HWSW Informatikai Kerekasztal: 40 gigás vinyót hány particíóra érdemes osztani? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

40 gigás vinyót hány particíóra érdemes osztani? Értékeld a témát: -----

#1 Guest_Tomi13_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 11. 19. 20:45

Sziasztok!

Szerdán veszek egy új gépet,a vinyó egy 40 gigás maxtor lesz.A gondom az,hogy még nem volt ilyen nagy vinyóm és nem tudom,hogy hány darab partícióra érdemes osztani.
A gépet csak játszani + netre fogjuk használni.

#2 Guest_zolee_*

Elküldve: 2001. 11. 19. 22:03

1. 2gb OS
2. 500mb swap
3.a maradék - progz
(én CD-írásra használok 1 6 gigásat is, ezt gyorsab lehet defragolni).

------------------
peace
"-Töki, ez a fazon lepisálta a szőnyegedet?
-Donny, kussoljál légyszíves!"

#3 Guest_Tomi13_*

Elküldve: 2001. 11. 19. 22:15

Az 500 mega swapnek az minek? Egyáltalán mi az a swap? Sorry ha nagy marhaságot kérdezek Kép
Nekem azt mondták,hogy egy partició max 5 gigás legyen ez nagy hülyeség?

#4 Guest_bibe_*

Elküldve: 2001. 11. 19. 22:35

idézet:
Eredetileg Tomi13 írta:
... Nekem azt mondták,hogy egy partició max 5 gigás legyen ez nagy hülyeség?[/quote]

AZ!

------------------
Aki fél az alkoholmérgezéstől, ne igyon mérgezett alkoholt.

#5 Guest_KoLaMan_*

Elküldve: 2001. 11. 19. 23:07

Swap: lapozófile, a winyón foglalja magának a win arra az esetre, ha futás közben a rendszermemória valamér kevés lenne. (A linux is használ ilyet, csak némileg jobban kezeli...)
Namostan.
Elsőre.
Új gépről van szó, gyaníthatóan lesz benne vagy 256MB RAM, a gépen csupán játék és Internet, ergo szinte nem is fogja használni a swap-et.
Másodszorra.
Ha egy vinyó van felosztva, gyakorlatilag tökmindegy, hogy hol van a swap file, hiszen így is, úgy is ugyanaz a vinyó teker.
Konkluzió: teljesen felesleges ebben az esetben egy külön swap partíció.

Hogy a kérdésre is feleljek, hát visszakérdezek: melyik Winsux fog futni a gépen?
Ha W98, akkor valóban érdemes egy 2 giga körüli rendszerpartíció.
Ha W2k/WXP, akkor attól függ hogyan használod majd, és szerintem ízlés dolga is némileg.
Egyébként meg véleményem szerint az áttekinthetőség miatt érdemes megfontolni a dolgot. Valami ilyesmire gondolok: C:-system, D:-Games, E:-Downloadstb (esetleg F:-CD image, ha akarsz a Paragonnal vagy mással CD-t HDD-ről futtatni). A méreteket neked kell megbecsülnöd. Mindenképp érdemes pár részre szétszedni a vinyót, mert könnyebb karbantartani.

#6 Guest_duke_*

Elküldve: 2001. 11. 19. 23:16

Szerintem
2 giga a rendszernek,ez esetleg lehet dos particio
A tobbi mehet egybe fat32,vagy ntfs-el.

De akarhogy is a max 5 gigas particio biztos hogy baromsag,meg egy dvd-t sem lehet berippelni ra,a video digitalizalasrol mar nem is beszelve.

"én CD-írásra használok 1 6 gigásat is, ezt gyorsab lehet defragolni"

Ez talan tulzott ovatosag,1 eve nem defragoltam a 30 gigas particiomat,biztos nagy kaosz van rajta,ezt neha halom hangjabol,de meg soha sem volt olyan hogy megszakadt volna mondjuk a 12-szeres iras.

"Az 500 mega swapnek az minek? Egyáltalán mi az a swap?"

Virtulis memoria a merevlemezen az oprendszer a fizikai memoriat egesziti ki.Lenyegeben egy nagy file a vinyon,ahol ugyanugy adatokat tarol,mint ha az fizikai memoria lenne,tobb szaz mega is lehet.
A windows mindig letrehoz ilyen virtualis memoriat,akkor is ha a fizikai memoria boven eleg a programok futatasahoz.
Letilthato,de nincs sok ertelme,sok program nem fut nelkule.
Mondjuk szerintem a mai ram arak mellett nemileg megkerdojelezheto,van e ertelme meg az oprendszerek virtulis memoria kezelesenek.

