Elektronika tanfolyam kezdőknek
Elküldve: 2004. 05. 04. 18:40
De a tehén szarva között nem találod el a tőgyét!
Lényeg: A LED árama van megadva, ill. ezt kell korlátozni. Ha nem ezt teszed, akkor biza elszálla, megfelelő füst kíséretében.
A képlet egyszerű: Ohm törvény alkalmazása a feszültség (pl. 5V vagy amiről meghajtod) és az áram (ez katalógus adat de általában elmondható hogy az 5mm.es LEDeknél 20mA-rel számolunk. VIGYÁZZ! Minden típusú LEDnek meg van az katalógus adata akár 5-10mA is lehet!!!) segítségével meghatározhatod az szükséges előtét(!) ellenállás értékét. Ugyan feszültség függő, de kis feszültségnél ne add 0.33W-os ellenállás alá.
Sok sikert!
Pushy
Asterix (ford. Tímár György)
Elküldve: 2005. 04. 10. 13:14

arról lenne szó, hogy van egy két beahalt tápom, illetve két behalt tévém. Arra gondoltam (és biztos így is van

Viszont tapasztalatom nincs bontogatásban, csak azt tudom hogy a kondikban marad töltés, és ez gondokat tud okozni, ha belenyúlok. Tulajdonképpen mégis van talasztalatom, mert mikor egy tápban matattam egy csipesszel egy -gondolom- kondiból fény- és hangjelenseég kiséretében kiszállt a lélek (pukkant egy szép nagyot valami, és fény is villant). Én meg megijedtem

Azt hallottam, hogy ezek az töltések egy idő mulva eltűnnek, nos ha ez igaz, akkor kb. mennyi idő? És Ha nem akkor hogy lehetne levezetni őket? Vagy mikhez ne nyúljak? Vagy hagyajm az egészet a francba? :confused:
Elküldve: 2005. 04. 10. 16:54

A tápokban szvsz nincs a kondikon feszültség, mivel a tápok tartalmaznak feszültségosztó ellenállatokat. A tv-ben is biztos van valami útvonal, ahol elszivárog a töltés a kondikról.
Szerkesztette: potyo 2005. 04. 10. 16:58 -kor
Elküldve: 2005. 04. 10. 21:36
Idézet: potyo - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 17:54

A tápokban szvsz nincs a kondikon feszültség, mivel a tápok tartalmaznak feszültségosztó ellenállatokat. A tv-ben is biztos van valami útvonal, ahol elszivárog a töltés a kondikról.
háde kéremszépen nekem pukkant egy nagyot! Majd talán megpróbálom ezt az ellenállásos módszert, bár kicsit féltem az életem

Elküldve: 2005. 04. 10. 22:26

naszal, az ATx tápok készenléti része kisüti a kondikat hamar, de az AT-s megoldásokban is akad annyi párhuazmos ellenállás, ami kisüti. TV-knél is ez a helyzet, a primer pufi perceken belül biztosan lemerül, ellenben a képcső körül a nagyfesz napokig is megmaradhat! Azt csavarhúzóval szokták ártalmatlanítani (villa :Đ ). A pukkanás természetes, a hirtelen, nagy menyiségű töltés az ilyen dolgokat művel

Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2005. 04. 11. 11:13
Idézet: didyman - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 22:26
Ez nekem is uj, nem gondoltam, hogy napokig. Habar logikus, ott gondolom csak a kepcso van az egyeniranyito utan, es az is kondenzatorkent jelenik meg ilyenkor az aramkorben. Jo tudni, ha legkozelebb tv-t szerelnek.

