HWSW Informatikai Kerekasztal: Személyi igazolvány fénymásolása - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (5 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Személyi igazolvány fénymásolása Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   TromF 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 23. 11:30

idézet:
Ezt írta Syner:
Azért mégis csak van helye egy ilyen topiknak, mármint az érdeklődést tekintve.
Egyébként nem tudnak érdekelni a szolgáltatók kis esti panaszai. Nem hülyék ők, pontosan tudják, hogy nekik mennyiért éri meg eladni a telefont. Ez olyan, mint a nagy bevásárlóközpontok: nem számít, ha bizonyos termékeken vesztenek, csak a végelszámolás legyen pozitív.
Egyébként szerintem hiába sír a Pannon, meg a Westel, azért ven nekik nyereségük szépen.
Nade lesz itt még versengés, és akkor talán pont az ilyen fénymásolások miatt választanak másik szolgáltatót.
[/quote]

Azt tudtátok, hogy a mobilszolgáltatók első éve, melyben profit is volt, 2002?
4 8 15 16 23 42

#42 Felhasználó inaktív   justman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 13:21

idézet:
Ezt írta Tyra:
Miért kellene vele megismerkednem?
Mert őneki is hasonló,ill ugyanilyen a névjegyszövege?
Lehet egyforma ízlésvilágom vele,de nem KELL senkivel sem megismerkednem ezért.
Hacsak nem ő is meg akarna ismerkedni,de azhiszem ez nem egy randifórum?!
Sorry,ha bántó voltam,de ez a rideg valóság.
[/quote]

Rövid időn belül kaptál két célzást is leslie-re, ezért írtam amit írtam, de mielőtt nagyon felhúznád magad, vedd már észre ezt: :D

Ha megbántott a poénnak szánt megjegyzésem, elnézést. :(

#43 Felhasználó inaktív   Syner 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 17:05

idézet:
Ezt írta TromF:

Azt tudtátok, hogy a mobilszolgáltatók első éve, melyben profit is volt, 2002?
[/quote]

Én úgy tudom, hogy pl a Pannon már 2000-ben is nyereséges volt, csak valami értékpapír bizniszen bukott egy óriásit.
így hamarabb megtalálsz:
MSN: gaborszi@msn.com

#44 Felhasználó inaktív   TromF 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 23. 17:24

idézet:
Ezt írta Syner:

Én úgy tudom, hogy pl a Pannon már 2000-ben is nyereséges volt, csak valami értékpapír bizniszen bukott egy óriásit.
[/quote]

lehet, bár én ezt egy bennfenntestől halottam, meg azt is, hogy az utms-t már rég kifejlesztették, csak senkinek sem volt pénze rá, hogy meg tudja venni. Ezért lett gprs.
4 8 15 16 23 42

#45 Felhasználó inaktív   Lipy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 00:48

idézet:
Ezt írta TromF:

lehet, bár én ezt egy bennfenntestől halottam, meg azt is, hogy az utms-t már rég kifejlesztették, csak senkinek sem volt pénze rá, hogy meg tudja venni. Ezért lett gprs.
[/quote]

Nem véletlenül UMTS???
:confused:

Ja +1 kicsit másra van kifejlesztve!

Ha 3-évvel ezelőtt behozták volna az UMTS-t akkor kevesebb lett volna a nyereség.
De mondj már 5 olyan telcsit ami támogatja!
Ja és 100K alatt van az ára.

[ 2004. február 24.: Lipy szerkesztette a hozzászólást ]
Akárki is lopta el a hitelkártyámat, kevesebbet költ, mint a feleségem.

#46 Felhasználó inaktív   lac1 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 11:19

idézet:
Ezt írta szabinar:

Volt szerencsem megismerni a masik vegletet is, nem hiszem, hogy sokkal boldogabb lennel veluk. :)
A magam reszerol semmivel sem tartom oket "okosabb alfaj"nak.

