HWSW Informatikai Kerekasztal: Bolhapiac - Not for resale - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (29 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bolhapiac - Not for resale Értékeld a témát: -----

#541 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 01. 18:53

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 18:10

Hát jelen állapot szerint, egyetlen dologra jó, hogy "akinek nem tetszik a képe" azt egyesek  elküldhessék melegebb éghajlatra, és az a szöveg meg szentesíti.

Szerencsére érted.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#542 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 01. 19:26

Idézet

A mikroökonómiai szereplők tulajdonsága: a racionalitás

A mikroökonómia legfontosabb feltevése hogy a szereplők a saját hasznukat maximalizálva, racionálisan döntenek. A fogyasztó racionalitásának lényege, hogy szükségleteinek maximális kielégítésére törekszik, ezért jövedelmének legjobb elköltésével azokat a javakat szerzi be, amelyek nagyobb hasznosságot biztosítanak neki. A termelői racionalitás lényege a profit maximalizálása.
A racionalitás egy nagyon erős feltevés, és ennek nyomán több bírálat is érte már a mikroökonómiát, ám annyira kényelmes és a valóságtól nem túlságosan elrugaszkodott dolog, hogy ezt nyugodtan elfogadhatjuk.

Kereslet, kínálat és a Marshall-kereszt

Fogyasztó racionalitásának lényege, hogy szükségleteinek maximális kielégítésére törekszik, ezért jövedelmének legjobb elköltésével azokat a javakat szerzi be, amelyeket más javaknál vonzóbbnak vél. A termelői, vállalati racionalitás lényege a jövedelem maximalizálása.

Az egyéni kereslet azt fejezi ki, hogy a fogyasztó hajlandó és képes valamilyen terméket vagy szolgáltatást megvásárolni.

Az egyéni kínálat azt jelenti, hogy a cég képes és hajlandó valamely termék vagy szolgáltatás előállítására.

Az egyéni kereslet és kínálat a gazdaság egészének csak egy részpiaci mozzanata. Ezeknek az összességét nevezzük piaci keresletnek és iparági kínálatnak.
A gazdaság egésze tehát összefüggő részpiacok összessége, melyeket külön-külön is piacoknak nevezhetünk. Elemzéseink alapvető piacai: a fogyasztási javak és szolgáltatások piaca ( termékpiac ), a termelési tényezők piaca ( a munkapiac, a tőkepiac, a föld piaca ).

A keresleti függvény-adott termék fizetőképes keresletének mennyiségeit fejezi ki a termék árának függvényében. A keresleti függvény minden piaci szereplő számára adottság, melyet igyekszik megismerni, de nem képes befolyásolni. A keresleti függvény nem a ténylegesen megtörtént vásárlásokat képviseli, hanem mindazon árak és keresett mennyiségek összességét, melyek egy áru piacán elvileg megvalósulhatnak.

A kínálati függvény azt fejezi ki, milyen mennyiséget kínálnak a termelők különböző árak mellett.

Kép

A keresleti és kínálati függvény egy közös ábrába rajzolható ( Marshall-kereszt ). A fenti ábra a bor keresletét és kínálatát ábrázolja. 80 Ft/l áron a kereslet 260 ezer liter lenne, a kínálat csak 100 ezer liter, ilyenkor túlkeresletről beszélünk. 180 Ft/l áron a kínálat haladja meg nagyságrendekkel a keresletet, vagyis a piacon túlkínálat van. Míg a 100 Ft/l ár mellett a kereslet és kínálat megegyezik, a piac egyensúlyban van.

Egyensúlyi ár az a piaci ár, amely mellett a termék keresleti és kínálati mennyisége egyenlő.

A termék mindenkori ára a piaci ár, de csak egyetlen kitüntetett ár lehet egyensúlyi.

¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#543 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 01. 19:29

"Kereslet és kínálat. Az áru annyit ér, amennyire szükséged van rá."

Kép
¤

#544 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 01. 19:38

Mikroökonómia...

#545 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 01. 19:45

Szerintem makro! De ezen aztán nem veszünk össze. :)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#546 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 01. 19:51

Idézet: Piftuka - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 20:45

:nevet2:  Mikro! :reklamacio:  :D  Makro, nah... :Đ  :) :)

#547 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 06:40

Idézet: Omega - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 16:36

Hm? :think:  Nem sokan. De mégis, mi történik ilyen esetekben? Nem jellemző az én topic-om? Nem gúnyosan, célozgatva kérdem... csak kérdem.