Elküldve: 2005. 04. 11. 16:32

Most megnyugodtam, valszeg nemsokára neki is esek a bontásanka. Tv-k szerencsére (?) már pár hete biztos nem voltak AC/DC

Elküldve: 2005. 04. 17. 19:02
Szal ha egy tápnak leszedem a burkolatát, és helyettesítem egy fémráccsal, akkor az le fogja árnyékolni, ugye? Ha igen, akkor milyen vastagságú/sűrűségű kell? Szerintem mind1, de lehet hogy nincs igazam...
És teljesen be kell burkolni, vagy elég ha csak egy részét?
Elküldve: 2005. 04. 22. 14:05
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222
Elküldve: 2005. 04. 22. 16:03
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2005. 04. 22. 18:18

レラクス
Elküldve: 2005. 04. 22. 19:16
-nem megfelelő a hőmérséklete (tapasztnyalatom szerint a hűtőből kivett TN120 lötty kb. 15 fokon ken jól a szobahőmérsékletű panelen, de van ismerősöm, akinek meg melegen jó :confused: ).
-Nem szárítottad meg elég jól (10 perc levegő, majd 3-5 perc kályha, 70-80 fok körül, vagy egy nap szobahőn)
Elküldve: 2005. 04. 23. 10:12
Idézet: didyman - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 20:16
-nem megfelelő a hőmérséklete (tapasztnyalatom szerint a hűtőből kivett TN120 lötty kb. 15 fokon ken jól a szobahőmérsékletű panelen, de van ismerősöm, akinek meg melegen jó :confused: ).
-Nem szárítottad meg elég jól (10 perc levegő, majd 3-5 perc kályha, 70-80 fok körül, vagy egy nap szobahőn)
2005 Febr. 28 van ráírva, ami szerintem a gyártási időpont. Hűtőbe még nem tettem a dobozt, és azt is próbáltam, hogy hajszárítóval megszárítottam, majd egy napig hagytam egy sötét helyen...
レラクス
Elküldve: 2005. 04. 25. 09:17
Idézet: Kutas1 - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 19:35
Hű, szép gyűjtemény, köszönöm! Ezek között biztos találok megfelelőt!

Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222
Elküldve: 2005. 04. 27. 13:21
Ja és vaskloriddal maratták amit 60 fokon nagynyomással rányomattak. Pillanatok alatt lejött a felesleges réz.
Elküldve: 2005. 04. 27. 21:23
A többi folyamat sorba kötött mosógépekhez hasonló elrendezésben zajlik, a fotózás egy külön szép szoba, sárga minden lámpája, meg nagyon tiszta, enni lehetne a padlóról. Hja, nem olyan rosszak ezek az ősi masinák, mutattak pár végterméket, amik napi szinten potyognak le róla, elég finom kis panelek voltak.
A maratás itt sem volt hosszú téma, szintén nagy nyomású, meleg anyaggal dolgoztak, de már nem vaskloriddal (illetve az egyik emeleten még volt az is). Vaskloridot én sem használok már évek óta.
Elküldve: 2005. 05. 06. 17:58

Egy NE556-ost a lámpámból. Még jó, hogy foglalatba tettem... Fordítva kapott tápot (12V), gondolom ez lehetett a veszte (ergo mehetett volna a Tápkérdés... topicba :Đ).
Mellesleg normális, hogy ~1kHz-en picit langyosodott a teteje?
Elküldve: 2005. 05. 06. 22:56
A gyors verzió többet eszik talán (ha létezik :Đ )
Mit csinált ez Neked? Kompakt fénycső oszcillátora?

Elküldve: 2005. 05. 07. 00:36
Idézet: didyman - Dátum: 2005. máj. 6., péntek - 23:56
Várj... most, hogy így kérded,
(Elfeledtem, hogy már bűntetik az állatkínzást, lehet nem kéne írnom róla...:Đ
Amúgy most untam meg a korábban említett halogénjeim böszme akkuját, tettem melléjük LED-eket (fél év után végre), aminek a doksija 100mA-t enged a fenti frekin. Asszem

![:]](https://forum.hwsw.hu/public/style_emoticons/default/gonosz.gif)
Szerkesztette: lazac 2005. 05. 07. 00:37 -kor