HWSW Informatikai Kerekasztal: HTML kérdés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (74 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HTML kérdés Értékeld a témát: -----

#1201 Felhasználó inaktív   Delawer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 10. 12. 07:48

Idézet: Nevergone - Dátum: 2007. okt. 11., csütörtök - 23:23

Kiegészítendő a szerveroldali (gyk. PHP) ismereteimet, foglalkoznék a kliensoldali programozással is. A kérdésem az lenne, hogy merre induljak el? Érdemes manapság a "pure" Javascript -tel ismerkedni, vagy inkább célzottan AJAX, JQuery, vagy valami más? Örülnék még valami induláshoz jól használható (esetleg érthető példákkal megszórt) leírásnak, ha elektronikusan olvasható, az jó lenne, ha pedig magyar nyelvű lenne... na az maga lenne talán a tökély.  :)
Köszönöm a válaszokat.  :)

Hali!

Javascript. Nem tudom pontosan mit értesz "pure" néven, én most úgy értelmezem, hogy egyszerű js fájlban lévő függvények, melyeket a html-ben onclick, onblur, stb. eventekre hívsz meg.

Jóideje a "diszkrét" javascript használata terjed, ami egy kicsit különleges módon próbálja meg az előbb végzett dolgokat elintézni.
A legtöbb manapság elterjedt javascript függvénytár (prototype, jquery, stb.) is ezt támogatja.
A diszkrét js lényege, hogy a html-ben forrásszinten nincs javascript kód, hanem azt az onload eseménykor elindítjuk.
Erről van leírás pl a weblaboron is.

AJAX. Jól szólt az előttem szóló, ez egy módszer csupán, egy technika, mellyel "háttérben" kommunikálunk a szerverrel, a felhasználó igazából csak annyit lát, hogy az oldal bizonyos részei újratöltődnek, frissülnek, input elemek, legördülők aktiválódnak, stb. Érdekes módon ezt a Microsoft-nak köszönhetjük, még egy eléggé régi IE verziója kezdte el támogatni a Microsoft.XMLHTTP ActiveX objektummal, majd ezek után a többi is a window.XMLHttpRequest -ként vette fel az objektumok közé.

Magyar nyelvű leírást pl. a prototype-hoz tudok ajánlani:
http://prototype.raj...type.js.hu.html

Amit én még fontosnak tartok, az a DOM ismerete, eligazodás benne.
A legtöbb javascript függvénytár igyekszik a lehető legjobban átvenni a vállunkról az objektumok, események megfogását, nekünk igazából sokszor csak ezeket alkalmazni kell.

Pár fügvénykönyvtár:
http://javascriptlibraries.com/

Érdemes olvasgatni a legnépszerűbb függvénytárak API doksiját (többnyire érthetőek, olvashatóak (azaz még angol nyelv ismerete nélkül is hellyel-közel érthető) és sokszor még példákat is adnak)
-- Legyen egy jó napod! --

#1202 Felhasználó inaktív   PappG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 15. 21:59

Szeretnék javítani az általunk készített weboldal kinézetén. Ebben a legnagyobb segítség az lenne, ha a 'select' elemeket szebbé tudnám tenni. Csatoltam az üzenethez egy képet, amiben benne van a 'csúnya' selectről egy shoot. Vajon milyen style attributumokat adjak neki, hogy nem jelenjen meg ez a csűnya fehér keret? Sajnos pont IE alatt jelenik meg. FF és Opera alatt a mező háttérszínét veszi fel, vagyis azt, amit szeretnék. Próbáltam a paddingot és a margint 0px-re venni, de semmitsem ért.

Tudtok adni tippeket?

Csatolt fájl:

Szerkesztette: PappG 2007. 10. 15. 22:02 -kor

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

#1203 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 16. 15:14

A w3 szerint a SELECT elemnek ez a tulajdonsága nem változtatható meg. Nincs rá attribútum. Persze mérget nem vennék rá.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1204 Felhasználó inaktív   Delawer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 16. 20:11

Idézet: PappG - Dátum: 2007. okt. 15., hétfő - 22:59

Szeretnék javítani az általunk készített weboldal kinézetén. Ebben a legnagyobb segítség az lenne, ha a 'select' elemeket szebbé tudnám tenni. Csatoltam az üzenethez egy képet, amiben benne van a 'csúnya' selectről egy shoot. Vajon milyen style attributumokat adjak neki, hogy nem jelenjen meg ez a csűnya fehér keret? Sajnos pont IE alatt jelenik meg. FF és Opera alatt a mező háttérszínét veszi fel, vagyis azt, amit szeretnék. Próbáltam a paddingot és a margint 0px-re venni, de semmitsem ért.

