HWSW Informatikai Kerekasztal: Elektronika tanfolyam kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Elektronika tanfolyam kezdőknek Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 04. 23. 07:35

Idézet: Szücsien - Dátum: 2004. április 22, csütörtök - 23:03

Sajnos nem jó, mert az átmeneti ellenállása kb. 0.5Ohm. Ami 2A-nál 1V.

Ez elég szórt érték, léteznek speciális biztik ilyen célokra. De ha elektronikus kell, létezik FET-es, ami ugye képes félvezetőket is hatékonyan védeni (amire egy üvegcsöves sem képes :) ). Egy kapcsolóFET a lelke (lehet az BUZ vagy IRF), ezeknek az N-csatornás példányaik max. párszor 10 mOhm, vagy még kisebb csatornaellenállással rendelkeznek. Kondenzátorral tudod lustítani, ha szükséges, nyomógombbal vagy kibekapcsolással kapcsolható vissza, ha jól emlékszem.
NYÁK-tervezés? Tangózok. Dos-os, 12 réteget kezel, nagyon sokat tud, kurva logikus és könnyű kezelni, 4M, de abban benne van az összes meghajtója, tud laserjet-re nyomatni és megy XP alatt is :D . Se az Orcad, se az itt bent használt innoveda powerpcb nem ér a nyomába kezelhetőségben. Van autohuzalozója...Nos, ez az, mait még sose használtam, megrögzött kézimunkás vagyok. De mivel általában analóg technikában alkotok, meg MSI digitben, így nincsenek olyan feneketlen rajzaim. Persze itt a diplomamunkámban kicsitt több dolog akad, de azt is először kézzel akartam, mert a Blazerouter egy nagy szar. Aztán rájöttem, hogyan kell beszélni a gyerekkel, így vagy 4-5 lépésben képes normálisan huzalozni... :D
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#62 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 23. 12:11

Idézet: didyman - Dátum: 2004. április 23, péntek - 8:35

Ez elég szórt érték, léteznek speciális biztik ilyen célokra. De ha elektronikus kell, létezik FET-es, ami ugye képes félvezetőket is hatékonyan védeni (amire egy üvegcsöves sem képes :) ). Egy kapcsolóFET a lelke (lehet az BUZ vagy IRF), ezeknek az N-csatornás példányaik max. párszor 10 mOhm, vagy még kisebb csatornaellenállással rendelkeznek. Kondenzátorral tudod lustítani, ha szükséges, nyomógombbal vagy kibekapcsolással kapcsolható vissza, ha jól emlékszem.
NYÁK-tervezés? Tangózok. Dos-os, 12 réteget kezel, nagyon sokat tud, kurva logikus és könnyű kezelni, 4M, de abban benne van az összes meghajtója, tud laserjet-re nyomatni és megy XP alatt is :D . Se az Orcad, se az itt bent használt innoveda powerpcb nem ér a nyomába kezelhetőségben. Van autohuzalozója...Nos, ez az, mait még sose használtam, megrögzött kézimunkás vagyok. De mivel általában analóg technikában alkotok, meg MSI digitben, így nincsenek olyan feneketlen rajzaim. Persze itt a diplomamunkámban kicsitt több dolog akad, de azt is először kézzel akartam, mert a Blazerouter egy nagy szar. Aztán rájöttem, hogyan kell beszélni a gyerekkel, így vagy 4-5 lépésben képes normálisan huzalozni... :D

A BUZ és a IRF tranzisztoroknak olyan nagy a bemeneti kapacitásuk, hogyha megfelelő gyorsaságot akarsz elérni, akkor elég nagy áramokkal kell vezérelni.Az tök jó, hogy 10-20mOhm a bekapcsolt ellenállása de hogy érzékeled az áramot, úgy hogy nem teszel a kapcsoló elé semmilyen sönt ellenállást.Elemes táplálásnál bőven elég a nyák ellenállása nem hogy még sönt ellenállás is :D Persze ha tudsz ilyen kapcsolást vagy IC-t akkor jól jönne róla egy kis infó.
Nyáktervezés:Biztos jó és könnyű kezelni a tangót(habár nekem meggyült vele a bajom) csak már kicsit régi.Elég kevesen dolgoznak már DOS alatt. Én elég sokáig kerestem könnyen kezelhető és logikus működésű nyéktervező progit és szerintem az EAGLE nagyjából teljesíti ezt és még Linux alatt is megy. Aki nem akar nagyon bonyolult nyákokat tervezniAz autorouter-t csak végszükség esetén szabad használni, de még akkor is százszor meggondolandó.Szintén megrögzött kézimunkás :D

