HWSW Informatikai Kerekasztal: Programozás. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (9 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Programozás. Értékeld a témát: -----

#101 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 29. 01:51

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2006. jan. 29., vasárnap - 1:42

Nem teljesen értem mire gondolsz. Compile + run ha a forditásra gondolsz....

Ok, de hogy tudom, úgy elmenteni, hogy az win alól vagy dos alol inditható legyen?
http://tet-halo.ning.com/
TeT háló-Tanulást segítő technológiák.
Pedagógus mentor rendszer.

#102 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 29. 02:13

Idézet: Socket - Dátum: 2006. jan. 29., vasárnap - 1:51

Ok, de hogy tudom, úgy elmenteni, hogy az win alól vagy dos alol inditható legyen?

Megtalálod a dev-c könyvtárában a fordított exe-ket.
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#103 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 29. 02:27

Van egy feladat, önszorgalmú, magamnak töltöttem le, progit kellene csinálni az adott leírásból, van olyan embertárs akinek elküldhetném ezt, és esetleg megcsinálná, ezáltal talán kicsit érthetőbb lenne számomra a dolog.
Kérdés, baj, hogy Win Xp 64 bit alól csinálom, mert így nem igazán tok mindent elinditani. :)
http://tet-halo.ning.com/
TeT háló-Tanulást segítő technológiák.
Pedagógus mentor rendszer.

#104 Felhasználó inaktív   instant_h2o 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 28. 18:46

Sziasztok!
Szeretnek olyan programot krealni MS Visual C++-ban(6),ami sima dialog,es nem tesz mast,csak megjelenit 1 szoveget a dialogus ablakban,majd az OK gombbal be lehet zarni.
Tudom,most a fejetekhez kaptok,h minek ez nekem,hiszen ezek szerint semmi kozom a VC++hoz.
Igaz is,de igazan orulnek,ha vki segitene.
Igazabol csak arrol nincs fogalmam,h mit is kellene tennem ahhoz,h maga a szoveg megjelenjen. Van egy konyvem VC6hoz,de hiaba bujtam nem talaltam ra a megoldasra. Gondolom pofon 1*u.

Elore is kosz!
AMD 286  0.008GHz ; 0.0048Gb RAM ; Realtek 3106 VGA  0.5Mb ; WD Caviar 0.08Gb  ; MS-DOS 6.2 + QEMM386+Windows 3.1

#105 Felhasználó inaktív   C+H2O 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 28. 19:41

Hi!

Amit írsz, arra tökéletesen megfelel egy messagebox (ablak szöveggel, x gombbal :))
nyugodtan hívd meg:

MessageBoxA(0,"asd","dsa",MB_OK);

tehát elég ennyi, ha a project settingsben a subsystem windowson van:
#include <windows.h>

int WINAPI WinMain(HINSTANCE inst, HINSTANCE pi, LPSTR cmdline, int show)
{
   MessageBoxA(0,"asd","dsa",MB_OK);
   return 0;
}

ez kirak 1 ablakot asd szöveggel, dsa címmel, egy ok gombbal, a visszatérési értékből pedíg kiderítheted, hogy melyik gombra böktek.
(ha MB_OK helyett más írsz, pl MB_YESNOCANCEL-t, akkor már több értelme lesz)

Ha komolyabb dologra vágysz, akkor már létre kell hoznod saját ablakot, regisztrálni ezt-azt, stb...
És a végére 1 jó tanács: használd az MSDN-t...

---------------------------------------------
Szerk:
Nem tudom, hogy MessageBoxA van-e a 6.0-s vs-ben, ez nálam azért A, mert a Vs 2005-ben már a legtöbb win32 api hívás egy #define ugyanannak a függvénynek a unicode-formájára, és ott pl. const char[]-helyett WCHAR[] kell... Emiatt az A-s, ansi verziót használtam...

Szerkesztette: Quain 2006. 02. 28. 20:07 -kor

#106 Felhasználó inaktív   instant_h2o 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 28. 22:58

Köszi szépen a segítséget!
Ez igy mar majdnem az,amire en gondoltam.
Keresgettem en a helpben,de nem sokra mentem,mert nem tam,mit keressek.
Nem is remeltem,h ilyen egyszeru 1 ablakot "nyitni".
Tudnal esetleg konyvet javasolni(VC),aminek segitsgevel alapfokon el lehet sajatitani a dolgokat?

Nem vagyok nagy programozo. Meg ez a VC-s dolog is eleg tavol all tolem.