A topic temajahoz is hozzaszolva: mar evek ota cashert veszem a mobiljaim, kartya nelkul. Soha sem kertek meg semilyen ID-t.
Ha szeretnek igenybevenni barmilyen kedvezmenyt, nem haboroghatnak ha ezert a kedvezmenyert cserebe a szolgaltatonak is lennenek bizonyos elvarasai.
Ez uzlet, nem szivesseget tesz a szolgaltato azzal, hogy valamit olcsobban ad, ezzel csak egy osszeget (a teljes es a kedvezmenyes vetelar kulonbozete) befektet egy -kockazatos- vallalkozasba. A kockazat minimalizalasanak erdekeben kerik a szemelyazonossagot igazolo okmanyokat. :)
[/quote]

Abban igazad van, hogy ha a szolgáltató engedményt ad, akkor kérhet is érte valamit. Csakhogy törvénytelent NEM kérhet.
Mellesleg az állam hozzáállása ehhez azért érdekes: ebből neki nem lehet baja, mármint az államnak. Tessék-lássék módon kinyilatkoztatták hogy ejnye-bejnye, és kész.
De nézzük mondjuk a uzsora kamatot. Az sem kötelező. Én például azt mondom Neked, hogy adok egy nap alatt is pl. 1 milcsit, havi tíz százalékra. / nem tudom mennyi a tarifa, csak mondtam egy százalékot, gondolom ilyen körül lehet /.
Ez is törvénytelen, és ez sem kötelező a résztvevő felekre, és mégis hogy üldözik az ilyeneket. A kölcsönadót is, meg a kölcsönvevőt is... vegyél inkább az államtól kölcsön.
Az nekik jobb.

#47 Felhasználó inaktív   TromF 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 26. 13:40

idézet:
Ezt írta Lipy:

Nem véletlenül UMTS???
:confused:

de, bocsi

Ja +1 kicsit másra van kifejlesztve!

Mind2 adatátviteli technológia, csak a gprs lassabb.

Ha 3-évvel ezelőtt behozták volna az UMTS-t akkor kevesebb lett volna a nyereség.

Pontosan. Én azt mondtam, hogy az umts hamarabb ki volt fejlesztve. A gprs kényszermegoldás.

De mondj már 5 olyan telcsit ami támogatja!
Ja és 100K alatt van az ára.

Ez az előzőből adódik.

[ 2004. február 24.: Lipy szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

[ 2004. február 26.: TromF szerkesztette a hozzászólást ]
4 8 15 16 23 42

#48 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 26. 14:34

idézet:
Ezt írta lac1:
De nézzük mondjuk a uzsora kamatot. Az sem kötelező. Én például azt mondom Neked, hogy adok egy nap alatt is pl. 1 milcsit, havi tíz százalékra. / nem tudom mennyi a tarifa, csak mondtam egy százalékot, gondolom ilyen körül lehet /.
Ez is törvénytelen, és ez sem kötelező a résztvevő felekre, és mégis hogy üldözik az ilyeneket. A kölcsönadót is, meg a kölcsönvevőt is... vegyél inkább az államtól kölcsön.
Az nekik jobb.
[/quote]

Annyira azért nem üldözik, a Provident Financial is vígan működik évek óta, pedig THM 430%++ kategóriájú hiteleket ad.

Vagy én nem értek valamit...

[ 2004. február 26.: EV6 szerkesztette a hozzászólást ]
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#49 Felhasználó inaktív   deuce 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 26. 23:25

egy megjegyzés, ha valaki már irta akkor bocs:
én úgy tudom, hogy rendőrökön/határőrökön kivül senkinek sem vagy köteles a kezébe adni semmilyen iratodat, például a buszon a buszsofőr is meg kell hogy elégedjen azzal hogy a te kezedből nézi a diákigazolványodat.
ha ez igy neki, vagy neked nem jó? akkor sorry...
azt pedig mondhatod neki hogy "látni látja igy is, nemde, na akkor sadap" :D

#50 Felhasználó inaktív   deuce 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 26. 23:59

ja egyébként jó nagy baromság a téma, nem is ide tartozik, szóval szerintem zárható.. nagyon nem pocsék árú, hanem törvényi szabályozás blabla téma. és köze sincs a számitástechnikához, vagyg hwswhez!

