HWSW Informatikai Kerekasztal: Elektronika tanfolyam kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Elektronika tanfolyam kezdőknek Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 09. 17:18

A jack-dugós marhaság tárgytalan, mert vettem erre a célra való csatlakozókat.

#42 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 10. 19:22

Nekem is lenne egy elektronikai kerdesem.Neha szeretnek fulest hasznalni es mivel a fules en nincs hangeroszabalyzo ezert szeretnek egyet csinalni amit a hangkartya kimenete es a fules koze iktatnek.Eleg egy stereo linearis poti vagy kell esetleg mas alkatresz is bele.Egy kapcsolasi rajzot alkatreszekkel feltuntetve a pontos ertekekkel szivesen vennek.
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#43 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 04. 10. 21:49

1,9Ah kb. annyit tesz, hogy mintegy 1,9A áramerősséget egy órán keresztül tudsz kivenni belőle, aztán drasztikusan lecsökken a  kapocsfesz(=lemerül:-) )
A jack nem hülyeség, mert strapabíró csatlakozó és könnyű szerelni. A rövidzár ellen a külső(föld) és a legbelső (L) csati használata javallott, nem szokott gondot okozni. Az L és az R hajlammos záródni egy-egy pillanatra bedugáskor.
Poti helyett Freddy-vel közösködésben :D művelt ventis topikban nézz körül, ha ragaszkodsz a potihoz, remix féle vaskos huzalpoti kell Neked, nagyjából 680..1KOhm értékkel.  Ritka állat. 1W körüli max. teljesítménye (disszipációja) legyen.
Hangerőszab.: Logaritmikus potival szokták. Ha a füles 32Ohm-os, akkor 100..470Ohm-os potit, mint változtatható ellenállást sorba kötsz a fülessel és így a normál és egy halk szint között állíthatsz. 300Ohm körüli potival 1:10-es osztást érhetsz el, ami 20dB csillapítás, az elég szokott lenni. A klasszikus hangerőszabályzós módszer a kisimpedanciás illesztés miatt nem mindig jó. Ha ezt választod, akkor kb. 100Ohm körüli poti kell, csúszka kimenet, a fülesre, egyik tető a hangkütyü kimenete, másik vége meg föld.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#44 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 10. 23:15

Idézet: didyman - Dátum: 2004. március 24, szerda - 12:10

[...]Lámpának a germicid cső jól jöhet még (átlátszó, víztiszta neoncső), mert egyenletesen világít és bár nem látszik a kvarclámpával vetekszik UV-tartalma. Ezért veszélyes is, mert ugye csak egy halvány kéket látsz belőle...[...]

Én már átéltem negatív élményeket ilyen lámpával. 2 napig a szemem szúrt, égetett, folyt belőle a könny, nem kívánom senkinek se! Olyan volt, mintha homokkal szórták volna be, és nem tudod kimosni belőle.
Ezért kérek mindenkit, aki találkozik ilyen lámpával, hogy NE NÉZZEN BELE!!!
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#45 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 10. 23:45

Idézet: didyman - Dátum: 2004. április 10, szombat - 20:54

1,9Ah kb. annyit tesz, hogy mintegy 1,9A áramerősséget egy órán keresztül tudsz kivenni belőle, aztán drasztikusan lecsökken a  kapocsfesz(=lemerül:-) )
A jack nem hülyeség, mert strapabíró csatlakozó és könnyű szerelni. A rövidzár ellen a külső(föld) és a legbelső (L) csati használata javallott, nem szokott gondot okozni. Az L és az R hajlammos záródni egy-egy pillanatra bedugáskor.
Poti helyett Freddy-vel közösködésben :D művelt ventis topikban nézz körül, ha ragaszkodsz a potihoz, remix féle vaskos huzalpoti kell Neked, nagyjából 680..1KOhm értékkel.  Ritka állat. 1W körüli max. teljesítménye (disszipációja) legyen.
Hangerőszab.: Logaritmikus potival szokták. Ha a füles 32Ohm-os, akkor 100..470Ohm-os potit, mint változtatható ellenállást sorba kötsz a fülessel és így a normál és egy halk szint között állíthatsz. 300Ohm körüli potival 1:10-es osztást érhetsz el, ami 20dB csillapítás, az elég szokott lenni. A klasszikus hangerőszabályzós módszer a kisimpedanciás illesztés miatt nem mindig jó. Ha ezt választod, akkor kb. 100Ohm körüli poti kell, csúszka kimenet, a fülesre, egyik tető a hangkütyü kimenete, másik vége meg föld.

Thx, szentul meg voltam gyozodve hogy linearis potit hasznalnak hangeroszabalyzashoz.Hiaba, jo pap holtig tanul.Na majd muvelodok kicsit,  amit irtal meg kiprobalom.
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#46 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 09:24

Idézet

igen, de elmentem egy elktronikai bótba, és megkérdeztem a manust, ő meg azt mondta van erre kitalaált speckó dugasz, így azt vettem.