#63 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 23. 13:18

Ha egyszer teljesítményre van szükséged, óhatlan a nagy kapacity...Kis impedanciával kell meghajtani és semmi gond. Működő kapcsolás, IC nincs benne. A söntöt részint ki lehet küszöbölni, részint ha billenőkört mozgatsz vele, akkor sokkal kisebb feszültségesés elegendő, nem kell egy egész diódányi. Majd megnézema  kapcsolást, söntre nem emlékszem így hirtelen. Láttam valahol egy nagyáramú kapcsolót, ahol nagyon frappáns megoldással sönt nélkül működött a fő kör. Egy lehetőség például: A nyitott FET átmenő impedanciája közel sem dinamikus, így letapogatható rajta a feszültség.
Elemes táp VS. nyák-ból kilalakított sönt- nem érteni összefüggés (Anulu, tuslu! :D )
Na igen, a tango logikája is több, mint más, de anno az orcad volt az alternatíva, így talán érthető, hogy miért... :) És nem tervezek váltani(nem is tudod, mennyire gyors ezeken a mai gépeken, egyszerűen nem kell várni semmire sem, azonnal végrehajt bármit, ez pótolhatatlan érzés a mai világban  :D ), bár az USB-s nyomtatók támogatása nagyon jól jönne.. :) Engem nem érdekel a DOS-os mivolta, mert a grafika kötöttségén kívül más hátrányát nem látom (ja, meg az USB ugye.. :) )(de havernak párhuzamos lézernyomija van :) ). 640x480, ha többre van szükségem zoom-olok :). De az Eagle-t megnézem, ha eljutok a közelébe, kíváncsivá tettél :).
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#64 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 23. 13:22

Idézet: Szücsien - Dátum: 2004. április 16, péntek - 12:54

Milyen áramköröket tervezel, hogy nem volt elég az EAGLE.Szerintem otthoni felhasználásra bőven sokat tud.A P-CAD viszont egy kicsit komolyabb kb. ugyan azt  tudja mint a Protel.Habár ez eléggé relatív.Mi maximum 6 rétegű nyákot terveztünk vele, de ez ritka inkább a 4 rétegű annyi általában elég szokott lenni.

Ilyet pl.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép

Kép

Eagle-ben leginkább az volt a bajom, hogy nem foglalkozott az általa generált fájlokkal az a cég, aki egyébként nagyon korrektül gyártott mind Tango-ból, mind Protel DXP-ből NYÁK-ot.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#65 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 23. 17:36

Idézet: Mono - Dátum: 2004. április 23, péntek - 14:22

Ilyet pl.

Kép

Kép

Kép

Eagle-ben leginkább az volt a bajom, hogy nem foglalkozott az általa generált fájlokkal az a cég, aki egyébként nagyon korrektül gyártott mind Tango-ból, mind Protel DXP-ből NYÁK-ot.

Az EAGLE több tipusú fájlt is tud generálni.Én már több nyákot is gyártattam és nem volt olyan cég aki ne ismerte volna a GERBER formátumot.De ha nem is ismeri, akkor tud képet is kimenteni az alapján is tudnak dolgozni csak akkor neked kell kifurkálni a lyukakat.
Melyik verziót használtad az EAGLE-ből?

