idézet:
Ezt írta HookR:
[/quote]
Remek megoldás, megérdemel egy KCS-t.
Érdekességképp: ez a harmadik fajta megoldás, amit olvastam a feladvánnyal kapcsolatban, megosztom a másik kettőt is, habár csak a második mérésben van különbség, ráadásul a csere ott is kulcsszerepet játszik.
Előfeltétel: az első mérésben 4-4-et mértünk össze, és kibillent a mérleg.
Egyik megoldás: az egyik oldalról leveszünk hármat, és biztosan azonos golyókkal helyettesítjük. A maradékot azon az oldalon megcseréljük a másik oldal egy golyójával, így végezzük el a második mérést. Ha megmarad az irányzék, akkor a változatlanul hagyott három golyó között van az eltérő, és az iránya is kiderült. Ha megfordul, akkor a megcserélt két golyó közül az egyik lesz az, ha pedig egyensúlyba kerül, akkor a kivett három között lesz, az irány pedig az első méréskor kapott.
Másik megoldás: az egyik oldalról kiveszünk kettőt, egyet pedig átrakunk a másik oldalra. A másik oldalról kettőt (melyek közt biztos nincs az előbb betett) rakunk át az egyikre, így mérünk. Ha nem változik az irány, akkor az eredeti oldalon hagyott golyók között kell keresgélni, a két egy oldalon lévő összehasonlításával. Ha változik, akkor pont fordítva, de szintén az egy oldalon lévőket kell. Ha egyensúlyban van, akkor a két kimaradtat lehet összehasonlítani.
Még egy kis érdekesség: gondoljatok bele, mi van, ha a feladatban az összes golyók számát 13-ra emeljük...
[ 2002. február 17.: Netmaster szerkesztette a hozzászólást ]
Agyafúrt
Elküldve: 2002. 02. 17. 15:35
Elküldve: 2002. 02. 17. 15:39

Elküldve: 2002. 02. 17. 16:52
idézet:
Ezt írta special:
Az óceán közepén egy börtön-szigeten 10 elítélt tölti életfogytig tartó büntetését. A börtön parancsnoka kedveli a fejtörőket, ezért ezzel az ötlettel áll a rabok elé: Sorakozzanak fel egymás mögé. Mindenki véletlenszerűen kap egy sapkát, melynek színe sárga vagy piros. Bármelyik színű sapka tetszőleges számban fordulhat elő (tehát akár egyszer sem). Aki megmondja, milyen színű a sapka a fején, az szabad, ha téved, akkor lelövik. Természetesen csak egy színt mondhatnak a sorban állva, tehát egy lehetőségük van. A rabok egy kis gondolkodási időt kérnek, majd elvállalják. 50% eséllyel mind a 10-en, 50%-kal 9-en szabadulnak.
Mi a megoldás?[/quote]
Sorba állhatnak ahogy ők akarnak vagy sem? Tehát teljesen random, vagy mégse? Mert ha sorbaállhatnak akkor szerintem nem olyan bonyolult. Gondolom nem mondhatják meg egymásnak hogy milyen szinű sapka van rajtuk, szóval mondjuk így:
Egy ember sorba állítja a sárgákat, majd mögéjük a pirosakat. Ő beáll a két sor közé, tehát sárgák, góré, pirosak. Hátulról kezdik a bemondást. Ha maga előtt lát pirosat az éppen soron következő, akkor pirosat mond és szabad. Ha a góré piros, akkor mindenki szabad mögötte. Ő neki viszont tippelni kell hogy már a sárgákhoz tartozik, vagy még piros. Azért nem lehet 100% biztos benne hogy piros mert lehet hogy a mögöttelevő gondolkozott így és az ő tippje bejött. Tehát vki 50%-50%-os tippet elveszít és ha már vki halott akkor biztos hogy tippelt és a következő sárga sapkás már. Így 1 ember hal meg max, bár szerintem nem 50% eséllyel.
Persze ez elég zavaros, de szerintem lehet hogy hiányzik vmi a feladatból... Persze mindig ezt hiszi az ember, addig ameddig nem jön rá a megoldásra![]()
Elküldve: 2002. 02. 17. 16:55

és télleg 50%.
tök random állnak. Ucsó megszámolja hány piros van. Ha mondjuk páros számú piros akkor pirosat mond. Tehát mindenki tudja hogy az első 9 emberen páros számú piros van. Jön következő, ha maga előtt páros számú pirosat lát akkor ő sárga és szabad. Ha vki páratlant lát akkor piros és szabad. Mindenki tudja hogy épp páros vagy páratlan piros van a maradékban, tehát tudja hogy ő milyen.
Jajj de easy

