Idézet: F4f0rg1 - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 17:15
Macika:
Nem jarok piacra, igy a valaszom nem.
Ezekszerint ott is hasonlo a helyzet, ami igen sajnalatos. Ettol fuggetlenul a Tesconak nem biztos hogy ugyanugy kellene eljarnia a halak eseteben, mint egy egyszeru halarusnak a piacon.
No igen, a halak jogaival eddig még egyik jogvédő társaság sem kezdett foglalkozni. Lehet, hogy ami késik, az nem múlik.
Hogy valamelyest visszaszerezzem a sosem létezett népszerűségemet itt a fórumon, elmondom, hogy egyáltalán nem vásárlok/fogyasztok élőhalat. Egészen egyszerűen, mert sajnálom őket, valamint az ízét sem szeretem. Ja, és gyerekkoromban (vagy 35 éve) egyszer a torkomon akadt egy szálka a halászléből, akkor olyan szinten összef*stam magam, hogy azóta csak én mehetek a halakhoz, ők nem jöhetnek hozzám.
Na szóval, amikor megyünk vásárolni a TESCO-ba, mindig elidőzök a halas akváriumnál, és nézegetem a szerencsétleneket. Hiába tudom, hogy a halak rendelkeznek az élővilágban a legrövidebb memóriával (az aranyhalak állítólag mindössze 3 mp-re képesek 'emlékezni' (már ha azt emlékezetnek lehet nevezni)), de én akkor is sajnálom őket.
Legutóbb, filozófikus hangulatomban elgondolkoztam rajta, hogy ha valaki bennünket, kényszerűségből összezsúfolódott, egymáshoz többé-kevésbé alkalmazkodó embereket szemlél kívülről, akkor vajon bennünket is sajnál-e.
Na de vissza a halakhoz. Semmivel nem lenne jobb (a halak szempontjából), ha eldugnák a vásárlók szeme elől az akváriumukat. Egyéni önzőség, strucc-effektus azt gondolni, hogy ha én nem látom, akkor az nincs.
Úgy ahogy a TESCO előtti időkben (piacra nem járó ember lévén) fel nem merült Benned, hogy esetleg a piacon a halaskofáknál milyen égbekiáltó igazságtalanság van (vagy évszázadnyi idő óta), úgy a TESCO-nál sme találnád kivetnivalónak, ha nem látnád.
Azt hiszem, nem a 'megnyugtatlak' a jó kifejezés, de hidd el, ha látnád az egyéb, emberi fogyasztásra szánt állatok életterét, akkor valószínűleg pontosan ugyanilyen égbekiáltó igazságtalanságot, állatkínzást emlegetnél.
Tehát ha volna a TESCO-nak saját, eladásra szán csirkékkel teli baromfiudvara a vásárlótérben, akkor igencsak arról is meglenne a véleményed (esetleg másoknak is). És a sort lehetne folytatni a haszonállatok egyenkénti felsorolásával.