HWSW Informatikai Kerekasztal: Elektronika tanfolyam kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Elektronika tanfolyam kezdőknek Értékeld a témát: -----

#281 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 28. 05:12

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 22:13

[...]
de akkor miért olcsóbb hatszáz forinttal, mint az IC maga? :think:

Bemegyek egy boltba, és mondom az eladónak, hogy szeretnék venni egy fénycsövet, és hozzá vezérlőelektonikával egybeépített foglalatot. Aszongya: 1500 pénz. És mennyi a csak a fénycső? 1750 pénz...
No comment...
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#282 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 06. 28. 14:22

Idézet: Teaway - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 6:12

Bemegyek egy boltba, és mondom az eladónak, hogy szeretnék venni egy fénycsövet, és hozzá vezérlőelektonikával egybeépített foglalatot. Aszongya: 1500 pénz. És mennyi a csak a fénycső? 1750 pénz...
No comment...

ja, az olyan is: Elfüstöli a cső elektródáit lehetőleg minél hamarabb, vagy egy kondi szárad benne tönkre. Ismerem a fajtáját. :(
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#283 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 28. 15:16

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 15:22

ja, az olyan is: Elfüstöli a cső elektródáit lehetőleg minél hamarabb, vagy egy kondi szárad benne tönkre. Ismerem a fajtáját. :(

Na ez az, nem is vettem meg, inkább vásároltam egy Philips Twister energiatakarékos kompakt fénycsőlámpát.
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#284 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 28. 18:36

Idézet: Teaway - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 16:16

Na ez az, nem is vettem meg, inkább vásároltam egy Philips Twister energiatakarékos kompakt fénycsőlámpát.

Naja, az otthon, 93-ban vett első generációs Tungsram-ok még mennek, az Osram sem volt 96 körül olyan tré, csak a PTC-t kellett kitermelni-eez intézi a gyújtást, de már azok az elektronikák is minden alkalommal képesek voltak azonnal (!!) gyújtani a csövet előmelegítés nélkül, szobában. Azok is mennek még. A maiak meg...
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#285 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 01. 09:23

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 15:22

[...]
Ismerem a fajtáját. :(

Szerinted ki lehet a gyártó?

#286 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 10:41

Jó urak!

Optocsatoló kéne nekem. Törpefeszültségű (24 volt) viszont egy szelepet kéne kapcsolgatnia, úgyhogy kb. 5 amper terhelhetőségűnek kellene lennie. Tudtok ilyet? (Legjobb lenne típusszám, forgalmazó, körülbelüli nettó ár)
Kösz!

#287 Felhasználó inaktív   Hegman 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 11:47

Idézet: debaj - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 9:41

Jó urak!

Optocsatoló kéne nekem. Törpefeszültségű (24 volt) viszont egy szelepet kéne kapcsolgatnia, úgyhogy kb. 5 amper terhelhetőségűnek kellene lennie. Tudtok ilyet? (Legjobb lenne típusszám, forgalmazó, körülbelüli nettó ár)
Kösz!

Szia!

24V  AC v. DC?
Mert AC-re jó a szilárdtest relé, DC re viszont úgy tudom nincs közvetlenűl ekkora áramú optocsatoló, tehát valami kell még utána.

Hegman
"Míg leng a lánc meleg az ülőke"

#288 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 17. 12:14

Egyenáramú.

Itt lenne egy durva skiccrajz a kapcsolás azon részéről, ami kritikus. A lényeg, hogy a robotvezérlő 24 V feszültséget ad az A pontra, és ha a szenzor érzékeli, hogy a dobot behelyezték a hegesztő készülékbe, nyitja a szelepet (a tekercs ekkor veszi föl a nagy áramot; "papíron" 1/24 A az áramfelvétele, de ebben nem igazán bízunk, van az egy-két amper is néha, ami a szenzoron is átmenne az alábbi kapcsolási rajz szerint), ha nincs benne semmi, akkor természetesen nem indul meg a leszorítás. A B oldallal nem kell foglalkozni, az a munkahengert oldja ki, ha feszültséget ad rá a PLC.

A bibi az, hogy a szenzor <100 mA áramerősséget bír ki, ezért kéne valami csatolóeszköz. Relével megoldható vajon? Nem nagyon akarnék tönkretenni egy szenzort, viszont jó lenne minél kevesebb mozgó alkatrész. :)

Csatolt fájl:

#289 Felhasználó inaktív   Hegman 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 18. 07:44

Ha a szenzorod 24V 100mA-et tud kapcsolni akkor lehet relével is vezérelni a mágnesszelepet. Persze nem valami nagy relére gondolok hanem valami kis/közepes darabra. Katalógusból nézve egy közepes DC 24V relé teljesítménye ~1,5W ez olyan ~60mA 24V-on tehát ezt a szenzorod elvileg tudja kapcsolni. A relé tekercsével párhuzamosan azért nem árt egy záróirányba kötött diódát tenni. Ha nem a sarki piacon vesz az ember relét, hanem hajlandó egy jó nevű gyártó termékét beépíteni (Finder, Schrack, Omron stb..), az meglehetősen sokáig fog tartani. Igaz ez nem olcsó, foglalattal együtt 5-7eFt-ot is elérheti. Persze meg lehet oldani elektronikával is, de ebben az esetben talán körülményesebb.
üdv
Hegman
"Míg leng a lánc meleg az ülőke"

#290 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 18. 08:26

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 13:22

Az egyfázisú motorok többségén azért van fáziseltoló kondi, mert egy fázis esetén nem tud 1 tekercs akkorát lökni a forgórészen, hogy az beinduljon.