Nagyjából heti egy eset, amikor a dolog elfajul, és bizony akkor is két ember kell hozzá.

Az egyik, aki nem tudja, hogy milyen formában illik felhívni az eladó figyelmét a szerinte túlzóan magas árra - meg a másik, aki erre felkapja a vizet és ahelyett, hogy vállat vonna, és megmondaná: hja, majd meglátjuk :)
Ha eközött a két ember között a kezdet el van rontva, akkor a balhé már-már elkerülhetetlen.
Más esetekben általában egyik fél sem veszi véres komolyan a dolgot, és nem ír olyanokat, amikből ne tudna később szükség esetén szépen kihátrálni és bocsánatot kérni, ahogy illik.

Szóval átlag heti egy eset. A sok-sok megkötött üzletből :) Csak olyan jó ezt egyeseknek égig érő lufivá fújni.

Ha az ár tényleg túlzó, akkor a leggyakoribb nyugvópont az, hogy néhány figyelmeztető hozzászólás, illetve a rá válaszként érkező kedves de határozott hessegetés után jön öt oldalnyi UP. Utána valaki megint szól.

Jó példa volt - csak most nem találom, lehet, már törölték - egy Celeron300 esete. Amíg figyeltem úgy 300 hozzászólás esett, ebből talán 20 nem UP volt. Az első és az öt/hatodik oldal körül szólt hozzá más az eladón kívül :) Árulhatott nyugodtan, senkit se zavart. Ahogy írta: őt se :) Igaz, amíg árult, ca. öt hasonló kaliberű proci cserélt gazdát, nagyjából egy ezressel olcsóbban, dehát ez van :)

Ha meg az ár jó, az egy-két hét alatt kiderül, merthogy elviszik a cuccot. De drágább cucc esetében kelleni szokott ennyi idő. Ahogy fentebb is írtam.

Szerkesztette: Rive 2004. 10. 02. 06:41 -kor

Elköltöztem :-)

#548 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 06:50

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 19:51

Nem tévedtél el véletlenül? Mondjuk a személyeskedés megítélésében (is)?

Mert a kutya sem szólított se elő, se meg. Megjelentél, durcát vágtál és egyre erőteljesebben kezdesz az általad hőn áhított közösség (melyik vajon?) önjelölt szószólójaként vagdalkozni.

TE tévedtél el nagyon valahol :) Mondjuk a jelentésárnyalatok és érv-kezdemények közötti csúszkálás közben :)

Én ugyebár rendszeresen találkozom, beszélek a bolhapia szereplőinek egy részével. Reprezentatív mintának mindenesetre elegen lennének az ismerőseim. Elég jól ismerem a véleményüket. Köszönik, de nem kérnének abból a pangásból, ami a szigorkodás idején volt. Nem kérek a vadpiaci marhaságaidból. Nem kérnek a parttalan, tartalom nélküli vitáidból.

Te ki által érzed magad jelölve a vadpiaci marhaságaid prófétájának?

Valamint:

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 15:30

Érdekesen nyilvánul meg a pénzügyi érdeked, melyet pedig oly szívesen takargatsz..... :)

Idézet

Érdekesen célozgatsz. Elő a farbával, mik a szerinted vélt pénzügyi érdekeim, amiket takargatok :)

Ennyire nem megy neked, hogy már valami személyes érintettséget próbálsz beleerőltetni a képbe? Akkor miért erőlteted az egészet?

Halljuk a választ, mindkét kérdésre. Ne csúszkálj itt összevissza, mint a szappanos hal :)

#549 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 06:56

Idézet: Piftuka - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 16:08

Szerintem a tény, hogy ez a 20-30 ember (a legkülönfélébb korosztályból, a legkülönfélébb ízlésvilággal, értékrenddel megáldva) -ha másban nem is, de ebben kifejezetten- egyetértett, magáért beszél!

Megnyugodhatsz, hogy szerintem nem fogsz találni olyan fórumozót, aki ne háborodna fel, ha kinéz valamit, amire nagy szüksége volna, megvenné, mert éppen olyat keres, de 15 perccel lekésett, mert vannak olyanok, akik 50.000, 100.000, X ezer Ft "forgótőkével" árgus szemekkel lesik a Bolhapiacot, hogy aztán az ilyen cuccokat felvásárolják, majd aztán fél óra múlva ugyanitt árusítsák X% haszonnal.