Tudtok adni tippeket?

A carnánál Nec és HG foglalkoztak ilyen dolgokkal ( default select mezők designolása ) kisebb-nagyobb sikerrel.
Ami előny: valóban szép tud lenni.
Hátrány: Eléggé komoly jscript és css támogatás szükségeltetik hozzá. (lásd: http://www.interware.hu/)
A selectet lecseréli ul-re és az option elemeket listára fűzi fel. Így már lehet designolni.

Bevallom én nem rajongtam érte, mármint a designolt selectért :)
Pár funkció nem élt benne, pl. gépelésre a megfelelő sorra ugrás.

Én nem foglalkoztam igazán ezzel, érdeklődj pl. Nec-nél :)

#1205 Felhasználó inaktív   PappG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 16. 20:36

Idézet: Delawer - Dátum: 2007. okt. 16., kedd - 20:11

A carnánál Nec és HG foglalkoztak ilyen dolgokkal ( default select mezők designolása ) kisebb-nagyobb sikerrel.
Ami előny: valóban szép tud lenni.
Hátrány: Eléggé komoly jscript és css támogatás szükségeltetik hozzá. (lásd: http://www.interware.hu/)
A selectet lecseréli ul-re és az option elemeket listára fűzi fel. Így már lehet designolni.

Bevallom én nem rajongtam érte, mármint a designolt selectért :)
Pár funkció nem élt benne, pl. gépelésre a megfelelő sorra ugrás.

Én nem foglalkoztam igazán ezzel, érdeklődj pl. Nec-nél :)

Köszi mindkettőtök hozzászólását! Delawer által írtak elég bonyolultan hangzanak, és félek, hogy nem lenne egyszerű belilleszeni a Taperstry5 enginebe egy ilyen custom select utánzó komponenst. Marad az, hogy a megrendelőnek lenyomjuk a torkán, hogy nincs Explorer alatt megoldás a problémára. Így is hisztizik eleget, most lesz legalább +1 oka rá. Hiába, az élet nemcsak játék és mese :-)
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

#1206 Felhasználó inaktív   webszab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 23. 16:52

Sziasztok!

Tegnap kezdtem el vele foglalkozni és eljutottam odaáig hogy Flash gombokat tegyek bele :D. Minden gombnak be lehet állítani egy annak a gombra vonatkozó ablakban, hogy mire hivatkozzon illetve azt milyen keretben nyissa meg. Beállítottam, hogy a lap egyik jobb oldali keretében nyissa meg, mely keretet én tettem bele, de mindig és minden hivatkozásnál új ablakot nyit meg és sosem ott, amit beállítottam neki :(. Mi lehet a baj?

Ez a probléma előjött a 2004MX-nél ill. a CS3-nál is :s
"Mindenki derül, ha Minden kiderül"

#1207 Felhasználó inaktív   Zool 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 24. 07:32

Hmmm... Valamit nem értek. Lehet, hogy nem ide kellene, de ide is tartozik.

Egy kép nélküli, kizárólag CSS-t használó template felhasználásával alakítom át az oldalamat. Ez nem is lenne baj, de FF alatt sokkal lassabb, mint IE alatt. Mitől lehet ez? A kód valid. TIDY HTML és W3C validátora is szeresse a kódot. A FF pedig beteg lassú tőle. :(

#1208 Felhasználó inaktív   Delawer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 24. 17:08

Idézet: Zool - Dátum: 2007. okt. 24., szerda - 8:32

Hmmm... Valamit nem értek. Lehet, hogy nem ide kellene, de ide is tartozik.

Egy kép nélküli, kizárólag CSS-t használó template felhasználásával alakítom át az oldalamat. Ez nem is lenne baj, de FF alatt sokkal lassabb, mint IE alatt. Mitől lehet ez? A kód valid. TIDY HTML és W3C validátora is szeresse a kódot. A FF pedig beteg lassú tőle. :(

Van valamilyen linked erről az oldalról?