Ha en elore definialt ablakban szeretnem megjelniteni a szoveget,akkor mi a teendo?
Ugy ertem,h van altalam szerkesztett dialogus ablak.

Remelem erthetoen irtam.
AMD 286  0.008GHz ; 0.0048Gb RAM ; Realtek 3106 VGA  0.5Mb ; WD Caviar 0.08Gb  ; MS-DOS 6.2 + QEMM386+Windows 3.1

#107 Felhasználó inaktív   C+H2O 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 10:48

Idézet: instant_h2o - Dátum: 2006. febr. 28., kedd - 23:58

Ha en elore definialt ablakban szeretnem megjelniteni a szoveget,akkor mi a teendo?
Ugy ertem,h van altalam szerkesztett dialogus ablak.

Remelem erthetoen irtam.

Könyvet nem nagyon tudok ajánlani, bár több helyről hallottam Charles Pletzoltdól v.mi win programozásos könyvet, de a címére nem emlékszem.

Az alapvető teendőket egy ablak létrehozásához win32-ben tartalmazza az msdn, talán window management néven?  :think:
A kérdés viszont az, hogy te tényleg ezzel akarsz-e foglalkozni?
Mert már mind a win32, mind az MFC túlhaladott, ha gyorsan, és egyszerűen akarsz wines alkalmazást írni, akkor C#-pal foglalkozz... win32 esetleg jó a minimális erőforrásigényű programok írásához, de gyorsan bonyolulttá válik...

Igazából ez az előredefiniált abla kicsit homályos nekem, mert pl. a messagebox egy előredefiniált ablak...
ha viszont te magad akarod megnyitni a saját (alkalmazás)ablakod, akkor a teendőd a következő:
kitölteni 1 wndclass(ex) strukturát tetszés szerint, regisztrálni a registerclass(ex)-szel, hwnd=createwindow(ex)(...), majd showwindow(hwnd,SW_SHOW), utána pedig 1 loop, hogy működjön is a programod
(pl. while (getmessage(msg,0,0)
{
translatemessage(&msg);
dispatchmessage(&msg);
}
)

meg kell egy windowprocedure-od, ami kezeli az üzeneteket...
(persze meg lehet csinálni windowprocedure nélkül, ha a wndclassban, az lpfnwndproc-nak DefWindowProc-ot adsz meg, és a getmessage után te csinálsz switch-et, mert az msg tartalmazza az üzeneteket...)

#108 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 22:03

#include <windows.h>

void SizeClientArea(HWND hwnd, int xsize,int ysize)
{
  RECT crect, wrect;
  GetClientRect(hwnd,&crect);
  GetWindowRect(hwnd,&wrect);
  SetWindowPos(hwnd, 0, 0,0,
               xsize + wrect.right  - wrect.left - crect.right,
               ysize + wrect.bottom - wrect.top  - crect.bottom,
               SWP_NOMOVE | SWP_NOZORDER);
}

LRESULT CALLBACK WndProc(HWND hwnd, UINT msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam)
{
  switch(msg)
  {
  case WM_CLOSE:
    PostQuitMessage(0);
    break;
  case WM_DESTROY:
    DestroyWindow(hwnd);
    break;
  default:
    return DefWindowProc(hwnd, msg, wParam, lParam);
  }
  return 0;
}

int WINAPI WinMain(HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpszArgument, int nFunsterStil)
{
  WNDCLASSEX wcx;
  ZeroMemory(&wcx, sizeof(wcx));
  wcx.cbSize        = sizeof(wcx);
  wcx.style         = CS_OWNDC | CS_HREDRAW | CS_VREDRAW;
  wcx.lpfnWndProc   = WndProc;
  wcx.hInstance     = hInstance;
  wcx.lpszClassName = "wndclx";
  if(!RegisterClassEx(&wcx)) /*hiba*/;

HWND hwnd, stat = 0;
  hwnd = CreateWindow(wcx.lpszClassName, "ablak zsiraf",
                      WS_VISIBLE | WS_SYSMENU | WS_MINIMIZEBOX,
                      0,0, 0,0, 0,0,hInstance,0);
  if(!hwnd) /*hiba*/;
  SizeClientArea(hwnd,320,240);

stat = CreateWindow("STATIC", "proba szoveg", WS_VISIBLE | WS_CHILD,
                      0,0, 320,240, hwnd,0,hInstance,0);