Erről akkor is egységes volt a vélemény, és szerintem most is.

De kiváncsian várom akár az akkori, akár új hozzászólók véleményezését ezügyben! Ha tévedtem, fejet hajtok.

A probléma, mint az a valaha volt döntések és cselekedetek következményeinek tükrében egyértelműn kiderült, a helytelen kérdésfeltevés.

A Bolha számára az igazi kérdés úgy szólt: Akad-e olyan fórumozó, aki szeretné, hogy szükség esetén se tudjon gyorsan és kiszámíthatóan megszabadulni az általa árult alkatrészektől?

Ebben a kérdésben nagyon-nagyon egyértelmű döntés született. Ismert ennek a döntének az ára: nagy néha előfordul, hogy nem találkozik az eladó és a vevő. De sokkal gyakrabb - és égetőbb - probléma az, hogy tegnapra kell pénz a cuccokért.

#550 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 07:10

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 20:26

...

Megint Párizsban érzed magad?

Szerkesztette: Rive 2004. 10. 02. 07:16 -kor

#551 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 07:12

Idézet: Piftuka - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 20:45

Hümm :think:

Mit szól a makro - vagy, tőlem akár: a mikro - ökonómia pl. a bankok és a kereskedők helyzetéről, szükségességéről?

#552 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 09:21

Idézet: Rive - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 7:50

TE tévedtél el nagyon valahol :) Mondjuk a jelentésárnyalatok és érv-kezdemények közötti csúszkálás közben :)

Én ugyebár rendszeresen találkozom, beszélek a bolhapia szereplőinek egy részével. Reprezentatív mintának mindenesetre elegen lennének az ismerőseim. Elég jól ismerem a véleményüket. Köszönik, de nem kérnének abból a pangásból, ami a szigorkodás idején volt. Nem kérek a vadpiaci marhaságaidból. Nem kérnek a parttalan, tartalom nélküli vitáidból.

Te ki által érzed magad jelölve a vadpiaci marhaságaid prófétájának?

Valamint:

Halljuk a választ, mindkét kérdésre. Ne csúszkálj itt összevissza, mint a szappanos hal :)

Rive mester.

Majd ha kikeveredsz a Házmestersiratói magasságok demagógiájából és emberformádhoz találsz vissza, akkor próbálkozz meg a beszélgetéssel. Addig pedig próbálj meg gondolkodni, magadban. Nem nehéz, hidd el. Van miről, ez pedig világosan látszik.

Ahhoz pedig, hogy a vadpiaci marhaságokat sulykolva demagogizálj (tudod, a te kedvedért is = kisembereket hülyíteni emeletes blődségekkel, csak azért, hogy kihasználhasd őket), természetesen jogod van, csak éppen mocskosul - bár persze ez tőled nem idegen :) -  etikátlan.

Mint ahogy csúsztatgatni is, arra hivatkozva, hogy én aztán jól ismerem őket....  te nem beszélhetsz róla.

Ha jól emlékszem - ugye szerinted is jól emlékszem? - ez, itt nem a Bolhapiac.

Ha jól emlékszem - ugye szerinted is jól emlékszem? - ez, itt arról szól, amiről beszélgetni kezdtek.

Ha jól emlékszem - ugye szerinted is jól emlékszem? - ez, itt valakinek a viselkedésmódjáról szólt.

Ha jól emlékszem - ugye szerinted is jól emlékszem? - ez, itt nem a te privilégiumod.

Ha jól emlékszem - ugye szerinted is jól emlékszem? - ez, itt arról is szól, hogy szabad gondolkodni.

Ha jól emlékszem - ugye szerinted is jól emlékszem? - ez, itt nem arról szól, hogy neked tetszik-e.
¤

#553 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 09:38

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 10:21

...

Magyarán: nem válaszolsz, hanem ismét csak kitérsz. Nem árulod el, kinek a nevében, miféle 'magasabbrendű' eszmék miatt próbálsz egy közösségre kívülről ráerőltetni valamit. Miért próbálod semmibevenni, hibásnak feltüntetni a közösség által felállított, működő szabályokat. Kívülről.

