HWSW Informatikai Kerekasztal: MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! Értékeld a témát: -----

#781 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 06. 08:42

Idézet: Yoisten - Dátum: 2005. dec. 5., hétfő - 23:36

Magyarán előírhatja azt akármilyen törvény, rendelet, anyámkínnya, hogy el lehet állni a szerződéstől, csak épeszű számtechbolt nem fog pénzt visszaadni.

Vegyük már végre észre, hogy a törvény nem ismer olyat, hogy "számtechbolt"! Minden kereskedőre ugyanazok a szabályok vonatkoznak. A számtech kereskedők pedig ezt elfogadták, amikor megnyitották a boltjukat.

Én sem a három évvel ezelőtt vásárolt alkatrész eredeti árát követelem vissza a bolttól, ha a javíthatatlan áru helyett egy újabb, jobb cserét ajánl fel. De ha közli, hogy le lehet vásárolni a felét-harmadát, akkor morcos leszek. Mert az ilyen kereskedő nem csak a gyorsan változó árú termékkel jár így el, hanem azzal is, aminek az ára évek alatt alig változik (hangfal, billentyű, nyomtató, stb.)

Remélem érthető, mit szerettem volna mondani...

#782 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 09:12

Idézet: Yoisten - Dátum: 2005. dec. 5., hétfő - 23:36

Magyarán előírhatja azt akármilyen törvény, rendelet, anyámkínnya, hogy el lehet állni a szerződéstől, csak épeszű számtechbolt nem fog pénzt visszaadni.
A legtöbb esetben nem okoz problémát, amikor a vevő belátja, hogy a régi elavult cucca helyet egy jobbat/szebbet/gyorsabbat kap, de netán erre rá kell fizetni.

Nem értem. Miért vagytok ti a pénzvisszaadás ellen ennyire? Már leírtam, hogy ezzel a vásárló nem nyer, mert kisebb vásárlóértékű (de azonos összegű) vételárat kap vissza. A kereskedőnél megmarad pl. a bevétel/haszon kamata. Pont akkorát "nyer" vele a vevő, mintha levásárolná. Az megint más, hogy a balkáni mentalitású eladók a vevőt végleg magukhoz akarják láncolni. A pénzvisszaadásnál a keresekedő csak annyit veszít, hogy nem biztos, hogy vásárolnak nála újra, azaz a boltolás lehetőségét (ezt a pici hátrányt azonban ki tudja heverni). Anyagilag azonban nem jár rosszabbul. Az nem érdekes, hogy a cucc addigra már csak töredékét éri. A vevő akkoriban az eredeti vételárat pengette ki, nem tehet róla hogy tönrement, akkor azt a pénzt kell hogy visszakapja, ami a pénztárcájából hiányzik. Ha levásárolják, akkor is az új áron vásárolják le.

Mikor levásárolod valami másra, akkor lényegében úgy kell tekinteni, mintha elálltál volna (szerződés felbontják), visszakaptad volna a vételárat, amit azon nyomban elköltöttél az illető boltban újra (az eredeti vételáron, új szerződés, újraindult gari, minden tiszta lappal indul). Hol itt a különbség???? A tönkrement cucc levásárláskor is az eladó nyakán marad.

Miért akarjátok a vásárlót ennyire mindeáron a kereskedőhöz láncolni? Házasságot ne kössön a kereskedővel szerencsétlen vevő? Még a házasságnál sem merül fel, hogy mi miatt válik el az illető (megunta a másik képét, aztán elhidegültek egymástól, ezért a házastársi életközösség végleg, helyrehozhatatlanul megromlik). Miért kell szerencsétlen vásárlónak újra esélyt adnia a boltnak???? Ezt válaszolja meg valaki!

Ráadásul Yoisten gonolatmenete ellentmondásos
- vásároljuk le
- de ne vásároljunk a Mistral-ban
De ha a cucc Mistralos, és levásároljuk, akkor mégis: újra veszünk valamit. Visszaélni pedig minkét módon visszalehet:
- valaki tönkreteszi az íróját, amit mindig legariztat és levásárolja egy mindig modernebbre
- valaki végleg visszakapja a pénzt és esetleg nem lesz teher újra a bolt nyakán.
Azért mert vannak csalók, azért még nem kell mindenkit szivatni. Ki kell szűrni a csalókat. Ráadásul nem igazán tönkretehető cuccoknál nem tudom mit kell szőrőzni (olyanoknál, amit nem lehet tuningolni, túlterhelni, firmware-ezni, stb).