Elküldve: 2002. 02. 17. 20:58
Példa:
kód:
-------------
| 1| 4| 6| 8|
-------------
| 3| 5| 9|12|
-------------
| 7|11|15|24|
-------------
|10|17|20|35|
-------------
[/code]
Milyen módszer szerint lehet benne hatékonyan megkeresni egy előre adott számot (tehát vagy megtaláljuk, vagy kijelentjük, hogy nem fordulhat elő), természetesen összehasonlítások sorozatával?
A megoldás szempontjából lényegtelen, de az egyszerűség kedvéért minden elem csak egyszer fordul elő a mátrixban, és a mátrix négyzetes.
Elküldve: 2002. 02. 18. 04:03
idézet:
Ezt írta Netmaster:
Még egy kis érdekesség: gondoljatok bele, mi van, ha a feladatban az összes golyók számát 13-ra emeljük...[/quote]
- Egyreszt az eddigiekben felvazolt (meghatarozo) szalat nem befolyasolna, hisz abban az esetben van csak jelentosege, mikor az elso meresnel a 4-4 golyo nem mutat elterest. (Ekkor az eselyes 5 golyobol 3-at osszemerunk 3 szabvanygolyoval...)
- Masreszt megszuntetne a peldat figyelmetlenul (egy egyszerubb peldaval osszekevero) olvasok reflex szeru, helytelen megoldasait![]()
"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."
Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció
Elküldve: 2002. 02. 18. 11:09
idézet:
Ezt írta Netmaster:
Lőrike, nem tudok tovább várni, [url="http://"http://az_olaszé"]itt[/url] a válasz.
[ 2002. február 17.: Netmaster szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Bizony
Ez könnyű volt, ugye?
Elküldve: 2002. 02. 18. 16:14
idézet:
Ezt írta rev:
jajj, ez tök egyszerű
és télleg 50%.
tök random állnak. Ucsó megszámolja hány piros van. Ha mondjuk páros számú piros akkor pirosat mond. Tehát mindenki tudja hogy az első 9 emberen páros számú piros van. Jön következő, ha maga előtt páros számú pirosat lát akkor ő sárga és szabad. Ha vki páratlant lát akkor piros és szabad. Mindenki tudja hogy épp páros vagy páratlan piros van a maradékban, tehát tudja hogy ő milyen.
Jajj de easy[/quote]
Jó. :)Logikailag teljesen megegyezik Netmaster megoldásával, de ő paritásértékkel rontott rám.![]()
Elküldve: 2002. 02. 18. 16:19
Adott egy terem, benne egy rab, és két fegyőr. A rab halálra van ítélve, de adnak neki egy utolsó esélyt. A terem két végén van ajtó. Az egyik a szabadulás, a másik viszont alá van aknázva, lehetetlen túlélni. A két fegyőr közül, az egyik mindig hazudik, a másik mindig igazat mond. Ezt tudják mindhárman. A rabnak egyetlen egy kérdése lehet, csak az egyik őrhöz. Ha nem cselekszik, másnap kivégzik. A rab megmenekült.
Mit kérdezett a rab?
[ 2002. február 18.: special szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 02. 18. 18:13
idézet:
Ezt írta special:
de ő paritásértékkel rontott rám.[/quote]
Nem rontottam volna, ha nem ugyanaz lenne a kettő.
Elküldve: 2002. 02. 19. 18:29
idézet:
Ezt írta Lőrike:
Video, te ezt már ismerted, igaz? Mi mást jelenthetne a jó megoldás hiányos magyarázattal.
[/quote]
Nem ismertem, es nem latom hianyosnak a megoldasomat - szerintem teljesen felesleges leirogatni mi lenne ha csak 1 lenne, ertheto a megoldas ugy is ahogy en irtam le.
Elküldve: 2002. 02. 19. 18:36

Elküldve: 2002. 02. 19. 20:18
idézet:
Ezt írta ViDe0:
Mar ertem, nem hianyosan adtam meg a jo megoldast - ahogy te irtad -, hanem mas megoldast adtam. ..ami nem olyan jo.[/quote]
Most elárulok egy titkot: nem a megoldás a lényeg, hanem a hozzá vezető út.
Elküldve: 2002. 02. 19. 20:51
idézet:
Ezt írta special:
Mit kérdezett a rab?
[/quote]
"Ha a másik fegyőrt kérdezném, hogy melyik a szabadságba vezető ajtó, akkor ő mit válaszolna?"
Elküldve: 2002. 02. 20. 19:12
idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:
"Ha a másik fegyőrt kérdezném, hogy melyik a szabadságba vezető ajtó, akkor ő mit válaszolna?"[/quote]
Egen, és erre válaszul mindkettő a rossz ajtóra mutat :o
Elküldve: 2002. 02. 20. 23:13

Elküldve: 2002. 03. 10. 19:28