LET IT BE CLOSED! :D

#51 Felhasználó inaktív   lac1 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 27. 10:41

idézet:
Ezt írta EV6:

Annyira azért nem üldözik, a Provident Financial is vígan működik évek óta, pedig THM 430%++ kategóriájú hiteleket ad.

[/quote]

Persze. mert ők tejelnek is rendesen az államnak...
Mellesleg nem tudtam róluk.

#52 Felhasználó inaktív   Sasfióka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 28. 11:34

idézet:
Ezt írta EV6:

[/quote]

Már miért tiltaná a törvény azt, hogy havi tíz százalékra kölcsönadj pénzt? Csak ezt te nem művelheted "bank módjára". Az hogy havernak, ismerősnek, stb. kölcsönadsz, és létrejön egy kölcsönügylet, shimán. De azt nem teheted meg, hogy te vagy az "uzsorás" a városban, és "híred van", hogy hozzád lehet menni... A Provident Financial pedig banki engedélyekkel rendelkezik a hitel folyósításához. Tehát nem az uzsoráskodás tiltott, hanem az engedély nélküli uzsoráskodás... :D

SF
"Hiszek a sárkányokban, a jó emberekben és egyéb fantázia szülte lényekben..."

#53 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 03. 10. 21:04

Az adatvédelmi biztos közleménye a topik témjában:

idézet a [url="http://"http://abiweb.obh.hu/abi/"]http://abiweb.obh.hu/abi/[/url] honlapról:

"K ö z l e m é n y

Ismételten a nyilvánossághoz fordulok, mert ugrásszerűen megnőtt a személy­azonosító igazolványok fénymásolását kifogásoló panaszok száma. Tapasztalataim szerint már nemcsak a pénzintézetek és a mobilszolgáltatók, hanem más adatkezelők pl. önkéntes magán­nyugdíjpéztárak, munkáltatók napi gyakorlatává vált a másolatok készítése. Már az előző adatvédelmi biztos hivatali idejében is tapasztalhattuk, hogy számos adatkezelő az alkotmányban biztosí­tott információs önren­delkezési jog érvényesülését figyelmen kívül hagyva, üzleti kockázatuk csökkentését a másolatok készítésétől remélve, legtöbbször az érintettek előzetes tájékoztatása nélkül, az ügyféltérnek az érintett által kevésbé-, vagy egyáltalán nem ellenőrizhető részében készít másolatot az igazolványáról. Az érintett vagy véletlenül, vagy a másolat aláírattatása alkalmával szer­ez tudo­mást a másolat létéről. A másolatkészítés jogalapjáról érdemi infor­mációt az adat­kezelő munkatársai általában nem tudnak adni, jellemző, hogy egyetlen indokként a kedvez­ményes vásárlás lehetőségét említik, illetve olyan belső utasításra hivatkoznak, amely nyilvá­nosságra nem hozható, arról közreadható példány nem létezik.

Adatvédelmi szempontból nem fogadható el, hogy az adatkezelő az általános szerződési feltételekben, vagy az alapsza­bályában jogsértő módon úgy korlátozza az érintettet személyes adatok védelméhez fűződő jogának gyakorlásában, hogy a szolgáltatás igénybevételének egyik feltételeként előírja a személyazonosító igazolványról készült másolat csatolását. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is osztja véle­mé­nyemet a vitatott adatkezelési gyakorlatról a pénzügyi szektor vonatkozásában. Az adatkezeléshez való hozzá­járulás ezek­ben az esetekben nem önkéntes, a szerződést kötő félnek nincs lehetősége a má­solat készí­téséről érdemben nyilatkozni. Általánosan jellemző, hogy a hozzájárulás megszöve­gezése nem jelenik meg elkülönítetten.