Nem véletlenül volt mindig is az elállás így szabályozva régtől fogva. Már a római jogból is megismerik az elsősök. A magyarázat egyszerű: ha szerződést kötsz valamire, akkor ez esetben a szolgáltatott dolog zárfajú lesz. Csak ugyanolyannal lehet helyettesíteni, nem akármivel. Ha pedig a szolgáltatást egyedi, akkor semmi mással nem lehet helyettesíteni (megrendelt saját arckép), bár ez a pc-s világban nemigen fordul elő. Nem véletlenül szerződtél "arra" a dolgora. Amikor valamit veszel, akkor nem szoktak vagylagos szolgáltatást kikötni (ezt kapod, de ha rossz, akkor majd végül kaphatsz mást is, amit köteles vagy elfogani). Te "azt" akarod és ez nem kötözködés és szőrszálhasogatás, visszaélés, ha pénzed akarod vissza.

Nem véletlenül nem kell indokolni az elállást. Ha ez ennyire kézenfekvő lenne, akkor a törvény úgy fogalmazna, hogy a vásárló köteles elfogadni más szolgáltatást is, ha az az eredetihez hasonló és nyújtja azt a teljesítményt, bír legalább azzal az értékkel. Mégis: ez egyik országban sincs így. Az elállás klasszikus kötelmi jogi jogintézmény, minden országban szerepel a polgári jogban (talán még a b@lf@sz angolszászok is eljutottak ide). Az sem véletlen, hogy ez a legutolsó (!), legdurvább szavatossági jog, ez jön utoljára! A kereskedő érdekét védi a kijavítás/kicserélés, árleszállítás... (mert a megkötött üzlete megmarad), az elállás csak utlima ratio.

Az gari miatti elállás esetén szóba sem merülhet a joggal való visszaélés. Már másodszor írom: ez a kockázat már az eladónak az eladás pillanatában megvolt. Jó lenne hanyagolni ezt a balkáni mentalitást, hogy "vásároljad szépen le", mert "vissza nem adjuk".

Mégegyszer hangsúlyozom: ebben a témában mindig csak az eladó-vevő kapcsolatát kell nézni. Nem érdekes, hogy az eladó a nagyker, gyártó felé nem tud mit kezdeni a tönkrement cuccal. Ez már az egyéni magánügye feléjük, emiatt a vásárló ne szenvedjen és fennállna levásárláskor is.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#783 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 09:37

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 10:12

Nem értem. Miért vagytok ti a pénzvisszaadás ellen ennyire? Már leírtam, hogy ezzel a vásárló nem nyer, mert kisebb vásárlóértékű (de azonos összegű) vételárat kap vissza. A kereskedőnél megmarad pl. a bevétel/haszon kamata. Pont akkorát "nyer" vele a vevő, mintha levásárolná. Az megint más, hogy a balkáni mentalitású eladók a vevőt végleg magukhoz akarják láncolni. A pénzvisszaadásnál a keresekedő csak annyit veszít, hogy nem biztos, hogy vásárolnak nála újra, azaz a boltolás lehetőségét (ezt a pici hátrányt azonban ki tudja heverni). Anyagilag azonban nem jár rosszabbul. Az nem érdekes, hogy a cucc addigra már csak töredékét éri. A vevő akkoriban az eredeti vételárat pengette ki, nem tehet róla hogy tönrement, akkor azt a pénzt kell hogy visszakapja, ami a pénztárcájából hiányzik. Ha levásárolják, akkor is az új áron vásárolják le.

Mikor levásárolod valami másra, akkor lényegében úgy kell tekinteni, mintha elálltál volna (szerződés felbontják), visszakaptad volna a vételárat, amit azon nyomban elköltöttél az illető boltban újra (az eredeti vételáron, új szerződés, újraindult gari, minden tiszta lappal indul). Hol itt a különbség???? A tönkrement cucc levásárláskor is az eladó nyakán marad.

Miért akarjátok a vásárlót ennyire mindeáron a kereskedőhöz láncolni? Házasságot ne kössön a kereskedővel szerencsétlen vevő? Még a házasságnál sem merül fel, hogy mi miatt válik el az illető (megunta a másik képét, aztán elhidegültek egymástól, ezért a házastársi életközösség végleg, helyrehozhatatlanul megromlik). Miért kell szerencsétlen vásárlónak újra esélyt adnia a boltnak???? Ezt válaszolja meg valaki!