#66 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 23. 18:11

Idézet: didyman - Dátum: 2004. április 23, péntek - 14:18

Ha egyszer teljesítményre van szükséged, óhatlan a nagy kapacity...Kis impedanciával kell meghajtani és semmi gond. Működő kapcsolás, IC nincs benne. A söntöt részint ki lehet küszöbölni, részint ha billenőkört mozgatsz vele, akkor sokkal kisebb feszültségesés elegendő, nem kell egy egész diódányi. Majd megnézema  kapcsolást, söntre nem emlékszem így hirtelen. Láttam valahol egy nagyáramú kapcsolót, ahol nagyon frappáns megoldással sönt nélkül működött a fő kör. Egy lehetőség például: A nyitott FET átmenő impedanciája közel sem dinamikus, így letapogatható rajta a feszültség.
Elemes táp VS. nyák-ból kilalakított sönt- nem érteni összefüggés (Anulu, tuslu! :D )
Na igen, a tango logikája is több, mint más, de anno az orcad volt az alternatíva, így talán érthető, hogy miért... :) És nem tervezek váltani(nem is tudod, mennyire gyors ezeken a mai gépeken, egyszerűen nem kell várni semmire sem, azonnal végrehajt bármit, ez pótolhatatlan érzés a mai világban  :D ), bár az USB-s nyomtatók támogatása nagyon jól jönne.. :) Engem nem érdekel a DOS-os mivolta, mert a grafika kötöttségén kívül más hátrányát nem látom (ja, meg az USB ugye.. :) )(de havernak párhuzamos lézernyomija van :) ). 640x480, ha többre van szükségem zoom-olok :). De az Eagle-t megnézem, ha eljutok a közelébe, kíváncsivá tettél :).

GPRS modem amikor bejelentkezik a hálozatba akár 2A-t is felvehet.Ha ezt a modemet egy Li-ion aksiról táplálod, akkor a nyákon, vezetékrajzolattól függően akár 100-200mV is eshet.Ha ebbe az áramkörbe még beteszel egy mérő(sönt) ellenállást, akkor azon esik 100-500mV.Ebben az esetben annyira leesik a tápfesz. hogy a modem folyamatosan újraindul.Persze lehet komutációs(kacsüzemű) tápot is használni de akkor is megmarad a söntellenálláson a veszteség csak nem indul újra a modem.
A nyitott MOSFET bekapcsolt ellenállásán való feszmérés tényleg nem rossz ötlet.Csak sajnos ez az érték nem állandó.Bár tény hogy elég jól viselkedett amikor kipróbáltam, csak gondoltam van valami jobb megoldás is.
Ha gondolod szívesen elküldöm neked az EAGLE-t emilben( kb.7MB) vagy a honlap címét ahonnan letöltheted.

#67 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 23. 18:31

Idézet: Szücsien - Dátum: 2004. április 23, péntek - 18:36

Az EAGLE több tipusú fájlt is tud generálni.Én már több nyákot is gyártattam és nem volt olyan cég aki ne ismerte volna a GERBER formátumot.De ha nem is ismeri, akkor tud képet is kimenteni az alapján is tudnak dolgozni csak akkor neked kell kifurkálni a lyukakat.
Melyik verziót használtad az EAGLE-ből?

Nem emlékszem pontosan, kb. fél éve volt, akkor az éppen aktuális verziót töltöttem le.
File Open->*.BRD
Save As -> *.BRD
Export (bármi, ami nem kép) -> All files
:think:
Valahogy úgy tűnt, hogy önmagán kívül nem kompatíbilis semmivel. Nézegettem picit, kérdezgettem olyan ismerősöket, akik már túl voltak "egy-két" NYÁK gyártatásán, nem is hallottak róla -> segíteni biztos nem tudtak volna, ha valahol elakadok menet közben. Rákérdeztem a céget, ahol gyártattam volna, hogy ismerik-e, ők sem hallottak még róla. Tango-ban tervezett NYÁK-okat nagyon profin csinálták, már láttam tőlük jópár eredményt. Mivel az én pénzem, munkaóráim feküdtek volna el benne, ha nem sikerül végigvinni vele a dolgot - egyedül - , ill. nem tűnt úgy, hogy monitoron kívüli eredmény is születhet belőle, hamar letettem róla. Most direkt megnéztem a letölthető legutolsó verziót, ilyen téren semmi változást nem látok benne :confused:

Nem azt akarom mondani ezzel, hogy nem tudja, vagy sz*r, de amikor tervezni kezdtem, semmi támogatásom nem lett volna hozzá, a DXP-hez pedig igen. Talán olyasmi ez, mint az OpenOffice vs. MS Office... mindenesetre a végeredmények teljesen  jók lettek és működnek.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#68 Felhasználó inaktív   Pushy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 23. 19:07

Idézet: Evil. - Dátum: 2004. április 10, szombat - 22:45

Thx, szentul meg voltam gyozodve hogy linearis potit hasznalnak hangeroszabalyzashoz.Hiaba, jo pap holtig tanul.