Az alkotmányos jogok érvényesülése és az egységes, törvényes joggyakorlat, valamint a kulturált adatkezelés biztosítása érdekében ez év februárjában kiadott tájékoztatómban közzé­tettem a másolatok készítésével kapcsolatos álláspontomat, melyben felhívtam az érintettek figyelmét a másolatok készítésének jogszerűtlenségére. A tájékoztatóban is kihangsúlyoztam milyen nagy jelentősége van az érintettek önkéntes hozzájárulásának olyan esetekben, amikor nem tör­vény jogosítja fel az adatkezelőt valamely adatok kezelésére.

A másoláshoz való hozzájárulás, illetve az ügylet megkö­té­séhez, az ügyintézéshez szükséges személyes adatok törvényben meghatározott körén túl, az adatkezelés céljának megva­lósu­lásához szükséges mértéket meghaladóan személyes adatok rendelkezésre bocsá­tása nem lehet a szerződéskötés feltétele. A másolatok kezelésére kizáró­lag az adatkezelők érdekében kerül sor. Ennek ellenére napi gyakorlattá vált, hogy bizonyos hitelintézeti ügyleteknél, kedvezményes vásárlásoknál már nem a személyazonosság hitelt­érdemlő megállapítása a cél, hanem az alkalmazottak ellenőrzése. Pl. mobiltelefon előfizetői szerződések megkötésénél a forgalmazók jutalék-elszámolásához hiteles igazolás­ként a személyazonosító igazolványról készült másolatokat alapdokumentumként kezelik.

Információim szerint, 2002 nyarán a Hírközlési Területi Hivatal budapesti irodája a mobil­szolgáltatók vitatott adatkezelésének vizsgálatát álláspontommal mindenben egyetértve zárta le, határo­ztában arra kötelezve az érintett szolgáltatókat, hogy „az ügyfeleik személya­zo­nosságának megállapítása céljából csak és kizárólag az ő előzetes, egyértelmű és kifeje­zet­ten ehhez való hozzájárulásukkal készítsenek olyan fény­má­solatot, amelyet a továbbiakban a velük megkötött szerződés mellékleteként tárolnak.” A hivatkozott határozat kiemeli azt is, hogy „az ügyfélnek ez a hozzájárulása nem előfeltétele a vele való szerződéskötésnek, a szolgáltatás igényléséhez ilyen további feltételt csak jogszabály írhat elő, belső szervezeti intézkedés (utasítás) nem. Az önkéntesség garanciájaként a hozzájárulás tényét a szerző­désben írásban külön rögzíteni kell, az ügyfélszolgálatokon pedig biztosítani kell az erről való megfelelő tájékoztatást.”

Tekintve, hogy azóta is ugyanolyan tartalmú panaszok érkeznek irodámhoz, ismételten megerősítem, hogy az ügyben képviselt álláspontom változatlan. Tájékoztatom az érintetteket, hogy az adatvédelmi törvény szabályai értelmében az érintett polgárok kérhetik a fénymá­solatok megsemmisítését, mely kérésnek az adatkezelők kötelesek eleget tenni. A törlés iránti kérelem teljesítése akkor is kötelező, ha az adatkezelő előzetesen tájékoztatta az érintettet a másolat készítéséről és az érintett ahhoz hozzájárult.

Felkérem az egyes adatkezelők felügyeletét ellátó szerveket, ellenőrzéseik során járuljanak hozzá a személyes adatok védelméhez való jog alkotmányos érvénye­süléséhez.

2004–től hatósági jogkörömmel élve, kiemelt figyelmet fogok fordítani a másolatok készíté­sének gyakorlatára.

Budapest, 2003. augusztus 25.
Dr. Péterfalvi Attila"

idézet vége

Üdv
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#54 Felhasználó inaktív   skeeter 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 12. 10:21

hát nem tudom, szerintem már egy nagyon picit túl van lihegve ez az adatvédelem téma, lassan ha valakitől megkérdezem a keresztnevét feljelent....főleg annak fényében tartom röhejesnek az egészet, hogy a BM-től pénzért meg lehet vásárolni címlistákat :)

fogalmam sincs sokan hol élnek, ez egy kis ország, akárkit elég gyorsan meg lehet találni és sok adatát megszerezni, akár le van másolva a személyije, akár nincs. a héten az okmányirodában pl. lazán kérték a személyi számomat, pedig ha jól emlékszem az már megszűnt pár éve ebben a formában ;-)

#55 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 14. 21:26

idézet:
Ezt írta skeeter:
...főleg annak fényében tartom röhejesnek az egészet, hogy a BM-től pénzért meg lehet vásárolni címlistákat :)[/quote]

Ez tévedés! Nem a címlistát vásárolod meg, hanem megbízhatod a BM Adatfeldolgozó Hivatalát (ha jól emlékszem, így hívják), hogy az általad megadott célcsoportnak kézbesítse n küldeményeket.