Ráadásul Yoisten gonolatmenete ellentmondásos
- vásároljuk le
- de ne vásároljunk a Mistral-ban
De ha a cucc Mistralos, és levásároljuk, akkor mégis: újra veszünk valamit. Visszaélni pedig minkét módon visszalehet:
- valaki tönkreteszi az íróját, amit mindig legariztat és levásárolja egy mindig modernebbre
- valaki végleg visszakapja a pénzt és esetleg nem lesz teher újra a bolt nyakán.
Azért mert vannak csalók, azért még nem kell mindenkit szivatni. Ki kell szűrni a csalókat. Ráadásul nem igazán tönkretehető cuccoknál nem tudom mit kell szőrőzni (olyanoknál, amit nem lehet tuningolni, túlterhelni, firmware-ezni, stb).

Nem véletlenül volt mindig is az elállás így szabályozva régtől fogva. Már a római jogból is megismerik az elsősök. A magyarázat egyszerű: ha szerződést kötsz valamire, akkor ez esetben a szolgáltatott dolog zárfajú lesz. Csak ugyanolyannal lehet helyettesíteni, nem akármivel. Ha pedig a szolgáltatást egyedi, akkor semmi mással nem lehet helyettesíteni (megrendelt saját arckép), bár ez a pc-s világban nemigen fordul elő. Nem véletlenül szerződtél "arra" a dolgora. Amikor valamit veszel, akkor nem szoktak vagylagos szolgáltatást kikötni (ezt kapod, de ha rossz, akkor majd végül kaphatsz mást is, amit köteles vagy elfogani). Te "azt" akarod és ez nem kötözködés és szőrszálhasogatás, visszaélés, ha pénzed akarod vissza.

Nem véletlenül nem kell indokolni az elállást. Ha ez ennyire kézenfekvő lenne, akkor a törvény úgy fogalmazna, hogy a vásárló köteles elfogadni más szolgáltatást is, ha az az eredetihez hasonló és nyújtja azt a teljesítményt, bír legalább azzal az értékkel. Mégis: ez egyik országban sincs így. Az elállás klasszikus kötelmi jogi jogintézmény, minden országban szerepel a polgári jogban (talán még a b@lf@sz angolszászok is eljutottak ide). Az sem véletlen, hogy ez a legutolsó (!), legdurvább szavatossági jog, ez jön utoljára! A kereskedő érdekét védi a kijavítás/kicserélés, árleszállítás... (mert a megkötött üzlete megmarad), az elállás csak utlima ratio.

Az gari miatti elállás esetén szóba sem merülhet a joggal való visszaélés. Már másodszor írom: ez a kockázat már az eladónak az eladás pillanatában megvolt. Jó lenne hanyagolni ezt a balkáni mentalitást, hogy "vásároljad szépen le", mert "vissza nem adjuk".

Mégegyszer hangsúlyozom: ebben a témában mindig csak az eladó-vevő kapcsolatát kell nézni. Nem érdekes, hogy az eladó a nagyker, gyártó felé nem tud mit kezdeni a tönkrement cuccal. Ez már az egyéni magánügye feléjük, emiatt a vásárló ne szenvedjen és fennállna levásárláskor is.

:respect:  :respect:

Csak annyit teszek hozzá, hogy a kiskereknek minden joguk megvan követelni a pénzüket a nagykeren, csak sajnos nem tudnak róla, mert a mai világban nem tartanak joghoz értő embert a számtech cégek. Más cégeknél ez azért előfordul, mert tudják, hogy szerződéseket kötni, főleg nagyobbakat (mint pl kisker-nagyker között) elég veszélyes laikusként. A fogyasztókat persze fokozottabban védik a szabályok, mert kiszolgáltatottabb (persze én sem védem azokat, akik visszaélnek a jogaikkal) - a cégektől viszont elvárják, hogy ismerjék a lehetőségeiket. Sajnos nem ismerik, és arra várnak, hogy valaki (törvény, jóistenke, állam bácsi) helyettük védje meg az érdekeiket, ez viszont a 21. században már nem megy. Pár évtizeddel ezelőtt még lett volna rá esély, ma nincs, mindenkinek magának kell cselekednie, ha el akar érni valamit.
Muszáj mindig megoldást találnunk? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?

#784 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 09:56

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 9:12

A vevő akkoriban az eredeti vételárat pengette ki, nem tehet róla hogy tönrement, akkor azt a pénzt kell hogy visszakapja, ami a pénztárcájából hiányzik. Ha levásárolják, akkor is az új áron vásárolják le.