És még én vagyok ugye etikátlan. Nagyon ideje lenne már, hogy picit IRL is körülnézzél végre, miszter felsőbbrendű.

#554 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 02. 10:04

Idézet: Rive - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 7:56

A probléma, mint az a valaha volt döntések és cselekedetek következményeinek tükrében egyértelműn kiderült, a helytelen kérdésfeltevés.

A Bolha számára az igazi kérdés úgy szólt: Akad-e olyan fórumozó, aki szeretné, hogy szükség esetén se tudjon gyorsan és kiszámíthatóan megszabadulni az általa árult alkatrészektől?

Ügyes, ügyes! :) Egészen egyszerűen tereled a szót, mellébeszélsz (neked szabad, ugye?). A kérdésfelvetésemmel semmi probléma nem volt. Az a kérdés a mai napig aktuális.

Idézet

Ebben a kérdésben nagyon-nagyon egyértelmű döntés született. Ismert ennek a döntének az ára: nagy néha előfordul, hogy nem találkozik az eladó és a vevő.

Változatlanul állítom, hogy ez meg egészen egyszerűen nem igaz.

Idézet

De sokkal gyakrabb - és égetőbb - probléma az, hogy tegnapra kell pénz a cuccokért.

Értem. Tehát a "cél szentesíti az eszközt". Az eszköz ismert. De mi is az a bizonyos cél?
Hogy pörögjön a Bolhapiac, és "segítsünk az eladóknak"? :)
Kezdem én is érezni, hogy a személyes érintettség (üzleti érdek) mondatja mindazt veled, amit ide írtál.

#555 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 02. 10:06

Idézet: Rive - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 10:38

... miszter felsőbbrendű.

Ez most valami mániád?

Én úgy látom, hogy nem látsz tovább az orrodnál. Ami szomorú, hogy ez teljesen tudatos.

#556 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 10:25

Idézet: Piftuka - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 11:04

Ügyes, ügyes! :) Egészen egyszerűen tereled a szót, mellébeszélsz (neked szabad, ugye?). A kérdésfelvetésemmel semmi probléma nem volt. Az a kérdés a mai napig aktuális.

Ez nem félrebeszélés, hanem a kérdés mögött rejtőző preferenciák sorrendbe állítása, a kérdés következményei alapján. A két kérdés az adott környezeten - a bolhán - belül ugyanazt jelenti.

Idézet

Változatlanul állítom, hogy ez meg egészen egyszerűen nem igaz.

Mi nem igaz? Az, hogy a nagy többség nem óhajtja végtelenségig upolgatni a topikjait, hanem a gyors üzletre szavaz? Egyszerűen azzal, hogy olcsóbban és gyorsabban eladja? Ha olyan sokan keresnék a cuccokat, akkor nem érné meg gyorsan és olcsón eladni. Ez a kereslet és a kínálat. Meg az 'egyensúlyi pont'. Ami ugyebár itt (is) egy elég dinamikus fogalom.

Idézet

Értem. Tehát a "cél szentesíti az eszközt". Az eszköz ismert. De mi is az a bizonyos cél?
Hogy pörögjön a Bolhapiac, és "segítsünk az eladóknak"? :)

A bolha akkor pörög, ha vevő és eladó is van. Ugye. Nem tudom - illetve, félő, hogy nagyon is pontosan tudom -, hogy benned a 'pörgés' miért jelenti azt, hogy az az eladóknak kedvez. A vevőknek is, ugyanúgy. 

Idézet

Kezdem én is érezni, hogy a személyes érintettség (üzleti érdek) mondatja mindazt veled, amit ide írtál.

Gratulálok. Nézz utána, miért nem meri Lamex sose konkretizálni ezen vádját, még sokadszori direkt kérésre sem. Miért tér ki ez elől. Miért csak utalgat erre. Szerintem ne ess ebbe a csapdába.

Szerkesztette: Rive 2004. 10. 02. 10:30 -kor

#557 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 10:29

Idézet: Piftuka - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 11:06

Ez most valami mániád?

Ahhoz, hogy valaki kívülről merjen beleszólni egy olyan közösség, csoport működésébe, kialakult szabályaiba, ahol a csoport tagjainak nagy-nagy többsége köszöni, elfogadta a szabályokat, ahhoz kell egy jó adag felsőbbrendűségi érzés.

