Idézet: Peetie - Dátum: 2004. szept. 27., hétfő - 16:44
2.Ebbol azert legyszi ne hasonlits azokhoz akik lebarmozzak a masikat.
Kosz.
De ha mar ilyen kedvesen valaszoltal, elmondhatnad egy amatornek bovebben mi az az SB tap, es hogyan szaritja ki az elkot kikapcsolt, kihuzott allapotban?
Lusta vagyok írni...
import:
Na ja. engem is bosszant a Codegen fikázás, de ma rájöttem, hogy minimum kétfajta van belőle, mindkettő 300W-os, de az egyiken, a régebbin, nincs rajta a +12V-os csati, ami az Intel processzoros lapokhoz kell. Nekem is ilyen van, Y kábelt adtak hozzá, így oldották meg a külön alaplapi csatit (a 4 érinkezős). Bazi nehéz, és van rajta hálózati kapcsoló. Ma találkoztam egy ugyanolyan kinézetű, ugyanolyan kék címkés 300W-os Codegennel, az első ami feltünt, hogy nincs hálózati kapcsolója, a másik, hogy gyárilag van kinövesztve a 12V-os külön alaplapi csatija, a harmadik, hogy pille könnyű, a negyedik pedig az, hogy rossz, tönkrement, leállt, egy sokkal kisebb fogyasztású gépben, mint az enyém. Furcsa, nem?
Tehát azt is tudni kellene, hogy melyikről beszélünk, amikor az egyik ember szidja, a másik meg dicséri.
A tápnézegetés apropóját az adta, hogy a kollégám vadiúj "csíftek" tápja, a 20000 Ft-os 3 nap után kidurrant. Menet közben. A készenléti FET-je szállt el. Egy világ dőlt össze benne, és emiatt már én sem hiszek a "márkás" dolgokban, pedig már elhatároztam, hogy drága tápot veszek. Persze erre mindenki azt mondja, teljes joggal, hogy egy fecske nem csinál nyarat, a legmenőbb cuccokkal is megtörténhet, hogy van köztük egy gyári hibás.
De most jöjjön a folytatás.
Gond nélkül kicserélték neki, kapott egy másikat, ezt tettük a nyúzópadra, egész nap ment műterheléssel, feszek ellenőrizve, minden pöpec, az alig forgó ventilátorok hideg levegőt hoznak ki a dobozból. Délután kikapcs, csak a készenléti része megy, alig terheléssel, tehát nem 2A (a max terhelhetősége!) hanem pár mA. Kis idő mulva odamentem, és "megszagoltam" a tápot (sokszor ez a legpontosabb hőmérés), aztán gyorsan megtapogattam. Forró volt. A hűtőbordája, amin a hálózati oldal FET-jei vannak, a készenlétiével együtt, több mint 60 fokos volt. Ekkor megmértük az áramfelvételét, ez több mint 150 mA volt, a 220-as hálózatról!!! Hoppá. 33W teljesítményfelvétel üresjáratban, kikapcsolva! És ez már egy másik táp, de ez is napokon belül tönkre fog menni. Tehát két 420W-os Chieftec, aranyszínű csavarokkal, árnyékolt csatlakozókábellel, dupla ventilátorral, szintén arany ventiráccsal, nehezek mint a dög, mert tele vannak hűtőbordával, és mindkettő rossz. Nos?
Az SB-tápból (Stand-By) éled fel a táp, és a gép, amikor megnyomod a pówer gombot.
Attól, hogy te a gépet winfosban leállítottad, és a gép leáll, attól a gép még áramalatt van, az SB táp ketyeg, mint egy időzített bomba.
Az aktív hűtés nélküli forró borda mellé precizen be van tervezve a hőérzékeny elektrolitkondi, ami lassan, de biztosan kiszárad, kapacitását elveszté, ezután egyre feljebb tolja a táp rezgési frekijét....
Ez addig megy, míg bírja a visszacsatolás, és/vagy tranyó, ezután PÁHh! és látványosan másvilágra költözik.
Hogy, egyefül, vagy valakit visz magával, azt a MÁK véletlen változó erősen befolyásolja.

Súgó
A téma zárva.