Nem azért, mert nem tud akkorát lökni, hanem azért, mert 1 fázissal csak pulzáló mágneses mezőt lehet létrehozni (a 3 fázis forgó mágneses mezőjével szemben)
Segéd azért kell éppen eltolva, hogy a beindulás időtartamáig a 3 fázisú motorkhoz hasonló mozgó, forgó mezőt kapjunk.
Miután beindul a forgórész nyugodtan lekapcsolhatjuk a segédfázist, hiszen a forgórész tehetetlenségéből kifolyólag már pulzáló mező is képes hajtani.
De egyébként kipróbálható, beindíthatóak akár kézzel, madzaggal is az 1 fázisú mocik segédfázis nélkül. Megpördíted, ráadod a kraftot és megy. :)
Szóval itt nem az 1 tekercs erején van a hangsúly, hanem a forgó mágneses mező hiányán.
-sata és az ata a számítógép rákja, megállíthatatlanul terjed tovább, elpusztítva környezetét
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector

#291 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 18. 08:28

1 fázisú moci bekötése pedig a következő amatőr módon.
2 tekercs van. (ehhez 3 kivezetés tartozik, Nközös ponttal) A nagyobb ellenállású a segédfázis, a kisebb ellenállású a főtekercs.
Álltalában a segédfázis a folyamatos üzemet nem bírja. (van állandó üzemre méretezett is)
Ennyi a story.

Szerkesztette: GI 2006. 08. 18. 08:32 -kor

-sata és az ata a számítógép rákja, megállíthatatlanul terjed tovább, elpusztítva környezetét
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector

#292 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 18. 08:42

Idézet: Hegman - Dátum: 2006. aug. 18., péntek - 8:44

Ha nem a sarki piacon vesz az ember relét, hanem hajlandó egy jó nevű gyártó termékét beépíteni (Finder, Schrack, Omron stb..), az meglehetősen sokáig fog tartani.

Péznemszámít :Đ Kösz a segítséget, majd konzultálok a villanyszerelőkkel.

#293 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 21:26

Idézet: debaj - Dátum: 2006. aug. 17., csütörtök - 11:41

Jó urak!

Kösz!

Relé (jelfogó) a te barátod: [link]

#294 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 21:29

Mán' megódottuk 24V-os Finder relével, gyönyörűen hegeszt a kicsike. :)

#295 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 21:38

Idézet: debaj - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 22:29

Mán' megódottuk 24V-os Finder relével, gyönyörűen hegeszt a kicsike. :)

Ok, gratula hozzá!

#296 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 04. 20:22

A következő termék magyar nyelvű leírásában azt írják, hogy szigetelt szára van.
Ez pontosan mit jelent? Ha elvágok vele egy fázisvezetéket, vagy ha rövidre zárom a fázist meg a nullát, akkor nem csap meg a 230V?
Vagy azért ott még nem tartunk?
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#297 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 04. 20:59

Jaja. mondjuk a villamos felsővezetékét ne ezzel vágd el :D . Ha normális márka, rajta van az is, hogy hány V-ig áll ellen.

#298 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 04. 21:00

Egy szabványos csípőfogó/kombináltfogó 1000 voltig szigetel, de ez a szigetelésen fel van tüntetve.

#299 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 04. 21:34

A felsővezetéket nem ilyen kicsi csípőfogóval szokták elvágni. :Đ

Amúgy feszültség alatt lévő kábelekhez sem szívesen nyúlok, főleg nem szerelés céljából. Nem is azért kérdeztem, mert ilyet szeretnék csinálni. Csak jó előre tudni, hogyha véletlenül mégis rossz vezetéket vágok el, akkor milyen esélyeim vannak.
(Egyik villamosmérnök ismerősöm kombinátfogóval szerette volna a lámpa hosszú vezetékét méretre vágni. Ő azt hitte, hogy a villanykapcsoló le van kapcsolva -> ezért nyugodtan vágott. És sikerült neki a fázist meg a nullát rövidre zárni. Szerencsére neki semmi baja nem lett, de a fogóról ez már nem mondható el.)

Sem a linkelt honlapon, sem a csomagolásán, sem a fogó nyelén nem találtam feltüntetve, hogy hány V-ot bír ki. :reklamacio: Akkor ezzel mégsem fogok ilyeneket csinálni.
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#300 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 04. 21:44

Az első villanyszerelőboltban 500 forintért utánad vágnak egy ezervoltosat :)

Persze ésszel kell bánni a deróttal. 230 voltnál (nem beszélve a 400 voltos ipari áramról) már nincsen "azt hitte" kategória. Ha nem tudod megmondani száz százalékra, hogy áramtalanítva van a vezeték, akkor odamész a legközelebbi kapcsolóhoz, és megnézed.

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.