#7 Guest_Brokkoli_*

Elküldve: 2001. 11. 20. 06:06

Szerintem annyi partíciót csinálj, amennyi jólesik, amennyit kényelmesen tudsz kezelni. Ha win9x-et használsz, akkor az opot nem érdemes nagy partícióra tenni, mert egy kisebb esetén kényelmesen lehet a ghostot alkalmazni.

#8 Guest_lola_*

Elküldve: 2001. 11. 20. 06:37

Fogadd meg zolee tanácsát! Jót írt. Azzal egészíteném ki, hogy az első partíció mindenképpen DOS-os legyen (Fat16). A swap-et tartalmazó partíción praktikus a TEMP-et is kijelölni, vagyis az 500M kevés lehet.

KoLaMan:
"Ha egy vinyó van felosztva, gyakorlatilag tökmindegy, hogy hol van a swap file, hiszen így is, úgy is ugyanaz a vinyó teker.
Konkluzió: teljesen felesleges ebben az esetben egy külön swap partíció." - ha dől a windows, akkor azt a swap-et tartalmazó partíció bánja csak, ami következő indításnál úgyis ismét létrejön (mármint a swap file). De esetleges FAT sérülés semmilyen lényeges dolgot nem tesz tönkre. Nekem 256M RAM-om van, de volt már, hogy a swap felmegy 300M fölé (Alien vs Predator 2 esetén, ha a háttérben fut még 1-2 dolog).

#9 Guest_MisterY_*

Elküldve: 2001. 11. 20. 09:45

idézet:
Eredetileg zolee írta:
1. 2gb OS
2. 500mb swap
3.a maradék - progz
(én CD-írásra használok 1 6 gigásat is, ezt gyorsab lehet defragolni).
[/quote]

Ezzel nagyjából én is egyetértek, kivéve, hogy a 3. nálam két részre van bontva, a kisebbre települnek a programok, a nagyobbon vannak a filmek, ide megy a digitalizálás...

CD-írásra pedig én sem használok külön particiót, viszont a defrag hetente egyszer minden partición lefut éjszaka, mert volt már egyszer olyan töredezett, hogy a 8Mb-os írópuffer elfogyott. Azóta persze már nem. Kép

#10 Guest_KoLaMan_*

Elküldve: 2001. 11. 20. 10:01

Tisztelettel, én most innen pánikszerű menekülésbe kezdek.
További jó, bölcs tanács osztogatást kivánok.
(Csak Tomi13-at sajnálom némileg...)

Bye,
KoLa

------------------
Álljak már meg - azt mondod. Állj meg Te, téged nem kerget senki...

#11 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 11. 20. 10:15

Hasonló cipőben fogok evezni én is a hétvégén (nekem is jön a 40-es Maxtor).
Mivel egy kis ismerkedést tervezek a linux-al, ezért a terv a köv.:

1.5G FAT32 Pri - Win98SE
1.5G NTFS Pri - Win2k
?MB Pri - linux boot
A maradék extended lenne, felosztva.
A linux boot-ra mennyit hagyjak? Az extendedben hány particiót/mekkorát csináljak a linuxnak (a linux swap-en kívül)?

#12 Guest_GerMe_*

Elküldve: 2001. 11. 20. 10:23

Tomi13!

Ha az első partíciód FAT16-os ra tervezed, ne rakd fel a Norton Utilities 3.07 (újabbal még nem próbáltam, gondoltam szívásból elég egy kis adag is! Kép), mert elcseszi a partícióidat!
Hogy hány részre particionálod, az tényleg ízlés dolga, de se túl sokra, se túl kevésre nem érdemes, mert áttekinthetetlen, vagy nehezen kezelhető lesz. Szerintem 3-6 partició még jól átlátható, és kezelhető. Érdemes témánként felbontani. Pl. az enyém (Oprendszer másikon van!): 5 GB a Cd-re menő anyagoknak, 10 GB Games, 10 GB Mp3, 10 DivX, 5 GB Egyéb.

