HWSW Informatikai Kerekasztal: Programozás. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (9 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Programozás. Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 12. 22:47

Idézet: Nevergone - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 17:09

Jelenleg azon is ölik egymást az akadémikusok szakberkekben, hogy lineáris, objektum-orientált, esetleg más (pl. aspektus-orientált) programozási megközelítéssel érdemes -e kezdeni a programozással való ismerkedés során.

nem elhanyagolhato kissebbseg a funkcionalis nyelvek mellett tor landzsat, oket se felejtsuk el :)
egyebkent kezdo nyelvnek szerintem semmikepp sem objektumorientalt nyelvet kell valasztani. A C++ ugye emellett azert nem mert egy kezdonek eselye nincs megerteni a mukodeset, a c# meg java azert nem mert garbagecollected, raadasul mind a ketto erosen elvalasztja a value es reference typeokat, emellett tudnak autoboxingot, raadasul c# sajat value typeokat is megenged, egy kezdo programozo ezekket a dolgokat eszre sem veszi es az ezekbol kialakulo hibak erthetetlenek lesznek. szerintem.
kezdo nyelvnek szerintem is tokeletes a pytyon, vagy a delphi, de inkabb a python :)

#122 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 11:34

Idézet: Haderach - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 22:47

kezdo nyelvnek szerintem is tokeletes a pytyon, vagy a delphi, de inkabb a python :)

Nekem a Pascal volt anno az egyik kezdő programozási nyelvem, és így visszatekintve, nagy hiba volt. Igazából nem sokkal könnyebb és szabadabb, mint a C (sőt, szerintem pár dologban ótvarszarul van kialakítva), és tanulni abban elég nehéz.
Végigolvastam az általam fentebb linkelt könyvet, és hát na... szóval érdemes, inkább nem is mesélek róla.  :)
Még nekem is, aki azért rendelkezem már pár éves programozói gyakorlattal, érdekes és hasznos olvasmány volt, nem utolsósorban pedig olvasmányos, és sok példával teli, ami szerintem sokat segít.
Ha pedig megnézzük a Python forrás formázásának a szabályait (ugye erősen támaszkodik az indentálásra), akkor nagyon olvasható forrásokat lehet benne készíteni, és ezt megszokni késöbb is jól jön.  :)

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#123 Felhasználó inaktív   Naszta 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 15. 18:06

Idézet: Haderach - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 23:47

nem elhanyagolhato kissebbseg a funkcionalis nyelvek mellett tor landzsat, oket se felejtsuk el :)
egyebkent kezdo nyelvnek szerintem semmikepp sem objektumorientalt nyelvet kell valasztani. A C++ ugye emellett azert nem mert egy kezdonek eselye nincs megerteni a mukodeset, a c# meg java azert nem mert garbagecollected, raadasul mind a ketto erosen elvalasztja a value es reference typeokat, emellett tudnak autoboxingot, raadasul c# sajat value typeokat is megenged, egy kezdo programozo ezekket a dolgokat eszre sem veszi es az ezekbol kialakulo hibak erthetetlenek lesznek. szerintem.

Nem értek egyet. Szerintem C++-ban érdemes kezdeni. Okai: nincs semmi korlát, vannak hozzá normális elemi könyvtárak, vannak hozzá nehezebben használható könyvtárak, bármit megtud benne csinálni, sok példaprogram van hozzá, vannak normális IDE-k ingyen, platform független, STL szvsz alapvetően elég tanulni, stb.

Szerkesztette: Naszta 2006. 05. 15. 18:08 -kor

#124 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 15. 18:17

Idézet: Haderach - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 23:47

egyebkent kezdo nyelvnek szerintem semmikepp sem objektumorientalt nyelvet kell valasztani.
....

Idézet: "Wikipedia"

The Delphi language is a derivative of Borland's Object Pascal...

Idézet: "python.org"

Python® is a dynamic object-oriented programming language that can be used for many kinds of software development.

In Flames We Trust

#125 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 14:39

bocs hogy belepofázok, de szvsz Javaban a legérdemesebb elkezdeni....
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#126 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 14:59

Idézet: Asker - Dátum: 2006. máj. 16., kedd - 14:39

bocs hogy belepofázok, de szvsz Javaban a legérdemesebb elkezdeni....