Üdv!

Rendkívül egyszerű oka van, mégpedi az emberi fül (agy?) hallásérzete. Merthogy egységnyi hangerő változást alacsony és magas hangerő tartományban nem ugyanolyan mértékű hallásérzet változásként élsz meg. Azaz lineáris potinál ugyanakkorát húzva (tekerve) alacsony és magas hangerőnél egyik esetben nagyobb változást érzékelsz, mint a másodiknál.
Mivel (nem kezdünk mondatot, tudom) a hallésérzet görbe a logaritmushoz hasonlít, ezért ilyen karakterisztikájú (egységnyi elmozduláshoz tartozó ellenállat változás) potival már lineáris lesz az érzeted!
Ha valamikor elő is fordult A-s (bocs, ez a jelölése a lineáris potinak (B-s a logaritmikus)) néhány erősítőben, ott általában vlmilyen elektronikus hangerő szabályzás van, a poti csak vezérlő feszültséget állít (azaz nem a hangfrekis jel megy át rajta).
No azt hiszem megint sokat dumáltam.

Pushy
"Mi neck vedelnis es't!"
Asterix (ford. Tímár György)

#69 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 23. 19:30

Idézet: Mono - Dátum: 2004. április 23, péntek - 19:31

Nem emlékszem pontosan, kb. fél éve volt, akkor az éppen aktuális verziót töltöttem le.
File Open->*.BRD
Save As -> *.BRD
Export (bármi, ami nem kép) -> All files
:think:
Valahogy úgy tűnt, hogy önmagán kívül nem kompatíbilis semmivel. Nézegettem picit, kérdezgettem olyan ismerősöket, akik már túl voltak "egy-két" NYÁK gyártatásán, nem is hallottak róla -> segíteni biztos nem tudtak volna, ha valahol elakadok menet közben. Rákérdeztem a céget, ahol gyártattam volna, hogy ismerik-e, ők sem hallottak még róla. Tango-ban tervezett NYÁK-okat nagyon profin csinálták, már láttam tőlük jópár eredményt. Mivel az én pénzem, munkaóráim feküdtek volna el benne, ha nem sikerül végigvinni vele a dolgot - egyedül - , ill. nem tűnt úgy, hogy monitoron kívüli eredmény is születhet belőle, hamar letettem róla. Most direkt megnéztem a letölthető legutolsó verziót, ilyen téren semmi változást nem látok benne :confused:

Nem azt akarom mondani ezzel, hogy nem tudja, vagy sz*r, de amikor tervezni kezdtem, semmi támogatásom nem lett volna hozzá, a DXP-hez pedig igen. Talán olyasmi ez, mint az OpenOffice vs. MS Office... mindenesetre a végeredmények teljesen  jók lettek és működnek.

A file menüben van egy olyan lehetőség, hogy CAM Processor.Ezt próbáld ki. Több mint 40 formátumban tudod elmenteni az elkészült nyákot.Ha valamit nem talász érdemes megnézni a help-et nagyon sokat segíthet.
Még egy érdekesség a programot te is bővitheted saját funkciókkal.A honlapján találsz pár ilyen kiegészítést amit a felhasználok írtak.Ez szintén igaz az alkatrész adatbázisára.
Ha valakinek a teljes verzió kell keresen meg emilben vagy küldjön privátot.

Szerkesztette: Szücsien 2004. 04. 23. 19:34 -kor

#70 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 23. 20:18

Mail ment.