MSG msg;
  while(GetMessage(&msg,0,0,0)>0)
  {
    TranslateMessage(&msg);
    DispatchMessage(&msg);
  }
}

#109 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 04:48

A fenti kod bugos, felcsereltem ket esemenyt. Helyesen, egyszerusitve:
LRESULT CALLBACK WndProc(HWND hwnd, UINT msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam)
{
  switch(msg)
  {
  case WM_DESTROY:
    PostQuitMessage(0);
    break;
  default:
    return DefWindowProc(hwnd, msg, wParam, lParam);
  }
  return 0;
}

#110 Felhasználó inaktív   Oscee 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 03. 19:08

Hello! Kéne egy kis segítség C++ban. Elég n00b vagyok és be kéne adnom egy előzetes specifikációt erről:
"Készítsen bitmező adatstruktúrát, melynek mérete definiálható. Valósítsa meg az összes értelmes műveletet operátor overload-dal Amennyiben lehetséges használjon iterátort!"

Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni, mert nem tanultunk bitmezőket, amit meg most hirtelen olvastam, az nekem elég kínai, és gőzöm nincs, hogy mit írjak a specifikációba (objektumok, tagfüggvények stb.).  :confused:  :(
A programot majd megírom valahogy, arra még van időm... :lama:
24 & ReGenesis & Prison Break addict

#111 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 05. 22:56

Idézet: Oscee - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 20:08

Hello! Kéne egy kis segítség C++ban. Elég n00b vagyok és be kéne adnom egy előzetes specifikációt erről:
"Készítsen bitmező adatstruktúrát, melynek mérete definiálható. Valósítsa meg az összes értelmes műveletet operátor overload-dal Amennyiben lehetséges használjon iterátort!"

Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni, mert nem tanultunk bitmezőket, amit meg most hirtelen olvastam, az nekem elég kínai, és gőzöm nincs, hogy mit írjak a specifikációba (objektumok, tagfüggvények stb.).  :confused:  :(
A programot majd megírom valahogy, arra még van időm... :lama:

Csak nem BME mernok informatika? :Đ Havernak is tegnapelott kellett file cache specifikaciot hegeszteni. :D

Szerintem annyi, hogy csinalsz egy bittomb osztalyt, aminek a konstruktora parameternek kapja a kert meretet. Az ertekadas, tombcimzes illetve bitenkenti logikai operatorok remelem ertelemszeruek, az aritmetikai operatorok meg gondolom binaris szamkent kell kezeljek a bittombot. Egyebkent pedig "on mernok lesz, oldja meg"! :Đ

Szerkesztette: cx.core 2006. 04. 05. 22:57 -kor

#112 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 02:26

std::bitset<N>
std::vector<bool>
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#113 Felhasználó inaktív   NAron 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 12:01

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 2:26

std::bitset<N>
std::vector<bool>

Éppen a C++ beépített tárolóit nem lehet használni, mondván, hogy újra feltaláljuk a kereket és az nekünk jó :)

#114 Felhasználó inaktív   MAD_Fire 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 09. 08:02

Sziasztok!

Ha van egy minimális pascalos múltam,html és a php -t kóstolgatom, nem tudnátok ajánlani oldalt, leírást vagy hogy merre tovább ,ha komolyabban szeretnék elmélyülni a programozásban?  :think:

Előre is thx a segítséget.

bye

#115 Felhasználó inaktív   C+H2O 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 17:07

Nos AJÁNLANI azt tudom, hogy tanulj meg egy modern, erősen típusos nyelvet, aminek van jövője, és sok helyen használják:
c++/java/c#

#116 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 19:28

Üdvözlet azoknak, akik most szeretnének, önerőből ismerkedni a programozással.
Nem tudom, ajánlották -e (nem olvastam végig a topicot, másnapos vagyok), de szerintem kezdésnek nem rögtön, C, vagy C++ lenne a megfelelő.

Hanem egy olyan nyelv, amely rávezet arra, hogyan kell szépen és érthetően programozni. Ha javasolnék, akkor a Python -t javasolnám induló programozási nyelvnek, mert gyorsan lehet benne használható programokat írni, hatékony, és mindemellett nem veszik el a programozás lényege.

A következő címen egy teljes, a belga középiskolai oktatásban használt Python programozási tankönyv minőségi magyar fordítása érhető el. Én magam is átolvastam a könyvet, és nagyon jónak találtam.
A tankönyv: Gérard Swinnen : Tanuljunk meg programozni Python nyelven

Szóval, én ennek a tankönyvnek a figyelmes áttanulmányozását ajánlanám mindenkinek első lépésnek.