Itt elírás van:
nem az "új", hanem a régi (eredeti) áron vásárolják le, véletlenül gépeltem el. A lényeget asszem lehet érteni, de azért korrigálok, mielőtt valaki jogosan belekötne.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#785 Felhasználó inaktív   Mikeee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 10:20

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 9:12

Na igen, csakhogy a levásárlással, a következő áru árrését is bezsebelik. Ha visszaadják a pénzt nem tudnak nyerészkedni. Itt a különbség.

#786 Felhasználó inaktív   Vertigo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 14:08

Sztem nem kell tulragozni, ha a az adott ceg nagyon huzodzkodik a garival, akkor sumakol, valamiert nem tudja azt tovabb ervenyesiteni, valoszinusithetoen szurke az aru...

Seftes cegeket meg keruljuk, kesz...

#787 Felhasználó inaktív   a t o s z 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 17:30

Beszaladtam egy boltjukba ma, elrendezni a VGA-t.
Vegul is a keves tajekoztatas mellett levasarolhattam volna az utolso ervenyes arat, ami jelen pillanatban annyiban erdekes, hogy ebbol az osszegbol kijon az adott VGA utodja, ami kicsit nagyobb orajeleken megy. Azaz vegul is kilehetett volna cserelni egy ujabbra. Vegul abba maradtunk, hogy kaptam egy papirt, amivel levasarolhatom az eredeti vetelarnal 3 ezerrel kevesebb osszeget (25 ezerrol van szo), amivel en vegul nem jartam rosszul.

#788 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 06. 23:27

Idézet: MisterY - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 8:42

Vegyük már végre észre, hogy a törvény nem ismer olyat, hogy "számtechbolt"! Minden kereskedőre ugyanazok a szabályok vonatkoznak. A számtech kereskedők pedig ezt elfogadták, amikor megnyitották a boltjukat.

Én sem a három évvel ezelőtt vásárolt alkatrész eredeti árát követelem vissza a bolttól, ha a javíthatatlan áru helyett egy újabb, jobb cserét ajánl fel. De ha közli, hogy le lehet vásárolni a felét-harmadát, akkor morcos leszek. Mert az ilyen kereskedő nem csak a gyorsan változó árú termékkel jár így el, hanem azzal is, aminek az ára évek alatt alig változik (hangfal, billentyű, nyomtató, stb.)

Remélem érthető, mit szerettem volna mondani...

Vegyük már észre, hogy a törvény ereje a betarthatóságán múlik. Ha komoly szankciók lennének kilátásba helyezve és alkalmazva a betartása érdekében, akkor lehet más lenne valamit. De ebből a szempontból pont kisboltok nem lennének (amiket itt mindenki szeret), mert elég lenne egy 15-20as vásárló-tömeg aki egyszerre követelné vissza a 2,9 éve vett 3év garis kártyája árát, mert olyat már nem lehet kapni. Roló le. Ki lehet találni, hogy hány percre lenne szüksége a nagyoknak, hogy tönkrevágják a kicsiket.

Miért nem akarod vissza a vételárat egyébként? Hisz törvény írja elő? Ha azt belátod, hogy egy 3éves pio dvd-ért most nem kapok 45ezer nettót, akkor azt sem nehéz belátni, hogy a legutolsó árán történő levásárlás szerintem korrekt. Sőt, kimondottan jó a levásárlás, ha life critical az alkatrész, így már egyből pótoltam. Mondjuk az alaplapom helyett vettem egyből másikat, aztán a rosszat beadtam szervízbe. Ha nem levásárolhatom, hanem adnak helyette egy kicsit jobbat akkor azt a hajamra kenem?

#789 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 07:58

Idézet: Yoisten - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 23:27

Vegyük már észre, hogy a törvény ereje a betarthatóságán múlik. Ha komoly szankciók lennének kilátásba helyezve és alkalmazva a betartása érdekében, akkor lehet más lenne valamit. De ebből a szempontból pont kisboltok nem lennének (amiket itt mindenki szeret), mert elég lenne egy 15-20as vásárló-tömeg aki egyszerre követelné vissza a 2,9 éve vett 3év garis kártyája árát, mert olyat már nem lehet kapni. Roló le.