Itt sokat számít a személyes tapasztalat, mármint hogy ki melyik nyelvet ajánlja. Én személy szerint nem igazán kedvelem a java -t, és ha kezdőként nézem, nem sok olyan dolgot ad, amit késöbb, más nyelvek elsajátításakor komolyabban használni lehetne. Arról nem is beszélve, hogy szerintem elég messze el kell jutni benne ahhoz, hogy használható programokat lehessen készíteni, ez pedig sok kezdő lelkesedését letörheti.

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#127 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 15:17

naigen...

de mivel a kezdők az kezdők ezért én mégis ezt ajánlom nekik mert "ebben lehet a legkevesebb hurculással bakit elkövetni"...
deszar megfogalmazás  :reklamacio:

ps:
mondjuk igen, lehet azért agyok ennyire jávás mert  van egypár eredeti SUN Certified könyvem, angolul...  :smoker:
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#128 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 15:23

Idézet: Asker - Dátum: 2006. máj. 16., kedd - 15:17

de mivel a kezdők az kezdők ezért én mégis ezt ajánlom nekik mert "ebben lehet a legkevesebb hurculással bakit elkövetni"...
deszar megfogalmazás  :reklamacio:

De azért az sem teljesen jó, ha a sok "csili-vili" dolog között elveszik a lényeg, én pl. első programozási eszköznek ezért nem adnék RAD fejlesztőeszközöket (Delphi, különféle Builder -ek, stb.), hiszen nem erről szól. :)

Idézet

[link]

#129 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 17:15

Pontosan.
A fejlesztőkörnyezetket /IDEket/ a haladó, profi programozóknak találták ki nem a kezdőknek, mivel az elrejti a lényeget.
A kezdők üljenek hozzá a notepadhoz és a javac-hoz...

#130 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 17:23

Erdemes elesen elkuloniteni azon szempontokat, hogy kit mi fog meg / lelkesit, illetve hogy az elmeleti alapozashoz milyen nyelv megfelelo.

Az elobbi nyilvan teljesen szemelyfuggo; matematikai beallitottsaguaknak akarmilyen konzolos progi is lehet erdekes, fizikai beallitottsag eseten mar szempont lehet, hogy egyszeruen lehet mondjuk megjeleniteni egy valosideju szimulaciot, mast esetleg egyenesen az motival, hogy forog a teaskanna (netan szamovar :Đ) a kepernyon, es persze van olyan is, akit csak ugy l'art pour l'art erdekel, hogy hogyan mukodnek ezek a dolgok.

Felteve, hogy hasznalhato programozasi ismeret a cel, ez csak a "mezesmadzag", ennelfogva a masodik, ugymond technikai megfontolasnak alarendelendo.

#131 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 17:47

Idézet: pascal - Dátum: 2006. máj. 15., hétfő - 19:17

Idézet: "Wikipedia"

The Delphi language is a derivative of Borland's Object Pascal...

Idézet: "python.org"

Python® is a dynamic object-oriented programming language that can be used for many kinds of software development.

jo meg lehet probalni ertelmezni is azt amit mondtam... modern prog.nyelvek 95%a objektumorientalt, de mig egyes nyelvekben ra vagy kenyszeritve ezek hasznalatara, masok csalogatnak, es vannak olyanok amiket strukturalt programozasra is lehet normalisan hasznalni. (tudom mindent lehet, ne koss bele ebbe is)  :confused:

#132 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 16. 18:09

Idézet: Haderach - Dátum: 2006. máj. 16., kedd - 18:47

jo meg lehet probalni ertelmezni is azt amit mondtam... modern prog.nyelvek 95%a objektumorientalt, de mig egyes nyelvekben ra vagy kenyszeritve ezek hasznalatara, masok csalogatnak, es vannak olyanok amiket strukturalt programozasra is lehet normalisan hasznalni. (tudom mindent lehet, ne koss bele ebbe is)  :confused:

Kötekszik a radai rosseb :Đ csak feloldottam egy ellentmondást :D
In Flames We Trust

#133 Felhasználó inaktív   schonik21 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 17. 13:19

Sziasztok!