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#117 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 20:30

Azzal kapcsolatban, hogy erősen avagy gyengén típusos nyelvvel érdemes-e kezdeni, még akadémikus bácsik is ölre mennek egymással. Ezért csak annyit tennék hozzá a témához, hogy a C nyelvvel (illetve leszármazottaival) való ismerkedés előtt ajánlott elmélyedni valamely processzorcsalád assembly nyelvében, még ha csak rövid időre is. Ezzel rengeteg "nem értem" takarítható meg.

#118 Felhasználó inaktív   C+H2O 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 12. 12:58

Nem véletlenül nem írtam C-t: a magasabb szintű nyelvekkel nem kell egyből belemerülnie a pointerek világába kezdő programozónak... (assemblybe meg főleg nem, amihez hardverismeret is kell...)
(kezdő nyelvnek még továbbá: pascal...(delphi))
Python:
1) a wikipedián azt olvasom, hogy "dynamically typed", tehát gyengén típusos
Ha valaki hozzászokik ahhoz, hogy ész nélkül értékül adhat mindent egy változónak, annak később problémái lesznek, ha egy erősen típusos nyelvben kell programot írnia.
2) interpretált nyelv: szerintem a legnagyobb öröm egy kezdő programozó életében az, amikor a keletkezett kis dolgot (futtatható file) átviszi máshova, és ott is ugyanúgy működik...
(persze biztosan lehet közvetlenül futtatható binárist is készíteni 3. programmal, de az megint más)

Szerkesztette: Quain 2006. 05. 12. 13:10 -kor

#119 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 12. 16:08

Idézet: Quain - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 12:58

Nem véletlenül nem írtam C-t: a magasabb szintű nyelvekkel nem kell egyből belemerülnie a pointerek világába kezdő programozónak... (assemblybe meg főleg nem, amihez hardverismeret is kell...)
(kezdő nyelvnek még továbbá: pascal...(delphi))
Python:
1) a wikipedián azt olvasom, hogy "dynamically typed", tehát gyengén típusos
Ha valaki hozzászokik ahhoz, hogy ész nélkül értékül adhat mindent egy változónak, annak később problémái lesznek, ha egy erősen típusos nyelvben kell programot írnia.
2) interpretált nyelv: szerintem a legnagyobb öröm egy kezdő programozó életében az, amikor a keletkezett kis dolgot (futtatható file) átviszi máshova, és ott is ugyanúgy működik...
(persze biztosan lehet közvetlenül futtatható binárist is készíteni 3. programmal, de az megint más)

Én már programoztam eleget, Python -ban is, tudom, hogy a programozással most ismerkedőknek a típusok és a mutatók komoly buktatót tudnak jelenteni. Azt is fejbecsapnám (esetleg), aki első programozási nyelvnek a C -t tanítja, nem véletlenül aratnak az interpretált nyelvek egyre nagyobb sikert (Perl, Python, stb.)
Jó magam is gyakran használom, sok esetben könnyebb és egyszerűbb egy programot így megírni, mint C -ben tökölni a hosszas, néha túl aprólékos kidolgozással. Manapság pedig, a mai számítógépek teljesítményét figyelembe véve már az interpretált nyelveken megírt programok hatékonységa sem sokkal marad el a fordítóval rendelkező nyelvek teljesítményétől.

A Python pedig kialakításánál fogva szinte megköveteli a szép programozást, vagyis a forráskód igényes, átlátható tagolását, amely később elsajátított programnyelveknél nagyon hasznos tud lenni.  :)

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#120 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 12. 16:09

Idézet: cx.core - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 20:30

Azzal kapcsolatban, hogy erősen avagy gyengén típusos nyelvvel érdemes-e kezdeni, még akadémikus bácsik is ölre mennek egymással. Ezért csak annyit tennék hozzá a témához, hogy a C nyelvvel (illetve leszármazottaival) való ismerkedés előtt ajánlott elmélyedni valamely processzorcsalád assembly nyelvében, még ha csak rövid időre is. Ezzel rengeteg "nem értem" takarítható meg.

Jelenleg azon is ölik egymást az akadémikusok szakberkekben, hogy lineáris, objektum-orientált, esetleg más (pl. aspektus-orientált) programozási megközelítéssel érdemes -e kezdeni a programozással való ismerkedés során.

Idézet

[link]

Téma megosztása:

• (9 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.