HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszélgetés hűtőventilátorokról - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszélgetés hűtőventilátorokról Értékeld a témát: -----

#1321 Felhasználó inaktív   Laslie 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 23. 07:25

Vettem nem olyan rég egy Titan TFD-8025M12C ventit a házba, mivel a Sunon venti 5V-ra szabályozva is eléggé "hangos" (motor hang) volt. Kellemesen csalódtam benne. 5V-on nem is lehet hallani, és a gyári 2500 (valós - BIOSban mérve - ~2300) rpm helyett ~1000 rpm-re csökkent a fordulatszáma. Pedig az elején azt hittem, hogy milyen egy "szutyok" ventit kaptam - a boltban nem volt más -, tévedtem. Remélem később sem fog hangosodni.

Csak meg szerettem volna osztani veletek ezt az élményemet. :)

Szerkesztette: Laslie 2005. 09. 23. 07:27 -kor

ASRock K7S8X R3.01 | AMD Duron 1600 MHz | Spire WhisperRock III | 512 MB DDR SDRAM | Abit 9550 CDT 128MB 128bit | Seagate Barracuda 7002.7 80 GB | WD WD200EB 20 GB | Samsung 52/32/52 CR-RW | LG GSA-4040B | UltraPower AT-T460 460W | Codegen 6012-1 ház

#1322 Felhasználó inaktív   molibdén 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 23. 18:15

sziasztok!

3GHz-es Prescottra(s478) szeretnék egy csendesebb hűtőt rakni.
A lehetőségek száma végtelenhez közelít. :think:
Nincs tapasztalatom benne, de azt feltételezem, h 25 dB-ig
meg bírnám tűrni magam mellett.
S mivel nem fogom húzni a procit a közeljövőben, ezért azt hiszem egy topcooler
nélkül is boldogulok. Aminek azért 50(de inkább 45) °C alatt kellene tartania a hőmérs.-t
max terhelés esetén is.
Igények eddig: <=25 dB hang
                    <=50(45) °C proc. hőm.
Szerintem még mindig van legalább 20-30 választási lehetőségem. :think:
Feltéve h az összes gyártónak és forgalmazónak lehet hinni.

Az elsődleges kérdésem (amire legfőképp várok választ):
    Van-e valakinek tapasztalata Artic Cooling freezer 4-el kapcsolatban ?
De mégjobban érdekelne h milyenek azok a tapasztalatok.
Úgy gondolom az árversenyben ez nyerne, ha lehet hinni a forgalmazónak/gyártónak.

Persze ha elkerülhetetlen h egy zalman cnps 7000/7700 Cu/AlCu-t vagy egy Coolink Bat/U8 92/U8 120-at
vegyek akkor ne kíméljetek.

Most kell rohannom. A többi kérdés majd vasárnap (lehet h szombat).

Addig se fogjátok vissza magatokat. :D

#1323 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 24. 11:50

Idézet: molibdén - Dátum: 2005. szept. 23., péntek - 19:15

sziasztok!

3GHz-es Prescottra(s478) szeretnék egy csendesebb hűtőt rakni.
[...]
Addig se fogjátok vissza magatokat. :D

Ha a proci körül lévő alkatrészeket is hűteni akarod, akkor válassz az alaplapra merőlegesen fújót, ha nem, akkor mehet neki a párhuzamos hűtés (heatpipe+venti kombós). Konkrét típusokat lásd fentebb.
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#1324 Felhasználó inaktív   molibdén 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 09. 25. 23:59

... már nem törekszem a követhetőségre csak ömlesztve kérdezek.
felmerült uis néhány extra kérdésem is a témával kapcsolatban.

Asus pcprobe mb temp-et jelez, ez konkrétabban mit jelent? talán chipset? hol méri?
40 °C mb temp. még egészséges?

Ha a prochűtő ventillátor a bordáról az alaplapra fújja a levegőt az hűti (v épp ellenkezőleg) az alaplapi
cuccaim? (pl. 45-50 °C proc hőm. mit jelent a bordán átfújt levegő hőm.-ében? tfh.: borda hőm.
max. 4-5 °C-on belül megegyezik a proc hőm.-vel)

Visszatérve az eredeti dilemmához, minthogy nem próbálgathatom végig az öszes alkalmasnak vélt ventit,
a ti tapasztalataitokra, teszteredményekre meg a gyártók/forgalmazók közzétett adataira támaszkodhatok.

Megpróbálok rövid lenni.
Szerintetek megoldható-e a fent vázolt elvárásaim orvoslása a ~8000 huf alatti kategóriából? Vagy ezzel csak újabb megpróbáltatásoknak teszem ki magam?

Köszönet mindazoknak akik válaszra méltatnak egy lámát! :D
Külön köszönet teaWaYnak, mint gondos fórumápolónak! :D 

#1325 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 26. 01:45

Idézet: molibdén - Dátum: 2005. szept. 26., hétfő - 0:59

... már nem törekszem a követhetőségre csak ömlesztve kérdezek.
felmerült uis néhány extra kérdésem is a témával kapcsolatban.

Asus pcprobe mb temp-et jelez, ez konkrétabban mit jelent? talán chipset? hol méri?
40 °C mb temp. még egészséges?

Én úgy tapasztaltam, hogy 40 felett lassul a működése, de volt már 55 körüli is. Nem tudom mi az amit még elvisel, de feltételezem chipset függő is. Nemsokára viszem kivágatni a házam oldalát, hogy oda tehessek egy ventit, ami direktbe fújja egy venti a chipset-et, mert az enyém is nagyon meleg és nem hatékony a hűtés.

Idézet

Ha a prochűtő ventillátor a bordáról az alaplapra fújja a levegőt az hűti (v épp ellenkezőleg) az alaplapi
cuccaim? (pl. 45-50 °C proc hőm. mit jelent a bordán átfújt levegő hőm.-ében? tfh.: borda hőm.
max. 4-5 °C-on belül megegyezik a proc hőm.-vel)

A hűtő fajtájától is függhet, hogy hova és mit fúj, egy Zalman kör alakú talán inkább hűti mint melegíti. Ha biztosra akarsz menni van már olyan Zalman hűtő, amelyik az alaplappal párhuzamosan áramoltatja a levegőt egyenesen a házventilátor légáramába bele.

Idézet

Visszatérve az eredeti dilemmához, minthogy nem próbálgathatom végig az öszes alkalmasnak vélt ventit,
a ti tapasztalataitokra, teszteredményekre meg a gyártók/forgalmazók közzétett adataira támaszkodhatok.

Megpróbálok rövid lenni.
Szerintetek megoldható-e a fent vázolt elvárásaim orvoslása a ~8000 huf alatti kategóriából? Vagy ezzel csak újabb megpróbáltatásoknak teszem ki magam?

Köszönet mindazoknak akik válaszra méltatnak egy lámát! :D
Külön köszönet teaWaYnak, mint gondos fórumápolónak! :D 

Nekem a Zalman hűtők váltak be, de nem olcsó. Itt nézz utána ha érdekel.

Szerkesztette: Freddy001 2005. 09. 26. 01:46 -kor

#1326 Felhasználó inaktív   UnConnecteD 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 05. 17:33

hasznal valaki  AcoustiFan DustProof ventit? iszonyat draga, viszont nagyon durvan halknak irjak, csak kivancsi vagyok tenyleg igaz-e. nehogy megvegyek egy tobb mint 10000 ft-os ventit, aztan ne legyen jo, de ha tenyleg hangtalan, akkor meger annyit (tapba kellene)

#1327 Felhasználó inaktív   laciband 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 01:41

Helló Mindenki!

A Zalman ZM-F2 ventillátoroknak csak 3 tűs csatlakozója van? Így csak alaplapra tudom rádugni. Bármely képet nézem, nem látok molex csatlakozó aljzatot? Lehet kapni boltban külön átalakítót hozzá?

Segítségeteket előre is köszönöm!