Úgy döntöttem, hogy nekiállok programozni tanulni. Mivel anno tanultam Pascal-t(minimális szinten),úgy döntöttem, hogy előszőr nekirugaszkodom annak. De sajna már az alapoknál elakadtam. Jobban mondva nem értem a problémát.
Ezzel kezdtem:

Idézet

program elso;
begin
  gotoxy(1,1);
end.

De valamiért ezt irja ki tesztelésnél: Error 3: Unknown identifier.
Nem tudom, hogy miért van ezzel problémája. Szerintem helyes, persze nem biztos. Ha valaki segitene, nagyon megköszönném. Ha rossz helyre irtam, akkor légyszi dobjatok egy linket.
Üdv: schonik.

#134 Felhasználó inaktív   schonik21 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 17. 17:03

Idézet: schonik21 - Dátum: 2006. jún. 17., szombat - 14:19

Sziasztok!

Úgy döntöttem, hogy nekiállok programozni tanulni. Mivel anno tanultam Pascal-t(minimális szinten),úgy döntöttem, hogy előszőr nekirugaszkodom annak. De sajna már az alapoknál elakadtam. Jobban mondva nem értem a problémát.
Ezzel kezdtem:

De valamiért ezt irja ki tesztelésnél: Error 3: Unknown identifier.
Nem tudom, hogy miért van ezzel problémája. Szerintem helyes, persze nem biztos. Ha valaki segitene, nagyon megköszönném. Ha rossz helyre irtam, akkor légyszi dobjatok egy linket.

Nem szóltam!!  :omg:
Máskor előbb gonolkodom aztán szólok. :rolleyes:  :Đ

Szerkesztette: schonik21 2006. 06. 17. 17:10 -kor

Üdv: schonik.

#135 Felhasználó inaktív   atiati100 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 11. 05. 11:27

Sziasztok.

Van valakinek megkimelt allapotú Prolog magyar nyelvű könyve.
Megvásárolnám.

Illetve ha tudtok, hol lehet kapni Prologhoz magyar nyelvű
könyvet akkor irjatok mar egy mailt az atiati100@freemail.hu
ra. Kosz.

#136 Felhasználó inaktív   Salty 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 15:54

A HTML, XHTML, CSS nyelvek tekinthetők programnyelveknek? Ha egy személy tisztában van ezekkel, nevezhető programozónak?

#137 Felhasználó inaktív   negyvenketto 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 18:50

Idézet: Salty - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 16:54

A HTML, XHTML, CSS nyelvek tekinthetők programnyelveknek? Ha egy személy tisztában van ezekkel, nevezhető programozónak?

Szerény véleményem szerint, mivel ezekben a nyelvekben nincsen se iterációkezelés, se változók, se vezérlési szerkezetek stb. én nem venném őket egy kalap alá a programozási nyelvekkel. Bár tudom milyen frankó azt mondani hogy html-ben programozik az ember, bölcsészekkel sörözés közben el lehet lőni.

Üdv
42
Az élet a világmindenség meg minden...

Hivatásos topicsüllyesztő...

#138 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 11:33

Idézet: Salty - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 16:54

Nevezhető autószerelőnek az, aki le tudja mosni az autót, ragasztott már rá matricát és már cserélt üléshuzatot is?

#139 Felhasználó inaktív   negyvenketto 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 21:53

Idézet: Suicide - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 12:33

Nevezhető autószerelőnek az, aki le tudja mosni az autót, ragasztott már rá matricát és már cserélt üléshuzatot is?

Velem egyszer pont-e témában szállt vitába egy nagy tudós (sic) emberke. Ő meg volt győződve hogy ezek programozási nyelvek és nyilvánosan hülyézett le mert ellentmondtam neki... aztán bontottam egy sört :)
Az élet a világmindenség meg minden...

Hivatásos topicsüllyesztő...

#140 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 09. 00:14

Pedig tágabb értelemben akár programozási nyelvnek is nevezhetők (legalábbis a CSS).
Az már más kérdés, hogy aki jártas bennük az attól még a legkevésbé sem nevezhető programozónak, mégpedig azért, mert a dizájnolás és a programozás két külön dolog.

Téma megosztása:

• (9 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.