#1209 Felhasználó inaktív   Zool 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 24. 19:23

Idézet: Delawer - Dátum: 2007. okt. 24., szerda - 18:08

Van valamilyen linked erről az oldalról?

Van persze.  Ma néztem Opera/Safari/Netscape9/Iexplorer gyors, Tüzesrokka meg 2-3* annyi időt szöszöl vele.

#1210 Felhasználó inaktív   flora 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 11. 20. 14:32

Sziasztok!

Hogyan tudok html kódban highlight kiemelést alkalmazni?
Köszi előre is!
Üdv. mindenkinek!
Flóra

#1211 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 16:47

Mit értesz kiemelésen? Háttérszínezés? Szövegszínezés? Aláhúzás? Kövérítés vagy döntés?
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#1212 Felhasználó inaktív   flora 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 19:20

Háttérszínezésre gondoltam, neonsárga színben, hogy úgy nézzen ki, mintha highlight-filccel áthúztam volna.

#1213 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 20. 20:05

<P>Nem kiemelt szöveg után <FONT style="BACKGROUND-COLOR: yellow">kiemelt szöveg,</FONT> majd újra ki nem emelt szöveg</P>

A <P> tag elhagyható. A kiemelés sárga (yellow), nem érinti a szöveg színét.

#1214 Felhasználó inaktív   flora 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 11. 22. 17:20

köszönöm, sikerült!

#1215 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 06. 10:49

Van valakinek bevalt modszere sok egyszeru html-file utf8 kodolasuva alakitasara?
Probalkoztam mar ilyen-olyan modszerekkel, de valahogy, mindig elqrtam, es krixkraxok lettek belole.

#1216 Guest_Dj.Kakukk_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 12. 07. 13:27

Lenne egy kis problémám.
Nem értek hozzá, így lehet, hogy pofonegyszerű.

Adott egy *.php, ami nyitóoldal. Itt egy képre kattintva lehet továbblépni.
Szeretném úgy, hogy egy *swf -et teszek bele embed -ben (ez OK), de nem tudok rákattintani, hogy továbbmenjen.

Két megoldás is érdekel :
1. lehet úgy, hogy loop="false", és utána rögtön továbblép az adott linkre;
2. vagy úgy, hogy tényleg csak rákattint az ember, és úgy megy tovább.

Előre is köszi !!! ;)

#1217 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 07. 13:59

Idézet: ion - Dátum: 2007. dec. 6., csütörtök - 10:49

Van valakinek bevalt modszere sok egyszeru html-file utf8 kodolasuva alakitasara?

Bevált módszerem nincs. Ezt próbáltad már? Nem tudom milyen, még nem próbáltam. Anno úgy csináltam, hogy valami programozós notepad félében (nevére nem emléxem) átállítottam a kódolást, nekem csak 1-2 fájlhoz kellett.

Idézet: Dj.Kakukk - Dátum: 2007. dec. 7., péntek - 13:27

Szeretném úgy, hogy egy *swf -et teszek bele embed -ben (ez OK), de nem tudok rákattintani, hogy továbbmenjen.

Dobjál hozzá egy html forrást. Szerintem elég az .swf hivatkozást <a href=cél></a> tagekbe ágyazni.

#1218 Guest_Dj.Kakukk_*

Elküldve: 2007. 12. 07. 14:44

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2007. dec. 7., péntek - 13:59

Bevált módszerem nincs. Ezt próbáltad már? Nem tudom milyen, még nem próbáltam. Anno úgy csináltam, hogy valami programozós notepad félében (nevére nem emléxem) átállítottam a kódolást, nekem csak 1-2 fájlhoz kellett.

Dobjál hozzá egy html forrást. Szerintem elég az .swf hivatkozást <a href=cél></a> tagekbe ágyazni.

Ez képpel OK, de embed -del nem.

#1219 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 12. 07. 18:09

Html forrás nélkül nincs több tippem.

#1220 Guest_Dj.Kakukk_*

Elküldve: 2007. 12. 07. 19:07

http://djkakukk.hu/HWSW/KOD.txt

A megfelelő helyeken ott a < vagy >.

Szerkesztette: Dj.Kakukk 2007. 12. 07. 19:51 -kor

Téma megosztása:

• (74 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 59
  • 60