Ez a logika abban hibádzik, hogy ehhez el kell romlania az eszköznek. A kisbolt nem fog tönkremenni, ha normális minőségű termékekkel foglalkozik, és csak minden századik romlik el. Ha meg árukat forgalmaz a bolt, ami nagy eséllyel romlik el, az meg is érdemli, hogy kihulljon.
Ha tudja a kereskedő, hogy az adott termék nem romolhatott el, akkor ő fog szakértőt kérni a pereskedésnél.

Persze ebbe a logikába nem igazán fér bele a szándékos károkozás, de nehéz lenne olyan fogyasztóvédelmet kitalálni, ami a kereskedőt védené a fogyasztótól.

#790 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 09:25

Azert remelem ezt nem gondolod komolyan. Legalabbis mindenkepp kivancsi lennek egy olyan szakertore, aki mittomen, veszek egy halal egyszeru ic-t a lomexben, van benne 4 AND kapu, nekiesek a nekiesnivaloval, tonkreteszem jol minden kulserelmi nyom nelkul, majd megallapitja rola, hogy az bizony nem elromlott, tonkretettek. Ugyanennek bebizonyitasat alaplap es videkoartya szintjen detto rendkivul kivancsian fogadnam :)
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#791 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 09:55

Namost ha pl szerény párhuzamként az ASVA szakértőit nézem, ebben az országban bármit be lehet bizonyítani "szakértővel", ha eleget fizetsz/lobbyzol...

#792 Felhasználó inaktív   a t o s z 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 17:47

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 6., kedd - 17:30

Beszaladtam egy boltjukba ma, elrendezni a VGA-t.
Vegul is a keves tajekoztatas mellett levasarolhattam volna az utolso ervenyes arat, ami jelen pillanatban annyiban erdekes, hogy ebbol az osszegbol kijon az adott VGA utodja, ami kicsit nagyobb orajeleken megy. Azaz vegul is kilehetett volna cserelni egy ujabbra. Vegul abba maradtunk, hogy kaptam egy papirt, amivel levasarolhatom az eredeti vetelarnal 3 ezerrel kevesebb osszeget (25 ezerrol van szo), amivel en vegul nem jartam rosszul.

Ujabb prolema adodott. Leszerettem volna vasarolni az adott erteket. Lett volna egy haz, egy DVD iro es egy eger.

Na most mindre kemeny 3 nap garancia jart volna, mert a kartya masfel eves volt 2 ev garancival, a vasarolni kivant termekekre pedig 1 ev jar. A 17-es pontra hivatkoznak, amit asszem fentebb ideztem, es oly modon, hogy a szamitogep alkatreszek NEM tartos fogyasztasi cikkek.

Szerintetek mit kene csinalnom?

Abban maradtunk, hogy kivarjuk a 15 napot, vagy javitjak, avagy varhatoan erkezni fog ugyanolyan kartya mint amim volt, de arra sem fog ujrakezdodni a garancia.

En ebbe nem szandekozom belemenni...

#793 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 17:56

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 17:47

Ujabb prolema adodott. Leszerettem volna vasarolni az adott erteket. Lett volna egy haz, egy DVD iro es egy eger.

Na most mindre kemeny 3 nap garancia jart volna, mert a kartya masfel eves volt 2 ev garancival, a vasarolni kivant termekekre pedig 1 ev jar. A 17-es pontra hivatkoznak, amit asszem fentebb ideztem, es oly modon, hogy a szamitogep alkatreszek NEM tartos fogyasztasi cikkek.

Szerintetek mit kene csinalnom?

Abban maradtunk, hogy kivarjuk a 15 napot, vagy javitjak, avagy varhatoan erkezni fog ugyanolyan kartya mint amim volt, de arra sem fog ujrakezdodni a garancia.

Most voltál ügyvédnél, nem?  :omg:
Megmondta, hogy csere esetén a garancia idő újra kezdődik, javítás esetén pedig a javítási idővel meghosszabbodik az adott garancia idő. Ehhez tartsd meg, bár a cég ezen a téren más gyakorlatot folytat.  :mad:

Így aztán az is nagy kérdés, hogy a jogkövető gyakorlat betartására mennyi időt és energiát tudsz belefektetni?  :confused:

Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 07. 18:03 -kor

#794 Felhasználó inaktív   a t o s z 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 18:20

Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 17:56

Most voltál ügyvédnél, nem?  :omg:
Megmondta, hogy csere esetén a garancia idő újra kezdődik, javítás esetén pedig a javítási idővel meghosszabbodik az adott garancia idő. Ehhez tartsd meg, bár a cég ezen a téren más gyakorlatot folytat.  :mad:

Így aztán az is nagy kérdés, hogy a jogkövető gyakorlat betartására mennyi időt és energiát tudsz belefektetni?  :confused:

De beszeltem. Ellenben most kozoltek velem a mistralnal, hogy a szamtech alkatresz nem tartozik bele a tartos fogyasztasi cikkek koze, ami igaz amugy. Ezert eletbe lep a 17-es pont.