Akinek nem tetszik, az ne csinálja. Aki csinálja, az ne panaszkodjon.

#558 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 11:02

Idézet: Rive - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 11:25

Ez nem félrebeszélés, hanem a kérdés mögött rejtőző preferenciák sorrendbe állítása, a kérdés következményei alapján. A két kérdés az adott környezeten - a bolhán - belül ugyanazt jelenti.

A kérdésfeltevéshez vezető információk több szempontból való vizsgálatának kifejtése, nem jelent egyet a kérdés megválaszolásával.

A két kérdés az adott környezetben különböző szemszögekből jelenti "ugyanazt". Így a rájuk adott válaszok nyilvánvalóan erősen eltérnek.

Idézet

Mi nem igaz? [...]

A "néha" nem igaz!

Idézet

A bolha akkor pörög, ha vevő és eladó is van. Ugye. Nem tudom - illetve, félő, hogy nagyon is pontosan tudom -, hogy benned a 'pörgés' miért jelenti azt, hogy az az eladóknak kedvez. A vevőknek is, ugyanúgy.

Egy dolgot elfelejtesz! Én nem általánosságban beszéltem a "pörgésről", hanem konkrét eset kapcsán. Ráadásul éppen te védekeztél ezzel.

Én pedig változatlanul úgy gondolom, hogy... ha Dodó Kacsa nevű fórumtársunk már 2 hónapja készül lecserélni az alaplapját, koknkrét elképzelése van a típusról és az összegről, amelyet fizetne érte, de lehetősége nincsen a nap 24 órájában a Bolhát böngészni és percenként frissíteni...
amikor belép, meglátja azt és annyiért, amire vágyott, venné is meg azonnal, de kiderül, hogy fél órája elkelt a cucc... de nem egy másik hasonló cipőben járó fórumtárs vitte el, hanem TurboDealer kolléga, akinek az a "szórakozása", hogy a kisebb-nagyobb méretű forgótőkéjével árgus szemekkel figyeli a Bolhát és azonnal, kíméletlenül lecsap bármire... aztán Dodó Kacsa  "szíve vágyát" már dobja is vissza a Bolhapiacra 20%-al drágább áron...

Namost, ha szerinted ez a fórum közösségének, az egyszerű fórumozónak, mint vevőnek kedvez, akkor már tényleg nem tudok neked mit mondani.

Idézet

Gratulálok. Nézz utána, miért nem meri Lamex sose konkretizálni ezen vádját, még sokadszori direkt kérésre sem. Miért tér ki ez elől. Miért csak utalgat erre. Szerintem ne ess ebbe a csapdába.

Szerintem pedig nem ördöngősség. Hogy LameX mire célzott, majd elmondja ő, ha akarja, de szerintem nem esem szerintem csapdába, amikor azt mondom, hogy te azon személyek közé tartozol, akik viszonylagos rendszerességgel üzletelnek a Bolhán. Így elmondható, hogy a számodra megfelelő dolgok megváltoztatása (bármilyen téren), igen érzékenyen érintene. Feltételezésem szerint LameX is erre célzott.

De javíts ki, ha tévedek!

#559 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 02. 11:08

Idézet: Rive - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 11:29

Ahhoz, hogy valaki kívülről merjen beleszólni egy olyan közösség, csoport működésébe, kialakult szabályaiba, ahol a csoport tagjainak nagy-nagy többsége köszöni, elfogadta a szabályokat, ahhoz kell egy jó adag felsőbbrendűségi érzés.

Akinek nem tetszik, az ne csinálja. Aki csinálja, az ne panaszkodjon.

Én inkább úgy látom, hogy az a bizonyos közösség méretét tekintve nem túl nagy, ugyanakkor ráerőlteti magát, a "szabályait" az egyénre (amely egyének összesen többen vannak).

Tehát az egyén nem -direkt módon- szabad választása révén fogadja el azokat a bizonyos szabályokat, hanem azért mert belekényszerítik az elfogadásba.

Ennek a "megszoksz, vagy megszöksz" dumának nagyon "galeri" utánérzése van.

Én változatlanul úgy látom, hogy nem az a felsőbbrendű, aki köszöni nem kér abból, hogy a közösség mondja meg, mit csinálhat, hanem a közösség, amiért magát feljebbvalónak hiszi.