#71 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 08:03

Idézet: Szücsien - Dátum: 2004. április 23, péntek - 19:11

GPRS modem amikor bejelentkezik a hálozatba akár 2A-t is felvehet.Ha ezt a modemet egy Li-ion aksiról táplálod, akkor a nyákon, vezetékrajzolattól függően akár 100-200mV is eshet.Ha ebbe az áramkörbe még beteszel egy mérő(sönt) ellenállást, akkor azon esik 100-500mV.Ebben az esetben annyira leesik a tápfesz. hogy a modem folyamatosan újraindul.Persze lehet komutációs(kacsüzemű) tápot is használni de akkor is megmarad a söntellenálláson a veszteség csak nem indul újra a modem.
A nyitott MOSFET bekapcsolt ellenállásán való feszmérés tényleg nem rossz ötlet.Csak sajnos ez az érték nem állandó.Bár tény hogy elég jól viselkedett amikor kipróbáltam, csak gondoltam van valami jobb megoldás is.
Ha gondolod szívesen elküldöm neked az EAGLE-t emilben( kb.7MB) vagy a honlap címét ahonnan letöltheted.

GPRS-modem? Ahham. Azért 100-200mV(0,1..0,05Ohm!) egy NYÁK-huzalon elég szarvas érték, 2-es huzalszélesség mellett mondjuk lehet ennyi, de akkor miért nem tervezel pl. vastagabb huzalt? Mi itt bennt jelenleg 5-6A-es áramokra tervezünk az aktuális anyagon, és 100mV a megengedett legnagyobb veszteség a tápegység kapcsaitól a kábeleken át a panelen lévő aktív alkatrészekig. És hidd el, nincs itt pénz ezüst tartalmú ónra meg aranyozott kontaktusokra :) .
Szóval akkor adott egy fix, 5V-os feszültségforrás, amihez kell még egy áramvédelem? Vagy a stabilizátorban is benne lehet? Mert akkor meg nem lehet gond a söntön eső feszültség, hiszen a stabilizátor kiküszöböli, nem a kimeneten van a sönt... A MOSFET-ek dinamikus ellenállása a nyitott állapotban egészen stabil érték, nézd csak meg a karakterisztikáját, Te mindenképpen olyan tartományban fogod üzemeltetni, ahol ez az érték egészen jól kézben tartható. Ráadásul a  FET-ek egyik jó tulajdonsága pont ez. Viszont az 5V-os tápellátású eszköznek 4,75V-on még 100%-ig működnie kell, ez pedig már 250mV. Akkor vagy puffert kell még beiktatnod valahol a modem közelében, vagy máshol esik nagy feszültség...2A nem egy észvesztően nagy áram, úgyhogy valahol máshol lehet még bibi(nézd meg az alaplapokat, azokon is tűrésen belül kell maradjanak a feszültségek-20-30A áram mellett is, na az az igazi kihívás :) ).
Az Egale-höz egy címet kérek, mert a levelesládám 5M max:-) és köszi!

#72 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 09:51

Idézet: didyman - Dátum: 2004. április 28, szerda - 9:03

GPRS-modem? Ahham. Azért 100-200mV(0,1..0,05Ohm!) egy NYÁK-huzalon elég szarvas érték, 2-es huzalszélesség mellett mondjuk lehet ennyi, de akkor miért nem tervezel pl. vastagabb huzalt? Mi itt bennt jelenleg 5-6A-es áramokra tervezünk az aktuális anyagon, és 100mV a megengedett legnagyobb veszteség a tápegység kapcsaitól a kábeleken át a panelen lévő aktív alkatrészekig. És hidd el, nincs itt pénz ezüst tartalmú ónra meg aranyozott kontaktusokra :) .
Szóval akkor adott egy fix, 5V-os feszültségforrás, amihez kell még egy áramvédelem? Vagy a stabilizátorban is benne lehet? Mert akkor meg nem lehet gond a söntön eső feszültség, hiszen a stabilizátor kiküszöböli, nem a kimeneten van a sönt... A MOSFET-ek dinamikus ellenállása a nyitott állapotban egészen stabil érték, nézd csak meg a karakterisztikáját, Te mindenképpen olyan tartományban fogod üzemeltetni, ahol ez az érték egészen jól kézben tartható. Ráadásul a  FET-ek egyik jó tulajdonsága pont ez. Viszont az 5V-os tápellátású eszköznek 4,75V-on még 100%-ig működnie kell, ez pedig már 250mV. Akkor vagy puffert kell még beiktatnod valahol a modem közelében, vagy máshol esik nagy feszültség...2A nem egy észvesztően nagy áram, úgyhogy valahol máshol lehet még bibi(nézd meg az alaplapokat, azokon is tűrésen belül kell maradjanak a feszültségek-20-30A áram mellett is, na az az igazi kihívás :) ).
Az Egale-höz egy címet kérek, mert a levelesládám 5M max:-) és köszi!