#13 Guest_casoli_*

Elküldve: 2001. 11. 20. 12:12

Szerintem én fogom a legértelmesebb összeállítást összehozni: 30GB

Egy Oprendszer esetében (XP)
PPartition (C:) 4GB NTFS
PPartition (F:) 1GB NTFS
Logikai (D:) 9GB FAT32
Logikai (E:) 14GB FAT32

C-n van a rendszer, F-n azok a dolgok, amiket eldugok mások elől, D-n a játékok, E-n DVD+TVrip.

Ha két oprendszert akarsz a gépedre, akkor az F meghajtó méretét növeld 3GB-ra, és csökkentsd valamelyik másikét. C-re mehet 98/ME, F-re mehet XP/2000.

#14 Guest_Boby_*

Elküldve: 2001. 11. 20. 12:49

Én vhogyan így csinálnám:
C: 3 GB (Rendszer)
D: 10 GB (Games)
E: 3-5 GB (Mondjuk vmi "Irando")
F: Maradék (Trash)

#15 Guest_szaki_*

Elküldve: 2001. 11. 20. 18:30

Sok tanacs sok felekeppen. Egyszeru szabalyok:

1. Miket hasznalunk
1.1 OS lehetoleg kulon
1.2 Programok ez is kulon
1.3 Adataink ez is kulon
2. Milyen allomanyokkal fogunk dolgozni
2.1 Kicsikkel (szovegek, napi irodai munka anyagai) akkor max 4 GB egy adatparticiora es annyit kesziteni ami marad
2.2 Nagy allomanyok (kepek, avi, zene) 4 - 10 GB
2.3 Vegyesen akkor szetvalasztani oket es egy kicsit + egy nagyot

OS igenye: mindig a minimum 2x legyen
Programok: az osszmimimum 1,2x legyen

Ajanlatom:
Win98/Me/2000 2 GB ajanlott OS
+ Programok Jatekok 20 GB
+ Sallang (jatekok probabol, Internetes letoltesek) 18 GB maradek

#16 Guest_keselyuu_*

Elküldve: 2001. 11. 20. 21:48

Énszerintem 2 elég. Egy rész a Windowsnak és a szarságainak. A másik a cuccoknak. Jó ha a windowsos partición nincs más, mert ha formatálod akkor nem kell elmentegetni róla a fontos cuccokat.

------------------
...a keselyű él...

#17 Guest_duke_*

Elküldve: 2001. 11. 21. 05:43

Ahogy nezem mindenki sajat vermeseklete szerint darabolja ossze-vissza a vinyojat Kép
(nem mintha baj lenne)
Mondjuk azt nem ertem,hogy az adatok logikai elkuloniteset,miert meghajto nevekkel oldjatok meg ? Ugyanis erre talaltak ki a konyvtarakat,talan nehanyan mar hallotatok errol,kepzodmenyrol. Kép
Kivancsi volnek mit csinalnatok egy igazi oprendszer eseten peldaul linux alatt,ahol nincsenek meghajto nevek,csak konyvtarak ? Kép
Talan csak az adatbiztonsaggal indokolhato,a vinyok szet particionalasa,nem szall el az egesz vinyo,es egy 10 gigas particiot konnyebb is helyre allitani.

#18 Guest_casoli_*

Elküldve: 2001. 11. 21. 08:23

Igen, csak akkor az a baj, ha full elbaszódik az oprendszered, pl XP, akkor nem fogod tudni elmentegetni a fontos adataidat egy formázás előtt. Ezért kell több partíciót használni.

#19 Guest_Mészike_*

Elküldve: 2001. 11. 21. 08:27

Vagy több vinyót Kép

#20 Guest_Gin_*

Elküldve: 2001. 11. 21. 11:58

Szerintem is van értelme partíciókat létrehozogatni! De nálam a programok és az oprendszer együtt! A swap-nek egy külön meghajtó nem rossz (ha már a linuxnál tartunk alapban ez is így csinkája, csak egy kicsit jobban megoldották), ugyanis kevésbé töredezik szét a partíció (nem a swap, hanem a partíció amin van) - másik megoldás, hogy fix-re veszed a méretét, kevés memónál a 2x-ese, többnél elég 1x+egy kevés!
Gin

[Ezt a hozzászólást Gin szerkesztette (2001. November 21.).]

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó