HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszélgetés hűtőventilátorokról - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszélgetés hűtőventilátorokról Értékeld a témát: -----

#971 Felhasználó inaktív   mexi-cow 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 25. 09:24

Tápegységben cserélek ventit, szerintetek melyik módszert válasszam, hogy a lehető legcsendesebb legyen?

- 12 centis ventivel szerelt tápban cserélek a lehető leghalkabb, pl Papst ventire. Ekkor leszabályoznám még a minimum fordulatszámot is vagy csökkenteném a feszt. Vajon meddig lehet csökkenteni a 12cm-es ventifeszt, hogy elinduljon, menjen? Feszcsökkentés után is hangosabb marad az alapvető motorhangja, mint egy 8centisnek, csak mert nagyobb motor viszi ezeket?

- 8cm-es (valszeg) Papstokat dobálok a tápba, de a levegőszállítás így azért kisebb lesz

Szóval melyik lenne a legcélravezetőbb? Cél a legminimálisabb zaj. Az igazi kérdés az, hogy 12centis kategóriában elérhetek-e 12db körüli hangot szimplán feszcsökkentéssel? Lehet-e ilyen halk egy ekkora venti?

Please help!

#972 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 05. 25. 09:47

A leszabályzott ventivel nagyon könnyen elfűtheted a tápot-ezzel csak nagyon óvatosan!
A 12Vos ventinek ugyanakkora motorja van, általában nagyobb árammal járnak.
Siklócsapágyas ventivel próbálkozz, messze kisebb a motorzajuk.
A ventik nagy része 4-5V-on elindul már.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#973 Felhasználó inaktív   mexi-cow 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 25. 09:59

Sikló lesz mindenképp, tulajdonképpen valszeg Papst  :respect:  vagy Noiseblocker. 12centis ventit szeretnék a levegőztetés miatt, de ha ugyanakkora a motorja, akkor gondolom a kisebb fesz, pl 5 volt nehezebben löki majd..vagy nem?
Ezt a tápelfűtést körülírhatnád, mondjuk olyan szempontból, hogy mit tehetek ellene a ventin kívül? 12 centis ventit azért még lehet lassítani, hogy megfelelően elhűtse a táp vasait? Gondolom alapból azért gyorsabban forog a venti (még alapjáraton is), mint amit kérne a táp..remélem..

#974 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 25. 10:16

Általában igen, de ez a tartalék a házból jövő esetleg nagy meleg miatt kell neki. Ha 20-30%-al kevesebb levegő mozog át, az többnyire nem szokott gond lenni, de alacsony fesznél nagyon lelassul a venti. Aztán a hővédelem, vagy valamelyik alkatrész a meleg miatt elmegy..
Tenni nem sokat tudsz, mármint ami egyszerűbb a jó ventinél.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#975 Felhasználó inaktív   mexi-cow 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 25. 10:19

A legrosszabb az egészben, hogy semmi gondom nem lenne, ha a jelen tápomban nem 14centis lenne a venti. Most ha berakok egy 12-est, az hogy néz már ki? :confused:
Érik a gondolat, hogy fogom ezt a drága tápot és tényleg szétszedem, megnézem, hogyan rögzíthető kisebb (12-es) venti és kicserélem. Szabályozható ventik hasonlók egymáshoz, simán berakhatok egyet egy másik típusból?

#976 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 25. 10:35

Be, de akkor célszerű a táp saját hőfokfüggő szabályozását megtartani. Csak a legalacsonyabb fordulatot lejjebb venni, de ezt jól teszteld le, hogy elinduljon biztosan aventi. Esetleg lehet megoldás, ha a ház szellőzése jó, a venti megfordítása.

#977 Felhasználó inaktív   mexi-cow 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 25. 10:52

A táp szabályozása marad természetesen. Nem vagyok műszerész, úgyhogy ha csere lesz, az számomra a venti cseréjét fogja jelenteni, vagyis átforrasztom az új vezetékeit a régi alapján. Mondjuk most felizgatott a tudat, hogy külön is hozzá lehetne nyúlni a legalacsonyabb fordulat szabályozásához, ez se rossz. Ezt hogy értetted? Mit kellene ehhez tenni? Ventivezérlő elektronikához hozzányúlni?

#978 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 21:21

Hali!
Van egy aerocool házam, amiben gyárilag van egy 12 centis szabályozható venti elől. Ezt egy molex-re kell dugni, de csak a sárga-fekete vezeték van rajta bekötve. A ventiből kifelé is megy egy tápcsati, és ha erre dugom a ház oldalára szerelt ventit, akkor annak is lehet változtatni a fordulatszámát így. Csakhogy ebből a ventiből is van még egy kivezetés. Az a kérdésem, hogy erre köthetek-e még egy ventit? Akkor mind 4V-n fog járni? vagy hogy? Van egy 4pin-3pin átalakítóm, azt kötném rá. Rádughatom?
- Where are we going?
- Let's go find out.

#979 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 22:11

Gyanítom, hogy a kettő párhuzamosan van kötve ezért tudod egyszerre változtatni a fordulatszámukat, ha nem így lenne észrevehetően lassan pörögnének. Párhuzamos kapcsolás esetén a szabályozó terhelhetőségétől függően köthetsz rá további terhelést. Ha van mégegy csatlakozó, gondolom két ventilátor terheléssel van számolva gyárilag.

#980 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 22:15

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2005. máj. 28., szombat - 23:11

Gyanítom, hogy a kettő párhuzamosan van kötve ezért tudod egyszerre változtatni a fordulatszámukat, ha nem így lenne észrevehetően lassan pörögnének. Párhuzamos kapcsolás esetén a szabályozó terhelhetőségétől függően köthetsz rá további terhelést. Ha van mégegy csatlakozó, gondolom két ventilátor terheléssel van számolva gyárilag.

Köszi, én is valami ilyesmire gondoltam, nem véletlenül rakták oda azt a plusz csatit. Még azt meg tudod mondani, hogy ha ráteszek még egy ventit, akkor hány V-n fognak menni? A 4V amit írtam, gondolom hülyeség, annyin szerintem el sem indulna.
- Where are we going?
- Let's go find out.

#981 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 22:22

Ha valóban párhuzamos kapcsolás, akkor a feszültség mindhárom ventin azonos lesz. Én nem tenném rá a harmadikat amíg meg nem győződtem, hogy a szabályozó elviseli ezt a többlet terhet. Rövid ideig bírná, de aztán túlmelegedhet és lefüstölhet. Nincs valami leírás a házadhoz, hogy mekkora teljesítményt bír? Vagy a gyártó oldalán műszaki adatok? Add meg a ház típusszámát úgy egyszerűbb lesz keresni.

#982 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 22:27

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2005. máj. 28., szombat - 23:22

Ha valóban párhuzamos kapcsolás, akkor a feszültség mindhárom ventin azonos lesz. Én nem tenném rá a harmadikat amíg meg nem győződtem, hogy a szabályozó elviseli ezt a többlet terhet. Rövid ideig bírná, de aztán túlmelegedhet és lefüstölhet. Nincs valami leírás a házadhoz, hogy mekkora teljesítményt bír? Vagy a gyártó oldalán műszaki adatok? Add meg a ház típusszámát úgy egyszerűbb lesz keresni.

Itt vannak az adatai
Úgy látom az az adat nincs, ami kellene.Itt meg a kábelezése
És ez az a ház: AeroEngine Jr.-SS

Rajz
A rajztól eltérően nekem a piros A-val jelölt vezeték van közvetlenül a tápcsatira dugva, a piros B-vel jelölt vezeték pedig a C-vel jelölt csatira. Ez így volt gyárilag, nem én változtattam meg.

Szerkesztette: Pietrosz 2005. 05. 28. 22:44 -kor

- Where are we going?
- Let's go find out.

#983 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 22:48

Hol látsz C-vel jelölt csatit? Kezdem nem érteni. :)

Szerkesztette: Freddy001 2005. 05. 28. 22:54 -kor

#984 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 22:55

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2005. máj. 28., szombat - 23:48

Ez tényleg sovány. Ha a sajátom lenne szétkapnám a szabályozót és megnézném mi van benne. De azért ne szedd szét, szerintem didyman majd mond valami okosabbat. :)

Remélem. Én is szét akartam már kapni, igaz csak a házat, hogy kicseréljem az első ventit valami halkra. :) De nem lehet kiszedni! :eek:  Pedig nézegettem vagy 10 percig. Odáig jutottam, hogy az elejéről azt a turbinát lekaptam.
- Where are we going?
- Let's go find out.

#985 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 22:56

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2005. máj. 28., szombat - 23:48

Hol látsz C-vel jelölt csatit? Kezdem nem érteni. :)

A "rajzomon", amit belinkeltem   ;)
ezen

Szerkesztette: Pietrosz 2005. 05. 28. 22:57 -kor

- Where are we going?
- Let's go find out.

#986 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 22:57

Közben szerkesztettem bocsi. Ez alapján már nem igazán vagyok biztos abban sem amit írtam. Szóval hol van C-vel jelölt csati?

#987 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 22:58

Várok, hogy megtaláld :)
- Where are we going?
- Let's go find out.

#988 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 23:06

Na bocs kicsit fáradt vagyok és kimaradt. Az A a C-re van kötve közvetlenül? A kábelezés kellene, hogy melyik hova megy, melyinek van a végén ventilátor, melyik a szabályozóé, stb.

Szerkesztette: Freddy001 2005. 05. 28. 23:11 -kor

#989 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 23:10

Ezen:
Kép

Amúgy >erről< a linkről volt szó, most kinkelem harmadjára :) Most neked van nagyon késő, vagy én linkeltem rosszul? Elvileg a link a galériámba vezet, de onnan nem tudom berakni a képet, csak a linket.

"A" a tápra, "B" a "C"-re, "C"-re menne a 8 centis venti, ami au oldallapon van.

Szerkesztette: Pietrosz 2005. 05. 28. 23:12 -kor

- Where are we going?
- Let's go find out.

#990 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 28. 23:21

Ez így még kevés. Hova vezet az A,B és a C csatlakozó mindkét fele pontosan? Ha A C-t széthúzod ennek melyik fele (aszerint, hogy hova vezet) megy a B-re és mi lesz a másik felével?

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.