezt írta beta:
Ize... closed mar kapott tolem KCS-t, szal vki adjon neki helyettem.[/quote]
ment
Elküldve: 2003. 03. 28. 18:38
idézet:
Ezt írta beta:
2-hoz? :confused:[/quote]
Az 1-est lehagytam az elejéről. Javítva, és kösz.
Elküldve: 2003. 03. 28. 18:52
idézet:
Ezt írta LGDT:
köszi. szerintem viszont a kocogtatás is megtenné.[/quote]
Igen, de csak bizonyos esetekben. Nekunk viszont altalanosan alkalmazhato megoldas kellett. Gondolj bele: egy 2m falvastagsagu gombrol megallapitod kocogtatassal, h rez vagy alu? Viszont a tehetetlensege pontosan megmutatja melyik-melyik, barmekkor gombrol is legyen szo...
Elküldve: 2003. 03. 28. 19:25
idézet:
Ezt írta beta:
Igen, de csak bizonyos esetekben. Nekunk viszont altalanosan alkalmazhato megoldas kellett. Gondolj bele: egy 2m falvastagsagu gombrol megallapitod kocogtatassal, h rez vagy alu? Viszont a tehetetlensege pontosan megmutatja melyik-melyik, barmekkor gombrol is legyen szo...[/quote]
Már csak az a kérdés, hogy egy két méteres vörösréz gömböt (még ha üreges is) hogyan tolsz fel egy akármilyen lejtőre, amiről aztán legurítva mindenféle laboratóriumi eszköz - tehát mérőműszer nélkül! - megállapítod azt a 6%-ot...