#56 Felhasználó inaktív   skeeter 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 15. 17:50

idézet:
Ezt írta Silver:

Ez tévedés! Nem a címlistát vásárolod meg, hanem megbízhatod a BM Adatfeldolgozó Hivatalát (ha jól emlékszem, így hívják), hogy az általad megadott célcsoportnak kézbesítse n küldeményeket.
[/quote]

Alice in Dreamland... :o)))) Egyébként még ez sem kell, elég egy telefonkönyv cd :)

#57 Felhasználó inaktív   Silver 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 15. 18:36

idézet:
Ezt írta skeeter:

Alice in Dreamland... :o)))) Egyébként még ez sem kell, elég egy telefonkönyv cd :)
[/quote]

Én a legális lehetőségekből indultam ki. Természetes, hogy illegális forrásokból sok információt meg lehet szerezni.

#58 Felhasználó inaktív   Syner 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 18. 19:00

Újabb fejlemény:
Anyukámmal bementünk a már említett kirendeltségbe, hogy bejelentse lakcímváltozását.
Az ő igazolványait is lefénymásolták ez alkalomból.
A lap alján, amit aláírattak vele ez állt:
"amennyiben nem járul hozzá az iratok fénymásolásához, akkor csak a PGSM által árban nem támogatott előre fizetett szolgáltatást veheti igénybe"
Ez már tényleg "érdekes".
így hamarabb megtalálsz:
MSN: gaborszi@msn.com

#59 Felhasználó inaktív   TromF 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 14. 12:04

Idézet: syner - Dátum: 2004. március 18, csütörtök - 18:05

Újabb fejlemény:
Anyukámmal bementünk a már említett kirendeltségbe, hogy bejelentse lakcímváltozását.
Az ő igazolványait is lefénymásolták ez alkalomból.
A lap alján, amit aláírattak vele ez állt:
"amennyiben nem járul hozzá az iratok fénymásolásához, akkor csak a PGSM által árban nem támogatott előre fizetett szolgáltatást veheti igénybe"
Ez már tényleg "érdekes".

Mi benne az érdekes?

Egy formanyomtatvány van, a Pgsm nem kötelezheti a Vevőt arra, hogy beleegyezzen egy fénymásolatba, de megtagadhatja a kiszolgálást. A mobilszolgáltatók meg nem a telefoneladásból élnek, hanem a szolgáltatás eladásából, ezért ők nem annyiért veszik a telefont mint amennyiért mi.
Éppen ezért nem akarják, hogy valakik tucatszámra csináljanak előfizetést, hogy a feketepiacon eladják a telefont.
S gondolom Ti sem adnátok oda a 100ezerért vett mobilotokat egy vadidegennek 20ezerért azzal, hogy ha majd lesz pénze kifizeti, mert őt biztos úgy hívják mint amit mondott.

Pl: LG 7100 listaára 134900 bruttó, előfizuval 74900-ért vihető.
4 8 15 16 23 42

#60 Felhasználó inaktív   TromF 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 14. 12:08

Azt elfelejtettem mondani, hogy a viszonteladóktól minden esetben kéri a Pannon a szerződés mellé a fénymásolatokat (Nem csak az igazolványok, hanem a számla másolatát is).

A bemutatótermekben nem kötelező a fénymásolás, ott elég a hitelbírálat is, ahonnan megtudják ugyanúgy az adataid, csak 500 forint/percenként.
4 8 15 16 23 42

Téma megosztása:

• (5 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.