Idézet

De mit lehet poti helyett?  :confused:
Megnézném a topicban is de nem találtam(a keresővel se)  :rolleyes:
Jól értettem akkor hogy 12->5 Voltra akkor 680-1000 Ohm-os poti kell, aminek max 1 W a teljesíténye?

#47 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 14:44

Idézet: Teaway - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 0:20

Én már átéltem negatív élményeket ilyen lámpával. 2 napig a szemem szúrt, égetett, folyt belőle a könny, nem kívánom senkinek se! Olyan volt, mintha homokkal szórták volna be, és nem tudod kimosni belőle.
Ezért kérek mindenkit, aki találkozik ilyen lámpával, hogy NE NÉZZEN BELE!!!

Amit írtál, én is kihangsúlyoztam...A germicidnek halvány fénye ellenére a kvarclámpával összemérhető az UV-mennyisége, ami a nem látható fény tartományában van főleg, ezért nem kényszeríti a pupillát összehúzódásra, így fokozottan veszélyes. De mint mondottam, ott is figyelmeztettem erre. Egyébként a kvarcnak is ez az effektusa:-) Szinte azonnal kötőhártyagyulladást okoz, a szem bezáródik, nem tudod kinyitni sem. kamillával borogatva fél óráig, már ki tudod nyitni, 2-3 nap után a képélesség is megjavul:-). Én is jártam úgy régen...:-)
Proc3ssor: És hogy néz ki az a speckó dugasz és mennyiért adta?:-)
Poti helyett elektronika, amihez nem kell teljesítménypoti (rosszul mondtam, szóval teljesítménypoti helyett). Igen, egy ventivel, 1kOhm kb. 6V-ra állítja a venti feszültségét, de ez egy nagyon hasra-érték..Próbálgasd ki, hogy ahhoz és annyi ventihez mekkora ellenállás kell az 5V-hoz és akkora potmétert vegyél végül.

szerk.: Mégse írtam, szóval bocs és köszi.

Szerkesztette: didyman 2004. 04. 11. 14:49 -kor

(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#48 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 09:07

Idézet: didyman - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 15:49

És hogy néz ki az a speckó dugasz és mennyiért adta?:-)
Poti helyett elektronika, amihez nem kell teljesítménypoti (rosszul mondtam, szóval teljesítménypoti helyett). Igen, egy ventivel, 1kOhm kb. 6V-ra állítja a venti feszültségét, de ez egy nagyon hasra-érték..Próbálgasd ki, hogy ahhoz és annyi ventihez mekkora ellenállás kell az 5V-hoz és akkora potmétert vegyél végül.

Hát a dugasz egy egyszerű kis izé, nem tom az árát, de nem került sokba, azt észrevetem volna :)
tood ez olyan csatlakozó, mint a mika za adapterek végén van, amit be lehet dugni pl. egy discman-be(azért mondom ezt a példát mer az én discmanomnak ilyen a dugasza).
Ok köszi a tippet, majd kipróbálom

#49 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 08:14

Az okés, az tényleg jó ötlet, bár talán könnyebben szétcsúszhat, mint a jack. vagy van rajta valami kis pecek is?
Az aljzat legyen rákötve a táp felé(az szigetelt kívül), a dugasz pedig a ventire, úgy tuti nem lehet baj.
Poti vagy ellenállás bekötésénél nagyon figyelj arra, hogy semmiképpen ne érjen a házhoz, inkább burkold be szigszalaggal, még teszt idejére is.

#50 Felhasználó inaktív   fzsolt 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 13. 08:34

Idézet: didyman - Dátum: 2004. március 24, szerda - 12:10

A keletkező ózongáz robbanásveszélyes lehet!!

Kis pontosítás: az ózon (szalacsisan: a 'zózon) nem robbanásveszélyes, egyszerüen irritál, kellemetlen. Erös oxidálószer, nagy koncentrációban maró  lenne, de annyit házilag úgyse tudsz elöállítani. Ablakot kell nyitni, ´oszt kész.
Az "Élet" qrva szar egy játék, de a grafikája, az nagyon ott van!

#51 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 16:58

Idézet: didyman - Dátum: 2004. április 13, kedd - 9:19

Az okés, az tényleg jó ötlet, bár talán könnyebben szétcsúszhat, mint a jack. vagy van rajta valami kis pecek is?
Az aljzat legyen rákötve a táp felé(az szigetelt kívül), a dugasz pedig a ventire, úgy tuti nem lehet baj.
Poti vagy ellenállás bekötésénél nagyon figyelj arra, hogy semmiképpen ne érjen a házhoz, inkább burkold be szigszalaggal, még teszt idejére is.

kis pöcökre nem emlékszem, de most nem is tudom megnézni, mert nincs nálam.
de nem tápra rakom, hanem aksira(a 1,9 Amperórásra)!