5v-os fix tápról nem volt szó csak egy lítium elemről aminek a névleges feszültsége 3.6V(4-4.2V).Mondjuk lehet hogy egy kicsit túloztam a 100-200mV-al.A nyák ellenállása átlagosan kb. 20mOhm volt a tápvonalban (40mil széles vonal).Persze csak a modemhez vezető foliára igaz ez. A modem mellet amúgy van puffer, csak mivel elég korlátozott az egész készülék mérete, ezért nem lehet bármekkora kondit betenni.
Az IC-s tápok nagy része külső söntöt használ.Amelyik pedig nem (van egy pár ilyen a texasnál és a Nationalnél is) azokkal elég rossz a tapasztalatom.A gyári specifikáció szerint volt az IC-ben hő és áramvédelem, mégis az első rövidzárnál az IC ledobta a kalapját és a bemenete rövidzárba ment.Ha ez az IC a 7.5Ah Litium aksira lett volna kötve nem pedig a labortápra, akkor lett volna tüzijáték. ;) Amúgy ez az IC is a FET ellenállását használta söntnek és +-50% hibával dolgozik az áramvédelme.A nagyobb áramú FET-nél tényleg kisebb a gyártási szórás és jobban kézbentarthatók a paraméterek.
EAGLE
Itt szemezgethetsz kedvedre.
Ha nem titok elárulod nekem privátba hol és mivel foglalkozól?Esetleg egy honlapcím a cégről?

#73 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 12:43

Akkor keress egy step-up üzemű tápot, 5V-os logikát nagyon merész dolog 4V körül járatni szerintem. Érdekes tapasztalat, nekem monolit áramköröket nagyon nehezemre esik kinyírni... :D :eek:
lm2587 pl. egy ilyen célra alkalmas darab(mármint tápnak, nem kinyírni :D ).
A sönt a korszerű ic-knél mind belső és megbízhatóak, nekem legalábbis nem volt velük rossz tapasztalatom. Amit sok IC nem bír, főleg a CMOS alapúak, az a tok hordozóján (hűtőtönkjén) lévőnél negatívabb feszültség, akár csak egy pillanatra is, 2-300mV, valamely lábán. Erre azonnal el szoktak halálozni. És ez simán ki tud alakulni egy rövidzár-hurokban. Tapasztalat...:-)
ja, az lm2587 is elég drága cucc, rendelj termékmintában az NS-től szvsz :) .

#74 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 13:32

Idézet: didyman - Dátum: 2004. április 28, szerda - 13:43

Akkor keress egy step-up üzemű tápot, 5V-os logikát nagyon merész dolog 4V körül járatni szerintem. Érdekes tapasztalat, nekem monolit áramköröket nagyon nehezemre esik kinyírni... :D :eek:
lm2587 pl. egy ilyen célra alkalmas darab(mármint tápnak, nem kinyírni :D ).
A sönt a korszerű ic-knél mind belső és megbízhatóak, nekem legalábbis nem volt velük rossz tapasztalatom. Amit sok IC nem bír, főleg a CMOS alapúak, az a tok hordozóján (hűtőtönkjén) lévőnél negatívabb feszültség, akár csak egy pillanatra is, 2-300mV, valamely lábán. Erre azonnal el szoktak halálozni. És ez simán ki tud alakulni egy rövidzár-hurokban. Tapasztalat...:-)
ja, az lm2587 is elég drága cucc, rendelj termékmintában az NS-től szvsz :) .