Pedig ugyanolyan, és ugyanannyi joggal rendelkező egyénekből áll, mint amelyeket önjelölt módon választás elé állít.

#560 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 11:28

Idézet: Piftuka - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 12:02

A kérdésfeltevéshez vezető információk több szempontból való vizsgálatának kifejtése, nem jelent egyet a kérdés megválaszolásával.

A két kérdés az adott környezetben különböző szemszögekből jelenti "ugyanazt". Így a rájuk adott válaszok nyilvánvalóan erősen eltérnek.

Ha tetszik, fogalmazhatunk úgy, hogy a bolha a két különböző szemszög fontosságáról szavazott. Az eredmény ugyanaz - nem kért a szigorból.

Idézet

A "néha" nem igaz!

:) Törölj szemüveget, vagy keress annyi példát, amennyi összemérhető a bolhán megkötött többi üzlet számával :)

Idézet

Egy dolgot elfelejtesz! Én nem általánosságban beszéltem a "pörgésről", hanem konkrét eset kapcsán. Ráadásul éppen te védekeztél ezzel.

Ezt fejtsd ki bővebben. Jelenleg nem kissé zavaros :)

Idézet

Én pedig változatlanul úgy gondolom, hogy... ha Dodó Kacsa nevű fórumtársunk már 2 hónapja készül lecserélni az alaplapját, koknkrét elképzelése van a típusról és az összegről, amelyet fizetne érte, de lehetősége nincsen a nap 24 órájában a Bolhát böngészni és percenként frissíteni...
amikor belép, meglátja azt és annyiért, amire vágyott, venné is meg azonnal, de kiderül, hogy fél órája elkelt a cucc... de nem egy másik hasonló cipőben járó fórumtárs vitte el, hanem TurboDealer kolléga, akinek az a "szórakozása", hogy a kisebb-nagyobb méretű forgótőkéjével árgus szemekkel figyeli a Bolhát és azonnal, kíméletlenül lecsap bármire... aztán Dodó Kacsa  "szíve vágyát" már dobja is vissza a Bolhapiacra 20%-al drágább áron...

A történet valós lefolyása az, hogy ha TuroDealer számára megéri megvenni a cuccot, akkor másnak is - megy a licit, Dodóra kíméletlenül ráígérnek. Ahogy valószíűleg Dealerre is, hiszen a magánszemélynek nem kell tekintettel lennie a haszonkulcsra. Ha a Dealernek nem éri meg, akkor vagy másnak se - következik a mértéktelen upolás, aminek a végén előbb-utóbb az eladó a piaci árhoz fog közelíteni - vagy csak magánszemély veszi meg: ez akár Dodó is lehet. Vagy az eladó megunja, és elmegy olyan helyre, ahol gyorsan el tudja adni. Dodó barátod ebben az esetben is hoppon marad. 
Mer', tudod, egy TurboDealer csak azt veszi meg, amit el tud adni. Gyorsan. Haszonnal. Ami pedig azt jelnti, hogy _van_ az adott cuccra kereslet. Akkor pedig a magánszemély - akinek nem kell továbbadnia a cuccot - könnyen ráígér.

Keress néhány olyan esetet az elmúlt hónapban, amikor valaki kifejezetten itteni továbbadásra vett cuccot a fórumon, az _itteni _piaci_ár_alatt_!

Idézet

Na most, ha szerinted ez a fórum közösségének, az egyszerű fórumozónak, mint vevőnek kedvez, akkor már tényleg nem tudok neked mit mondani.

Találj ilyet! Sokat! Konkrétat! Megbeszéljük mindet, ígérem.

Idézet

Szerintem pedig nem ördöngősség. Hogy LameX mire célzott, majd elmondja ő, ha akarja, de szerintem nem esem szerintem csapdába, amikor azt mondom, hogy te azon személyek közé tartozol, akik viszonylagos rendszerességgel üzletelnek a Bolhán. Így elmondható, hogy a számodra megfelelő dolgok megváltoztatása (bármilyen téren), igen érzékenyen érintene. Feltételezésem szerint LameX is erre célzott.

Csakhogy egyik olyan csoportba sem tartozom azok közül, amiket ti olyannyira lehúztok :) Vagy, ha érdekeitek úgy kivánják, akkor már az is bűn, ha valaki a bolhán elad? Pl. Dodó barátodnak is?

Téma megosztása:

• (29 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.