#1328 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 10. 07. 06:54

Hmmm. Ilyen átalakítókat többnyire venti mellett látok, de biztos lehet külön is kapni, vagy a szervizes srácoknak akad esetleg, ha bemész valamelyik üzletbe.
Végső esetben forrasztani lehet rá egy molex-et, nem ördöngősség.

Unconnected: Ejjha :eek: !
20 cfm 15-16dBA mellett...A Silentblade (golóscsapágyas) 19dbA-s értékéhez 25cfm tartozik. Ez az adat eddig egy elég "közönséges", 12V-on is lassú fordulatú venti, a szállított levegő mennyisége szvsz közepes. Egy tápnak (milyen? :) ) nem biztos, hogy elegendő. Néztem egy tesztet róla, az elég reklámszagú ( http://www.legitrevi...cle.php?aid=220 ), ami extrákat leír róla, azok kb. "írjunk oda minél több sort" jellegű (pl. multiple application, azaz használható CPU, VGA és ház hűtésére is bláááhh :omg: ).
Jól felszerelt (külön jó dolog a 2,5mm vastag szilikonalátét-bár, hogy ilyen vastagságnak van-e értelme, megint csak egy konkrét mérés-hallgatás mondaná meg, mindenesetre a legtöbb tápba nem fér bele az alátéttel együtt, ez biztos).
Nem tudom. Nem hallottam, de szvsz ennyi pénzért 2-3 olyat kaphatsz, ami nagyon minimálisan kevesebb a ráírt adatok alapján.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1329 Felhasználó inaktív   Robi19 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 12:46

Üdvz all! Volna egy olyan gondom hogy van egy prescott CPU m ami 2,4 es gyári hűtővel igen nagy hang mellet tudott 54 fokot produkálni de ha járattan a cput akkor igencsak megszaladt 60 fokra is. Nah most egyik haver tanácsára vettem egy Primecooler hűtőt 8CM-s és Al-Cu s. Sajna nem igazán hűti jobban talán 2 fokkal alacsonyabb pedig paszta az van rajta nem is sok nem is kevés éppen annyi amenyi kell. Hangja tényleg nincsen de hűtésben nem királykodik túlságosan. A házban van még 2db 8 cm-s írjatok mit lehetne tenni. A ház codegen 6070L A táp Chieftec 420W APFC

Szerk: Jah és minden alapórajelen fut!!

Szerkesztette: Robi19 2005. 10. 07. 12:47 -kor

#1330 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 15:18

Idézet: didyman - Dátum: 2005. szept. 10., szombat - 8:06

Próbáld ki :) . A Sunon-ok elvben mind alkalmasak 5V-os üzemre. Most mondanám rögtön, hogy Silentblade, ha 5V-os üzem és nagyobb levegőmennyiség, de minden ventinek más és más a feszültség-fordulatszám görbéja (példa: GlobeFan és Nidec BetaV 92mm-es ventik. A Globe 12V-on jóval lassúbb, míg a Nidec 5V-on forog kevesebbet, a keresztezés kb. 8V körül volt).

Bocsi a késői reagálásra, de csak most jutottem el, hogy szerezzek Sunont és 5V-ra kössem. Örömmel jelentem, hogy 5V-on is elindul és mozgatja a levegőt, de rendesen!!!  :eek: Hangja az van, de csak annyi, mint a 12V-on járatott CM ventinek, tehát nekem jó. 5V-os Silendblade-et is próbáltam, ami igaz, hogy halk, de a Sunon légszállítás közelébe nem ér! Köszi didyman!  :respect:  ;)
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#1331 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 07. 16:08

Egy 12 centis ventinek 1300-as fordulatszámon milyen hangja van? A TT Big Typhoon ventije ennyit forog maximum, azért érdekel.

#1332 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 06:37

1300rpm elég halk szokott lenni, ellenben a venti laptjainak szélén sokkal nagyobb a levegő sebessége, ez kelthet többletzajt, ha nem jó a lapátok kialakítása szvsz.