Velemeny errol?

#795 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 18:23

Tartós fogyasztási cikk, ez egészen biztos, vagyis  1 év jótállás plusz még 2 év szavatosság  :D . Csak egész másképp próbálják értelmezni a dolgokat megint, jellemző. Már biztos ötvenszer leírtam, de nem baj: a fogyasztó számára a jogszabályban rögzítetteknél hátrányosabb kikötés vagy szerződési feltétel SEMMIS, vagyis olyan, mintha le sem írták volna. Remélem ezt is elmondta az ügyvéd...

szerk: Amit tehetsz: vásárlók könyvébe beírás, ezzel békéltetőkhöz elmenni, aztán bíróságra... Drága mistral fórumozótársunknak megvan erről a maga véleménye, valszeg le is írja majd, de ez téged ne zavarjon. Engem nem zavar...  :)

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 07. 18:26 -kor

#796 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 18:26

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 17:47

Végre egy tudatos vásárló!  :respect:

#797 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 18:32

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 18:20

De beszeltem. Ellenben most kozoltek velem a mistralnal, hogy a szamtech alkatresz nem tartozik bele a tartos fogyasztasi cikkek koze, ami igaz amugy. Ezert eletbe lep a 17-es pont.

Velemeny errol?

Sok minden elhangzott már a Mistralnál, ami nem volt igaz, de a vevőkkel megetették. :(

Nézzük az esetedet röviden:

- garanciális hiba.
- sikertelen javítás.
- levásárlás felajánlása
- elfogadod (mert úgy döntöttél valami miatt)
- új vásárlás, új áru, új számla, új szerződés

Mi is lenne az oka, hogy ne induljon a nulláról a gar?

#798 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 18:32

Ismerek (más fórumról) egy emberkét, aki most perli Mistralékat, lehet, hogy konzultálhatnál vele - ha nagyon tudatos vásárló vagy. Itt megtalálod az elérhetőségeit. Meg mistralhungary fórumtársat is...

#799 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 19:12

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 18:23

Tartós fogyasztási cikk, ez egészen biztos, vagyis  1 év jótállás plusz még 2 év szavatosság  :D . Csak egész másképp próbálják értelmezni a dolgokat megint, jellemző.

Azért javításra szorul:

Nem feltétlenül tartós fogyasztási cikk, a vételár is döntő. 10 ezer Ft alattiaknál nem kötelező az 1 év gar.

Idézet: 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról... Melléklet:

"20. személyi számítógépek és alkatrészeik, monitorok, nyomtatók, szkennerek 10 000 Ft bruttóvételár felett;"

A (kellék)szavatosság csak fogyasztói szerződés esetén két év (fogyasztó köt szerződést) és nem az egy éves jótállás után kezdődik, hanem mindvégig párhuzamosan fut vele időben.
Azaz nem használt terméknél, fogyasztó esetén,
vagy
- 1 év kötelező jótállás (ha van) és plusz 1 év kellékszavatosság (az első egy évet az 1 éves gari takarja)
- 0 jótállás (mert nincs) és plusz 2 év kellékszavatosság.

----------------------------------------------------------------

Összefoglalóként én is kiemelem egyszerűsített formában, hátha jobban megmarad a köztudatban (bár sokszor le lett írva a topikban)

- a garancia kijavításnál és/vagy kicserélésnél újrakezdődik

- levásárlás NEM kötelező

- ha mégis elfogadod a levásárlást embertársi szeretetből, akkor is újrakezdődik a gari

- a gari mindig újrakezdődik

csak hogy a vak is lássa  :cool:

#800 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 19:26

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 19:32

Ismerek (más fórumról) egy emberkét, aki most perli Mistralékat, lehet, hogy konzultálhatnál vele - ha nagyon tudatos vásárló vagy. Itt megtalálod az elérhetőségeit. Meg mistralhungary fórumtársat is...

Tetszik a linkelt fórum. ;)
... a trip back in time is all I need ...

Téma megosztása:

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.