(

Idézet

Van egy 12V-os 1,9 amperórás aksim. Ezzel szeretnék csinálni egy mobil fanbust, a nyári, melegebb napopkra.
)

#52 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 19:15

Idézet: fzsolt - Dátum: 2004. április 13, kedd - 9:39

Kis pontosítás: az ózon (szalacsisan: a 'zózon) nem robbanásveszélyes, egyszerüen irritál, kellemetlen. Erös oxidálószer, nagy koncentrációban maró  lenne, de annyit házilag úgyse tudsz elöállítani. Ablakot kell nyitni, ´oszt kész.

Igaz, tényleg nem az O3 robban, hanem erőteljesen katalizál más kémiai folymatokat, mely végül robbanásszerű reakcióhoz vezethet.

#53 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 15. 21:46

Ha valaki nyákot szeretne csinálni vagy esetleg kell egy jó tervezőprogi szóljon nagyon szívesen segítek.A fotozásos eljárást elég jól ismerem és amatör célra a POSITIV 20-as fotólakkal elég szép nyákokat lehet csinálni.Szóval kérdezzetek bátran :)

#54 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 15. 22:58

Idézet: Szücsien - Dátum: 2004. április 15, csütörtök - 22:51

Ha valaki nyákot szeretne csinálni vagy esetleg kell egy jó tervezőprogi szóljon nagyon szívesen segítek.A fotozásos eljárást elég jól ismerem és amatör célra a POSITIV 20-as fotólakkal elég szép nyákokat lehet csinálni.Szóval kérdezzetek bátran :)

Milyen progit használsz :think:

Szerkesztette: Mono 2004. 04. 15. 22:59 -kor

Adjon az Isten, szebb jövőt!

#55 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 07:26

Idézet: Mono - Dátum: 2004. április 16, péntek - 0:03

Milyen progit használsz :think:

EAGLE Layout Editor és P-CAD 2002.Mindkettő fut Windows alatt és az EAGLE-nek van Linux-os változata is.

Szerkesztette: Szücsien 2004. 04. 16. 07:27 -kor

#56 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 08:50

Idézet: Szücsien - Dátum: 2004. április 16, péntek - 8:31

EAGLE Layout Editor és P-CAD 2002.Mindkettő fut Windows alatt és az EAGLE-nek van Linux-os változata is.

Értem.
Az első nálam nem rúghatott labdába, a másodikat nem ismerem. Protel DXP-vel összevetve tudsz valamit nyilatkozni :think: Kíváncsi lennék, csak nem ismerek olyat, aki mindkettőt ismeri :)
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#57 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 16. 11:54

Idézet: Mono - Dátum: 2004. április 16, péntek - 9:50

Értem.
Az első nálam nem rúghatott labdába, a másodikat nem ismerem. Protel DXP-vel összevetve tudsz valamit nyilatkozni :think: Kíváncsi lennék, csak nem ismerek olyat, aki mindkettőt ismeri :)

Milyen áramköröket tervezel, hogy nem volt elég az EAGLE.Szerintem otthoni felhasználásra bőven sokat tud.A P-CAD viszont egy kicsit komolyabb kb. ugyan azt  tudja mint a Protel.Habár ez eléggé relatív.Mi maximum 6 rétegű nyákot terveztünk vele, de ez ritka inkább a 4 rétegű annyi általában elég szokott lenni.

#58 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 22. 21:40

Tud valaki olyan elektronikus kapcsolót, aminek a bekapcsolt ellenállása max 50mOhm és áramvédett a kimenete.Például 5V-ot kell kapcsolnom a lehető legkisebb veszteséggel, de ha a kimeneti áram túllépi a 2A-t, akkor lekapcsol.De persze ne akkor amikor már tönkrement a táplált áramkör.

#59 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 22. 21:51

Idézet: Szücsien - Dátum: 2004. április 22, csütörtök - 22:40

Tud valaki olyan elektronikus kapcsolót, aminek a bekapcsolt ellenállása max 50mOhm és áramvédett a kimenete.Például 5V-ot kell kapcsolnom a lehető legkisebb veszteséggel, de ha a kimeneti áram túllépi a 2A-t, akkor lekapcsol.De persze ne akkor amikor már tönkrement a táplált áramkör.

Erre a célra talán egy szupergyorskioldásu olvadóbiztosíték lenne a legalkalmasabbb...

#60 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 22. 22:03

Idézet: oregcsoka - Dátum: 2004. április 22, csütörtök - 22:51

Erre a célra talán egy szupergyorskioldásu olvadóbiztosíték lenne a legalkalmasabbb...

Sajnos nem jó, mert az átmeneti ellenállása kb. 0.5Ohm. Ami 2A-nál 1V.

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.