Nem 5V-os hanem 3.3V logika.Viszont a modemnél 3.3V alá nem lehet menni és ezért kell magassabb feszültség, hogy biztonságosan menjen akkor is amikor ad a modem és meghuzza a tápfeszt.
Mint később kiderült az IC-k azért pukkantak el mert a hővédelem nem működött megfelelően.Szóval ennyit a  gyári adatlapokról.
Megnézem ezt az LM IC-t.Habár 3 hete megrendeltem az LM5007 IC-t és még mindíg semmi.Pedig ez se olyan rossz kis IC csak épp nem ehhez az alkalmazáshoz.
Step-up konverternek azt hiszem beteszem a Linear technology LTC3440 IC-t.Kis feszültségen nagyon jó tapasztalataim vannak vele.
DC-DC konverterekhez melyik gyártó tekercseit használod? Mert nagyfrekvenciás tápokhoz elég nehéz találni megfelelő tekercset (olcsón  :D )

#75 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 19:54

A RET katalógusból néztünk ki most ferritmagos, egyenes darabot, majd elválik. Amit az adatlap ajánl, az egy dolog, de ami a RET-nek van, az meg a másik...Egyébként vannak frankó TDK toridjaik.
Hja,a hővédelem némi koefficienssel dolgozik, szükséges neki egy kicsit lankásabb fok/watt érték, kis hűtőtönk... :) Ejnye, ezt illik sejteni, bár sehol nem írják oda... :)
Ha 3,3V, akkor egy low-drop step-down-t nézzél, vagy step-up-ot ha van ilyen kicsi tápra normális. A nagyobb fesz nem biztos, hogy jó 5let, a 3,3V-os eszközök is 5%-ot tűrnek, erre figyelj, de gondolom, ezt nem kell mondani:-). De akkoris gáz, hogy ennyi fesz esik el valahol...Az a 2A tényleg nem túl sok...

#76 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 29. 09:43

Idézet: didyman - Dátum: 2004. április 28, szerda - 20:54

Hja,a hővédelem némi koefficienssel dolgozik, szükséges neki egy kicsit lankásabb fok/watt érték, kis hűtőtönk... :) Ejnye, ezt illik sejteni, bár sehol nem írják oda... :)
A 3.3V-os microcontroler most is egy low-drop out stabilizátorról megy.Egyedűl a modem feszültsége volt gáz de sikerült megoldani.

Egy SO-8-as tokozásnál?Azért az kicsit durva lenne.
Közben az említett elpukkant IC-knek megvettük a National-es megfelelőit és azok tökéletesen működnek.Ráadásúl ez az IC USB eszközök tápjának ki-be kapcsolására készült kimeneti áram védelemmel.Azért én még nem láttam olyan USB-s eszközt amin kicsi hűtőborda let volna.Amit te írtál az teljesen igaz, csak nem erre az áramkörre.

#77 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 29. 10:06

Ja, hogy so8-as tok? Az tényleg érdekes. Hihetetlen, hogy még ilyen technológia mellett is vanank selejtes sorozatok..Akkor nincs több ötletem, de ezek szerint megvan a megoldás:), a többi már csak tervezés. remélhetőleg:-).

#78 Felhasználó inaktív   Szücsien 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 29. 15:04

Idézet: didyman - Dátum: 2004. április 29, csütörtök - 11:06

Ja, hogy so8-as tok? Az tényleg érdekes. Hihetetlen, hogy még ilyen technológia mellett is vanank selejtes sorozatok..Akkor nincs több ötletem, de ezek szerint megvan a megoldás:), a többi már csak tervezés. remélhetőleg:-).

Köszönöm az eddigi segítséget és ötleteket.
Azt hiszem te is tovább öregbíted a Kandó hírnevét. ;)

Szerkesztette: Szücsien 2004. 04. 29. 15:05 -kor

#79 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 29. 15:20

Idézet: Szücsien - Dátum: 2004. április 29, csütörtök - 16:04

Köszönöm az eddigi segítséget és ötleteket.
Azt hiszem te is tovább öregbíted a Kandó hírnevét. ;)

Azt... :D Éppen most vettek ki egy deszkát alólunk, de úgy néz ki, némi rábeszélés után visszakerül, igaz, keresztbe félig fűrészelve... :)

#80 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 04. 16:28

Ujara itt és Upp meg minden!

Kérdés:
egy LED-nek mekkra fesz kell?  :confused: Illetve mekkora az ellenállása?  :confused: Valszeg mindegyik egyedi de nem tudom, lehet hogy mégis szabvány? Mindegy hisz ezért a topic: monnyátok meg!  :)
(ha nem szabványos akkor gondolom megérdezem az eladót, az megmondja...)

ja és bocsi a hülye kérdést

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.