Csokis: Örülök, hogy bevált. Én is meg vagyok elégedve vele, hamarosan jön egy 80-as a háztetőn szerencsétlenkedő Silentblade helyére :) .
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1333 Felhasználó inaktív   theHassan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 07:26

Üdvözlet mindenkinek!
Az általam vágyott Arctic hűtő helyett logisztikai okokból (nem volt raktáron) egy Coolermaster CK8-8JD2B típusú került a 3000+ Athlon processzorra. Nem rossz, hiszen miért is lenne az, de most reggel rám hozta a szívbajt (tegnap indítottam először a gépet).
POST és apróságok után megjelenik a szöveg, miszerint a CPU fan nem megy, vagy lassan, de ha ez engem nem zavar, kikapcsolhatom ezt a riasztást (Asus A8N alaplap). Rémülten csaptam a gombra, gép leáll. Elindítom megint, helyzet változatlan. Lebontom a gépház oldalát, elindítom megint, a ventillátor pörög rendben. Mivel a gépház a monitor mögött van, nem láttam, kiírt-e valamit.
Aggódjak? Vagy csak arról van szó, hogy a 17 fokos szobában (megdöglök, ha meleg van; a télen használt hálózsákomra a túraboltos eladó azt mondta, hogy átlagos nyarakra tervezték... :) ) szépen áthűlt processzoron a ventillátor nem akart felelselgesen melózni, és ez alatta volt valami alaplapi riasztási szintnek?
Semmit ne higgy el elsőre! Naponta kétszer az az óra is a pontos időt mutatja, amely húsz éve megállt.

#1334 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 07:41

Igen :) . Gyakori "hiba", sok alaplap 1000rpm alatt ilyet mond. Ha kikapcsolod, baj talán nem lesz, hiszen van a procinak megfelelő hővédelme, illetve BIOS-ban bellíthatsz, viszont ott nem lesz gép leállítása a szabályos úton :D .

#1335 Felhasználó inaktív   theHassan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 08:11

Köszi!
Akkor ezek szerint a teherautóknál is használt benzinlámpás kartermelegítéshez hasonló hidegindító procedúrára lesz szükség... vagy megnázem én azt a BIOS-t belülről nemsokára...
Semmit ne higgy el elsőre! Naponta kétszer az az óra is a pontos időt mutatja, amely húsz éve megállt.

#1336 Felhasználó inaktív   mexi-cow 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 10:05

Jah, sajnos néhány idétlen Bios falsra jelez be alacsony fordulatszámok mellett, szánalmas, hogy ennek a konfigurálását még nem tehetjük meg.  :(
Úgy tűnik, hogy a Biosok nem igazán akarják követni a trendeket, egyszer belőtték bennük a szoftveres riasztáshoz való körülbelüli ventifordulatszám-szintet és ez most kőbe van vésve, vagyis ignorálhatod az opciót, ha a rendszer nem működik..

#1337 Felhasználó inaktív   theHassan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 10:12

Előmelegítéssel ment... harmadik indításra... de azért ez így nem jó. Köszi az infókat, megnyugodtam, majd felülemelkedek ezen a problémán is.

#1338 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 11:05

A legtöbb BIOS-ban ENTER vagy PGUP/PGDN lenyomásával választható az IGNORE opció a ventilátor fordulatnál. Tehát az nem csak kijelzés, ott tiltható is a monitorozás.

Szerk.: bocs, csak most olvasom, hogy már megtörtént. Akkor gagyi a BIOS. Van mégegy ötletem, általában van CPU FAN faulire-val kapcsolatos opció is.

Szerkesztette: Freddy001 2005. 10. 08. 11:09 -kor

#1339 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 11:12

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2005. okt. 8., szombat - 12:05

[...]
Akkor gagyi a BIOS. Van mégegy ötletem, általában van CPU FAN faulire-val kapcsolatos opció is.

Igen, így van: beállítható, hogy lője le a gépet, ha leáll/nem megy a venti.
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#1340 Felhasználó inaktív   Robi19 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 08. 12:45

Az én problemommal senki semmit még egyszer?? :) 

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.